Отговори на тема  [ 27 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2
За гражданските и трудови договори .... 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение 
[quote="ToHu"]
Като Студент можеш да си на трудов договор, но си има ограничения, не можеш да си на пълен работен ден. Може да си на граждански, осигуровки не се плащат ако искаш а са задължителни.
[quote]
Здравни не се плащат, защото като редовен студент си вече осигурен от университета. На граждански договор можеш да не правиш пенсионни осигуровки. Остава само да дължиш данъци. При гражданските договори се приспадат 35% от крайната сума ( нормативно признати разходи ), и едва тогава се облага с данък.

Чет Юли 13, 2006 10:24 pm
Профил WWW

Мнение 
Относно Студент и Граждански договор, може би е така. Относно пенсионните осигурвки .. не знам, има тук едно "Трудови Отношения 2006", като че ли друго прочетох, ако вече имаш пенсионо осигуряване може и да не правиш, но ако нямаш си задължен, ама пак ще го прегледам, но като студент не знам как е, друго ме интересуваше като го четох.

edit. приложения файл е само за данъчно облагане, в там не са отбелязани доколкото видях пенсионни и здравни осигуровки. З здравните може би студента е вече осигурен, но за пенсионните най-добре да се провери в сайта на НОИ, от тая книжка не ми става ясно ....

Чет Юли 13, 2006 10:35 pm
Профил
Аватар

Мнение 
КОДЕКС за социално осигуряване (Загл. изм. - ДВ, бр. 67 от 2003 г ) -->
http://www.universconsult.com/downloadbg.php?r=2

Чет Юли 13, 2006 11:01 pm
Профил WWW
Ранг: Почетен член
Аватар

Мнение 
Щом съм студент немога да съм на пълен работен ден ???? 8O

Работодателя е наясно, че съм студент (редовно) .. наясно е и че септември ще трябва да си пригода графика до определена степе ... каза че няма нищо против .... но говорихме за пълен работен ден .. 10 до 19:00 ..... ?!?! ... Значи няма право така ли ?

Чет Юли 13, 2006 11:18 pm
Профил ICQ WWW
Аватар

Мнение 
Аз продължавам да си мисля, че нямаш право на пълен работен ден, ако си редовно обучение. За по-сигурно попитай и тук, хората са млади юристи и знаят най-добре:
http://forum.abv.bg/index.php?s=6323636 ... wforum=114

П.П. А бе вземи си намери някое гадже от Юридическия, че да ти е мирна главата :wink:

П.П.2. Най-добре попитай тук: http://www.mlsp.government.bg/bg/faq/li ... p?catid=15

Чет Юли 13, 2006 11:37 pm
Профил WWW
Аватар

Мнение 
Благодаря на всички за отговорите .... изясниха ми се малко нещата .. :) .. ще вида утре какво ще стане ...

Чет Юли 13, 2006 11:58 pm
Профил ICQ WWW
Ранг: Ориентиран
Ранг: Ориентиран
Аватар

Мнение 
В момента съм студент (или по-точно бях) и работя на пълен работен ден и трудов договор от 8 месеца. В университета питах в канцеларията дали ще има някакъв проблем да работя на трудов договор и съответно какви документи ще трябва да представя. От там ми казаха да попълня единствено една декларация за здравните осигуровки, че се осигурявам сам за да се спрат от университета. Нищо не са споменавали за по-високи такси за обучението.

Пет Юли 14, 2006 9:51 am
Профил

Мнение 
Това е много интересно, аз като бях студент това беше невъзможно, преди 4-5 годино когато насемахме хора също съм сигурен че беше невъзможно, в момента не знам как е, но ми се струва че не трябва да е възможно. Точно за това студента е държавна поръчка. Най-добре вместо да се проверява в канцелария на университета да се провери в съответните агенции, за да не се укаже някой в еидн момент прецакан и да трябва да си плати разликата м-у държавна поръчка и платено.
Също така освен изисквания от държавата аз си мисля че има и изисквания от университета, не виждам как един студент на пълен работен ден ще завърши ??????? Ограничението там беше на часове доколкото се сещам, най-добре да с епита някой наистина осведомен.

Пет Юли 14, 2006 5:48 pm
Профил
Ранг: Новодошъл
Ранг: Новодошъл
Аватар

Мнение 
paregov написа:
В момента съм студент (или по-точно бях) и работя на пълен работен ден и трудов договор от 8 месеца. В университета питах в канцеларията дали ще има някакъв проблем да работя на трудов договор и съответно какви документи ще трябва да представя. От там ми казаха да попълня единствено една декларация за здравните осигуровки, че се осигурявам сам за да се спрат от университета. Нищо не са споменавали за по-високи такси за обучението.

при мен беше такава ситуацията преди 5 години
попълних декларация и толкова

Съб Юли 15, 2006 12:52 pm
Профил ICQ
Ранг: Популярен
Ранг: Популярен
Аватар

Мнение 
Вижте ся не знам какво пише в закона но средата ми е само от работещи на пълен работен ден студенти така че просто не знам за какво се спори. Познавам доста хора които са студенти и работят нормално.
Пирев ако нямам право както твърдиш аз или работодателя сме в грешка и какви биохабили последствията?

Пон Юли 17, 2006 1:24 pm
Профил
Аватар

Мнение 
asp написа:
Пирев ако нямам право както твърдиш аз или работодателя сме в грешка и какви биохабили последствията?

Нямам си на идея, пък и не ми се рови да чета законите. Затова те попитах, ако имаш информация за нормативната уредба да пратиш някой линк. Можеш да зададеш този въпрос в инспекцията по труда, хората са любезни, пък и това им е работата, ще ти отговорят достатъчно компетентно.

Пон Юли 17, 2006 2:31 pm
Профил WWW
Ранг: Минаващ
Ранг: Минаващ

Мнение 
Най лесния начин да работиш известно време е да се сключи договор по реда на чл.70, ал.1 от КТ за срок за изпитване в полза на работника. Понеже това почти никога не става т.е не се пише в чия полза е сключен, се счита че е в полза на двете страни /според нова алинея от същия член/. В този случай работника може да напусне незабавно, ако желае от момента на подаване на молба едностранно да прекрати трудовия договор! Същото каса е и работодателя-той също може да прекрати договора с едностранно писменно изявление от негова страна. Може и да го превърне в безсрочен, но според мен повечето работодатели гледат да държат работниците си ден за ден до изтичане на максимално допустимия срок за изпитване, който е 6 месеца. Ако някой работи на такъв тип договор и желае да напусне мога да му изпратя готова бланка за целта. Юридически никой нищо не може да му каже. Казвам го от личен опит - не съм юрист, а инженер, но досега на много хора по този начин съм им помагал :)

Вто Юли 18, 2006 11:00 am
Профил ICQ
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 27 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2