Отговори на тема  [ 61 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5  Следваща
Британските власти ще забраняват "Stand By" 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение 
¶ написа:
Реконструктор написа:
Квото и да си говорим, процесора и инфраред приемника винаги трябва да си имат захранване. Не ми се връща в доброто старо време, когато пускането на телевизора си беше почти церемония.

Така е. Според мен всички ще бъдат доволни, ако се поставят класическите електрически ключове в паралел със stand by схемите, при което кеф ти риба, кеф ти паламуд - като искаш stand by, stand by, като искаш off, off с ключа. DVD-то което си взех е куча марка, но е точно така направено. Мен например още ме дразнят новите ПК, които нямат дефакто ключ за изключване от мрежата и всеки път трябва да се гъзя, за да го изключвам и включвам. Колко по-готино си беше на старите ПК, щрак мастер ключа и мистър Гейтс офф :wink:

Ми само при PC-тата няма power копче (на удобно място). Мен ме кефи как е направен рисивъра в къщи - като го пускаш, първо се чува цъкване на яко реле (съдейки по силата на звука) и светва дисплея. след 2-3 сек. се чува още едно цъкване на друго реле и почва да свири. 8O Но си има стендбай, щото мога да го пускам с дистанционното. ;)

Сря Юли 19, 2006 4:19 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Dimitar написа:
.
Реконструктор написа:
Може и с енергия от вятъра. :D Простотии.

Да, ама някой трябва да духа 8)

Ми аз обичам да живея в полумрак, така че, ако е с фотоклетка, ше трябва някой да му свети.

Сря Юли 19, 2006 4:20 pm
Профил
Ранг: Почетен член
Аватар

Мнение 
Дистанционното :idea:

Сря Юли 19, 2006 4:51 pm
Профил
Аватар

Мнение 
За спорта:
Я всеки да измери консумацията на уредите, които му стоят в "стендбай" режим и да постне цифрите. Да видим за какво става дума. :?:

Сря Юли 19, 2006 6:53 pm
Профил WWW
Аватар

Мнение 
Аз предлагам още един спорт.
Със осцилоскоп вижте фазата.
На тези които не могат ще кажа какво ще видят.
Синусоидата е с орязани връхчета. И вината е във милионите схеми грец включени в контактите.

Няма значение колко малко консумира стенбая. Важното е че консумира.

Може да се направи въобще да не консумира.

Във контакта няма да има нито капацитет нито индуктивност нито грец. Енергията за първоначалното включване на релето ще се съхранява в електролитен кондензатор. А за захранването на фото приемника и процесора решения много трябва да се анализира внимателно за да се избере най удачното.

Не бойте се деца за утрешния ден.
Най малко 4-5 човека от този форум (който е нищожна част от занимаващите се с електроника)
могат в рамките на месец да пуснат на пазара "универсален неконсумиращ стенбай" наподобяващ на часовниците с контакт. Който ще има режим обучение за пускане и спиране със съответното дистанционно.
И няма да има никаква връзка с електрическата мрежа в момент очакване.
А това значи че и производителите на битова техника ще могат да го направят вграден в техните захранвания.

Чет Юли 20, 2006 9:04 am
Профил
Аватар

Мнение 
Хм. Ми освен с грец, има ли други начини за "добив" на прав ток? :)

Чет Юли 20, 2006 9:11 am
Профил

Мнение Mda
rumen написа:
Аз предлагам още един спорт.
Със осцилоскоп вижте фазата.
На тези които не могат ще кажа какво ще видят.
Синусоидата е с орязани връхчета. И вината е във милионите схеми грец включени в контактите.

Няма значение колко малко консумира стенбая. Важното е че консумира.

Може да се направи въобще да не консумира.

Във контакта няма да има нито капацитет нито индуктивност нито грец. Енергията за първоначалното включване на релето ще се съхранява в електролитен кондензатор. А за захранването на фото приемника и процесора решения много трябва да се анализира внимателно за да се избере най удачното.

Не бойте се деца за утрешния ден.
Най малко 4-5 човека от този форум (който е нищожна част от занимаващите се с електроника)
могат в рамките на месец да пуснат на пазара продукт наподобяващ на часовниците с контакт. Който ще има режим обучение за пускане и спиране със съответното дистанционно.
И няма да има никаква връзка с електрическата мрежа в момент очакване.
А това значи че и производителите на битова техника ще могат да го направят вграден в техните захранвания.

Прав си за връхчетата именно заради това че консумацията е по върха клиента плаща с 30% повече от колкото трябва, ако се вгради навсякъде в импулсните захранвания PFC (Power Factor Correction)консумацията освен че ще е равномерна натоварена по синусойдата и като цяло ще падне .
http://www.fairchildsemi.com/an/AN/AN-42047.pdf
Дори бих казал че с новите електронни електромери още повече отчитат в полза на монополиста, по простата причина че когато мери V и A се мери по натрупана енергия в филтриращ кондензатор на 2те величини, а то е от върхова моментна консумация.
Би могло да се помисли за литиева батерия да поддържа StendBy режима и когато работи телевизора ще се зарежда , не знам дали ще стане с голям кондензатор да поддържа примерно 24h ако не се включи да се зареди.
Има много начини консумацията да е много малка , ако се направи фотодиод да събужда контролер в sleep режим и от там да тръгва телевизора така ще имаш нищожна консумация и може да стане с голям кондензатор.
Вждал съм в някой автокасетофони от едно време 0,5 F кондензатор давал съм го накъсо и без да го зареждаш след 1-2 мин пак има 2 V :lol: :wink:

Чет Юли 20, 2006 9:19 am
Профил
Аватар

Мнение 
Тоест, ето тази картинка е вярна? 8O :?

Изображение

Чет Юли 20, 2006 9:39 am
Профил
Ранг: Популярен

Мнение 
а защо да не се направи по просто:
на принципа на контактора със самозадръжка в началото. при което е нужно да се натисне еднократно копче на самия телевизор за да се включи, а изключването да става с дистанциоонното при което TV си "самоубива" захранването, като се предвиди опиця и за вкл от дистанционното, но която ще се ползва от инвалиди или други такива, но ще се захранва с помоща на една батериика, като се има предвид колко изкарва един часовник 2-3 години няма да е чак такъв проблем,
е винаги има и по сложно решение на задачата :finga: ако е за спорта или по уважителна причина

Чет Юли 20, 2006 10:00 am
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
Реконструктор написа:
Хм. Ми освен с грец, има ли други начини за "добив" на прав ток? :)

Има. Малко панелче от фотоволтаични клетки както на калкулаторите без батерии.

Чет Юли 20, 2006 10:04 am
Профил WWW
Аватар

Мнение Re: Mda
plameniv написа:
Дори бих казал че с новите електронни електромери още повече отчитат в полза на монополиста, по простата причина че когато мери V и A се мери по натрупана енергия в филтриращ кондензатор на 2те величини, а то е от върхова моментна консумация.

Това не е особено вярно. Погледни на ADI схемите за измерване на енергия. Входа за напрежението и тока директно се захранват през делители. Схемата отчита влиянието на всички хармоници до 14-ти. Отчита се реактивната енергия (всъщност не се взема предвид), както и обратно свъзване, липса на консумация и т.н.

Чет Юли 20, 2006 10:54 am
Профил

Мнение Re: Mda
ex-man написа:
plameniv написа:

Това не е особено вярно. Погледни на ADI схемите за измерване на енергия. Входа за напрежението и тока директно се захранват през делители. Схемата отчита влиянието на всички хармоници до 14-ти. Отчита се реактивната енергия (всъщност не се взема предвид), както и обратно свъзване, липса на консумация и т.н.

Къде ги тези схеми , единствената свясна разработка за електромер е на analog device ADE7752-ADE7752 , само те мерят през 2мкс ток и напрежение.
Всички останали са направени в един контролер и по много елемнтарен начин мери както ти го описах.

Прикачени файлове:
DMC_0408.JPG
DMC_0408.JPG [ 358.78 KiB | Прегледано 1792 пъти ]
Чет Юли 20, 2006 11:25 am
Профил
Аватар

Мнение 
zax_ruse написа:
а защо да не се направи по просто:
на принципа на контактора със самозадръжка в началото. при което е нужно да се натисне еднократно копче на самия телевизор за да се включи, а изключването да става с дистанциоонното при което TV си "самоубива" захранването, като се предвиди опиця и за вкл от дистанционното, но която ще се ползва от инвалиди или други такива, но ще се захранва с помоща на една батериика, като се има предвид колко изкарва един часовник 2-3 години няма да е чак такъв проблем,
е винаги има и по сложно решение на задачата :finga: ако е за спорта или по уважителна причина

Това аз го правя много отдавна за всичките ми устройства !
Мен и клиентите ми не ги притеснява еднократното първоначално натискане на бутона за включване!

Чет Юли 20, 2006 3:41 pm
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
Ми то има един модел български телевизор дето е така.
Велико търново от първите с дистанционно.
Ние българите пак сме първи :).

......
не се заблуждаваите не сме първи.
Най стария телевизор в който съм го виждал реализирано беше на поне 20 години като ми мина през ръцете.
Сега ще е поостарял с около 5 години поне още :)

Чет Юли 20, 2006 3:50 pm
Профил

Мнение 
WDW тази седмица щях да си преработвам компютъра до такъв тип система като даже и LAN картата ще прекарам през реле, не съм много далече от switch-а така че едва ли ще имам проблеми с LAN мрежата. но системата ми ще е малко по защитена :-))) сега дори не мога да си представя как да обясня на жената че когато има гръмотевици трябва да изтегли LAN кабела, тя и до контакта ще и е трудно да се докопа, че до това ли :-) просто не го знае какво е то :-)

Пет Юли 21, 2006 10:24 am
Профил ICQ
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 61 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5  Следваща