|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пон Юли 27, 2026 1:30 pm
| Автор |
Съобщение |
|
the_real_maniac
Ранг: Почетен член
Регистриран на: Пет Авг 19, 2005 11:38 am Мнения: 978 Местоположение: Europe -> BG
|
 Еквивалентна схема (1)
Не мога нещо да направя еквивалентна схема на долната схема. (или може да съм направил, но не съм сигурен, което май си е същото  )
Т.е кой резистор на кой е паралелен , кой последователен. R рез. = ?
Дал съм примерни стойности за всички 1om, но вземете стойност с коята ще Ви е по-лесно.
Най-близко до мен бяха 4.6кома съпротивления, вързах ги в дадената схема и измерих Ррезултатно=4.6кома независимо дали го има R3 или не. Т.е шунтира се
едит: ако го няма Р3 ясно каква е схемата , въпросът е какво става като го има. И защо въобще би се използвал в схема
До колкото знам като се изследва схема се обхожда по пътя на тока следвайки посоката на тока от + към - .
Но нещо се обърках тотално.
|
| Сря Юли 19, 2006 8:01 pm |
|
 |
|
Predator_MF
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Чет Окт 07, 2004 1:22 pm Мнения: 1949 Местоположение: София
|
Тъй както си начертал ефект от тоя средния резистор R3 няма, със или без него едно и също, тъй като потенциала между двата му края е 0, каква ти е идеята...на какво търсиш еквивалентна схена ?
|
| Сря Юли 19, 2006 8:21 pm |
|
 |
|
Lupus
Регистриран на: Сря Дек 01, 2004 12:44 am Мнения: 2811 Местоположение: София
|
Това си е класическа схема на мост, захранен в единия диагонал и натоварен с резистор в другия.
|
| Сря Юли 19, 2006 8:29 pm |
|
 |
|
JoroS
Ранг: Популярен
Регистриран на: Съб Юли 09, 2005 12:49 pm Мнения: 306 Местоположение: София
|
Мдааа, теоретичната електотехника  Избираш си единия от двата закона на другаря Кирхоф, пишеш си уравненията и си свиркаш. Във втири курс на техникума, за такава задача даскалицата щедро ни отпускаше пет минути. Ама сега май ще ми трябват повече, щото оттогава се минаха бая години 
|
| Сря Юли 19, 2006 9:09 pm |
|
 |
|
Predator_MF
|
Абе нема да пишеш уравнения, нидейти обърква човека така  Тая схема само на око като я погледнеш, виждаш, между двата резистора R1 и R2 в средната точка имаш точно половината напрежение на източника, същото е и в другото рамо на моста, можеш да си го сметнеш с закона на Ом (най-много), ама на Кирхов ти забранявам да пишеш формулите  Тва е най-голямата глупост като влязох в университета - даскала разправя закони на Кирхов и всички се пулят заради името и заради тва, че са закони, а всичко иде от проста логика и закона на Ом, разбиваш си схемата на по-прости части, на които можеш да намериш потенциалите и действаш 
|
| Сря Юли 19, 2006 9:15 pm |
|
 |
|
the_real_maniac
Регистриран на: Пет Авг 19, 2005 11:38 am Мнения: 978 Местоположение: Europe -> BG
|
Е да де , ама въпроса е как да се ориентираш кои са правилните части.
Т.е сложната схема да я разбиеш на прости, но дали си спазил правилно последователността на движение на тока и => връзките и прочие , и прочие , поне аз така ги виждма нещата.
И нещо се оплетох.
А относно "между двата резистора R1 и R2 в средната точка имаш точно половината напрежение на източника,"
ЩЕше да е така, ако R1 и R2 Бяха вързани последователно, но те определено не са (според мен).
Независимо как точно би била еквивалентната или опростена схема, опредено връзката м/у R1 и R2 почва така.
Няма как да се получи + -> R1 -> ... -> R2 -> - Т.е последователно през R1 и R2 и да се затвори веригата
Значи така с писане и такива текстово-греафични схеми ще станят големи объркваня кой какво е имал предвид, но дано се разбереме.
Благодаря ви за отделеното внимание, въпреки привидно лесната задача : 
|
| Сря Юли 19, 2006 9:35 pm |
|
 |
|
Predator_MF
|
Упси
Имам в предвид R1 и R4, не съм в час днес 
|
| Сря Юли 19, 2006 9:39 pm |
|
 |
|
vlado
Регистриран на: Чет Ное 10, 2005 9:26 pm Мнения: 393 Местоположение: Buffalo, NY, USA
|
Аз си направих труда да сметна какво ще покаже Кирхоф (главно за да видя дали ще си спомня законите без да ги ровя в Интернет) - и това само потвърди, че през R3 не протича ток.
|
| Сря Юли 19, 2006 10:32 pm |
|
 |
|
JoroS
Регистриран на: Съб Юли 09, 2005 12:49 pm Мнения: 306 Местоположение: София
|
Не протича при равни съотношения на резисторите в рамената.
И понеже надзърнах в учебника за техникума, видях и една друга техника. Ако разглеждаме R1, R2 и R3 като триъгълник, те могат да се заменят с еквивалентна звезда, без да се промени режимът на останалата част от схемата.
Ra=R1*R2/(R1+R2+R3)
Rb=R2*R3/(R1+R2+R3)
Rc=R1*R3/(R1+R2+R3)
Последна промяна JoroS на Чет Юли 20, 2006 8:48 am, променена общо 2 пъти
|
| Сря Юли 19, 2006 10:52 pm |
|
 |
|
the_real_maniac
|
1.joros - именно !
2.Относно техниката със звездата не мога сега да се сетя дали някога съм я чувал/чел. Но ми се вижда усложнено.
3.Някои/мисля predator каза, че това е стандартна схема за мост, Какво би било евентуалното приложние (вкл. R3).
Мислих си на мястото на някое съпротивление да има реално вършещо работа консуматор, но .. пак
едит: и мен пак ме мъчи -> в този случей очевидно не може да се приложи направате на еквивалентна схема (ясно показване на паралелните и последователните връзки), в този случей как процедирате ?
|
| Сря Юли 19, 2006 11:37 pm |
|
 |
|
Predator_MF
|
Най-простия пример - ОММЕТЪР!
В средата на мястото на R3 слагаш волтметър, три от резисторите в моста са с предварително подбрани стойности, четвъртия е този, който измерваш, при уравновесяване на моста волтметъра показва 0 и резистора се смята на базата на останалите 3...другия начин, смяташ по показанията на волтметъра и трите резистора които са ти известни и получаваш този който измерваш...примерно 
|
| Сря Юли 19, 2006 11:57 pm |
|
 |
|
Lupus
Регистриран на: Сря Дек 01, 2004 12:44 am Мнения: 2811 Местоположение: София
|
Олеле, колко сложно го направихте... Положете R3=безкрайност и после си напишете уравненията по закона на Ом, за веригите R1R5 и R2R4. Изчислете напреженията в краищата на R3 и после му присвоявайте каквато си искате стойност. При R1=R2=R4=R5 има равновесие на моста и напрежението в краищата на R3=0.
|
| Чет Юли 20, 2006 12:05 am |
|
 |
|
zaphod
|
Няма нужда от нерви - Реконструктор
|
| Чет Юли 20, 2006 8:28 am |
|
 |
|
evc
Ранг: Напреднал
|
offtopic:
И това го пише (казва) човек, който без да разбира английски, се ориентирал по повторението на думите?!?!? Айде малко да смекчиш тона, а?
Спокойно, де!
_________________ Простотията е Божи дар, но човек не бива да парадира с подаръците си!
|
| Чет Юли 20, 2006 8:43 am |
|
 |
|
zaphod
|
добре, смекчаваме тона.
без законите на кирхов задачата е нерешима. закона на ом сам по себе си не е достатъчен, още повече че не той е фундамента на електротехниката. издразних се че предатора дава такива съвети на човека, а току виж някой му повярвал. самите закони на кирхов са следствие от неунищожимостта на заряда и консервативността на електрическото поле, тоест от законите на максуел. тези два експериментални факта, съвсем не са част от логиката, и стоят доста по-високо в ранг листата от закона на ом. нещо повече - консервативността на електрическото поле не е гарантирана винаги в природата, така че закона на кирхов относно сумата от напреженията е валиден само при определени уговорки. МОГАТ да се демонстрират реални условия, когато три двуполюсника свързани в триъгълник, имат напрежения, които при сумиране не дават 0, тоест когато закона на кирхов се нарушава. това че единия закон на кирхов може да се наруши, го прави още по-важен, защото показва че нещата могат и да са иначе.
|
| Чет Юли 20, 2006 8:20 pm |
|
|