| Автор |
Съобщение |
|
Grubi
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Чет Мар 16, 2006 9:42 am Мнения: 12097 Местоположение: Гьотеборг
|
 Re: новини от производителите на МЦУ-та...
|
| Чет Юли 01, 2021 6:22 pm |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30686 Местоположение: София
|
Ами те по малко всички ще се усетя че нямаш ли твои мощности духаш супата. Най-малкото не е нормално всичко да се прави в една фабрика в задния двор на китай която днес я има утре не.
|
| Чет Юли 01, 2021 6:26 pm |
|
 |
|
d_jelev
|
Още преди 15 години предрекох, че накрая ще остане само Тексас. Още тогава започваха агресивно да купуват култови фирми за електроника. Не, че е нещо ново, но тази статия за пореден път показва тренда.
|
| Пет Юли 02, 2021 1:40 pm |
|
 |
|
MYXATA
Регистриран на: Пон Юни 05, 2006 1:48 pm Мнения: 4906 Местоположение: където небето среща земята, ракията е Jameson, а бирата Guinness
|
е хайде и аналог да остане  изкупуват се най-вече заради патентите... но като цяло има залитане в това че вече клиента иска системни решения, не само ацп-та/цапове/плл-ли/оп.ампове и прочие . иска сенсор за импеданс, за кръвно, за опасни газове, или контролер за батерийни стекове .... тренда от доста години е да се наемат един хардуерен инженер на 10-на 20 софтуерни.. малко по малко се губи опит/знания и желание в тази посока. и се стига до парадокса, че понеже народа поизпростя или не му се учи за такъв, сега на фирмите за силикон вече се искат готови системни решения - дачтик за това онова, контролер за това онова... и то такива исканя са от фирми с години опит например в автоиндустрията или помишленият процес контрол.....
_________________ ... ако трети ден не ти се работи... това означава, че е сряда !
|
| Пет Юли 02, 2021 5:22 pm |
|
 |
|
Cekins
Регистриран на: Сря Апр 20, 2005 12:02 pm Мнения: 9119 Местоположение: Разград
|
Ами то май вие го прокламирате най-силно това - бързо достигане до пазара - сега един не толкова опитен хардуерен инженер може да скове за отрицателно време работещо индустриално устройство. Говоря го от личен опит  С вашите чаркове се правят супер елегантни решения. Ей вчера гледах едни LTC-та - универсална мерилка за температурни сензори - направо ме отвя. Само цената не ми харесва малко, ама пък то ако тръгна да го правя всичкото това дискретно ще излезе много по-скъпо. За съжаление за сега няма да ми отпуснат картбланш да си направя едно модулче с него.
|
| Пет Юли 02, 2021 8:20 pm |
|
 |
|
syscop
|
_________________ Определянето стойността на дадена величина се нарича ИЗМЕРВАНЕ! Опонентът се оборва с ФАКТИ, а не с ЕПИТЕТИ!
|
| Пет Юли 02, 2021 9:24 pm |
|
 |
|
Grubi
Регистриран на: Чет Мар 16, 2006 9:42 am Мнения: 12097 Местоположение: Гьотеборг
|
Инвестиции 2021, може би поне батерии ще има в Шведско...колко ще струват е друг въпрос.
|
| Чет Юли 08, 2021 11:35 am |
|
 |
|
syscop
|
_________________ Определянето стойността на дадена величина се нарича ИЗМЕРВАНЕ! Опонентът се оборва с ФАКТИ, а не с ЕПИТЕТИ!
|
| Чет Юли 08, 2021 11:36 am |
|
 |
|
Grubi
|
|
| Съб Юли 10, 2021 9:31 am |
|
 |
|
itso.t
Регистриран на: Чет Фев 03, 2005 2:21 am Мнения: 12765 Местоположение: София
|
То да са само чипове. Тия дни купувах от Комет разни дреболии, сред които и резистори 0805 1%. Сълзичка ми се отрони от окото. От повечето позиции нямаше никой или имаха по 50 - 300 бр. Тоест, под ролка.
|
| Съб Юли 10, 2021 9:54 am |
|
 |
|
Cekins
|
И кондензатори пак почват да изчезват - бях си поръчал R0402 100n X5R - обадиха ми се да кажат че липсват в склада и ми пратиха квото имат. Сега гледам че няма никви - някой да иска - на мене сега ще ми трябват 20-30 само  Ценерови диоди - правя едни простотии и ми трябват разни - няма - поръчвам от маузер ценерови диоди, ама и там няма всичко. Прави ми впечатление че не изчезват само разни скъпи чипове които предимно се ползват в разни хоби проеки. Все неща които са скъпи и безсмислени за влагане в серийно производство.
|
| Съб Юли 10, 2021 6:41 pm |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30686 Местоположение: София
|
Всичко изчезва, а съм на път да препроектиране няколко платки щото няма чипове, и гледам и няма какво да си харесам, нищо няма, пикове, силабси, тъпи дц конвертори и усилватели няма ...
|
| Съб Юли 10, 2021 8:50 pm |
|
 |
|
bobihot
|
Кризата за чипове ще изчезне, като им възстановим производството и станем силиконовите хълмове на по-света и у нас. Познат искаше от преди кризата да прави завод за чипове, та и аз да съм ги проектирал. Каза, че било почти като платка. Незнам какво стана после - не се е обаждал.
|
| Нед Юли 11, 2021 10:58 pm |
|
 |
|
MYXATA
Регистриран на: Пон Юни 05, 2006 1:48 pm Мнения: 4906 Местоположение: където небето среща земята, ракията е Jameson, а бирата Guinness
|
Ами явноне искал пари да пере.... щото чип да се проектира като платка.... много малки са приликите...
_________________ ... ако трети ден не ти се работи... това означава, че е сряда !
|
| Вто Юли 13, 2021 11:51 am |
|
 |
|
Cekins
|
Мене сега ме карат да прогнозирам какво ще има след година и какво не и от сега да поръчваме чипове с голям lead time за след година. А то нямаме още работещ прототип... И аз така се мъча да измислям как да ги правя нещата - то няма нищо вече. Май само пик-ове все още има някви по така разнообразни, ама и те почнаха да изчезват.
|
| Вто Юли 13, 2021 2:25 pm |
|
|