|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пон Юли 27, 2026 4:17 pm
| Автор |
Съобщение |
|
Lupus
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Сря Дек 01, 2004 12:44 am Мнения: 2811 Местоположение: София
|
 |  |  |  | zaphod написа: добре, смекчаваме тона. без законите на кирхов задачата е нерешима. закона на ом сам по себе си не е достатъчен, още повече че не той е фундамента на електротехниката. издразних се че предатора дава такива съвети на човека, а току виж някой му повярвал. самите закони на кирхов са следствие от неунищожимостта на заряда и консервативността на електрическото поле, тоест от законите на максуел. тези два експериментални факта, съвсем не са част от логиката, и стоят доста по-високо в ранг листата от закона на ом. нещо повече - консервативността на електрическото поле не е гарантирана винаги в природата, така че закона на кирхов относно сумата от напреженията е валиден само при определени уговорки. МОГАТ да се демонстрират реални условия, когато три двуполюсника свързани в триъгълник, имат напрежения, които при сумиране не дават 0, тоест когато закона на кирхов се нарушава. това че единия закон на кирхов може да се наруши, го прави още по-важен, защото показва че нещата могат и да са иначе. |  |  |  |  |
Много казуистика бе човек... 
|
| Чет Юли 20, 2006 11:11 pm |
|
 |
|
evc
Ранг: Напреднал
|
 Това е вече друго нещо!
Вдигам палец за мотивировката. Но въпреки всичко, мисля че решението на хищника е работещо за тази постановка и също като него съм привърженик на простите решения (ентропия в теоретизирането  ). Тук вече възниква въпроса, каква по-точно е задачата: да се изчисли тока през R3 (0,000А в конкретната схема) или да се направи еквивалентна схема, или да се открие на чий болен мозък е нужно това?  Това ме подсеща за един колега от МЕИ-то, дето половин час обяснява как работи една схемичка (симетричен мултивибратор, според него), и накрая асистента му вика "Колега, ама това е двустъпален усилвател!", на което той отвърна : "Добре. Като какво искате да ви го обясня?"
Желая на всички лек ден и по-малко нерви!
_________________ Простотията е Божи дар, но човек не бива да парадира с подаръците си!
|
| Пет Юли 21, 2006 8:41 am |
|
 |
|
JoroS
Ранг: Популярен
Регистриран на: Съб Юли 09, 2005 12:49 pm Мнения: 306 Местоположение: София
|
evc, направи една схемка с 3-4 ОУ и ще разбереш на чий болен мозък е нужно това 
|
| Пет Юли 21, 2006 1:06 pm |
|
 |
|
Gost
Ранг: Новодошъл
|
Аргументите на Zaphod за необорими - Кирхоф е частен случай на Максуел и няма как да го заместиш със закона на Ом - но някои колеги хабер нямат от теория.
Един съвет към по-младите - когато имате верига (не толкова елементарна и симетрична като показаната) и ако ви интересува тока в даден клон (това е правилното наименование) на веригата най-добре използвайте един много мощен инструмент наречен теорема на Тевенен. Подробности няма да давам (освен ако няма хора които се интересуват от тях тук), но това е много мощен инструмент в схемотехниката и измервателната техника, който в ръцете на знаещия е много полезен. Дуалния вариант на Тевенен, наречен теорема на Теледжен е по-малко разпространен, но е също толкова полезен.
|
| Пет Юли 21, 2006 4:27 pm |
|
 |
|
Predator_MF
Регистриран на: Чет Окт 07, 2004 1:22 pm Мнения: 1949 Местоположение: София
|
Замалко да ме няма и изтървах нещо
Сега виждам вероятни изказвания по мой адрес, сигурно има защо...ама като говорих за Кирхов имах в предвид, че понятията са прекалено сложни за един тепърва навлизащ в тая сфера. Задачата е решима по хиляди варианти, омметър също може да се направи по много начини, принципа е важен в случая  Лично съм бил свидетел как 4 човека за 2 часа не успяха да свържат такава схема, причината е ясна - просто незнаят за какво им е...дадох пример за просто приложение
|
| Пет Юли 21, 2006 8:18 pm |
|
 |
|
zaphod
|
абе тая схема не може да е от практическо устройство, никой не би сложил ненужния напречен резистор. вероятно е някаква задачка за решаване от училище. помня, че когато бях някъде към 8ми клас, един приятел ме хвърли в тъч като ме накара да изчисля съпротивлението между два срещуположни върха на куб, на който всеки ръб е резистор. при равни резистори задачата се решава подобно на тази, но при различни стойности на резисторите задачата излизаше извън тогавашните ми способности 
|
| Пет Юли 21, 2006 9:24 pm |
|
 |
|
the_real_maniac
Ранг: Почетен член
Регистриран на: Пет Авг 19, 2005 11:38 am Мнения: 978 Местоположение: Europe -> BG
|
Да схемата я видях от учебник , чак сега се сетих че без Резистор3 е Уинстонов мост
//чак сега видях и че Predator е споменал омметър, но така е човек като се заблуди надълбоко от нищо.
Благодаря Ви за отделеното време. 
|
| Пет Юли 21, 2006 9:41 pm |
|
 |
|
Lupus
|
Добре, след толкова много теоретизиране, накой ще плясне ли тук еквивалентната схема? Да науча и аз нещо на стари години.... 
|
| Пет Юли 21, 2006 10:57 pm |
|
 |
|
¶
Регистриран на: Пет Фев 25, 2005 1:58 pm Мнения: 4585 Местоположение: US
|
Еквивалентна схема:
П.П. Защо вдигахте толкова шум за 5 резистора, след като можехте да симулирате схемата, я в Протел, я в Протеус 
_________________ Ето аз дишам, работя, живея и програми пиша тъй както умея, с проца под вежди се гледаме строго и боря се с него доколкото мога....
|
| Съб Юли 22, 2006 12:56 am |
|
 |
|
Lupus
|
|
| Съб Юли 22, 2006 8:01 am |
|
 |
|
Ки4о
|
Колеги,форума дава наистина интересни идеи и решения но нека да не забравяме :
1.Всичко (колкото и да отричат някой индивиди) е ТЕОРЕТИЧНА ЕЛЕКТРОТЕХНИКА !
Защо преди да зададе някои въпрос,първо не си отвори учебника (Нейман,Калантаров,Демирчан,Фархи,....) и да види че там този проблем е решен и обяснен?А колкото до метода с волтметъра - не винаги е приложим.
Схемата звезда (за незнаещите) се използва в ОВ на ОУ за да се моделира или резистор с голямо съпротивление или ако се добавят малко кондензатори-филтър и различни АЧХ и ФЧХ - но това си го пише в книгите,ама кой да ги чете - с питане е по-лесно
|
| Съб Юли 22, 2006 10:06 pm |
|
 |
|
Реконструктор
Регистриран на: Съб Сеп 25, 2004 12:32 pm Мнения: 8382 Местоположение: София
|
Добре дошъл във форума, но за напред гледай да не прекаляваш с наставническия тон.
|
| Съб Юли 22, 2006 11:53 pm |
|
 |
|
Predator_MF
Регистриран на: Чет Окт 07, 2004 1:22 pm Мнения: 1949 Местоположение: София
|
Може безкрайно дълго да си говорим по колко начина може да се разтълкува и пресметне схемата, да се мерим кой колко учебника е прочел, може и метода с волтметъра да не е практически приложим - http://www.maxim-ic.com/appnotes.cfm/ap ... umber/3426 :
На ум ми е достатъчно лесно да сметна по простичка формулка колко ще е напрежението в коя да е точка от моста, дори без закон на Ом и Кирхов, Максуел и Тевенен, отнема 2 минути да се симулира на Proteus и разбираш как работи, приложенията му са много...просто няма за какво да се продължава спора.
|
| Нед Юли 23, 2006 2:28 am |
|
 |
|
evc
Ранг: Напреднал
|
JoroS, направил съм не една "схемичка с 3-4 ОУ", но никога не слагам 3-4, когато мога да мина с един! Ненужното усложняване на нещата води до параноя! Също така искам да ти припомня какво е казал (мисля) Чърчил: "Когато се вземат много на сериозно, политиците и държавите стават за смях."
_________________ Простотията е Божи дар, но човек не бива да парадира с подаръците си!
|
| Нед Юли 23, 2006 7:03 am |
|
 |
|
zaphod
|
всички са против ненужното усложняване, само че всеки разбира усложняването по различен начин.
за мен лично, усложняване е когато за всяка ситуация се измисля отделно решение, а не когато всеки път се ползва едно единствено "сложно решение". веднъж един приятел ме пита - защо заключваш, при положение че излизаш само да хвърлиш боклука? ами защото имам ЕДНА процедура за излизане от апартамента, не ми трябват 2 - когато отивам да хвърля боклука и когато отивам другаде.
|
| Нед Юли 23, 2006 8:33 am |
|
|