| Автор |
Съобщение |
|
Реконструктор
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Съб Сеп 25, 2004 12:32 pm Мнения: 8382 Местоположение: София
|
 Разработка с ARM7TDMI и конкретно TMS470
Колеги, от 2 дена безуспешно се мъча да подкарам Hello, world! на тоз процесор. Първоначално пробвах IAR 4.11. С него върви един OCD commander, който работеше в началото. После, обаче, инсталирах IAR 4.31a с него вървеше и нова версия на дебъгера, който спря да работи.  Не мога да кача и нищо във флаша:
това излиза, обаче софта, който ми дойде заедно с чипа си седи, т.е. нищо не става.
Пробвах и с GNU туловете, но там пък OpenOCD (openocd-pp.exe) изобщо не ще да тръгва, предполагам, защото няма конфигурационен файл за TMS470.
Ползвам ARM дебъгера на olimex на паралелния порт.
|
| Нед Юли 23, 2006 11:46 am |
|
 |
|
Nikola Kirov
Регистриран на: Нед Окт 31, 2004 9:19 pm Мнения: 4464 Местоположение: Stara Zagora
|
Карай на IAR и си вземи Raven от Balkana. Има вградена поддръжка. Ако имаш проблем ще помагаме.
Последната версия е 4.40A. Изтегли си я от сайта,крака е знаеш къде.
|
| Нед Юли 23, 2006 9:14 pm |
|
 |
|
Реконструктор
|
А каква му е разликата с 4.31?
|
| Нед Юли 23, 2006 11:02 pm |
|
 |
|
Nikola Kirov
Регистриран на: Нед Окт 31, 2004 9:19 pm Мнения: 4464 Местоположение: Stara Zagora
|
ами дреболии най вече но като че ли има няккаво подобрение и на работата с Raveн-а. Започна да забива по рядко.
Преди имах едни зависвания при флашването понякога сега не се появяват.
Абе грижат се хората да си отстраняват бъговете като ги открият. Доста съм доволен от редовното обновяване на софта им.
|
| Нед Юли 23, 2006 11:41 pm |
|
 |
|
Balkana
Ранг: Популярен
|
Точно в момента чета и се чудя дали да използвам TMS470 за една разработка ...
Още нямам впечатления по въпроса, и за съжаление нямам готов хардуер с това сметалце за да споделя опит.
@Реконструктор: Може ли да опишеш системата си по-подробно ?
|
| Чет Юли 27, 2006 11:44 pm |
|
 |
|
Predator_MF
Регистриран на: Чет Окт 07, 2004 1:22 pm Мнения: 1949 Местоположение: София
|
Извинявам се за малкото отклоняване от темата, в момента и аз мъча по ARM7, конкретно AT91SAM7S32.
Имам IAR, KEIL и Eclipse + Cygwin + GNUARM + OCDRemote. От KEIL се отказах, нестава с RDI драйверите. IAR работи добре, като изключим колко е противен и ненужно объркващ. Eclipse работи наистина най-добре от всичко останало, най-малкото заради удобството на IDE-то, функции Code Complete и пр. Да обаче пък дебъгера не работи или по-точно - работи, но ако рестартирам захранването на борда си, трябва първо да направя една сесия дебъг с IAR и след това GDB работи както трябва. Тука ми е проблема, виждам че кода както и да го конфигурирам (ROM_RUN или RAM_RUN), не се записва във флаша, нито с Eclipse, нито с IAR. В описанието на GDB изрично пише "GDB cannot load code into FLASH memory". Пробвах и с OCD Commander, пише че кода се е качил успешно, само че не функционира въобще. С какво да кача кода във FLASH ?
|
| Пет Юли 28, 2006 2:52 am |
|
 |
|
Nikola Kirov
|
С IAR трябва да се качва съвсем нормално.
Виж дали си сложил отметката за доуннлоадване на флаша. В опциите на дебъгера е. Трябва и да му зададеш най вероятно и на флаш лоадера началото на флаша за да започне да зарежда от там. Изобщо за IAR-a си пусни примерния проект за този процесор и първо разучи нещата на него. Демонстрирани са варианти с ремапване на паметта и без.
И не ти ходи на теб да разправяш колко излишно объркан е IAR-a.
Предполагам че и ти като мен в началото съвсем бегло си прехвърлил документацията му. Иска си да се прочете сериозно
Ако имаш пак въпроси питай.
А имаше и някаква програмка SAM-BA ot Atmel с която можеш да си качваш програмата през някой от сериините портове.
Пробвах я на 64ката през USB-to реботеше си добре.
|
| Пет Юли 28, 2006 3:36 am |
|
 |
|
Реконструктор
|
Платката я раздвижих, правилната комбинация се оказа GCC + CrossWorks. За сега нямам забележки, освен, че ми е некомфортно, че примерите на олимекс са за IAR и съответно не могат да се компилират с GCC.
|
| Нед Юли 30, 2006 12:42 pm |
|
 |
|
Реконструктор
|
Платката е ето тази. С CrossWorks върви идеално, макар и да имаше малко зор в началото. Има доста екстрички, но примерите са писани за IAR, който аз не можах да подкарам с олимекския програматор. Самия контролер идва със зашита в него примерна програма, като им звъннах да ги питам с кво са я наляли, ми казаха, че с J-Link на IAR, но и с техния програматор "не би трябвало да има проблеми". Предложиха ми да им пратя писмо и те "до ден-два" щели да ми отговорят как да подкарам IAR с техния програматор. Отговор, естествено, не пристигна. 
|
| Нед Юли 30, 2006 12:46 pm |
|
 |
|
3aek
|
аз бих пратил e-mail отново
интернета ми е през БТК ADSL и постоянно са листнати в Spamcop като SPAM-ери от 5 изпратени писма 3 се връщат като недоставени защото БТК е листвана като SPAM-ер като звънна на ADSL Helpdesk ми обясняват че те не позволявали изпращането на SPAM но повечето им клиенти имали вируси на компютрите си които пращали SPAM, баси фирмата, верно достъпа е бърз но на практика нямаш e-mail
вообще това със SPAMCOP е хитро като идея но на практика блокира всички клиенти на БТК ADSL в БГ които може би са 50% от всички потребители
|
| Пон Юли 31, 2006 10:36 am |
|
 |
|
Реконструктор
|
Ами не съм получил писмото обратно. Т.е. най-вероятно е стигнало. Ма те вече не ми и трябват, CrossWorks е доста читав. 
|
| Пон Юли 31, 2006 3:40 pm |
|
 |
|
Balkana
|
На Crossworks-a му се носи славата че най-добре се справя с wiggler и сие 
|
| Пон Юли 31, 2006 4:22 pm |
|
 |
|
Реконструктор
|
Потвърждавам славата.  Само дето в началото се държеше малко странно - веднъж работи и веднъж не, ама точно с 50% duty cycle.  Предполагам, че са останали някви лайна от предишните програматори, дето ги накачих да ги пробвам, и след рестарт се оправи.
|
| Пон Юли 31, 2006 4:42 pm |
|
 |
|
Balkana
|
@Реконструктор: опитай следния вариант:
http://twentyone.blogchina.com
източи оттам RDI драйвера за wiggler
опитай изпод IAR или всяка друга среда която умее да работи с този вид debug interface (Keil не работи, въпреки че има този вид интерфейс; ADS1.2 на Arm работи добре, грийнхилс работи също добре)
при мен например изпод Мулти 2000 на Грийнхилс тази комбинация дава по-добра производителност отколкото вградения драйвер за wiggler
|
| Пон Юли 31, 2006 9:53 pm |
|
 |
|
Реконструктор
|
Пробвах го това. Процесора се разпознава, но не може да се програмира.
|
| Пон Юли 31, 2006 10:43 pm |
|
|