Отговори на тема  [ 72 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5  Следваща
FreeCAD и подобни. 3D модели на електронни компоненти. 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение Re: FreeCAD и подобни. 3D модели на електронни компоненти.
Другото което се сещам - при експорт в STEP, формат 204 цветовете изчезваха. При експорт в 214 имаше цветове.
Може и да бъркам номерата на форматите. Ако е важно ще проверя.

Вто Сеп 21, 2021 4:16 pm
Профил

А в тоя кад не можеш ли да слагаш цвят на повърхност а не на боди ? Или цвят на фючър? То да има отделни бодита не е толкова лошо. При конектора е по добрия вариант вместо да описваш едно много сложно боди имаш две бодита, едното е пластмасата а другото е Пина репликиран N пъти.

Вто Сеп 21, 2021 4:18 pm
Профил

Не съм го разучил още точно това, но май може. Еквивалент на feature във фриикад не съм видял.
Но става много дървено - да направиш union и след това да вапцаш повърхност по повърност.
Ще го пробвам все пак.

Вто Сеп 21, 2021 4:42 pm
Профил

Направих Union от различните тела и успях някак да ги оцветя повърхност по повърхност. /Резултатът от Union във Фриикад се нарича Fusion/.
Но цялата работа си губи смисъла, защото STEP файлът от 52КВ стана 900КВ.
Най-странното е, че не успях да повторя пак операцията с оцветяването - не мога да избирам повърхностите.
Тази част май е доста бъгава или аз не правя нещо както трябва. В крайна сметка се отказвам от битката в тази посока.
Благодаря на ТоНи за идеята все пак.

Вто Сеп 21, 2021 7:04 pm
Профил

Значи свалих го тоя фрикад и го разгледах, това не е никакъв кад, това е подобие на гугъл скечуп, дори според мен е по-зле. Правено е от някой който може и да е завършил нещо свързано с инженерство, но си няма грам понятие от това което е направил.
Моя съвет, не си губи времето. Аз ако бях на теб или щях да си го купя сам и да си го използвам и в офиса, или да кажа на шефа, че времето което ще изгубя в борба с вятърни мелници струва много повече от 600$ на година, и да си искам фюжън лиценз. Освен всичко друго получавате тулс който ще ви позволи много по лесно да работите когато трябва да напасвате платка към механичен дизайн. Аз си го купих и без да ми трябва реално, дори почвам да си мисля нещо много порочно, дали да не си оставя солид само за мен, и в офиса да се работи на фюжън, там в 90% от случаите правят неща за които фюжъна им е идеален.
Отделно вчера покрай тоя кондензатор лекичко позаглеждах как точно се работи, и да ти кажа виждам някои доста интересни неща, и започвам да имам усещането че с фюжъна може би се работи по-бързо от колкото със солида, естествено след като му хванеш чалъма.
В момента единственото което лично при мен крепи солида не е толкова това, че трябва да разуча фюжъна, а че 90% от нашите подизпълнители имат солид и с фюжън нещата стават доста по-тромави, иначе май съм склонен да си уплътня времето като прехвърля актуалното изделие от солид към фюжън.

Сря Сеп 22, 2021 12:34 am
Профил

Да, има нещо вярно. Фриикад страда от всички болести на свободния софтуер.
Разхвърляност, неподреденост, нееднородност на интерфейса и различните части на програмата.
Но като се замисли човек, колко трудно е едно такова начинание, все пак постигнатото
е достойно за уважение.

Сря Сеп 22, 2021 8:32 am
Профил

Ами тук въпроса е не толкова в разхвърляността а в концепцията, правено е без концепция и без разбиране какво всъщност прави един механичен кад и как се проектира механичен детайл. Не само е труден за използване, за мен си е просто негоден.
Иначе дали е достойно за уважение, труда и желанието може би, но ако някой по цял ден реже дърва движейки дървото а не триона едва ли е повод за възхищение въпреки, че влага неимоверно много усилия.
Има солид уоркс, солид кам, про инженер, инвертор и куп други, не е трудно да изгледаш няколко видеа за да видиш какво и как да направиш а не да си го измисляш без да си наясно със спецификите.

Сря Сеп 22, 2021 2:58 pm
Профил

Регистрирах се и инсталирах Fusion 360. За съжаление не прави това, което искам. Колкото и странно да е, някои неща FreeCAD ги прави по-добре.
По точно казано Fusion въобще не ги може. Например концепцията на FreeCAD Link Array - т.е. ако имаш масив от еднакви обекти,
правиш един обект и с link array правиш правоъгълен/кръгов масив от линкове към него. По този начин се пести много памет и моделите са много компактни.
Fusion 360 просто копира обектите и моделът се увеличава N пъти, колкото са обектите. Явно е правен без мисъл за пестене на ресурси.
За момента се абстрахирам от интерфейса, защото не съм му свикнал, но на моменти ми се струва много дървен.
Такава мъка е да накараш обектът COIL да започва навивките от друг начален ъгъл, а не от този, който хрумва на програмата.
/То и други се оплакват точно от това, не съм само аз./ Това, което ми хареса, е рендеринга на обектите - изглежда доста по-реалистичен и красив от този на Фреекад.
Та ако някой не се интересува от обема на моделите, но иска естетика, Fusion е по-добрият избор от Фреекад.

Пон Сеп 27, 2021 3:25 pm
Профил

Относно интерфейса, тук проблема по-скоро бих казал е в теб, свикнал си с неинженерен софтуер който няма общо с нито един кад на пазара, може да прилича на някой тул от сорта 3д стуфио, блендер, не точно тия но някой подобен, но това не са инженерни тулове.
Аз нямам много опит с фюжън, но съм работил със солид уоркс, солид кам, проиненер, работата във фюжъна ми беше сравнително лесна и понятна, във въпросният фри кад дори не можах да направя кондензатора, всичко е анти на всеки друг механичен кад.
ей сега ще погледна опцията за линк арей, ти погледнал ли се кое се увеличава, нативния файл или степа ?
За спиралата е интересно, гледах някакво видео точно правеха спирала и не видях да имат проблем, може би подхода е друг, сега ще го видя и това, че ми е интересно.

Пон Сеп 27, 2021 6:51 pm
Профил

Така за спиралата наистина стартов ъгъл няма, те нямат и 3d scketch който да прави спирала, което е стандартно в доста кадове, т.е. за да направиш спирален обект чертаеш спирала, в перпендикулярен план чертаеш профила и след това екструдираш по спиралата. От тая гледан точка контрола на стартовия ъгъл е малко по-труден, но като цяло правенето на спирала е в пъти по-бързо спрямо солида. След като я направиш може да я модифицира, и дори така се работи по-бързо от солида. Реално си спестяваш два скеча и обикновено поне един план. Тук може би също е въпрос на навик, но на мен ми хареса как е направено, може би ако седна да работя и да видя някакви недъзи на това решение, ама то всичко си има плюс и минус.
Направих два еднакви модела /еднакви по спомен/ по един и същи начин, модела генериран с фюжън е почти двойно по-малък от модела генериран със солид, 157 срещи 250 к, като това е модел с така наречения rectangular mesh във фюжъна, и еквивалентната му опция в солида
https://drive.google.com/file/d/1oW6ksa ... sp=sharing
https://drive.google.com/file/d/1n-2Dc- ... sp=sharing
Това е много опростен модел, размерите са на око малко, за сравнение модел на SOIC-8 който изпозлвам :
https://drive.google.com/file/d/1DmO1pq ... sp=sharing
Доста по-голям, не съм гледал защо е толкова голям.

п.с. току що опитах и различни настройки на експорта, все си е толкова тоя тестовия файл.
п.с.2 я дай някой твой модел да пробвам при мен.

Пон Сеп 27, 2021 7:36 pm
Профил

https://drive.google.com/file/d/1ED1iLq ... sp=sharing
https://drive.google.com/file/d/1Bfl5IT ... sp=sharing
Става дума за степ файла. Другия файл го пише в облака и не съм си играл да го гледам.
В случая правя една витка на спиралата /бобина/ и с Pattern я размножавам 14 пъти,
/както правя във Фреекад/. СТЕП файлът за една витка е 18К, за 14 витки е 202К.
/Това е само спиралата, другите неща не съм ги правил/.
П.С. Ето и фюжън файла:
https://drive.google.com/file/d/1of77F3 ... sp=sharing
Опитвам се да направя спиралата да бъде по оста Х, като челата на проводника да бъдат
в равнината XZ с транслация и ротация, но ми се разместват. Трябва да се направят
разделени ротация и транслация, но не знам защо не ми позволява.

Пон Сеп 27, 2021 8:10 pm
Профил

Да ти кажа интересни неща, досега никога не съм заглеждал степ файловете кат обем, такива експортвам обикновено за CNC-та или за друг кад. Да файла се увеличава пропорционално, по интересното е че в солида увеличението е огромно. Твоята спирала във Фюжън се получава горе долу със същия обем като при теб, най-икономично е когато нямам патерн а самата спирала е 14 витки, но разликата е малка. В солида обаче, нормално направена спирала е 350к, ако направя обаче само една витка и я дублирам 14 пъти става 1.1 Мб.
А колко голям става файла на фри када гледал ли си ?

Пон Сеп 27, 2021 8:44 pm
Профил

С Фреекад СТЕП файлът е 53КВ, при това с пластмасова капа за Pick & Place и цилиндрични изводи в края.
като се върнеш малко назад на първа страница от темата, качил съм го в поста в края на първа страница -
и СТЕП и Фриикад файловете в един ЗИП.

Пон Сеп 27, 2021 8:51 pm
Профил

Мда, има тук някакво дърво, може би от профила на степ файла. Поиграх си, но каквито и опции да се изпозлват, ако разгледаш стп файал,той си е текстов файл, ще видиш че фри када описва бодито и след това само го копира, докато солида например го описва и то доста обемисто при това. Фюжъна и той прави горе долу същото.
Това може и да е свързано със спецификата на обработката в различни CAM-ве, където обикновено ги импортват тия степове. Днес не ми остана много време да ровя, че си губих времето с други безсмислени занимавки, но ей така за спорта ще се опитам да разбера защо така експортват. Има нещо, иначе нямаше и фюжъна и солида да експортват по един начин. Нямам при мен солид едж да видя от там как е но ще видя някой познат да генерира нещо просто за да го разгледам.

Вто Сеп 28, 2021 10:59 pm
Профил

Да, разглеждал съм степ файл с ноутпада, дори мислех на ръка да го променям, за да стане
сингъл парт/боди/. Но ми се стори много сложно. В степ файловете има тази възможност
с едно описание да се генерират няколко тела, като се повтаря само името с новите координати
и ориентация - т.е. аналогично на линк масива във Фриикад. Защо го няма в големите кадове, не знам.

Нещо в страни то темата - звучи ми невероятно, но ми казаха, че в българска фирма са уволнили дисциплинарно служител,
затова, че отворил на домашния компютър на дъщеря си служебен солид едж файл.
Дъщеря му имала студентски лиценз, а във фирмата имали комерсиален лиценз, т.е. не става дума за пиратски софтуер.
Въпросът е, че информацията с какво е отварян файлът се записва в него и при нарушение на лиценза, докладва където трябва.
И това също се считало за нарушение на лиценза /никога не съм чел лицензните споразумения от мързел, а може би трябва/.

Сря Сеп 29, 2021 1:59 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 72 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5  Следваща