|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пон Юли 27, 2026 11:52 am
|
Страница 1 от 1
|
[ 13 мнения ] |
|
Софтуер/онлайн приложение за организиране на бележки
| Автор |
Съобщение |
|
gicho
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Пон Мар 13, 2006 1:59 pm Мнения: 3867 Местоположение: Габрово
|
 Софтуер/онлайн приложение за организиране на бележки
Преди години май имаше подобна тема, но те нещата си се развиват, пък паметта ми отдавна спря да се подобрява, меко казано. Какво използвате за водене на бележки? Хубаво е да има онлайн синхронизиране, да се ползва лесно - примерно print screen и после paste директно, търсене качествено. Гледам че съм се пръснал по няколко приложения, вкл. и бот във вайбъра "my notes", google keep, документите им, често ползвам drafts в мейл клиента (ново съобщение, paste на текст/линк/картинка, нещо за subject евентулано, и save). Нямам проблем да ползва примерно one drive или google disk или собствен облак - целта е максимално удобен клиентски интерфейс. Например да има вариант да се "шерне" в андроид към него примерно линк - т.е. да се регистрира като target или sink за шерване (както го прави viber и неговите "my notes"). Да могат да се правят лесни рефренции към вътрешни и външни ресурси (други бележки и т.н.). Няма да се слагат кой знае колко секретни информации, но поне да не се вижда от всеки - често попадам в github на акаунти на разни, дето просто си съхраняват разни големи текстови файлове с нещо като бази - чак толкова "отворено" не искам да е.
|
| Вто Окт 12, 2021 4:29 pm |
|
 |
|
Н'бабане Гт'муан'га
|
 Re: Софтуер/онлайн приложение за организиране на бележки
Аз ползвам Telegram и различни групи в които съм си само аз, според топика. Ако се наложи, мога да поканя временно или постоянно и други хора в тия групи с опции да виждат историята или не, и т.н... Има купчина ботове, а и без тях (както аз го ползвам) все става...
_________________ 'просто' е технически синоним на 'красиво'
|
| Вто Окт 12, 2021 5:28 pm |
|
 |
|
michev
|
Често ми пращат линкове към evernote разни колеги, та предполагам е добра услугата. Иначе и аз като теб - мейл чернови, текстови файлове в дропбокс  Предполагам и на М$ One Note няма да е крайно зле.
|
| Вто Окт 12, 2021 5:45 pm |
|
 |
|
palavrov
Регистриран на: Вто Окт 11, 2011 11:53 pm Мнения: 4582 Местоположение: Brussels / Пловдив
|
Аз си ползам пощата като ТоДо лист - всичко каквото трябва да се свърши го има на имейл и си седи в инбокс-а, съответно като се приключи се маха от инбокса т.е. архивира, изтрива, мести в друга папка и т.н. Има добра интеграция с календара т.е. като нещо трябва на се свърши на някаква дата с едно две натискания на мишката от писмо става на събитие в календата с аларма на предния ден/час, адрес, канал за връзка и т.н. Така не ми се налага въобще да ползвам трети софтуер за да се организирам. То не, че съм чак толко организиран де 
_________________ Мразя да мразя ...
|
| Вто Окт 12, 2021 7:22 pm |
|
 |
|
valioman
Ранг: Почетен член
Регистриран на: Съб Сеп 17, 2005 5:07 pm Мнения: 813 Местоположение: Сливен
|
Jira ... малко е като с топ да гърмиш мухи ама... ! Канбан борда най ми допада .. Даже може да си организираш нещата като проекти  Има си и апликации.
|
| Вто Окт 12, 2021 9:58 pm |
|
 |
|
gicho
|
evernote много го критикуват напоследък, а и е платен. Не че е проблем, ама не може и двете (хем да искат пари, хем да се дънят). jira, gitlab и подобни са истинският начин да си пише човек issue-та, но самия интерфейс не е на топ ниво - примерно няма това да си плясна screenshot-а директно и да забравя (поне по-рано, сега може и да са ги подобрили). Но пак са малко тромави за бързи бележки и brainstorming. Всичките свестни имат канбани и други визуализации, както и приложения. Но пак са платени и твърде тежки - може би ако се ползват и без друго за project management би било удобно. Но при нас примерно gitlab-а не е достъпен отвън и трябва през vpn-а да се закачам. Удобното на мейл клиента и разните инстантни мениджъри явно е в това, че и без това ги има и обикновено са пуснати  Пробвам едно Joplin, но облака им пак е платен, а иначе може да синхронизира през дропбокс или onedrive (и webdav). Ама андроидското приложение нещо не се разбра с onedrive-а, докато на ПЦ-то се закачи някак.
|
| Вто Окт 12, 2021 11:03 pm |
|
 |
|
HCL
|
Quip (платено), Jupyter Notebooks, Redmine (Wiki)
|
| Сря Окт 13, 2021 1:13 am |
|
 |
|
gicho
|
Редмайн е дърво като интерфейс и далеч от примерно gitlab или youtrack, ако говорим за специализирани issue tracker-и дето да са мислени за развой. Сцепват ме последния месец с реклами на "clickup" - странно, рекламните им клипове директно плюят jira и се възхваляват. Има безплатна версия и ще си поиграя - изглежда прилично и активно развиващо се. 5 долара на месец, ако се наложи да се плаща, не са проблем за качествен продукт (то за музика давам повече). Повечето от тия са насочени към екипи, а аз по-скоро търся нещо себе си да организирам.
|
| Сря Окт 13, 2021 8:21 pm |
|
 |
|
palavrov
Регистриран на: Вто Окт 11, 2011 11:53 pm Мнения: 4582 Местоположение: Brussels / Пловдив
|
Ако ще гледаш за управлание на проекти виж и OpenProject - започнал е като форк на RedMine но е с по модерен интерфейс и с разни екстри като фактуриране и т.н.
|
| Сря Окт 13, 2021 8:24 pm |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30684 Местоположение: София
|
Ами не знам как е при вас, но такива софтуери при мен не работят. Самия факт че трябва да го следиш до голяма степен го обезсмисля. Ако е някакъв таск мениджър в който да слагаш таскове с конкретни срокове да речем може и да работи, но да са само електронни бележки лично при мен няма ефект никакъв, освен използването им точно като бележки, не да ме подсещат за нещо което трябва да свърша ами че примерно тоя размер е бил 602 мм или онзи е бил 900, т.е. чисто информационна банка в която да ровниш и да провериш какво е било. Имам го тоя проблем но нищо софтуерно не ми е вършило работа до момента.
|
| Сря Окт 13, 2021 8:31 pm |
|
 |
|
gicho
|
На мен ми трябва точно за да си организирам някаква knowledge base. Правя нещо, искам да поставя някъде бележка с URL, или screenshot или някакъв текст от конзола. И след време ми се налага да го търся - знам примерно ключова дума, но не помня целия контекст и трябва да ровя и повтарям. За планиране/следене на време си иска по-задълбочено описване, и там обикновено си зависи от корпоративните избори.
|
| Сря Окт 13, 2021 9:26 pm |
|
 |
|
palavrov
|
Е, че ти си лесен - пусни си едно локално вики - кеф ти търсене, лесен и широко използван синтаксис и т.н.
|
| Сря Окт 13, 2021 9:39 pm |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30684 Местоположение: София
|
Ами аз за такива неща използвам keep notes, въпреки че по добро от това да отворя един текст файл и в него да пействам не съм постигал А иначе за самооргнизация, еле пък за организация ... .изобщо не ми се коментира, пак ако е до разпределяне на конкретни задачи е едно, но за реална организация ней-добрия софтуер е двукракия, то в крайна сметка това и следвало да е едно от основните задължения на всеки проджектмениджър и неговият/вата асистент/ка. Кой каквото и да ми говори си иска човек, аз лично за да се организирам пак ми трябва човек, дори няколко и то по-дебелокожи, да не ми обръщат внимание че не отговарям или ги игнорирам 
|
| Сря Окт 13, 2021 11:29 pm |
|
|
|
Страница 1 от 1
|
[ 13 мнения ] |
|