Отговори на тема  [ 3864 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 211, 212, 213, 214, 215, 216, 217 ... 258  Следваща
новини от производителите на МЦУ-та... 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог

Мнение Re: новини от производителите на МЦУ-та...
https://www.allaboutcircuits.com/news/s ... ing-chips/

Пет Окт 15, 2021 7:08 pm
Профил
Аватар

Много добър анализ (доколкото мога да преценя) на ситуацията в бранша.

https://privatebank.jpmorgan.com/gl/en/ ... s-my-stuff

Пон Окт 18, 2021 1:06 pm
Профил WWW

Ами не знам как е на пристанищата в Европа, но тука са задръстени затова и коработе чакат не могат да бъдат разроварени, което е сериозен фактор за повишението на цените на морското карго. Миналата седмица гледах статистика, бяха 60 кораба с над 1 млн контейнера, т.е. това са 60 от най-големите контейнеровози. Причината за задръстването е че няма шофьори които да ги извозват. От тази седмица терминалите щели да минават на 24/7 режим, досега са били ба две смени. Това може малко да помогне, но няма да увеличи броя камиони, а и ако няма кой да ги приема 24/7 в крайната точка ефекта ще е почти нулев. Хом дипо, Коско, Валмарт се били уж съгласили да извозват с техни шофьори, нещо говореха федекс и ups и те да се включат, но камионите на повечето от тия компании не са пригодни за дълъг път, те са градски влекачи, по-малка мощност, малки кабини, не е ясно колко ще са ефективни.
В същото време има липса и на полуремаркета, фабриките още от май месец квичат че имат поръчки но няма работници, най-вече заварчици. Та в един момент и да се появят шофьори ще има недостиг на камиони.
Мерките които предприемат са много закъснели. Проблема е налице още от Януари, в момента са се натрупали контейнери които нормално се извозват за няколко месеца, не виждам как в кратък срок ще ги компенсират. Говорят за иьдаване на визи за шофьори, ама първо от къде ще дойдат, в европа също не е бъкано, в мексико има ама 3/4 от тях и пясък не бих им поверил да карат, освен това тук има различни регулации, не че не може да го сложиш от първия ден на камиона ама ....та да видим.
В същото време магазините се изпразват, стоките стоят по корабите а в магазините тц, и това ще става по-зле. Субсидиите които се дават в не малка степен са фактор за липсата на работници, до колко това влияе шофьорите не знам. Там винаги е било малко или много всеки за себе си, т.е.фактора на разочарование че са те освободили го няма, имало е освободени от големите ретейлъри но те са си намерили място при специторите, а със сигурност никой не се е преместил от специтор при ретейлър защото заплащането е много по-малко.
Абе шибня, но това преебава каргото което не е добре за никого.

Пон Окт 18, 2021 4:05 pm
Профил
Аватар

Без да преувеличавам това е най/голямата новина в бранша последните 10 г…
https://www.apple.com/newsroom/2021/10/ ... ver-built/

Сря Окт 20, 2021 2:12 am
Профил WWW
Аватар

HCL написа:
Без да преувеличавам това е най/голямата новина в бранша последните 10 г…
https://www.apple.com/newsroom/2021/10/ ... ver-built/

Е, чак пък за 10 години... До другото представяне догодина. Това е типичен трик за тях - всичко е "революционно". И купувачите купуват...

Сря Окт 20, 2021 10:29 am
Профил

Не употребявам Mac...

Сря Окт 20, 2021 10:41 am
Профил

Интересно - завода в Правец през 80 години на миналя век произвеждаше абсолютно същото:
Цитат:
new chips feature up to a 10-core CPU, 32-core GPU, 64GB of unified memory

Сря Окт 20, 2021 10:49 am
Профил

d_jelev написа:
Не употребявам Mac...

То си е за твоя сметка ;)

Сря Окт 20, 2021 11:53 am
Профил
Аватар

Ех това сектантство: от ябъл по-високо нема. :D

Сря Окт 20, 2021 12:01 pm
Профил

palavrov написа:
То си е за твоя сметка ;)

Точно затова сметките са ми точни. Именно Мак и Ябълковите продукти не понасям и отбягвам (имам достатъчно малко от тях у нас, наложени ми не по мое желание). За всичко си има алтернативи, а и Apple никога са нямали статус на продукти, за които да се търсят алтернативи. Нека си ги налагат там по Америка, лошо няма.

Сря Окт 20, 2021 12:15 pm
Профил

А дали антисектанството всъщност не е по голямо сектанство?

Значи сме ОК ако плюем някоя марка ама ако не я плюем сме сектанти ... имам и мак, и линукс, и виндовс машини на бюрото - всяка си има + или - ... новите процесори са наистина впечатляващи ама поне на мен не ми решават никакъв проблем, затова ще пасувам тази година. Но миналата година като пуснаха М1 на пазара го купих без да се замисля след като iFixit показаха карантията вътре и сега имам абсолютно безшумна машина на която мога да работя по 20 часа без зареждане.

Сря Окт 20, 2021 1:18 pm
Профил
Аватар

Добре де, аз като пълен лаик в оранжерията - тоя M1, подържа ли си е от бозата и ако да, тя може ли да му изстиска потенциала на макс? Щото върти, сучи, поне при нас, 90% от софтуера си е боза-зависим.

Сря Окт 20, 2021 3:27 pm
Профил ICQ

Цецо написа:
Добре де, аз като пълен лаик в оранжерията - тоя M1, подържа ли си е от бозата и ако да, тя може ли да му изстиска потенциала на макс? Щото върти, сучи, поне при нас, 90% от софтуера си е боза-зависим.

Тц ... макския софтуер може да се иземулира от х86 към АРМ и дотам. Евентуално може да се подкара някаква виртуалка която да емулира х86 ама не знам дали си струва. На мен ми върши перфектна работа за програмиране но за дизайн на платки ако няма нейтив версия за мак предполагам, че ще е мъка. Но това са си специфики според бранша т.е. това, че не върши работа на мен или на теб не прави машината калпава. Ако можеш да си пуснеш софтуера който ти трябва трудно нещо може да бие най евтиния мак като цена и параметри. За по скъпите по може и да може да го бие нещо интелско, но за маковете по 1000 пари не. То реално е айпад с истинска клавиатура и ОС.

Сря Окт 20, 2021 3:39 pm
Профил

Евтин и мак в едно изречение...

Сря Окт 20, 2021 4:04 pm
Профил

Нямам нищо против да се адвокатства за определена технология, архитектура и т.н. Обаче на мен Мак няма да ми върши абсолютно никаква работа. И това съм го разбрал още като пипах за първи път компютри в края на 90-те (не, че имах мой допреди 2002). И тогава имаше по унито много адвокати на Юникс (които напълно отричаха Линукс) и всеки възможен момент плюеха по "бозата" - ако под боза се разбира Windows. Ако ли не - извинете за невежеството.
Под Windows може да се прави всичко - и програмиране, и чип дизайн, и симулации, и pcb layout, и механика, игри и какво ли там не.
Нито Алтиум, нито Кедънс, нито Ментор, нито Цукен предлагат своите продукти за Мак. Матлаб и Лабвю отскоро започнаха, но мисля само 64-бита (те изгубиха много пазари и вероятно търсят клиенти според мен по този начин). За какво ми е Мак? Нямам нищо против, но мисля, че темата много се разми, за което и аз имам вина, целта трябваше да е М1 про (което най-вероятно е нов чип или лаптоп, ето аз дори не съм и фамилиаризиран с брандовете им). Та извинявайте пак.

п.п. Сега гледам тук се продава за 3000 франка или близо колко... 5500/6000 лева?... Ми то една къща в българско село струва толкова.

Сря Окт 20, 2021 4:16 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 3864 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 211, 212, 213, 214, 215, 216, 217 ... 258  Следваща