Отговори на тема  [ 64 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5  Следваща
Проблем с вградения еепром на пиковете? 
Автор Съобщение
Ранг: Почетен член
Аватар

Мнение 
Така отдалечено трудно ще хванеш проблема според мен.

Споделям мнението на sthx. PIC-а при външни смущения по захраването, дори и само за момент; и почва да скача по програмната памет, да се променят стойностите по РАМ паметта.

Има някаква логика да имаш проблеми само при запис в ЕЕПРОМ паметта и четене. Доколкото разбрах тогава се започва и свършва цикъла на работният режим => предполагам тогава има най-много пикови стойности, смущения при включване и при изключването.

едит: но аз казвам горното от моят опит, който е най-вече свързан при обстановка с доста контактори (силови) и прочие.
Въпреки че то си е доказано, че при включване има пикови стоности на V->A.
Та твоята схема (грубо) каква и е работата ? Т.е включва само електроника или ?

Пет Юли 28, 2006 12:11 am
Профил ICQ
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение 
При 84-ките като не им е стабилно захранването орат в цялата памет. И на 10 места да го запишеш - все тая. Въпроса е какъв ти е приоритета - трябва ли да работи джаджата или като намери грешка да спира. Щото като го прочетеш на трите места различно и какво от това 8) . Супервайзор е схема дето следи захранването и ако не е както трябва ресетва чипа. Има и с WATCHDOG таймер вграден. Ама щом питаш какво е супервайзор - работата е ясна 8) - не се обиждай, ама най-веротно платките не са ти проектирани добре като хардуер и като лейаут. Зарежи за малко протона и наблегни на хардуера 8) . Познай от 3 пъти що при пиковете преди да запишеш нещо в тая памет първо записваш 55 и после АА в регистъра и то при забранени прекъсвания - аз няма да ти подсказвам 8) .

Пет Юли 28, 2006 12:25 am
Профил

Мнение 
Мисля, че сме го дискутирали вече тоя проблем. Още от първите 84 ки си го има.
Даже ми се е случвало след престой в шкафа около месец - при следващо включване има промяна в паметта.
И при атмелските го има - слагам си външен ресет чип и нямам грижи. (V6320 примерно)

Пет Юли 28, 2006 9:53 am
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
Изискай една "кофти" платка и ори докато провокираш проблема. После търси решение.
Всичко друго е тенекеджийска работа - пробваш разни варианти без да знаеш какъв е проблема, това е глупаво.
Най - лошото което може да се случи е да омажеш проблема, така че привидно да работи и след известно време да изгърми пак.
Прост пример - имаш проблем в софта (логически проблем). Ти почваш да пишеш по 3 пъти. Омазваш го и не го виждаш - а дали няма да гръмне пак? А ако е хардуерен и ти го позамажеш софтуерно? Това не е решение. Поне не е сериозно решение - по подхожда на гаражен автомеханик.

Незнам, аз може би съм малко пристрастен на тема сигурност на работа. Всичко зависи от приложението на устройствата, клиента и мн. други фактори. Но ако искаш сериозно да подходиш - без кофтито хардуер не е работа.

Пет Юли 28, 2006 10:17 am
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
Wise
Не те разбрах ако си збравят след престой в шкафа.
Как външен ресет решава проблема?

Вече коригирах с трикратен запис със съответните проверки.
Трикратно четене със съответните проверки.

Колебая се дали да реализирам идеята на Balkana за въстановяване на повредената клетка.
В смисъл дали ще е повредена или няма да я чета правилно? ( ей това е въпроса)
Дали ще се огранича в тази посока. Завси какво ще доуточни Wise.

Действително трудно е от дистанция да се каже какво става.

the_real_maniac сложих закъснение да се отдалеча от
щракането на релетата в началото.
Досега нямах никакво. Сложих 200 мили секунди и ще чете докато не прочете поне две еднакви които ще приема за верни.
Действително като се замисля каквото става в началото става. Иначе релета си щракат непрекъснато.

Пет Юли 28, 2006 10:48 am
Профил
Ранг: Популярен
Ранг: Популярен
Аватар

Мнение 
Dimitar написа:
...,.... Познай от 3 пъти що при пиковете преди да запишеш нещо в тая памет първо записваш 55 и после АА в регистъра и то при забранени прекъсвания - аз няма да ти подсказвам 8) .

Хайде на мен да разкажеш! Никога не съм обръщал внимание на това !! Какъв е смисъла ?

Пет Юли 28, 2006 11:48 am
Профил ICQ

Мнение 
rumen написа:
Wise
Иначе релета си щракат непрекъснато.

Щом имаш релета и те включват реактивен товар, слагай подходяща RC група на контактите за подтискане на смущенията и това ще ти реши проблема. Ако нямаш место на платката - монтирай ги при товара.
Подходяща е онази кобинация, при която С е достатъчно голямо, но не толкова, че контактора да се включи от тока през него. R= 100-200 om /1 или 2W в зависмиост от С (0.1-2 мкF/ 400V за 220V).

Пет Юли 28, 2006 1:29 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Ако искате вярвайте ако искате недейте.
Хрдуера по добър неможе да е.
Причината е че мойта джаджа е нищожна част от чужд хардуер и монтаж. На неща които дори не съм ги виждал.
Така че тъмнината е пълна.
Всъщност темата не случайно е със въпрос.
Ако отговора на въпроса е да тогава ще го оправям софтуерно.
Ако е не пак ще го оправям софтуерно. Но с друг подход.
Всъщност съществува вероятност и то не малка проблема да е в монтажа типично жидкаджйски.
Това с никакъв софтуер няма да мога да оправя.
Освен да му слагам селф диагностика и да си пише грешките кога какво е отпаднало.
Баси трябва да върша работата на целия екип.
А иначе платката която ползвам се е доказала. Стотици бройки от години работят в силно зашумена среда.
Без пуснати кучета.
Действително без ползване на епроми.

П.П.
Dimitar
Не позна силата ми е точно в електродинамиката.
И ако в опроводяването имам кусур то аз го знам и съм го допуснал за да избегна по голям кусур.

WDW
Въпросните чилса двоични са 10101010 и 01010101
Имаш пълна промяна на битовете
Вероятноста да се появи шум които точно да съвпада с двете числа е нищожна.
Отделно по този начин кристала се самотества.
Описано е дайтишето на пик 16ф84.

Пет Юли 28, 2006 2:58 pm
Профил
Аватар

Мнение 
rumen-e това че си направил контролна проверка на константите и системата ти работи е добре.Увеличи стойността на филтровите кондензатори на захранването на ПИК-а,ако си сложил 2200 микро в ІІ със 100 нано,увеличи 2200 на 4700 и последователно сложи една индуктивност във веригата на +-а.Ако мислиш че смущенията ти идват от релетата - направи една малка бобинка,закачи я на сондата на осцилоскопа,приближи я до контактите на релето и го превключи няколко пъти за да се увериш дали наистина от там ти идва смущението.
То че ще има някакво смущение-ще има,въпроса е колко е голямо !
Това с R-C групата на контактите силно зависи от честотата и понякога може да внесе допълнителни осцилации.
Когато опроводяваш платка за среда с големи смущения - поставя се екран свързан към земя (също като при ВЧ платките).Точно ПИК се държат много добре в среди със смущения стига да си изпипал платка и програмата!Лично аз съм ги ползвал в SMPS и Motor control приложения,при това се захранват от ценер през резистор от 220 и до сега издънки няма.

Пет Юли 28, 2006 3:02 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Стига сте ме тормозили за мойте платки бе хора. :lol:
Ще ви кажа че при мене те издържат на смущения от 5 см които забиват ПС-то от половин метър 8)
И дано приключим с този аспект на чудатия проблем.

Пет Юли 28, 2006 4:55 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Да, ама на полето неработят - нали 8) .
Аз специално неразбрах какъв ти е приоритета - да запишеш данните на всяка цена или да имаш верни данни, които да не се губят. Ако е второто - без супервайзор и без оправяне на захранването няма да минеш. Най-лошата допускана грешка според мен е да се решават хардуерни проблеми чрез софтуер.

Пет Юли 28, 2006 6:49 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Написах заглавието на темата със въпрос.
Проблем с вградения еепром на пиковете?

Интересно беше да се разбере:

1. Има ли такъв проблем?

2. При кои модели?

3. При какви обстоятелства се проявява?

4. Как се борите с него?

Пет Юли 28, 2006 7:59 pm
Профил

Мнение 
Ки4о написа:
Това с R-C групата на контактите силно зависи от честотата и понякога може да внесе допълнителни осцилации.

Коя честота и по какъв начин ще внасе повече "осцилации"?

Пет Юли 28, 2006 8:55 pm
Профил

Мнение 
румен, преди време правих точно такова устройство, брояч на жетони при отпадане на захранването помни бройката , като дойде тока възстановява, решението естествено го плагиатствах от някъде но не помня от къде

освен всички филтри кондензатори и т.н. се слага един кондензатор преди стабилизатора на 5в който да осигури захранване на процесора за известно време след отпадане на захранването,да кажем че цялата схема се захранва през един диод от 12в, следиш напрежението преди този диод през един ценер 7.5в, ако захранването падне под 8в процесора го чете като лог 0 , програмата си върши каквато довършителна работа има, ако щеш и пиши в еепром-а , така реализирано процесора има стабилно захранване да кажем още 1 сек след отпадане на 12в, през което време можеш спокойно да си пишеш навсякъде без опасност от грешки,след това забиваш програмата в чакане да доидат пак 12в, тествано е при сериозни условия - не греши

Пет Юли 28, 2006 11:38 pm
Профил

Мнение 
Ки4о написа:
rumen-e това че си направил контролна проверка на константите и системата ти работи е добре.Увеличи стойността на филтровите кондензатори на захранването на ПИК-а,ако си сложил 2200 микро в ІІ със 100 нано,увеличи 2200 на 4700 и последователно сложи една индуктивност във веригата на +-а.

Електролитните кондензатори не помагат при борба със смущенията. Даже обратно - първо могат да заблудят някого, че от увеличаване на стойността има полза, второ - при високи честоти могат да образуват резонансна верига с паралелно включения на тях керамичен кондензатор. По правило, колкото един електролитен кондензатор има по-голям капацитет, толкова е повече честотният му диапазон на работа е по-малък. Четете справочниците.

Съб Юли 29, 2006 12:47 am
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 64 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5  Следваща