Отговори на тема  [ 38 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3  Следваща
Дефектнотокова защита 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение 
Ето тук едно подробно описание как работи дефектно-токовата защита:
http://stroiteli.elmedia.net/story.php? ... 07&isuid=5
Според мен е неправилно в този случай да се ползва термина "диференциална защита". Това понятие се ползва в мрежите над 1000V. Там се поставя диференциална защита в трафопостовете и разпределителните уредби. За справка: Наредба № 3 от 9 юни 2004 г. за устройството на електрическите уредби и електропроводните линии.

Чет Юли 20, 2006 1:38 pm
Профил WWW
Ранг: Популярен
Аватар

Мнение 
Реконструктор написа:
MGBY написа:
Да, ама потенциалната разлика м/у решетката и нулата в контакта ми беше okolo 20V и тока през проводника с който свързах решетката с нулата в контакта беше 7 - 16A Exclamation

Че това ти е достатъчно за осветлението на целия апартамент бре!? Confused Shocked

Хе-хе майтапиш ли се, това са само 200W :lol: При това тая цялата хава става зимно време, когато хората си пускат повече печки ,при това и напрежението аз казах, че е 20V ама и то играе и тока и той, та и аз си помислих нещо да направя ама не става .... :wink:

Чет Юли 20, 2006 2:14 pm
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
MGBY написа:
Хе-хе майтапиш ли се, това са само 200W :lol: При това тая цялата хава става зимно време, когато хората си пускат повече печки ,при това и напрежението аз казах, че е 20V ама и то играе и тока и той, та и аз си помислих нещо да направя ама не става .... :wink:

200W са си 2 крушки по 100 W 8O
Интересно, от къде идва тоя ток? :?

Чет Юли 20, 2006 3:38 pm
Профил
Аватар

Мнение 
ами P= U*I

като е свързал накъсо с жица напрежението клони към 0 и мощноста се ориентира някъде към там :)

Чет Юли 20, 2006 3:53 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Nikola Kirov написа:
ами P= U*I

като е свързал накъсо с жица напрежението клони към 0 и мощноста се ориентира някъде към там Smile

Виж за това не бях се замислял, когато дойде зимата ще пробвам през някакъв товар да видя реално каква мощност ще излезе......

Чет Юли 20, 2006 5:59 pm
Профил ICQ
Ранг: Минаващ
Ранг: Минаващ

Мнение 
Да споделя и аз опит.
Напрежение между корпус на уред и нулата се получава, когато контакта в който сте включили уреда не е занулен.
Когато уреда има допълнителен 3 проводник за заземяване(зануляване) и не е свързан към нулата, в него се индуцира напрежение, което се предава на корпуса.
Няколко пъти ми се е случвало подобно нещо.
По някога може да го усетите с леко докосване с външната страна на пръстите.

Чет Юли 27, 2006 10:04 pm
Профил ICQ
Ранг: Новодошъл
Ранг: Новодошъл

Мнение 
За да работи нормално дефектнотоковата защита е необходима трипроводна линия като нулата не е свързана към земя. При стария начин на изработване на инсталациите когато се биеха заземителни колове при всяка касета или всеки блок и свързваха нулата към него тя не работи - почти непрекъснато изключва безпричинно.

Пет Юли 28, 2006 5:48 am
Профил
Аватар

Мнение 
хм, защо има толкова неяснота около тая дефектнотокова защите и диференциалната защита? когато за пръв път се нанизах на диференциална защита, ми обясниха че това е дефектнотокова защита. и в края на краищата - изключването по разлика в тока дефектнотокова защита ли е или диференциална? мен диференциална ми звучи по-добре, заради принципа на работа.

а, MGBY не е нужно да чакаш зимата - при товар ще може да дръпнеш половината ток от тока на късо.
ако отвореното напрежение е 20 волта, тока на късо ти е 16А, то съпротивлението на източника ти е 1.25 ома. максимална мощност ще имаш при същото съпротивление, но тогава напрежението и тока ще са наполовина. става 10 волта на 8 ампера - 80 вата.

Последна промяна zaphod на Пет Юли 28, 2006 8:28 am, променена общо 1 път

Пет Юли 28, 2006 8:22 am
Профил
Аватар

Мнение 
georgimv написа:
За да работи нормално дефектнотоковата защита е необходима трипроводна линия като нулата не е свързана към земя. При стария начин на изработване на инсталациите когато се биеха заземителни колове при всяка касета или всеки блок и свързваха нулата към него тя не работи - почти непрекъснато изключва безпричинно.

1. Прочети отново и внимателно как работи дефектнотоковата защита!
2. Къде в България има жилищна сграда, където нулата да не е заземена??? Това не е възножно тъй като вторичната страна на всички трафопостове е по схема "звезда" със заземен звезден център. Звездния център се заземява един път в трафопоста и втори път в главното ел.табло.

Пет Юли 28, 2006 8:24 am
Профил WWW
Аватар

Мнение 
лупус, човека има предвид да не е заземена СЛЕД защитата.

Пет Юли 28, 2006 8:30 am
Профил
Аватар

Мнение 
Цитат:
хм, защо има толкова неяснота около тая дефектнотокова защите и диференциалната защита? когато за пръв път се нанизах на диференциална защита, ми обясниха че това е дефектнотокова защита. и в края на краищата - изключването по разлика в тока дефектнотокова защита ли е или диференциална? мен диференциална ми звучи по-добре, заради принципа на работа.

Наистина като че ли витае някаква мистерия около тия защити :? И според мен би трябвало да се нарича диференциална тъй като следи два тока, които при нормални условия би трябвало да са почи равни, казвам почти защото инсталацията (особено ако е стара ) има някакви утечки.
Дефектнотоковата защита не е ли специално правена за трифазни двигатели ако отпадне една или повече фази ?!?! :-k

Пет Юли 28, 2006 8:31 am
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
zaphod написа:
лупус, човека има предвид да не е заземена СЛЕД защитата.

Не разбирам какво имаш в предвид. :oops: Би ли пояснил?

Пет Юли 28, 2006 10:02 am
Профил WWW
Аватар

Мнение 
В Бг почти навсякъде не е направено както трябва.
Sorry за схемата ама е скалъпена набързо :oops:

Прикачени файлове:
sheme.JPG
sheme.JPG [ 43.84 KiB | Прегледано 1592 пъти ]
Пет Юли 28, 2006 11:29 am
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
чувствам се като в "открийте трите разлики", само дето не мога да открия нито една. последния път когато се мъчих безуспешно да хвана разлики между картинки, накрая ми искочи някакво чудовище и ми изрева в лицето, при което насмалко да напълня гащите :)

Пет Юли 28, 2006 9:52 pm
Профил
Аватар

Мнение 
zaphod написа:
чувствам се като в "открийте трите разлики", само дето не мога да открия нито една. последния път когато се мъчих безуспешно да хвана разлики между картинки, накрая ми искочи някакво чудовище и ми изрева в лицето, при което насмалко да напълня гащите :)

Разликата е ясна - на втората картинка нулата не е заземена при главното ел.табло, ама не ми се вярва това да е правилния начин. При неравномерно натоварване на трите фази изравнителните токове текат през нулевия проводник и ха познайте в този случай нулата колко е "повдигната" спрямо "земя"? Не съм виждал още главно ел.табло, на което нулевата шина да не е здраво заварена за корпуса му.

Пет Юли 28, 2006 10:45 pm
Профил WWW
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 38 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3  Следваща