Отговори на тема  [ 6044 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 378, 379, 380, 381, 382, 383, 384 ... 403  Следваща
Коронавирус 2019 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение Re: Коронавирус 2019
Цецо написа:
Интересно ми е как си представяш съвместяването на рутинната болнична дейност с това ниво на заболеваемост от Ковид при крайно число лекари, легла, сгради?

При 7000 настанени в болница с Ковид (с тенденция да минат 10к до дни), предвид това, че се нуждаят от изолация, както на персонал, така и на помещения - как си представяш останалата част от системата да продължи да функционира нормално?

За добро или лошо не съм аз човекът който трябва да ги мисли тия работи.
Но, горното ме накара да се замисля - колко болнични легла има на разположение в държавата? Нали не са 7к?

Редакция:
Ами отговорих си:
Цитат:
Лечебни заведения за болнична помощ - 342
брой болнични легла - 54 216

Източник:
https://www.nsi.bg/bg/content/3312/%D0% ... 1%82%D0%B8

Значи 7к от 54к легла са заети с болни от хуйовид и настана драма? Мдаааа... :-k

Вто Окт 26, 2021 5:32 pm
Профил
Аватар

miro_atc написа:
За мен по-страшното е, че ще се сбъдне твоята прогноза, че тоя бацил ще остане трайно...
Аз се надявах да им дойде акъла, но реалността засега е друга. Щом и в научните среди почна да се говори за такова бъдеще явно съм бил прекален оптимист...

О, имаше шанс да се спасим от него, когато беше локален в Ухан. От поне година и половина насам няма такъв шанс вече.
То дори някои заболявания, които се смятат за изчезнали уж, току се пръкват от време на време. Спре ли ваксинацията - се пръкват отново. Откъде идват.... не знам.
Някои ваксинации са еднократни, ама за тая явно ще сме абонирани.
Ако се намеси конспирацията - от противогрипните ваксини "биг фарма" не прокопса много, ама ей на, от тия вече няма оттърване.
Поне да дават ясна и коректна информация. Пък то - на всеки "за" - поне двама "против". И то всякакви - от луди лелки до именити доктори. И телевизиите бълват бълвоч на кило. Основно на тема "вижте колко е страшно", после хващат някой да каже колко сме поробени. Политиците и те акат в гърнето. Накрая що хората не се ваксинират. Ами 80 години (от 45-та до сега) имало ли е политик на който да повярваш? А в здравната система някой вярва ли? Личните лекари лекуват по телефона, по сценарий... Уж не могат да откажат преглед, но отказват.
Вчера за капак на всичко излезе някакъв "кандидат" за президент, само дето що не намеси рептилите в цялата работа. И накрая каза - ами аз знам че няма да гласуват за мен, затуй мога да говоря каквото си поискам. 8O :-?
Уникално интервю! (след средата).

Вто Окт 26, 2021 5:47 pm
Профил
Аватар

А бе тези "пътеки" има ли ги някъде по света?
Щото са най-тъжното нещо което може да ни се случи след като болниците станаха търговски дружества. Да речем ме плъзгат по пътека "Срещу запек", а на мен проблемът ми е в хемороидите...

Вто Окт 26, 2021 6:14 pm
Профил
Аватар

Почти навсякъде във белия свят се работи с разновидности на "пътеки". Естествено има вариации, но като цяло да - има пътеки.

itso.t написа:
Значи 7к от 54к легла са заети с болни от хуйовид и настана драма? Мдаааа... :-k

От тези 54к легла, едва ли повече от 25-30к са реални болнични легла, обезпечени с апаратура и персонал. Другото са просто легла, т.е. безполезни.

Та като изведнъж 30% от леглата ти бъдат обхванати от заразно заболяване, това автоматично ти блокира и персонала към тях. Не само това, понеже тези легла трябва да са изолирани, то автоматично губиш още 20-30% от околните легла/персонал.

Ще ти дам прост пример. При предишната вълна, Окръжна болница беше заделила 4 етажа (от мисля 9) за Ковид. И пак връщаше пациенти поради липса на място за повече. Напрактика се лишиха от 4 други отделения само за да обезпечат Ковид. Съответно в останалите работещи отделения персонала критично намаля, защото веднъж припарил в Ковид, той не може да се ползва в други отделения в следващите 2 седмици.

Още "по-интересно" става, когато имаш кръстосване на Ковид с друга диагноза. Например инсулт/инфаркт. Тогава къде да го сложиш - в Ковид отделение или в специализирано кардио отделение? Щото в Ковид отделение силно вероятно няма да оцелее, няма как да го сложиш при здравите, а не можеш да отцепиш специализираното отделение само за него.

А ако вкараш 1 от тримата специалисти във БГ дето са наясно с тоя случай, го лишаваш от работа с други болни в следващите 10 дни. А други болни бол. Поне ако процедурите се спазват де. Естествено има и далеч по тривиални, например коремен хирург - ама пуснеш ли го да работи по Ковид пациент, го карантинираш в следващите дни и го губиш за Не-Ковид. Пак казвам, ако се спазват процедурите де (които в крайна сметка се нарушават, просто няма как). Ще кажеш колко пък са болните с кръстосани диагнози... Ами оказва се ужасно много. Не за друго, те си влизат за основното заболяване, ама на теста светва... и се почва....

Със сестри и санитари също е драма. Не искат да влизат в Ковид зони, защото това значи изолация, яко натоварване, трупове, стрес... И накрая са виновни за всичко. Резипрочно като влезнат, останалите отделения олекват яко. Влизал съм във болница в такъв момент - трагично беше, нямаше кой да избърше пода от .... просто нямаше физически хора. Идваха роднини на болните да заместват санитарите.

Въобще работата хич не е проста и най-добрия (всъщност единствения) начин за справяне с проблема е да не се стига до проблема. С местене на доктори и легла от едно място в друго - нищо кой знае какво не може да се постигне. Тя системата едвам крета без Ковид...

Последна промяна Цецо на Вто Окт 26, 2021 8:50 pm, променена общо 1 път

Вто Окт 26, 2021 6:17 pm
Профил ICQ

Тва гледахте ли го
На шмайзер бил изтекъл срока на годност но пак го ползвали.
https://www.youtube.com/watch?v=rrzeV5zJw2k

Вто Окт 26, 2021 8:45 pm
Профил

Чудех се къде да го постна това, в темата за Хумор или тук.
В австралия са почнали да арестуват хората, ако нямат кафе в чашите: https://www.youtube.com/watch?v=lO3xq0Orf0s .

Сря Окт 27, 2021 12:06 am
Профил

малко старо, ама като сте почнали да се шегувате с австралийците...

Сря Окт 27, 2021 12:17 pm
Профил

вчера чух няколко вица от категория "ковид"

питали един евреин - как мислите, колко още ще продължава тази пандемия
евреина отговорил - като гледам как се въртят едни пари - поне още няколко години

някой си казал - мисля че е възмутително това принудително настаняване в хотел че и те задължават да плащаш целия престой заради един сопол
отговорили му - ако имаше хотел нямаше да мислиш така

Сря Окт 27, 2021 1:11 pm
Профил
Аватар

pipilica написа:
Тва гледахте ли го
На шмайзер бил изтекъл срока на годност но пак го ползвали.
https://www.youtube.com/watch?v=rrzeV5zJw2k

Е каква е тая сензация сега? Това няколко пъти го съобщаваха по новините, аз съм го чувал и т.н. Тая нещо е бляла патките и пак има изненадани...

Ето БНР
https://bnr.bg/post/101546127/mz-balgaria-ne-prilaga-vaksini-s-iztekal-srok-na-godnost

Като цяло удължаването на срока на годност важи при съблюдаване на условията за съхранение - при свръхниска температура.

Сря Окт 27, 2021 2:17 pm
Профил
Аватар

А бе сериозно: Зимата иде :) ! То не друго, но ще трябва да отида за някой месец в града (да кукуригам по цял ден), а жената ще ме прави на гз докато не се ваксинирам. Коя е най-безобидната тенденция при ваксините?

Сря Окт 27, 2021 4:13 pm
Профил

bongo_x2 написа:
Коя е най-безобидната тенденция при ваксините?

Зависи... Нали знаеш вица за гръцкия студент дето си купувал цигари? Предпочитал тия които предизвикват рак, а не от другите с потентността ;-)
Та прецени кое е по-безобидно за теб и действай :D

Сря Окт 27, 2021 4:27 pm
Профил
Аватар

Слагай си Пфайзер или Астра Зенека и си свиркай. Забрави разни гръчки и прочие Джонсън мейд.
За руска и китайска ще трябва да ходиш до границата със Сърбия или Турция, но не ти го препоръчвам.

Сериозно - в болницата където ваксинираш, обикновенно има доктор - кажи му ако имаш някакви специфични болежки или притеснения,
той ще ти каже ако има препоръки. От първата не очаквай никаква реакция, от втората малко температура, главоболие и т.н.- които трябва да минат за ден-два. Стоиш след ваксината в болницата 15мин. и на двете, ако имаш бърза някаква алергична реакция. Ако случайно нацелят някой нерв или се прояви нещо странно, тичаш при доктора, а не го лекуваш с ракия.

Чет Окт 28, 2021 7:57 am
Профил
Ранг: Професионалист
Ранг: Професионалист

Grubi написа:
Слагай си Пфайзер или Астра Зенека и си свиркай. Забрави разни гръчки и прочие Джонсън мейд.
За руска и китайска ще трябва да ходиш до границата със Сърбия или Турция, но не ти го препоръчвам.

Сериозно - в болницата където ваксинираш, обикновенно има доктор - кажи му ако имаш някакви специфични болежки или притеснения,
той ще ти каже ако има препоръки. От първата не очаквай никаква реакция, от втората малко температура, главоболие и т.н.- които трябва да минат за ден-два. Стоиш след ваксината в болницата 15мин. и на двете, ако имаш бърза някаква алергична реакция. Ако случайно нацелят някой нерв или се прояви нещо странно, тичаш при доктора, а не го лекуваш с ракия.

Тук в БГ не е баш така с процедурата по поставянето. Редиш се на опашка пред един контейнер вътре с две мед. сестри в най-добрия случай , в малко по-лошия студенти. Нито те питат нещо, нито обясняват. Слагаш подписа под декларацията и след 1 мин си вън без никакви разяснения какво , как защо. Ама тука е така :) На мен на втората доза на листа даже не бяха ми написали партидата на ваксината.

Чет Окт 28, 2021 12:19 pm
Профил WWW
Аватар

A аз лично заведох жената да я ваксинирам в Александровска болница, София и беше точно така, както беше и в Швеция, и двата пъти. Бяха фургони, но вътре си имаше лекар, медицинска сестра, а отвън и магистратура / регистратура със студент по медицина за документалните неща. Плюс чакане 15 мин. след ваксината, за безопасност и странични ефекти. Отвън имаше бланки, сядаш - избираш коя ваксина (като Кореком), може да питаш доктора ако имаш съмнения. Любезни, добри, компетентни. Плюс пълно оформяне на документите и сертификата. Но народа лятото беше на море, на планина / и аз бях - но първо минах оттам. Хора нямаше...

Това, че някоЙ на някоИ места не спазва регулациите, и не организира както трябва... ами да е - типично по нашенски. Няма да се учудя ако Александровска е била изключение.

Чет Окт 28, 2021 12:57 pm
Профил
Аватар

По болниците е така. Но има доста изнесени центрове, където наистина е дупчене наред без обяснения, наблюдение и прочие "излишности".

При мен сестрата дето дупчеше се бъзикаше, че станала като Чарли Чаплин в оня филм с поточната линия и гайките. :) (Модерни времена?)

Иначе за статистиката - аз го боледувах февруари. Леко до средно - седмица на легло в къщи. На 40тия ден на практика нямах антитела по теста от ВМА за даряване на плазма. Първа доза Модерна септември, само болка в рамото и лек главобол. Втора доза Модерна след 30 дни - среща с товарния влак. Треска и температура и яка отпадналост за 24 часа и болка в ръката 3 дни, до степен да не спя нощем като хората. Антитела не съм мерил пак, нямам и намерение. Каквото мога съм направил, да става каквото ще. Сертификати имам 4 броя, от които 3 действащи :)

Чет Окт 28, 2021 2:19 pm
Профил ICQ
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 6044 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 378, 379, 380, 381, 382, 383, 384 ... 403  Следваща