Отговори на тема  [ 13 мнения ] 
Влагомер за Дървесина 
Автор Съобщение
Ранг: Почетен член
Аватар

Мнение Влагомер за Дървесина
Здравейте
Търся уред за измерване на влажността на дървесината. Да може да измерва влажността при различна околна температура, да измерва различна по вид дървесина
, да мери материал и с дебелина около 2 см. и точност до 1%.

Нед Окт 31, 2021 8:38 am
Профил
Ранг: Форумен бог

Мнение Re: Влагомер за Дървесина
Хмм щях да ри предложа контактен, ама ме съмнява да мерят с такава точност. Аз имам подобен на тоя :https://www.amazon.com/General-Tools-MMD4E-Moisture-High-Medium-Low/dp/B00275F5O2/ref=sr_1_28?crid=M4EZAOLAKAO3&dchild=1&keywords=wood+humidity+meter&qid=1635660758&sprefix=wood+hum%2Caps%2C235&sr=8-28
но 1% точност според мен е далеч от възможноститв му.

Нед Окт 31, 2021 9:15 am
Профил

https://bashmaistora.bg/vlagomer-laserl ... 60264.html

На младини се занимавах с влагомери и имам леки съмнения за точност за измерване 1% на влага на каквото и да е с уред за ширпотреба. От два пирона , които се забиват в дървесината, трудно може да се иска това. Но лесно може да се направи проверка при жеание. Първо повтаряемост, второ измерване на теглото преди и след сушене. Продължителността на сушене трябва да е такава, че да престане да се изменя теглото на дъската.

Нед Окт 31, 2021 9:56 am
Профил
Аватар

Правени са разговори с BG производител за подобен с цена около 700-800лв. Но са имали някакви затруднения с производството ...
Но контакти нямам.

Нед Окт 31, 2021 1:42 pm
Профил

има безконтактни :https://www.wagnermeters.com/moisture-meters/comparison-matrix/
гледам има такива с десетичен символ, т.е ако пойазва десеттици се предполага че има точност поне 1 знак, в случая поне 1% ама знам ли ....
п.с. един знак имах в предвид знака който е в порядък нагоре.

Нед Окт 31, 2021 5:20 pm
Профил
Аватар

Не знам проблеми с производството ли са имали, по скоро проблеми въобще с измерването - най-простото за което може да се сети човек е да се мери проводимост (двата пирона) ама точност там може да се постигне само с опитно калибриране в много точки - вземаш едно дърво и масово го мериш и засичаш. За съжаление тази калибрация ще важи само за това дърво - в добрия случай от този тип, в лошия за конкретната дъска от конкретното дърво. Щото дори и от същия тип да е дървото, но да е расло на съвсем различно място с различно съдържание на минерали в почвата и съответно една идея по различно съдържание в дървесината - веднага ще даде разлика в измерването. Та за такива неща от тегловното за по добро не се сещам. Аз си мисля че за влажността за дървесината е по важно да е достатъчно изсъхнало дървото, а не колко точно е % влажност в него - та там сигурно си има първични и вторични признаци по които се оценява и те би трябвало да са си норми в дървопреработвателната индустрия.

Вто Ное 02, 2021 12:29 pm
Профил ICQ
Аватар

Според мен верния начин е да имаш профили за различните типове дървесина - импедансна спектроскопия със предварително съхранени профили, сравнение и съоветни резултати/анализ. Иначе мериш круши и ябълки, вероятно.

Вто Ное 02, 2021 12:37 pm
Профил

за мен тия мерения са мижи та лажем, мери нещо, ако е под 10% значи става да скова нещо, но правих една въртяща масичка миналата година, беше 12%, не се изметна.

Вто Ное 02, 2021 2:55 pm
Профил
Аватар

Вероятно става въпрос за фирма от Пловдив.
https://www.microsyst.net/
Имали разработен и произведен такъв уред.

Вто Ное 02, 2021 7:46 pm
Профил

Не бе, то всичко е възможно, въпросът е при какви условия.

Вто Ное 02, 2021 10:15 pm
Профил
Аватар

Именно де. И пак нямаш гаранция че няма да попаднеш на дърво дето е расло в доста по-алкална или по-кисела почва и то да има отклонения които не са отчетени.

Аз мога да дам един пример за мерене на остатъчна влажност с толкова косвено измерване че чак ум да ти зайде, ама им върши работа на хората - значи имат едно пликче с 20 грама силикагел (примерно - не го знам колко е точно), в което капват 3 капки дестилирана вода и го слагат за сушене заедно с това което сушат - хирургични конци, индивидуално опаковани в специални хартиени опаковки. Сушилнята е вакуумна - свалят на 18mBar + 90 градуса плочата на която редят кошнички пълни с опаковки. В една от кошничките е пликчето Като изтече времето, вадят пликчето със силикагел и натикват вътре един влагомер за въздух (слагат и един ластик на пликчето да не влиза въздух от помещението), чакат 1-2 минути и ако влагомера показва 6%, значи конците са изсъхнали колкото трябва. Сега - колко точно е влагата в конците никой не знае. Но това е технология - те знаят че пликчето със силикагела като покаже 6% - всичко е точно. Не съм се интересувал от дървесина - имам един познат който имаше цех за паркет навремето (не знам дали още се занимава) ама не е ставало на въпрос и не съм се интересувал - а за паркет и подобни интериорни дървении си е важно отвсякъде дървото да е сухо.

Сря Ное 03, 2021 10:22 am
Профил ICQ

Еххха какви времена бяха, купуваш паркета 2-3 години предварително, складираш под леглата за да може да изсъхне до де му дойде време за слагане ....:)
Ако метода е безконтактен дали е била алкална или киселинна почвата няма особенно значение, но типът дърво според мен има, както и всякакви уплътнения в него, ама знам ли, правят мерят, може пък и да докарва 1 %.

Сря Ное 03, 2021 3:02 pm
Профил
Аватар

От самото начало мислех да го пиша, не че съм специалист: 1% точност е по-скоро безумие, като се има предвид разнообразието на мат'ряла.
Отделно, че не виждам смисъла: като ти каже 95 до колко е важно дали е 94 или 96? По-скоро дали не е 90 или 80.

Сря Ное 03, 2021 3:23 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 13 мнения ]