|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Нед Юли 26, 2026 7:01 pm
| Автор |
Съобщение |
|
HCL
Ранг: Форумен бог
|
 Криптовалути и LoRaWAN
Когато в рамките на една седмица от две места ми се обадят с молба за анализ на една и съща технология, явно се случва нещо интресно. Мислех, че съм се нагледал на всякакви щуротии и областа на криптовалутите, но тези пичове определно имат интересен подход. Решили са да изградят глобална LoRaWAN мрежа с помоща и парите на ентусиазирани минъори. А както видяхме през последните 2 г последните явно имат по много и от двете  Не съм гледал какви са договорните им отношения, но при крайна цена на у-во около $500 при max $50 BOM (Pi+ISM band module+кутия) на пръв поглед изглежда атрактивно. При това възможностите за диверзификация от конкуренцията са налични, най-малкото един хубав филтър с насочена антена ще се продават като топъл хляб. Аз бих уценил вътрешния пазар в България на едно 1000 бройки. Та ако някой колега реши да прави собствен развой, нека се обади. Само въпросните двама юнаци са готови да поръчат 10 броя. https://www.helium.com/
|
| Чет Ное 04, 2021 1:51 pm |
|
 |
|
ike
Регистриран на: Пет Фев 04, 2005 9:59 pm Мнения: 6019 Местоположение: София
|
 Re: Криптовалути и LoRaWAN
Явно и ти не схващаш идеята. Глупаците си мислят че като си дадът парите ще си купят машина за печатане на пари. Единственото което обаче ще получат е електронен боклук. Та пожелавам ти успех да продадеш за 500$ устройство с 50$ BOM при условие че нямаш ключовете за мрежата.
_________________ Warriors of the Night, ASSEMBLER!!!
|
| Чет Ное 04, 2021 4:15 pm |
|
 |
|
itso.t
Регистриран на: Чет Фев 03, 2005 2:21 am Мнения: 12764 Местоположение: София
|
Айке, едно устройство не е само BOM, както си мисли не малко народ... А ключът за мрежата ще си го сметнеш. Милиони видеокарти бачкат по темата. 
|
| Чет Ное 04, 2021 4:29 pm |
|
 |
|
ike
|
Ти това сериозно ли го мислиш или само се шегуваш? Иронията не си личи много, като мине в текстов вид.
|
| Чет Ное 04, 2021 4:40 pm |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30684 Местоположение: София
|
ааааааа моля ... нещо не вдянах, искат да правят Пи копачки в лора мрежа ? Отделно БОМ-а не е 50$, по-скоро ще отиде към 80-100 накрая но това не е толкова важно, по-интересното е какво ще изкопае това Пи ?
|
| Чет Ное 04, 2021 4:55 pm |
|
 |
|
HCL
|
Прибързаните заключения са излишни. Няма как да влезеш в блокчейна като производител на хардуер без да минеш предварителен процес по удобрение, който включва демонстрация на работещ прототип. После се минава през сертификация и прочее докато получиш достъп до самите ключове. https://github.com/helium/HIP/blob/mast ... cturers.mdСистемата е затворена и най-вероятно ще остане такава. За да си скалират мрежата обаче на тези пичове ще им трябват поне милион подобни LoRaWAN2WiFi у-ва, които нито имат намерение да произвеждат сами, нито да предоставят на един китаец. Т.е. летвата не е висока. Ако ги убедиш че знаеш какво правиш и можеш да пуснеш батч от поне хиляда у-ва си вътре. Това че цената няма да се задържи на 500 долара е ясно. В момента в Мюнхен ги изкупуват на 900 евро парчето, но това е нормално в началото
Последна промяна HCL на Чет Ное 04, 2021 5:13 pm, променена общо 1 път
|
| Чет Ное 04, 2021 5:05 pm |
|
 |
|
HCL
|
Тони, реално няма да копаят нищо, а ще разширяват обхвата на мрежата. Идеята на тези веселяци е да си направят глобална IoT мрежа, като инвестицията в хардуера и поддръжката да е crowdsource-ната. Т.е. ти инсталираш няколко LoRaWAN2WiFi точки за достъп и в замяна на това получаваш част от приходите които генерира мрежата. Самите приходи идват от всевъзможни ИОТ у-ВА като скутери, сензори и прочие който използват мрежата да прехвърлят данни по нея. Напълно легитимна идея за масова дистрибуция ма безжична комуникация която замаскирана като криптовалута привлича вниманието и парите на народа. Мен лично ме кефи. Не че някой ще забогатее с нея, по-скоро я асоциирам като линукса на безжичните комуникации. Че си има технически проблеми и то ме един е ясно, но е страхотен proof of concept, pun intended
|
| Чет Ное 04, 2021 5:10 pm |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30684 Местоположение: София
|
Ааааааа светна ми  А държат ли да е пи, то вмомента е проблем 100 пи-та да поръчаш за 1000 да не говорим. Иначе бач от 1000 не е кой знае какво.
|
| Чет Ное 04, 2021 5:13 pm |
|
 |
|
HCL
|
Даже май е невъзможно, понеже трябва да въртиш техен фирмуер и не знам там дали има някакви уловки. Т.е. май не може да е просто Линукс с Wifi & ISM. Не съм гледал детайлите, но като гледам че имат няколко доставчика надали летвата е много висока. Затова писах Пи като абстракция на евтина машинка. Все пак пишат 5 вата
|
| Чет Ное 04, 2021 5:16 pm |
|
 |
|
slav4o.com
Регистриран на: Нед Яну 01, 2012 8:04 pm Мнения: 2663 Местоположение: София / Велико Търново
|
Нещо не разбирам - мрежата мрежира а кое копае в случая ?
|
| Чет Ное 04, 2021 5:59 pm |
|
 |
|
HCL
|
Няма копане, има нещо което наричат proof of coverage (PoC), което е един вид индиректна награда затова, че увеличаваш обхвата на мрежата. Схемата на възнаграждаване е малко по-сложна и варира с времето, както и с това дошло и а нужда от твоята станция на това място, но идеята е общо взето тази. Затова и сметката за ток не играе роля, което на мен лично ми е трън в петата при т.н. Proof of Work концепции.
|
| Чет Ное 04, 2021 6:37 pm |
|
 |
|
slav4o.com
Регистриран на: Нед Яну 01, 2012 8:04 pm Мнения: 2663 Местоположение: София / Велико Търново
|
Те да не са мобилен оператор, че да ми плащат да им строя базови станции ?
|
| Чет Ное 04, 2021 6:39 pm |
|
 |
|
HSB
Регистриран на: Сря Юли 26, 2006 12:15 pm Мнения: 1375 Местоположение: Phoenix AZ
|
Ами докато кинтите са малко може би това ще върви ..... като се научи че има повече кинти не вярвам големите оператори да не се напънат да приберат и тия кинти, още повече че те имат и лост да накарат да речем всичките тия потребители с някакв закон да минат при тях.
|
| Чет Ное 04, 2021 6:56 pm |
|
 |
|
bongo_x2
Регистриран на: Вто Яну 20, 2009 11:54 pm Мнения: 11338 Местоположение: "Занзибар"
|
Отдавна жуля пуканки наблюдавайки Bitcoin. Понякога ме е яд: навремето си бях подарил ресурсите за медицински цели, вместо да изжуля 1-2 биткойна. Не друго, но подозирам че точно тези "медицински" изследвания доведоха до сегашните "ваксини". Всички шъ ги избесим след Революцията!
|
| Чет Ное 04, 2021 7:43 pm |
|
 |
|
ike
|
Последно искат ли да увеличат мрежата, като дават на всеки безплатни ключове или това е пирамида в която за BOM имаш 50$, за другите ганимации по запояването, транспорта, застраховките и т.н. имаш още 50$, останалите 400$ ги наливат в пирамидата за да има повече зарибени пишман "инвеститори". Всъщност не искам отговор. След 10 години ще сме разбрали каква е цялата далавера. Накратко - има нужда от глобална децентрализирана мрежа, която е конкурент на сегашните GSM оператори. helium.com е пирамида. Ако смятате че са надежден партньор дайте им сега 500$ и продайте за 65000$ в бъдещето. В момента сме 2016 година и имате възможността да си купите колкото искате биткоини за по 500$ бройката. Ако имате доверие на HCL действайте.
|
| Чет Ное 04, 2021 8:22 pm |
|
|