Отговори на тема  [ 171 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 ... 12  Следваща
KiCAD 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог

Мнение Re: KiCAD
С риск да се повторя - на всички ни е ясно, колко е чудесен Алтиум. Но като безплатен продукт не виждам друга сериозна конкуренция на KiCad. А и понеже се води опън сорс, всякакви интересни притурки могат да се намерят в нета, като онази за интерактивния BOM, която постнах по-рано.

Чет Май 27, 2021 12:15 am
Профил

d_jelev написа:
С риск да се повторя - на всички ни е ясно, колко е чудесен Алтиум. Но като безплатен продукт не виждам друга сериозна конкуренция на KiCad. А и понеже се води опън сорс, всякакви интересни притурки могат да се намерят в нета, като онази за интерактивния BOM, която постнах по-рано.

Както писах, вече в още алфа на 6 версията има копиране през клипборда. Това му е хубаво, че се развива. Свободните опен сорс неща си имат предимства, че работят на много платформи, няма проблем да си го инстална и работя и гледам/е на няколко места. Повече хора могат да коригират неща.

Пет Май 28, 2021 3:06 am
Профил WWW
Аватар

Продължавам да пиша тук за КиКад, че да не се замазва темата за Алтиум.

d_jelev - аз намерих два скрипта за виа стичинг - единия нещо не можах да го подкарам а другия докато разбера че го има в два варианта - дев и нормален си играх известно време - дев варианта не ще да работи с дейли рилииз.

Има една простотия дето не знам защо се получи при мен - цялото дърво с инсталацията е с ограничен достъп и като тръгна да редактирам някой компонент (най вече фуутпринтове) реве че не може да запише файла. Редактирам, щото (пак странно защо) някой 3D модели ми липсват и като вкарам нов трябва да се запише редакцията. И то реално нещо си се записва и фуутпринта си излиза с новия модел ама какво неще да се запише - идея си нямам. И продължава да си реве - просто не му обръщам внимание вече...

Това с полигоните е малко нагодяев работа ама в гербера всичко нали си е наред, та не се впечатлявам особенно. Не помна на Алтиум имаха ли приоритети - тука можеш да ги наслагаш припокривайки се и с приоритетите се докарва да се пуурват както трябва.

Абе има си кусури програмката ама на фона на 5-6к евра дето си ги спестихме на този ранен етап от проекта по който работим, си направо чудесна.

Пет Окт 29, 2021 9:12 am
Профил ICQ

Cekins написа:
Има една простотия дето не знам защо се получи при мен - цялото дърво с инсталацията е с ограничен достъп и като тръгна да редактирам някой компонент (най вече фуутпринтове) реве че не може да запише файла. Редактирам, щото (пак странно защо) някой 3D модели ми липсват и като вкарам нов трябва да се запише редакцията. И то реално нещо си се записва и фуутпринта си излиза с новия модел ама какво неще да се запише - идея си нямам. И продължава да си реве - просто не му обръщам внимание вече...

Досега не ми се е случвало, но работя с КиКад от миналата зима, това значи версии 5.1.7 до 5.1.9. Не съм сложил новата 5.1.10, защото не искам сега да омазвам нещо към края на схемата. Редактирам редовно корпуси и символи, и те се ъпдейтват автоматично в схемата - при стандартни за КиКад библиотеки, изтеглени от ДиДжиКий библиотеки и мои библиотеки - винаги си работи.

П.П. Направо почвам да се чудя, дали не е от машините ни? С някои да има проблеми, с други да няма? Имам един дел и едно леново с Win10, но забелязвам, че някои програми работят идеално на единия и с проблеми на другия. а параметрите на машините са горе долу сходни. Но почти винаги Леново подкарва всичко (игри и софтуер), а с Дел имам забивки, крашове, изхвърляне. Единствената разлика е, че MPLAB дебъгера с Дел работи, но с Леново не...

Виа стичинг го намерих в гита, две версии, но всяка си има доста проблеми, и като прочетох повечко, се отказах да ги слагам за момента. В единия вариант не могат да се изтриват вии и не работи с поледните версии на КиКад. И явно е зависим от инсталирания Питон. при другия има пак нещо, което не ми допадна - не е пипан от две години, виите правят колизии с други нетове и т.н. Аз и в Алтиум почти не съм ползвам via stitching, а си слагам виите ръчно, та мога да го преживея.

Пет Окт 29, 2021 11:05 am
Профил

Е то за мен виа стичинг и опцията за работа с полигони бяха причината да мина от 99 на Алтиум, иначе схематика в 99 се чертае по-бързо, с библиотеките ми се струва по-малка каша ... и аз слагах стичинг на ръка, но това да ти го наслага само е голямо улеснение, отделно повечето опции около полигоните, специално това да може да ги изрязваш.

Пет Окт 29, 2021 12:51 pm
Профил

Via stitching според платката и нуждите. Много често няма нужда от него, и още по-често за power pads на някой чип автоматичното такова не е от най-удачните, според мен. Много време се губи само в това да се настрои (в алтиума), вместо да се пласират 5-6 отвора на ръка. На КиКад ще го пробвам, но когато няма риск от омазване, защото точно това е проблема на опън сорс продуктите - всеки може да бара тук и там, разбира или не, и накрая не се знае ще тръгне ли плъгина или не. Или защо преди е работил, а сега не.

Пет Окт 29, 2021 2:30 pm
Профил

Е то ак ое за 5-6 отвора няма проблем, таива естествено на ръка е по-добре и по-бързо, аз говоря за стичинг на граунд плейна основно. В протела слагах когато и където е нужно, сега в алтиума понеже е лесно ако някъде ми трабва го пляскам на целия гроунд. За някои случаи може малко да ти вдигне цената, минус за поене на ръка платата става по-зор защото много топлопровежда дории тов акоето не е граунд, но пък за други случаи точно това е плюс. Екстра си е да го има, но релано нйа-големия ми проблем не е бил стичинга а изрязването в полигон, в Протела с еправеха какви ли не трикове, което води и до проблеми. В Кикада не видях и такава опция, ама може да не съм търсил достатъчно.

Пет Окт 29, 2021 3:29 pm
Профил
Аватар

A на какво го търкаляте повече - нали има за всички ОС?

Пет Окт 29, 2021 3:59 pm
Профил

На Windows разбира се, защото така всичко е много по-лесно за мен. Но съм качил едно Убунту на един лаптоп и там също го пробвам, и се държи екстра. Вероятно защото не е на виртуалка и компа е достатъчно мощен, та не виждам разлика с Уин. Даже си работи много добре на Убунту, но съм го сложил, колкото да кажа, че го "търкалям" на Линукс - а всъщност просто го пробвам. Засега нищо не може да ми замени Уина. Но ме дразни инсталацията под Линукс, не е съвсем, като да кликаш тук и там. Има и разни редовни предупреждения за нестабилност под Линукс, особено ако се мигрира от версия на друга.

Пет Окт 29, 2021 5:24 pm
Профил
Аватар

Аз съм с W10 и последната версия 5.1.10. Виа стичинг-а дето го сложих не видях да създава грижи и си има триене на виите дето той ги е сложил. Рязането на полигоните и въобще полигон pour е малко странно - тук зоната на pour може и да не я рисуваш точно тя си покрива само където може. Примерно единия полигон се прави с по-голям приоритет и другия дори и да стъпва върху него се пурва до него.

Сря Ное 03, 2021 3:38 pm
Профил ICQ

Коя притурка си използвал?
Тази:
https://github.com/jsreynaud/kicad-action-scripts
или тази:
https://github.com/weirdgyn/viastitching

И аз сложих десетката, но защото ми направи една магария KiCad, версия осмица. Над 30 страници схема, хиляди нетове, и ми даде само една грешка, че не може да познае един пин в footprint на SoC:
Прикачени файлове:
Capture1.PNG
Capture1.PNG [ 1.61 KiB | Прегледано 5623 пъти ]

Изрева ми с новата версия, че този фуутпринт е правен със стара и го "спаси" като отделна библиотека. След това ми даде същата грешка при зареждането на нетлиста. Разкарах десетката и сложих версията, с която е правено всичко. Тя ми даде същите съобщения. Пак минах на десетка. Само един нет е и го добавих на ръка в платката. Но недоумявам защо, не съм правил нищо по-различно при създаването на символа и отпечатъка. Всички други пинове са си наред, а са 600 за този чип. Не би трябвало да става така. Правих две доволно комплексни платки на КиКад и никога нямах този проблем.

Пет Ное 05, 2021 12:48 am
Профил

d_jelev написа:
И аз сложих десетката, но защото ми направи една магария KiCad, версия осмица. .....

Пиши им - да го оправят. Понякога им пиша на опън сорснати и след 2 дни ми пращат поправката и следващата версия е наред

Пет Ное 05, 2021 10:11 am
Профил WWW
Аватар

@d_jelev - нито една от двете. От тези дето даваш линковете едната я пробвах и при мен "забива" за известно време след което ни вии ни дявол. Сложих ето тази : https://github.com/jsreynaud/kicad-action-scripts и добре се справи.

Няколко вии съм изтрил на ръка - чисто от естетична гледна точка.

Прикачени файлове:
via_stiching.jpg
via_stiching.jpg [ 133.52 KiB | Прегледано 5589 пъти ]
Пет Ное 05, 2021 1:54 pm
Профил ICQ

Е да де, първия линк, който ти пратих е същия като твоя. Имам засега само два плъгина, с тях се справих сам, но искам да помоля - ако имам въпроси, ще се допитам до теб тези дни как се инсталира/лепва/слага този плъгин.

Пет Ное 05, 2021 2:50 pm
Профил
Аватар

Верно - стори ми се някакъв друг - аз по това че са два плъгина заедно го разпознавам, ама първия път като го отворих ми се стори друг. Слагането е просто - предполагам тези които си си сложил са пак така - копира се съдържанието в една папка в инсталацията (пише там коя) и се дава ъпдейт на плъгините и си излиза. Специално тоя има два билда - вече писах за това - единия е за дейли билдовете другия за дев. Аз първо сложих дев и не ще и не ще докато разбера ква била работата. А този дето ти го ползваш не ми тръгна въобще - само седи известно време без да сложи нищо и го махнах.

Пет Ное 05, 2021 9:40 pm
Профил ICQ
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 171 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 ... 12  Следваща