|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Нед Юли 26, 2026 7:55 pm
| Автор |
Съобщение |
|
HCL
Ранг: Форумен бог
|
 Re: Криптовалути и LoRaWAN
Чакай малко, пребързваш. Доколкото разбирам тези които стоят за хелиум не печелят (много) от продажбата на самия хардуер. Има някакви такси за регистриране на ключовете, но май са около $40 което е приемливо. Останалото отива при производителя на хардуера, който можеш да бъдеш и ти ако имаш интерес да инвестираш в развой и производство. Иначе казано хората предоставят софтуера и търсят, кой да им произведе хардуера и да го вкара в употреба. Нищо чудно имайки в предвид, че имат предистория с Napster. Аз лично не агитирам нито за, нито против тях. Просто споделям, че идеята ми харесва като цяло. Ако нещата потръгнат до година-две цената на хардуера ще падне до реални стойности около $100-200 и тогава определено ще инсталирам 2-3 станции, но не с цел печалба, а колкото да подкрепя една идея, която ме вълнува. Така както баба ми и дядо ми са се вълнували като са строили улиците и са полагали телефонните кабели насело  Сигурен съм, че както при Линукса, веднъж налична инфраструктурата ще бъде използвана за иновативни идеи (като Кали дистрибуцията и редица интересни Python библиотеки например). А не както сега ако имаш добра идея да срещаш спънки ала "а ти кой си" на ниво пазарлък с клетъчни оператори... А самите оператори няма да се намесят тук защото не са им директна конкуренция. Както и Линукса никога не е бил реална заплаха нито за Майкрософт, нито за Епъл. Причината е в това, че неленцизарания спектрум където е Лората не предлага нито надежност, нито скорост, поне не и гарантиране. Да не говорим, че има технически възможности по легален начин да се свали всяка една клетка перманентно. От тази гледна точка според мен хелиум не е пирамида, а опит за интересно бутиково решение в глобален мащаб. Имат потенциал, дали ще го развият тепърва предстои да видим. А ако има българско участие, с удоволствие бих купил хардуера от тях. На поносима цена разбира се 
|
| Чет Ное 04, 2021 9:30 pm |
|
 |
|
Stoi
Ранг: Професионалист
|
Тези чудеса в кой обхват работят и с какви мощности ? Нали знаете че КРС може да вдигат пара ако ползваш нещо на 2.4 примерно над определена мощност ( над 200 mW по спомен)
_________________www.ev-bg.com
|
| Сря Ное 17, 2021 4:08 pm |
|
 |
|
HCL
|
Е то си има сертификация за тази работа и със сигурност не гледат само честотите преди да им сложат лепенка.
|
| Съб Ное 20, 2021 3:55 am |
|
 |
|
Stoi
|
Никой нищо не гледа. Ако трябва да се гледат ограниченията 90% от wireless рутерите за домашна употреба не трябва да минават границата. Трябва да проверя но по спомен домашните рутери май трябваше да са до 50 mW , да не говорим че свободно по обявите се продават усилватели и оборудване по няколко вата.
|
| Нед Ное 21, 2021 7:52 pm |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30684 Местоположение: София
|
това че не са почнали да глобяват не означава, че е законно. Рутерите спазват норматива, това, че им слагат модифицирани фърмуери и променят парамтерите е дуг въпрос. То е като с колите, тя няма ограничение според пътя, ако караш с 200 е твое решение, може би няма да те спрат, но спрат ли те го отнасяш. Същото е и с радиото, докато не се получи жалба, като се получи току виж са те локирали и глобили.
|
| Пон Ное 22, 2021 5:51 am |
|
 |
|
HCL
|
И аз не мога да си го представя това да е истина. В Германия вкарват в затвора за подобно нещо, а никоя фирма няма да си позволи да и спрат вноса за подобно нарушение. По скоро както казва Тони, в резултат на целенасочени хакове някакви. Това е и една от причините да заключваме фирмуера на модемите.
|
| Пон Ное 22, 2021 4:39 pm |
|
 |
|
Stoi
|
Може да си направим експеримент. Ще поръчам от Алито първия ми попаднал домашен рутер над 200 mW и се хващам на бас, че ще мине през митницата без никой да му обърне внимание и да провери как стоят нещата по закон. Дори и 1000 броя да внеса от него като фирма пак ще е същото.
|
| Вто Ное 23, 2021 1:19 pm |
|
 |
|
HCL
|
Успех
|
| Вто Ное 23, 2021 2:08 pm |
|
 |
|
ToHu
|
Един два в багажа или като пратка може да внесеш, 1000 ще внесеш, но не и законно. В БГ в затвора няма да те вкарат, стоката се конфискува. Какъв е шанса зависи от много неща, но в момента вкарваме една машина от Украйна, то дори не ние ами един от подизпълнителите, и не може да бъде вкарана защото няма нужните дикименти за безопасност и съответствие, а това не е да кажеш фреза или нещо подобно, машина за орбитално занитване, с две думи колонна бормашина с пневматика. И понеже никой не е предполагал, че ще я спрат за нещо такова си влиза без "помощ от приятел" и в момента не може нищо да се направи освен да се чака украинците да изпратят съответните дикименти. Така че не си мисли, че нещата са просто те така, никой няма да го мери у-вото, нито да проверява дали документа който представяш е истински, но пък ако представиш фалшиви документи за това се ходи в затвор не само в Германия.
|
| Вто Ное 23, 2021 3:46 pm |
|
 |
|
Stoi
|
https://bazar.bg/obiava-9906011/moshten-usilvatel-kradets-na-bezzhichen-internet-wi-fi-signal-simerst-sm-n5000Това е към 1-2W Да се пробваме ли да го питаме колко стотин броя може да ми внесе ?  Същите ги има в поне 20 сайта където се продават свободно. Всичко по границите и митническия контрол е ала-бала. Говоря и от личен опит. Мога да ви вкарам слонско месо от Китай , а по документи да е пилешко. и никой никъде няма да се усети по веригата. В конкретния случай КРС отдавна трябвало да се е самосезирало за въпросното у-во ..ама ядец.
|
| Пет Ное 26, 2021 4:12 pm |
|
 |
|
ToHu
|
Да ама ако ти го вкараш това месо в един момент ти си тоя който отговаря. Може да вкараш всичко от всякъде, въпросът е какъв е риска и кой го поема. Всеки може да прави каквото иска.
|
| Пет Ное 26, 2021 5:13 pm |
|
 |
|
dan
Регистриран на: Вто Май 29, 2007 2:23 pm Мнения: 3714 Местоположение: Високо в планината
|
Не съм се заглеждал в параметрите на рутерите, но освен мощност на предавателя, трябва да се специфицира и чувствителност и шум на приемника, иначе каква е файдата от повишената мощност, ако не можеш да направиш връзка? Моя рутер е заврян на най-неподходящото място в къщата - под стълбите на първия етаж, все не му идва времето да го преместя, нито да пусна кабел за втори рутер на втория етаж, и все пак връзка имаме и на тавана, вярно не особено надеждна, но за common приложения става.
_________________ Хайде де!
|
| Съб Ное 27, 2021 12:36 pm |
|
 |
|
bongo_x2
Регистриран на: Вто Яну 20, 2009 11:54 pm Мнения: 11338 Местоположение: "Занзибар"
|
Имам китайче с 1Вт изходна (май), а приемането го докарват от по-добрата антена - не просто една жичка. Постигал съм изненадващо далечна връзка с най-обикновен рутър. Антената е насочена, де.
|
| Съб Ное 27, 2021 12:49 pm |
|
 |
|
bongo_x2
Регистриран на: Вто Яну 20, 2009 11:54 pm Мнения: 11338 Местоположение: "Занзибар"
|
Извинявам се за поредния офтопик, но едно време за да създадеш читава антена трябваше да "изядеш" поне 10кг научна литература, да експериментираш около година и тогава да даваш акъл. Сега е достатъчно да изрежеш кутийка от Кока кола, да ръгнеш жичка вътре и да заснемеш клип.
|
| Нед Ное 28, 2021 8:45 pm |
|
 |
|
ike
Регистриран на: Пет Фев 04, 2005 9:59 pm Мнения: 6019 Местоположение: София
|
Едно време за да си програмист е трябвало да работиш за воените, да имаш достъп до сградата, която е била компютъра, трабвало е да имаш тесте с перфокарти и машина за перфорирането им ... и е трябвало да имаш електроцентрала която да ти захрани компютъра. В момента децата в първи клас програмират на телефоните си. В момента можеш да си купиш от ebay VNA и с кламер да си направиш антена: https://www.youtube.com/c/AndreasSpiess ... ry=antenna
_________________ Warriors of the Night, ASSEMBLER!!!
Последна промяна ike на Пон Ное 29, 2021 12:43 am, променена общо 1 път
|
| Нед Ное 28, 2021 11:05 pm |
|
|