|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пон Юли 27, 2026 2:32 pm
Петиция срещу дискриминацията на етническите българи
| Автор |
Съобщение |
|
Wise
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Нед Дек 19, 2004 6:26 pm Мнения: 1628 Местоположение: Сливен
|
Темата отиде в киреча - щом има търсене - има и предлагане.
Това е - ако не изкупуват железата или медта или алуминия - ами кой ще го краде.............
Но нашите "бели" се правят на "черни"............
|
| Съб Юли 29, 2006 9:35 am |
|
 |
|
Zdrav
Регистриран на: Сря Яну 26, 2005 2:01 pm Мнения: 1952 Местоположение: Варна
|
Та нали затова иде реч от самото начало. Падналия в дупката като навести мангото с една тръба да го посъветва... И проблемите си идват на мястото. Аз така я разбирам интеграцията на ромите към проблемите на обществото.
Това циганите наистина съм виждал най-различни хора сред тях. Както разказа sthx и аз веднъж в теснолинейката към Банско преди години попаднах на една тумба цигани, ама цигани. Бедни, опърпани... И като извадиха едни мити библии и като почнаха да водят едни дискусии и накрая като се разпяха ... А по-напред няколко българи говореха за 10000 дойче марки, за новия модел Опел и тем подобни глупости. А сега кажете кои са циганите и кои са българите христиени???
Манго обикновено живее като скот и търпи на несгоди. На манго обаче само му дай да се оплаква. Лелеее по нещастен от него няма по белия свят. Че работа нямало, че децата гладни ходели, че му викали "циганин"... Ей за това май е тази петиция. Щото манго само да разбере че има някои който да му "влиза" в положението и ела да гледаш.
Аз предлагам за да бъдат под ръка на изпадналите братя роми, евро-шматките дето ги защитават да получат по едно жилище досами циганските махали и да работят по-усилено за интеграцията им от която всички ние имаме нужда.
|
| Съб Юли 29, 2006 9:51 am |
|
 |
|
zaphod
|
като го посети, ама няма да го посети, мангото не е прост. такива посещения не са цивилизовани. ако такива посещения бяха нещо обичайно, черните едва ли щяха да изнаглеят толкова. черният знае - белият цивилизован бунак ще изквичи че държавата трябва да направи нещо, ще обяви политиците за продажници и с това ще мине инцидента. така че проблема не е в циганите, а проблема си е изцяло в ценностната система със общото наименование "цивилизованост".
|
| Съб Юли 29, 2006 12:34 pm |
|
 |
|
Zdrav
Регистриран на: Сря Яну 26, 2005 2:01 pm Мнения: 1952 Местоположение: Варна
|
Добре де zaphod сега требе ли да ти обяснявам че когато има двойнственост на ценностната система за отделни индивиди от едно общество. Тоест когато мангото си свирка отмъквайки желязото, а после нещастния нищонеподозиращ цивилизован човечец пада в дупката и си чупи крака. Та когато има такава двойнственост всеки, който квичи за ценностите на цивилизацията е глупак.
Аз шапка свалям на хора като оня неизвестен протестански мисионер, който беше така преобразил онези цигани от теснолинейката. Обаче ние като тебе дето не ги можем тези номера ще я караме по стария завет, а именно "око за око зъб за зъб". Обаче трябва да си сигурен че това също няма да разреши проблема за който говориш. И само ще се питаме: "Къде е проблема?" или "Къф ти е проблема?" и ще лапаме онези презокеански мухи дето са леко нагли към околния свят ама поддържат иначе вътрешен духовен мир.

|
| Съб Юли 29, 2006 2:01 pm |
|
 |
|
zz_stefanov
Ранг: Популярен
Регистриран на: Пон Дек 26, 2005 3:19 pm Мнения: 336 Местоположение: Varna
|
Така си е, манталитет или по скоро мангалитет. Проблема е че този мангалитет определя бъдещето на нациятя.
Състоянието на циганската общност е бомба със закъснител. Във времето в което за продаването на едно билетче се използва компютър, нискообразованата циганска маса ще бъде все по голямо бреме за държавата.
Мангалитета се заражда и установява трайно в гетото. От поколения са научени да се задоволяват с отпадъците от обществото (боклуци, помощи, ниско платена мръсна работа...). За промяна при циганите са необходими поколения. Тя може да настъпи единствено, като се образоват и станат равни на остраналите не само по права, а и по възможност за реализация - сиреч да се различаваме само по цвета на кожата. За жалост това не става и няма перспектива да стане скоро, а контрастите стават все по страшни и перспективите катастрофални.
На фона на всичко това държавата, разни евродепутати, разни измислени фондации и т.н. засилват очакванията в циганската общност, че ще може да се живее с дарения и в бъдеще.
Познавам цигани които имат занаят (строители, пазрни търговци и ...), те нямат нищо общо с тези от гетото и получават не по малко от мен.
Само интеграцията им ще реши проблема, но няма да съм жив да го видя.
Успех 
|
| Съб Юли 29, 2006 5:29 pm |
|
 |
|
zaphod
|
да всеки си мисли че разполага с някакво решение на проблема, в това число и аз (за мой срам), макар че всъщност не си вярвам сериозно - не мисля че моето решение (което между другото дори не съм споменавал какво е) ще сработи.
интересно е какво на практика ще се случи в световен мащаб (защото проблема с циганите е само малкачаст от Проблема) ? аз лично не съм особено сигурен. едно обаче съм почти сигурен - няма да е това към което днешната цивилизация се стреми, а именно спокойно и либерално общество формирано от образовано население, в което няма екстремно нещастни на социална основа хора. това е просто невъзможно, дори ако може със вълшебна пръчица да стане основна цел на всеки един човек на планетата - условие което в момента е далеч от всякаква реалност.
и като съм тръгнал да твърдя че това няма да стане, мисля че няма да стане по един от двата възможни начина:
- няма да стане въпреки съпротивата на хората, тоест до последно хората ще си преследват химерата
- няма да стане защото хората официално ще престанат да се стремят към него.
аз лично предпочитам втория вариант, и съдейки по края на социализма, това си е възможно.
|
| Съб Юли 29, 2006 6:20 pm |
|
 |
|
Цецо
Регистриран на: Пон Сеп 27, 2004 9:22 am Мнения: 15501 Местоположение: София
|
А мислиш ли че не могат и че няма да го направят? Насилието не е чуждо и на белите. Е правят го по "цивилизовано" и завоалирано, но доста ефективно. Въпрос на преоритети. Просто циганите не са главния проблем на тая държава. Иначе отдавна да са отнесли дървото.
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Вто Авг 01, 2006 1:20 pm |
|
 |
|
sthx
|
Въпрос на възможности. Толкова могъл - толкова откраднал.
А какво да кажем, за тези които обраха държавата. Това е на стойност многократно по-голяма от скрапа. Така си изпъдихме голяма част от активното население ( и доколкото видях - и негодуваме срещу тях, че са избягали, а не срещу тези които са ги принудили). Колко са умрелите от неефикасната и безпарична здравна система? Колко са неродените българчета за 15 години? 1 000 000? Или родените такива в чужбина и не можещи да говорят български? Тогава можем да си отговорим, защо някои предричат,че циганите ще станат повече от нас.
Наскоро бях по работа в Македония. Нямат фабрики (събите не са им позволили), нивичките им са по-дребни и от нашите. Технически неграмотни са в сравнение с нас. Заплатите и пенсиите им обаче са точно два пъти по-големи от нашите. Зачудих се защо е така , като не могат да произвеждат. Коментирах това с един колега , а той ми отговори, че това е ясно - при тях се краде по-малко. Доста по-малко. И дялът на циганите при кражбите у нас в това отношение със сигурност е нищожен.
Бай мангал откраднал 50 кг желязо, изпил го е и пак си е останал бай мангал. А тези на които раздадоха куфарчета с пари и фабрики за цената на един апартамент, в момента си играят с конците и дърпат телевизионните управляващи. Някои от тях ги отстреляха (вероятно не са слушкали, а може и за пари), но другите в момента владеят България, а децата им от предучилищна възраст учат в Англия. Нищо лошо не казваме за тях. Може би защото не ги виждаме, може би защото няма смисъл, или защото зависим от тях.
_________________ Две плюс две е приблизително равно на четири. Факт!
|
| Вто Авг 01, 2006 2:25 pm |
|
 |
|
MGBY
Регистриран на: Сря Дек 22, 2004 2:56 pm Мнения: 347 Местоположение: Хасково
|
sthx, това, с което си ме цитирал исках да покажа, че ДОБРЕ-то за едните е ЗЛЕ и ЗЛЕ-то е добре за другите т.е. зависи от гледната точка (както добре е забелязал Zdrav)
А с твоя въпрос, за това, защо нищо не казваме за тези, които ограбиха държавата - ще ти отговоря така: Нали знаеш тази чудесна приказка: Всеки народ си заслужава управниците ..... каквито сме си ги избрали - такива ще ни командват ( сега сигурно ще стане една "дискусия" ама нейсе .....  )
|
| Вто Авг 01, 2006 5:31 pm |
|
 |
|
sthx
|
Точно така е. Затова трябва и да ги бъбрим тези работи, защото и ние сме си от народа и доколкото ни позволяват силиците трябва да се мъчим да подобряваме ситуацията. Мисли глобално - действай локално.
Аз пък исках да подчертая, че проблемът с циганите не е толкова съществен, колкото се раздухва. А решението - то просто не съществува във вида, който ни се иска на повечето от нас. Задоволително решение може да се постигне след 1-2 поколения с много усилия, но дотогава, както ще видим, ще има други по-големи проблеми - енергийни и гладни. В основата на решението трябва да е ограмотяването, но както сме свидетели, с целенасочените усилия или безсилия на почти всички образователни министерства до сега , образователната ни система се смачка и принизи на всички нива и за всички.
Според мене до влизането ни в ЕС, властта ще кътка циганите, но след това особено, ако няма предпазна клауза, ще се държи доста по-твъдо с тях.
|
| Вто Авг 01, 2006 9:07 pm |
|
 |
|
velio
|
Ти кога за последно си избирал управници
Щото на мен ми се струват все един и същи да се въртят...
|
| Сря Авг 02, 2006 10:12 am |
|
 |
|
rumen
Ранг: Почетен член
|
И стигнахте до същината.
Нова изборна система.
Закон за референдумите.
Направят ли се КАКТО ТРЯБВА тези неща.
Всичко ще си дойде на мястото.
|
| Сря Авг 02, 2006 10:41 am |
|
 |
|
MGBY
Регистриран на: Сря Дек 22, 2004 2:56 pm Мнения: 347 Местоположение: Хасково
|
Мислех си да не гласувам на последните избори, ама си промених намеренията и ..................нищо !
|
| Сря Авг 02, 2006 11:37 am |
|
 |
|
zaphod
|
ех, всеки си храни сладките мечти, че нещо си като стане, и край на проблемите  баща ми си мислеше че царя поеме ли нещата, край на проблемите, други си мислят че възпитеме ли младежта със Високо Гражданско Съзнание, и ето ти край на проблемите, а ето пък ти си мислиш че изборната система ще сложи тоя пусти край.
в малко по-широк смисъл, бих казал че и аз съм съгласен. моят идеал за изборна система е: който земе власта (влас-власта, да не земете да ме поправяте), за него си е. колко е мандата на ушравляващия? колкото издаяни на попълзновенията на останалите мераклии. кой ограничава правомощията на управляващия? фантазията му на първо място, и количеството подчинени на второ.
но ще сложи ли тая система край на проблемите? не разбира се, проблемите нямат край 
|
| Сря Авг 02, 2006 8:13 pm |
|
 |
|
sthx
|
Колкото е по-неграмотен и глупав народа - толкова по-добре за върхушката. Тя знае това и действа. Нека пък ние се опитваме да и противодействаме. Мисля, че в момента това правим.
|
| Сря Авг 02, 2006 9:49 pm |
|
|