Отговори на тема  [ 48 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3, 4  Следваща
LED как да стане ?? 
Автор Съобщение
Ранг: Напреднал

Мнение LED как да стане ??
Чета от 1 година почти форума много съм бос ама ще се науча и ще стана като големите но имам един проблем ползвам PIC 16C84 (нямам пари за по хубав) почти направих схемата с мигалката на LED диода (схемата е от книжката за PIC малко проблем не тръгна може да е от програматора) но сега ми се върти в главата една идея как с един изход от PICa (може и ARM7 да е все ще си купя някога) да се управляват 2 LED . Всички идеи са добре дошли . Ако може и схеми ще е супер а ако може и код за програмата (без значение дали е на ASM, Proton(basic) ,C,C++,C#,fortran, Paskal, и т.н аз и така нищо не разбирам но ще се науча благодарение на вашите усилия

Чет Авг 03, 2006 1:52 am
Профил ICQ
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение 
Много ми стана интересно, какво точно целиш с тоя ти пост. :?

Чет Авг 03, 2006 2:11 am
Профил

Мнение 
Искам мнения как от 1 out да се мигат 2 LED доста ясно съм го казал всичко като идея е добре дошло

Чет Авг 03, 2006 2:28 am
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
Ами аз първо ти го бях написал, ама после го изтрих, защото си спомних как даваше акъли за програматорите и реших, че тук се бъзикаш :? .

Чет Авг 03, 2006 2:48 am
Профил

Мнение 
За програматорите е друг вапроса сега искам мнение по проблема с 1 изход 2 LED като всеки е 0 или 1 поотделно

Чет Авг 03, 2006 3:00 am
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
много хубав въпрос , елементарен, но според мене даже става за интервю :)
ами връзваш двата диода последователно, слагаш по един резистор в двата края и ги закачаш към захранването. трябва и двата да светнат. сега закачаш крачето на пика в средната точка и си готов - двата светодиода ще мигат в противотакт.

Чет Авг 03, 2006 7:46 am
Профил
Аватар

Мнение Re: LED как да стане ??
VSU написа:
PIC 16C84 (нямам пари за по хубав)

е това не мога да разбера защото този е много стар и по-скъп от новите и по-хубави PIC-ове ;)

Чет Авг 03, 2006 8:58 am
Профил

Мнение 
А мен ми е чудно как с тоя "С" ще правиш опити .... но както и да е. Няма наин с един пин да управляваш двата независимо, може в противотакт както са ти описали по-горе. Може с 6 да управляваш 9, или с 7 да управляваш 12 и т.н но с един няма как да управляваш 2, освен ако не са интелигентни :)

Чет Авг 03, 2006 9:16 am
Профил
Ранг: Популярен

Мнение има
Има начин, естествено, включват се обратно, единия с катода към ПИК-а, а другия с анода, и единия към +, а другия към маса, всеки с по последователен резистор. Точно така, както го е описал zaphod. Само че винаги поне единия ще свети. Ако искаш да може и двата да не светят, или и двата да светят, не може да стане с един извод. А пък и не ми е ясно защо му е на човек това, има достатъчно изводи. Ако толкова се закъса да няма повече свободни, едва ли е добре това , да се налага да се управляват два светодиода с един извод.

Чет Авг 03, 2006 9:29 am
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
Задачата не е пълна - колко и какви доп. елементи са позволени? :)

Чет Авг 03, 2006 9:42 am
Профил

Мнение 
2 пина трябват за лесно разширяване - слага се едно парче 74хх164 или 74хх595. Серийно се наливат данните и ги получаваш на изходите; всички комбинации са позволени; 595 позволява каскадиране, и с по още едни пин - latch и output enable. Така може да се получи лесно разширение на изходите до колкото е нужно.

Чет Авг 03, 2006 9:54 am
Профил
Ранг: Новодошъл
Ранг: Новодошъл
Аватар

Мнение 
знчи ако питаш мен ако нямаш свободни изходи можеш да сложош още един пик /малко ще ти доиде нанагорно цената/ ама мисля че може и да стане и така ще си имаш доста свободни изходи :))) просто и скъпо

Чет Авг 03, 2006 10:22 am
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
Двата светодиода паралелно и обратно един на друг, т.е. анод на единия свързан с катода на другия и т.н. Единия им общ край на пина на ПИК-а, а другия на средната точка на резисторен делител от 2х1к. С трите изходни състояния на пина можеш да ги командваш, като ако превключваш достатъчно бързо състоянията на пина, за човешкото око ще изглежда, че ги управляваш независимо.

Чет Авг 03, 2006 10:51 am
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
@evc, много добър трик! :D Като изключим константната консумация от 2.5mA на 5V идеята наистина си я бива

Чет Авг 03, 2006 10:57 am
Профил

Мнение 
evc написа:
Двата светодиода паралелно и обратно един на друг, т.е. анод на единия свързан с катода на другия и т.н. Единия им общ край на пина на ПИК-а, а другия на средната точка на резисторен делител от 2х1к. С трите изходни състояния на пина можеш да ги командваш, като ако превключваш достатъчно бързо състоянията на пина, за човешкото око ще изглежда, че ги управляваш независимо.
:prayer: Идеята си я бива!Ама VSU да каже,туй ли е отговора на "гатанката"?

Чет Авг 03, 2006 11:08 am
Профил ICQ
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 48 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3, 4  Следваща