|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пон Юли 27, 2026 12:20 pm
| Автор |
Съобщение |
|
al_at
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Пет Апр 13, 2018 4:00 pm Мнения: 1622 Местоположение: София
|
 Re: KiCAD
Какво е предимството да сложиш един съставен футпринт и един схемен символ пред това да си сложиш два схемни символа и два футпринта? Или и в Kicad 6 още няма варианти на монтаж? Нещо ми се мерна, че компонентите имат property "in bom" and "in board", което значи, че са почти готови за варианти на монтаж. Ако трябва, може и на ръка да се сменят, файловете и на схемата и на платката са текстови.
|
| Нед Яну 30, 2022 9:48 pm |
|
 |
|
dan
Регистриран на: Вто Май 29, 2007 2:23 pm Мнения: 3714 Местоположение: Високо в планината
|
Не е истина. Докато се наканя и чипчето изчезна...
_________________ Хайде де!
|
| Пон Яну 31, 2022 1:37 pm |
|
 |
|
d_jelev
|
Аз ви предупредих вече няколко пъти миналата година. Реших да си поръчам компонентите спокойно, след като избера всичките и си направя един лъскав БОМ, и си довърша схемата със символи и корпуси, и си я трансферирам в PCB. И отварям mouser, digikey, lcsc и гледам - бомба! Нищо не е останало. 35 страници схема преправях още 2 месеца. И говоря за май месец миналата година. Оттогава дори ме е страх да гледам има ли изобщо нещо или няма. От Алиекспрес намерих квото ми нямаше на десеторна цена плюс доставка. Там поне засега всичко има.
|
| Пон Яну 31, 2022 1:46 pm |
|
 |
|
al_at
Регистриран на: Пет Апр 13, 2018 4:00 pm Мнения: 1622 Местоположение: София
|
Трябва да сменяме парадигмата на проектиране - вече трябва да е: първо купуваш, после проектираш. Иначе се влиза в безкраен порочен кръг. Това ми се случва не знам за кой път. Но май вече е късно. В близките две години не виждам как ще се работи.
|
| Пон Яну 31, 2022 1:48 pm |
|
 |
|
itso.t
Регистриран на: Чет Фев 03, 2005 2:21 am Мнения: 12765 Местоположение: София
|
За последния по-сериозен проект практикувах точно така - справка в дейташит, схема, покупка на чаркове и чак тогава платка. Иначе няма оправия...
|
| Пон Яну 31, 2022 3:04 pm |
|
 |
|
gicho
Регистриран на: Пон Мар 13, 2006 1:59 pm Мнения: 3867 Местоположение: Габрово
|
Някъде бяха писали, че поръчки за някой микрота на СТ идвали с дата за доставка 2027-ма... Нека глобалният редизайн започне сега!
|
| Пон Яну 31, 2022 3:08 pm |
|
 |
|
Grubi
Регистриран на: Чет Мар 16, 2006 9:42 am Мнения: 12095 Местоположение: Гьотеборг
|
Направо сменяйте бизнеса - някой вече са обратно в металургията 
|
| Сря Фев 02, 2022 5:47 pm |
|
 |
|
t_i_t_o
Ранг: Почетен член
|
Още малко, само да изплатя последния апартамент и ставам рентиер 
|
| Сря Фев 02, 2022 6:38 pm |
|
 |
|
Grubi
Регистриран на: Чет Мар 16, 2006 9:42 am Мнения: 12095 Местоположение: Гьотеборг
|
|
| Пон Мар 21, 2022 1:32 pm |
|
 |
|
d_jelev
|
При мен - да. Вече от няколко години, а нещо се бях навил да си купувам я Протеус, я Алтиум през 2018. И Олимекс вече поне от 7-8 години минаха официално на КиКад, и си произвеждат за цял свят платки с BGA, SoC, и очевидно нямат никакви проблеми. При мен е факт, че с КиКад работя вече по-лесно от Алтиум. Особено при плейсмънта в pcb, толкова по-лесно ми е, с бързи клавиши. Не, че и с Алтиум не мога да го наредя, но там има преобладаваща комбинация от два клавиша, и не искам много да разбърквам дефолт настройките. КиКад дадоха тази заявка още преди около 7-8 години, когато включиха high-speed design tools. Далеч са от Алтиум като супер мупер фукнционалности, но няма нещо, което да не можеш да направиш и на КиКад - има си трикове, аддони и подобни в нета. Рядко ми се е налагало да се ровя и да уча тепърва кое как, обикновено някой друг вече го е направил и споделил в нета/гита.
|
| Пон Мар 21, 2022 1:41 pm |
|
 |
|
d_jelev
|
Ех, тоя Робърт не се научи да говори на английски, поне да си беше пооправил произношението малко. И да намали времето на видео-сагите си до 15 мин, къде къде по-гледаем щеше да е. Непрекъснато му го пишат отдолу. Имам чувството, че публикува и художествена литература отделно от основната си професия.
|
| Пон Мар 21, 2022 1:46 pm |
|
 |
|
Grubi
|
Ами направи си твой канал или му се обади и му покажи как се говори. Прави човека каквото може - незнам какъв е този манталитет (вероятно идва от училище), да казваме на кой какво и как да го прави - аз също го имам. В училище да, ако си му преподавател или член на изпитна комисия - хубаво, ако ти е калфа - добре - ама вероятно ти не си, и той не е в тая позиция. Ако не искаш, не го слушай и толкова. Той много добре го знае - дори искаше да наеме някой който да му прави видео уроците, явно няма да си промени английският в този живот.
А за продължителността - пак същото. Като в оня филм за Моцарт (май) - хората заспивали след първите 30мин. - ами отнело му е един час, а пък ти си отсявай какво искаш.
|
| Пон Мар 21, 2022 2:07 pm |
|
 |
|
Cekins
Регистриран на: Сря Апр 20, 2005 12:02 pm Мнения: 9119 Местоположение: Разград
|
Видеото е старо - още в началото задава въпрос "защо" който към настоящия момент е с още по-малка тежест. И версия 5 беше добре ама 6 вече си е много добре. Естествено има какво още да се желае, ама някак си не ми се ще да настигне алтиум, щото може и да стане платен тогава...
|
| Пон Мар 21, 2022 2:19 pm |
|
 |
|
Grubi
|
Някой да е виждал добро (по сравнение между Altium, Orcad и Kicad (PADS e опция)?
|
| Чет Юли 14, 2022 10:50 am |
|
 |
|
Cekins
Регистриран на: Сря Апр 20, 2005 12:02 pm Мнения: 9119 Местоположение: Разград
|
Като поработиш сам можеш да си направиш сравнение. За мен, който нито съм на ти с алтиум нито с кикад все още, кикад си има, не бих казал минуси, но недостатъци или възможности които алтиум ги има отдавна. Но има и плюсове - за човек с малко опит в по елементарни неща започнах да работя свободно за седмица и след още една имах готово нещо което бях правил подобно на алтиум и с него ми хвана две седмици ама без разучаване на алтиума. За прости неща си е супер. Последно пусках алтиум на предната работа за да отворя проектите на бившия колега да му видя простотиите. За моите дребни проекти Кикад си ми стига. И едно сравнение дето ми е с много голяма тежест : цената - 0 срещу хиляди (десетки за някой варианти) без значение валутата...
|
| Чет Юли 14, 2022 1:02 pm |
|
|