| Автор |
Съобщение |
|
Grubi
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Чет Мар 16, 2006 9:42 am Мнения: 12095 Местоположение: Гьотеборг
|
 Избор на лаптоп
Я кажете, аз по принцип съм си изостанал: i7 или i9 / ясно че повече ядра и повече кеш ще е по-добре, ако има кой да ги използва... Win11 или Win10 (има и лиценз за Win11). Мултикоров или не? 32GB RAM По-здрава батерия 95W с повече гаранция и пестя откъм обикновен монитор/15 и по-малък хард/256-512 или бъркам някъде? Ще ми трябва да оглеждане на платки и може би разни симулации. Хард и външни монитори винаги мога да добавя. Както и док, той ще е USB-C, сигурно. https://www.dell.com/sv-se/work/shop/de ... c609d834ee
|
| Нед Фев 20, 2022 2:25 pm |
|
 |
|
Н'бабане Гт'муан'га
|
 Re: Избор на лаптоп
LG Gram 17 !!!
_________________ 'просто' е технически синоним на 'красиво'
|
| Нед Фев 20, 2022 3:33 pm |
|
 |
|
Cekins
Регистриран на: Сря Апр 20, 2005 12:02 pm Мнения: 9119 Местоположение: Разград
|
Аз преди две години си купих такъв : https://laptop.bg/archive/laptops-asus- ... 731guh7158с 32GB RAM 256GB NvME и 1ТБ (почти) нормален HDD. Беше около 2200-2300 лв. без ДДС (цена с добавените неща - RAM и NvME). Доволен съм от машинката - корпуса е пластмаса но е доста здрав, за две години няма разхлопали се панти и подобни неща. 17.3 инчовия екран е голяма благинка - И аз почти винаги го ползвам с поне още един монитор, ама друго си е да имаш използваем монитор и на самата машина. Машините с големи корпуси вътре имат достатъчно празно място. На съвременните 14-15 инчови лаптопи не им оставят място за допълнителен HDD. А дори и да има вероятно ще е SLIM и трябва да внимаваш какво точно купуваш като решиш да добавяш. Та според мен по-добре смени марката с някоя от по неименитите - и си купи нещо наистина наточено за тези и по-малко пари. Гледам w БГ подобни на този DELL със 17.3" ASUS TUF са по 1600-1700 евро. За WIN11 - преди две седмици го ъпгрейднах моя - миии какво да кажа - не се свърши света  . За първи път виждам WIN да се ъпгрейдне без нещо да се скапе - все едно си беше някакъв редовен ъпдейт. Няма някакви драстични промени - чувството не е като да минеш от 3.11 на 95. Леки корекции в дизайна от към интерфейс. Всичко си работи както и до сега. Забелязвам лека промяна в скоростта на компютъра в положителна посока и лека промяна в температурата - леко по студен стана, съответно и вентилаторите се поукротиха.
|
| Нед Фев 20, 2022 3:42 pm |
|
 |
|
milenjs
Регистриран на: Сря Мар 08, 2006 2:12 pm Мнения: 2017 Местоположение: Котел
|
Абе и аз минах на 11 ама 2 неща яко ме дразнят. 1-то, с десен бутнон като щтракнеш няма директно меню Send to. Трябва да щтракаш най-отдолу, тогава излиза. 2-то още по гадно - ако искаш да привлачиш файл в папка отворена на таскбара - не става. Дърпаш отгоре и и тя не се максимизира, показалеца на мишката показва забранено знак. Първото излекувах, 2-то не, има някакър тул, инсталирах го ама не ме кефи работата му. Изобще - тъпня. Иначе другото си бачка...
|
| Нед Фев 20, 2022 4:25 pm |
|
 |
|
Cekins
|
Първото не съм го забелязал - явно рядко го ползвам. Второто и него не съм го правил - сега като каза го забелязах - това обаче предполагам скоро ще го коригират - по скоро е нещо недооправено отколкото фичър. Мен дреболиите никога не са ме дразнили - аз искам системата да работи стабилно и бързо - а досега наблюденията ми са положителни.
|
| Нед Фев 20, 2022 4:30 pm |
|
 |
|
itso.t
Регистриран на: Чет Фев 03, 2005 2:21 am Мнения: 12764 Местоположение: София
|
За Алтиум и Солид - максимална производителност на едно ядро. Тия два софтуера не използват другите ядра. Освен ако няма промяна в последните версии...
|
| Нед Фев 20, 2022 4:45 pm |
|
 |
|
Tisho
Регистриран на: Пон Ное 22, 2004 11:24 pm Мнения: 1923 Местоположение: Габрово
|
Вземи си някой геймърски лаптоп. Аз преди 4 години купих един HP Omen. Около 3000лв излезе.
|
| Нед Фев 20, 2022 4:58 pm |
|
 |
|
nobodyshadow
Ранг: Почетен член
|
Дела в линка е с интелска карта, за какво да дава допълнително пари за някоя нвидиа, ако няма да му трябва. Лиценза за 10 си важи и за 11. Дел в бг идва с 3 години гаранция, другите марки са с 2. Hp и Dell излиза по-скъпо от Asus или Acer. Аз бих взел с минимум 512 ссд.
_________________ Не мога да знам всичко,а и не искам.Тогава би било прекалено лесно и скучно!
|
| Нед Фев 20, 2022 7:35 pm |
|
 |
|
Grubi
Регистриран на: Чет Мар 16, 2006 9:42 am Мнения: 12095 Местоположение: Гьотеборг
|
Dell ще е - защото ще е фирмен. Но исках да бъде възможно най-добре откъм памет и процесор, видеото за Altium, Spice, разни Comsol и Matlab симулации няма да е толкова решаващо. Това, че 17инча имат повечко място е блазнещо, но в комбинация с повечко от другото става много скъпо. Пък и по-малкия екран се мъкне по-лесно, на бюрото ще има два големи. Два харда в едно ще ми дойдат в повече, може да има външен. Това което не бях виждал е че има Win11 за много-корови - чиито лиценз е малко или повече по-скъп от Win10 (с включен Win11) - който е по-подразбиране. Мисля, си че за 3к няма да е проблем, но ако сложа всички екстри и стане 4к шефовете ще писнат.
|
| Нед Фев 20, 2022 7:55 pm |
|
 |
|
michev
|
 |  |  |  | Grubi написа: Я кажете, аз по принцип съм си изостанал: i7 или i9 / ясно че повече ядра и повече кеш ще е по-добре, ако има кой да ги използва... Win11 или Win10 (има и лиценз за Win11). Мултикоров или не? 32GB RAM По-здрава батерия 95W с повече гаранция и пестя откъм обикновен монитор/15 и по-малък хард/256-512 или бъркам някъде? Ще ми трябва да оглеждане на платки и може би разни симулации. Хард и външни монитори винаги мога да добавя. Както и док, той ще е USB-C, сигурно. https://www.dell.com/sv-se/work/shop/de ... c609d834ee |  |  |  |  |
Ами като мечо Пух - колкото повече толкова повече. Имай в предвид, че тия високопроизводилтени процесори ще ядат батерията за норматив. За РАМ-а при интел е много ама много важно да е dual channel (т.е пропускай всякакви варианти с 1 запоена памет и 1 слот). Само тогава вграденото видео е производително. Отделно и на цялата система се отразява. Понеже работя изцяло на лаптопи напоследък за мен е много важно и клавиатурата да е добра. Дисплея бих се целил да е поне с 2к резолюция, ако е 16:10 - по-добре. Другото важно нещо, което се пренебрегва е как точно се захранва лаптопа. Тая тъпотия само с USB-C гледай да я пропуснеш. Гледай да има отделна букса за захранване от по-стандартен тип или поне да е по-идиото устойчива. Следващото нещо е цветопредаването на дисплея. Ясно ми е, че няма се занимаваш с предпечат, но все пак бих се целил на твое място на 100% цветово покритие sRGB/Adobe и с осветеност над 300 nits. Като сложи човек тия неща на масата и цената отива към 6к за съжаление. И не на последно място - гаранцията. Бих избрал лаптопа с най-голяма, независимо от марката. Скоро търсих резервни части за тинкпад на 5г и накрая пак до китайците опрях, въпреки, че много настойчиво се опитвах да оставя едни пари в БГ.
|
| Нед Фев 20, 2022 8:04 pm |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30684 Местоположение: София
|
Проблем е, Алтиума е лесен, солида е дърво. Аз се ръснах бая пари за Леново но не ми харесва перформънса и от както съм го взел солид не съм пускал. Процесора беше най-бързия като честота към оня момент, затова си не го взех със ксенон, видеото е куадро но все така за моите нужди се влачи. Ако ще работиш с малки модели сигурно ще е ок, но нещата с които аз работя просто са мъка.
|
| Нед Фев 20, 2022 8:04 pm |
|
 |
|
Grubi
|
Аз даже не знам точно какви софтуери ще ми накачат, че май ще почваме от нулата...но със сигурност ще има корпоративни бози и антивирусни, които ще ги благославям оттук до Екватора.
|
| Нед Фев 20, 2022 8:10 pm |
|
 |
|
Cekins
|
Гаранция мисля че всички "продават" допълнително като екстра - ако толкова много се държи на нея. Аз моя като го купувах ми го препоръчаха не просто заради това че въобще я има, а защото реално се обслужва и то в смислени срокове. Специално за БГ и DELL и HP си ги обслужват но за седмици до месеци, докато Asus ми казаха че ги изпълняват до дни. Неприятното е, че последните две години доста се вдигнаха цените на лаптопите и това което купих за около 1200-1300 евра сега дори и същото (остаряло с две години) не може да се купи. Какво остава за еквивалент на нивото което е в момента.
|
| Пон Фев 21, 2022 9:35 am |
|
 |
|
s7ama7
Ранг: Почетен член
|
Гаранцията на Dell е на ниво . Повечето части ги имат налични в БГ и ремонта се извършва в рамките на 1-3 дни. За да ти служи повече време, един лаптоп си иска подръжка .. почне ли да държи по - високи температури от нормалното да не се отлага а да се отваря и чисти . Аз преди 3г. си взех отново Dell тоя път от G серията . Нямал съм проблеми до сега. Прединяколко седмици го отворих за смяна на пастата и почистване . Е изобщо не е мислен за лесна профилактика - за да се свали охлаждането се сваля всичко само монитора остава цял . Ако бюджета го позволява е хубаво да се гледа и това. В 90% повечето Ghz са за предпочитане
|
| Пон Фев 21, 2022 10:30 am |
|
 |
|
Cekins
|
Ами личните ми наблюдения са че големите и/или по-високи серии на всички производители са обикновено и по лесни за отваряне и почистване - виждал съм HP от най-ниска серия, което за да се стигне до вентилаторите се разглобява изцяло, включително се маха и екрана (за да се махне и той се разглобява) - напрактика накрая трябва да остане само пластмасата и вентилатора. Щерката има OMEN и се отваря с поглед. Моя ASUS също. Преди асус-а ползвах една среден клас тошиба - също добре замислен за чистене, само дето за да се изчисти трябва да се махнат топлинните тръби и съответно трябва да има термо подложки и термопаста под ръка винаги. Честно казано от всичко дето съм отварял най-лоши впечатления имам от евтините HP-та.
|
| Пон Фев 21, 2022 11:06 am |
|
|