Отговори на тема  [ 78 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5, 6  Следваща
Схемичка за цъкане на реленце 
Автор Съобщение
Ранг: Напреднал

Мнение 
Бе малко не се ли поизхвърлихте тръгнахте от диода и стигнахте до кривата круша айде искам още докторати на тема едно малко реленце и едно още по малко диодче. А замислете се ако сложите капацитет последователно на диода а там вече има последователно резистор какво ще стане и как ще влияе той върху преходния процес на реленцето ако пък то е натоварено от променливотоков товар ама не точно а самото то се управлява от PWM който е модулиран от LF сигнал например любимата ви песничка

Чет Авг 03, 2006 1:35 am
Профил ICQ
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение 
miro_atc написа:
zaphod написа:
резистора е последователен не на намотката, а на диода.

и тоя случай съм го описал....

но явно е било напразно. тука май сме само писатели а не читатели ;-)

а верно, видях че си го описал, и то неправилно.
според тебе колкото по-голям е тока, толкова по-бързо бобината ще се размагнити :)
това да не ти е кондензатор бре :)

Чет Авг 03, 2006 7:58 am
Профил

Мнение 
zaphod,

признавам обясненията ми не са коректни и се радвам че си открил грешката ;-)
Няма да ги оправям сега, само ще дам един велик сайт за тези които не си пазят лекциите:

http://hyperphysics.phy-astr.gsu.edu/hbase/emcon.html

Чет Авг 03, 2006 10:08 am
Профил
Аватар

Мнение 
Цитат:
Ама нищо като подобно, колега! Точно обратното. Направете си справка с ТЕ1. Поради спецификата на електромагнитните процеси в бобина със сърцевина (какъвто е случая с релето), допълнителен резистор се слага за да се ограничи тока през обратния диод. Но това ЗАБАВЯ разсейването на електромагнитната енергия и оттам отпускането на котвата на релето, в сравнение със случая когато няма съпротивление а има само диод. Ще дам жокер - остатъчната запасена магнитна енергия в сърцевината. Както вече казах по-горе: изпадаме в публицистика. Това теоретичнознаниемерене с нищо не помага на @Реконструктор! Нито на някой друг.

evc, ами аз не съм учил такива сложнотии като ТЕ1. Даже не знам какво означава тази абревиатура :oops:

Сигурен ли си, че "... допълнителен резистор се слага за да се ограничи тока през обратния диод. Но това ЗАБАВЯ разсейването на електромагнитната енергия и оттам отпускането на котвата на релето, в сравнение със случая когато няма съпротивление а има само диод", а не точно обратно? И аз бих могъл да ти дам жокер като например как и в какъв вид енергия се преобразува електромагнитната в този случай.
Може и без теория - това просто може да се провери на практика.

Чет Авг 03, 2006 8:15 pm
Профил
Аватар

Мнение 
TE1 означава мисля теоретична електротехника първа част. при нас беше ОЕМ - основи на електромагнетизма.
evc, и какво има да му се ограничава на тока през диода, след като тоя ток в никакъв случай не може да надхвърли тока през транзистора. щом транзисотра го носи, диода да не нещо слаботелесен че да не може.

Чет Авг 03, 2006 10:24 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Zaphod, ако си направиш труда да прочетеш внимателно темата, може би ще забележиш две неща - първо, че не съм предлагал да гори диода, и второ, че и в двата си поста напомням, че го ударихме на публицистика, което само отмести темата и я разводни! Това, дали диода е слаботелесен, си е лично негов проблем! Проблем на конструктора е да подбере правилния такъв, защото няма никаква роднинска връзка между диода и транзистора. Може да си сложил 10-амперов транзистор и 1N4148 (точно два такива случая съм виждал до сега!). Освен това, тока през прословутия диод не зависи от това колко амперов е транзистора, а от тока който ще протече през нея (това, сещаш се нали, зависи и от други фактори), от това колко време ще тече този ток (ха познай защо!) и разбира се не на последно място, от индуктивността на бобината на релето.

Повелителю на пустинята, единствената грешка в предишният ми пост (продължавам да държа на думите си!) е неоправдано резкия ми тон към теб. Ти се замисли за физическите процеси които се развиват в проклетото реле когато има обратен диод (и стръмен заден фронт!). Диода за това се слага, за да се оползотвори тази електромагнитна енергия натрупана в бобинката на релето, знаеш как нали? Тогава защо да я изхвърляме в атмосферата под формата на ускоряване на брауновото движение на молекулите на въздуха? :) ;)
П.П. Направо не е истина колко нещо се изписа, само за да си покажем един на друг колко сме начетени и умни!

Пет Авг 04, 2006 9:18 am
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
диода се слага за защита на транзистора и за нищо друго. както тука някой каза, наличието му забавя отлепването на котвата, което в някои случаи е минус. ако си правиш устата че диода връща енергия в захранването, то не си познал.

Пет Авг 04, 2006 9:06 pm
Профил
Аватар

Мнение 
zaphod написа:
диода се слага за защита на транзистора и за нищо друго. както тука някой каза, наличието му забавя отлепването на котвата, което в някои случаи е минус. ако си правиш устата че диода връща енергия в захранването, то не си познал.

Колега, отново (и за последно!) те приканвам да ЧЕТЕШ преди да пишеш! И постовете преди теб и учебниците. Ставаше въпрос за разликата между само обратен диод и обратен диод с последователен резистор. Изясни си казуса, и ако нещо не ти е станало ясно, мога да ти обясня.
И още две нещица: Никога не си "правя устата"! Ако нещо ми трябва - взимам си го. Ако не - отминавам. Правят си устата циганетата, дето седят с протегнати ръчички на стъпалата пред църквата. Прави си устата застаряващ коцкар, към минаващата по пенюар, силно амортизирана съседка от втория етаж. Аз не! И второ, стремя се като давам някакви отговори, те да са на базата на анализ на предложените във въпроса факти. Ако въз основа на тези факти и натрупаните си знания и опит мога да дам отговор - правя го. Ако ли не - не флудя форума с "познавания". Така че, аз не "познавам", нито отгатвам. Не съди за другите по себе си!

Съб Авг 05, 2006 2:13 pm
Профил ICQ

Мнение 
evc, не се пали...

Или последвай собствения си съвет да четеш преди да пишеш или обясни на простосмъртните които не разбират как се оползотворява енергията натрупана в бобината. Аз съм един от тях, но нали затова съм в тая академия ;-)

Съб Авг 05, 2006 2:40 pm
Профил
Аватар

Мнение 
miro_atc написа:
evc, не се пали...

Или последвай собствения си съвет да четеш преди да пишеш или обясни на простосмъртните които не разбират как се оползотворява енергията натрупана в бобината. Аз съм един от тях, но нали затова съм в тая академия ;-)

ето аз казвам ясно и недвусмислено - никак. айде сега evc, без метафори и емоционални изблици, също така ясно и недвусмислено почвай да обясняваш :)

Съб Авг 05, 2006 10:13 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Предлагам топката да успокоим всички!
evc, не съм забелязъл да си рязък, а и споделям твоята философия. Но нека наистина да престанем да дрънкаме напразно и да изясним нещата. Иначе ползата от тази тема ще е нулева.
За другото, обаче не съм съгласен.

Съб Авг 05, 2006 11:11 pm
Профил
Аватар

Мнение 
evc написа:
Desert Leo написа:
Затова, ако е необходимо бързо отпускане се добавя и последователен резистор, който разсейва по-бързо натрупаната енергия

Ама нищо като подобно, колега! Точно обратното. Направете си справка с ТЕ1. Поради спецификата на електромагнитните процеси в бобина със сърцевина (какъвто е случая с релето), допълнителен резистор се слага за да се ограничи тока през обратния диод. Но това ЗАБАВЯ разсейването на електромагнитната енергия и оттам отпускането на котвата на релето, в сравнение със случая когато няма съпротивление а има само диод.

Понеже считам мнението на DesertLeo за правилно, ми е интересно да чуя как evc ще се обоснове.
Evc говориш за "специфика на електромагнитните процеси в бобина със сърцевина", какво точно имаш предвид? Бобината е индуктивен товар и в случая важат зависимостите в RL-крьга.
А от решението на диференциалното уравнение за един прост RL-крьг
Код:
U = i*R + L*di/dt
се вижда, че времевата константа тау се определя от L/R, т.е. с нарастване на R намаля времето необходимо за "загльхване" на тока. Т.е логично е един резизтор да УСКОРИ процеса!

Някой беше попитал за смисьла на диода, тук е онагладено сравнително добре.
http://www.1zu160.net/elektrik/spule.php

Намирам дискусия за интересна и полезна и предлагам да я доведем до край. Като почнем да дискутираме
Код:
Int(E*ds)=-Int((dB/dt)da) и Int(H*ds)=Int((J+dD/dt)da)
тогава ще се плашим че става много теоретичен форума. Мака че в момента ние всащност това правим :D

Нед Авг 06, 2006 10:52 am
Профил WWW
Ранг: Новодошъл
Ранг: Новодошъл

Мнение 
ULN2003 са за управляващо напрежение 2.4 V. За 5 V управляващо напрежение се ползва ULN2004, при който входния резистор е по-голям, 10к мисля. Слагай него и няма да имаш никакви проблеми!

Сря Авг 09, 2006 11:17 am
Профил ICQ

Мнение 
Благодаря ти много mndsl за инфото то за тва досега не ми вървяха нещата дето ги правя с UNL2003 след смяната с UNL2004 всичко тръгна :)

Сря Авг 09, 2006 11:32 am
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
HCL написа:
...А от решението на диференциалното уравнение за един прост RL-крьг
Код:
U = i*R + L*di/dt
се вижда, че времевата константа тау се определя от L/R, т.е. с нарастване на R намаля времето необходимо за "загльхване" на тока. Т.е логично е един резизтор да УСКОРИ процеса!

HCL, заблуждаваш се, защото диференциалното уравнение, което си цитирал, описва RL верига с външен източник. В нашия случай източника на тока е самата бобина - запасената магнитна енергия се преобразува в електрическа. За съжаление не разполагам с време в момента, но най-кратко - замисли се как зависи тока в този затворен LR контур от активното съпротивление. По твоята логика, ако съпротивлението клони към безкрайност (разкъсана верига, все едно въобще без диод!) времетраенето на процеса ще клони към нула ... което не е така, разбира се. Следващия път ще приложа формули и резултатите от тестови изпитания (наистина от преди 4 години, но не вярвам физичните закони да са се променили много от тогава) на три различни релета с обратен диод, и без.

/бях една седмица в бокса и за това отговарям чак сега/

Пон Авг 14, 2006 3:37 pm
Профил ICQ
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 78 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5, 6  Следваща