Отговори на тема  [ 110 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5 ... 8  Следваща
Соларно захранване за къща. 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог

Мнение Re: Соларно захранване за къща.
Щом ще спамим и аз да се включа ;-)

Наистина на тема автономни решения съм бос и едва ли с нещо конкретно ще съм полезен. Но от всички отзиви мисля, че само тия дето се базират на lion батерии са положителни. Като повечето са с DIY пакети правени от 18650 или тем подобни елементи. Номерът обаче е в намирането им на ниска цена. Някой казват, че са от ebay, други си ги внасят от Китай. Някои даже сами организират събирането, примерно копютърни си събират бракувани батерии от лаптопи, разпарчатосват, тестват и отделят здравите. Няма начин да не сте гледали такива решения.
Наистина ако си намериш що-годе читави елементи на ниска цена сметката се променя. Особено и ако панелите и другите неща са също на "далавера" то може да се направи автономна система от която токът да е по-евтин. Или поне да не е много по-скъп от енергото. За съжаление аз нямам линк към евтини и проверени елементи и т.н. Но да кажем съм склонен да заложа някой лев ако изкочи нещо. С ясното съзнание, че винаги има риск да ми пробутат кофти елементи.

Но идеята на спамът ми беше друга... Значи много ме кефи това, което направиха за пасивните къщи. Немците пуснаха първо един институт, после и бизнеса се включи и си разработиха стандарти, сертификация и т.н. Последното е леко бюрократично, ама също е полезно. Но най-полезното е, че ако искаш да си направиш такава къща казваш на архитекта какво искаш и той ти казва с какви параметри трябва да е изолацията, с какви дограмата, че даже и с точно колко ще ти се оскъпи строителството.
Пак има някакъв риск, но не откриваш топлата вода. Не се чудиш какъв ще е резултатът ако избереш едно или друго. Всичко е проиграно, тествано, измервано...
Нещо подобно си мисля, че ни трябва покрай тия ВЕИ-та за ток, за отопления и т.н. Щото едно е да си правим хипотези колко kW ще дават, колко ще се съхранят и т.н. А съвсем друго е да има реални тестове и да можеш да сравниш както цялостни решения, така и отделни компоненти.

Съб Мар 05, 2022 6:02 pm
Профил

Miro, просто немските стандарти трябва да се "адаптират" за нашите географски ширини. Това би било доста по-просто, отколкото да се правят цялостни изследвания от нулата за БГ. Още повече, че вероятно вече има и реални отзиви за ефективността и точността на сметките от хора в Гремания използващи къщи по тези стандарти.

Киров питам те, за да се ориентирам как мислиш да използваш акумулаторите.

От това, което намерих като инфо от нет-а - има няколко типа соларни инвертори. Едните са изцяло ОффГрид - за инсталации мез мрежа - лодки, острови и т.н.
Други са ОнГрид - т.е. връщат енергия в мрежата при слънце за изкупуване от ЕРП-тата.
Има и такива, които захранват домашната мрежа, но с датчик след електромера "внимават" да не връщат към ЕРП-тата. За съжаление и 2-та вида се синхронизират от мрежата и отпадне ли тя - и те спират заради сеифти.

Това което аз мислех за мен евентуално е да зареждам акумулаторите от мрежата (слоу чардж) когато я има, а когато я няма - фаст чардж приоритетно от соларите през 4-те слънчеви часа дневно. Целта ми е просто ако спре тока - да имам бакъп захранване следващите няколко дена.
Т.е. оптимизация "по комфорт", а не по "използване на слънцето"

Инвертора трябва да работи и когато няма мрежа (за разлика от тези описани от мен по-горе), като той трябва да може да чарджи батериите и от панелите и от мрежата. За целта мрежата ще трябва да се изключва от домашната инсталация (модигикация само при таблото), като това може да става и автоматично. Отделно инвертора би било добре да НЕ работи, когато няма нужда, за да не разрежда акумулаторите ненужно, когато продължително няма мрежа, не сме вкъщи и няма слънчеви дни.
Отделно трябва да има задължително темп. компенсация на акумулатора, както и термична защита на заряда.

Те такъв инвертор аз не успях да намеря.

Всичко според мен трябва да започне с изясняване "оптимизация по комфорт" или "по използване на слънчева енергия" искаме - със специфициране на консуматорите, денонощния почасов профил на консумацията на всеки един от тях и изискването за продължителността на автономия при липса на мрежа и слънце на цялата система.

По възможност консуматорите да се захранват DC - директно от акумулаторите (алармена система, камери, рутери и др.)

При мен планирам при липса на мрежа, осветлението да се захранва от инвертор който се гаси при липса на консумация и който на всяка секунда има ли включена лампа.

Освен гореспоменатите консуматори, DC мисля да захранвам директно и радиоприемник, малък телевизор и USB чарджери за телефони.
При проблеми с отпадане на мрежата през слънчевите часове - може да се захрани и циркулационната помпа за термо соларните панели - от инвертора за осветлението, като в случая термо контролера за соларите също ще трябва да се захрани с DC от акумулаторите.

Когато има слънце и мрежа - опциите са соларите да зареждат батериите и да захранват някои от консуматорите, а ако няма такива и батериите са заредени - да греят бойлерите примерно (за да се използва все някак енергията от тях)
Когато има само мрежа - акумулаторите се дозареждат от нея и се поддържат в готовност.

Съб Мар 05, 2022 9:23 pm
Профил

Това е някакво обяснение на "Хибридна" система от един от търговците (има и много други в БГ).
Идеята му е приоритетно използване на акумулаторите спрямо мрежата, а не акумулаторите като бакъп при отпадане на мрежа. Целта е бързо изплащане на системата, а не гарантиране на автономност за определен период от време при липса на мрежа и слънце.

Аз например търся гарантирането на максимално време на автономност при липса на слънце и отпаднала мрежа (т.е. комфорт) и този контролер не е много подходящ в случая.

п.п.
Относно генератора (дизелов или бензинов) - комшията си купи такъв, които автоматично тръгва при отпатане на мрежата и мнението ми е, че за да си светиш само като спре тока с няколко LED лампи и да гледаш TV - не си струва. Бръмчи много, гори много а и не е много евтин.
Като нестандартно решение някой го беше споменал - двигател от автомобил на газ, който върти генератор. ДВГ има кпд около 27%, което значи, че над 70% са отделена топлина. Та тази топлина може да се използва за отопление на къщата директно през водната система + доподгряване от изгорелите газове.
За съжаление това не е универсално решение и не знам да се предлагат такива "битови" агрегати.

Нед Мар 06, 2022 1:43 pm
Профил
Аватар

Дизеловия генератор според моята идея е да зарежда акумулаторите. Докато акумулаторите се зареждат в първа фаза на зареждането. Тоест до 75-80 процента. Така няма да работи излишно на малка мощност. И това е само за случай когато няма мрежа и ток от соларите.
Генератора позволява да не се притесняваш че ще останеш без ток, и може да използваш акумулаторите приоритетно спокойно.

Нед Мар 06, 2022 4:23 pm
Профил
Аватар

А този дето съм дал линк към него така и не разбрах какво точно прави. Има си вход за мрежа, има си вход за солари, има и изход за консуматори. И всичко трябва да е автоматично но кое е с приоритет и как точно е направен алгоритъма не намирам къде е описано.

Нед Мар 06, 2022 4:26 pm
Профил
Ранг: Новодошъл
Ранг: Новодошъл

От 2014 ползвам ето такива 2 броя за зареждане на акумулаторите. 30А МППТ
Чак сега разбрах за какво му е задължителния диод. Явно е за температурна компенсация. Ще го пробвам тез дни как се държи. При мен всичко за сега е на 24V. След като се изчерпа енергията от акумулаторите минават на ЕРП-то чрез изправител.
За инвертори ползвам китайски на ниска честота и чиста синосуида. Не успяван да го намеря да се предлага.
Имам планове за друг инвертор, коийто се синхронизира с мрежата, но не ми остава време да го пусна в експлатация. Този.

Най добрия добив имах с 2 панела по 250Wp и акумулатори 2X160Ah и за инвертор APC UPS 600VA. Това захранваше хладилника, осветленито в 4 стаи, рутера, алармата, компютъра(без монитора). 75KWh за месец.

Прикачени файлове:
Screenshot 2022-03-10 at 15-21-01 26.26US $ 29% OFF PowMr 30A MPPT Solar Charge Controller LCD 5V USB Output 12V 24V Auto Solar Battery Solar Panel Home Battery Charger Regulator Solar Controllers - AliExpress.png
Screenshot 2022-03-10 at 15-21-01 26.26US $ 29% OFF PowMr 30A MPPT Solar Charge Controller LCD 5V USB Output 12V 24V Auto Solar Battery Solar Panel Home Battery Charger Regulator Solar Controllers - AliExpress.png [ 160.01 KiB | Прегледано 1643 пъти ]
Чет Мар 10, 2022 4:36 pm
Профил
Аватар

Приятел е закупил половин или един кубик панели 500W. Иска да прави "слънчогледи", за по-голяма ефективност.
Някой има ли наблюдения дали ползата си заслужава усложняването на конструкцията?

Пет Мар 11, 2022 12:10 am
Профил
Аватар

Имам: никъде не съм видял такава изгъзица :)
Което не значи, че от време навреме не ги регулират ръчно.

Пет Мар 11, 2022 12:20 am
Профил
Аватар

За имане, има. И в нашенско и в чужбинско.
Въпросът беше за наблюдения върху ползата от файдата.

Пет Мар 11, 2022 12:25 am
Профил

Имам колега, който у тях направи 2 "слънчогледа" с по 4 панела всеки (2*1.4кW ) и сега се чуди как да ги монтира статично на покрива на къщата. Много се оскъпява конструкцията и според него по-добре е да се инвестират парите в допълнителни статични панели, отколкото в сложна механика и конструкция за въртене, която трябва да е сериозно фундирана и с разните му защити за вятър. Отделно заради засенчването трябва по-голямо отстояние между слънчогледите.

Пет Мар 11, 2022 12:25 am
Профил
Аватар

По негови думи, които не знам доколко са меродавни, разликата в КПД между статични панели и слънчогледи била в порядъка на 20%.
Предложих му да монтира 20% повече панели и да не си усложнява живота, но засега иска слънчогледи.

Пет Мар 11, 2022 12:28 am
Профил

И колегата спрягаше подобни проценти. Според мен 20% повече панели е значително по-евтино, отколкото поддръжката на сложна механика и позиционираща система.
Малка автоматизация - малки проблеми.
(ще му минат мераците, като направи сметка колко ще му струва механиката)

Пет Мар 11, 2022 12:34 am
Профил

Vasseto, това реални данни ли са? От 2 панела по 250Wp изкарваш за 30 дена 75кWh? Статично монтирани ли са панелите?

Пет Мар 11, 2022 12:39 am
Профил
Аватар

emilvtc написа:
(ще му минат мераците, като направи сметка колко ще му струва механиката)

Много е вероятно. Беше много впечатлен от актуалните цени на профилите.
И аз се впечатлих де. Пак по негови думи, винкел 50 х 50 х 5 = 10 кинта метъра. Освен ако цената не е по договаряне...

Пет Мар 11, 2022 12:41 am
Профил

Желязото в момента е скъпо, но и труда по проектирането, изработването и монтажа на механиката няма да е никак малко. Отделно серво задвижките и контролера (PLC) за управление + разработване на софтуер за него... С оскъпяването само ще може да се купят и инсталират статично доста повече от тези 20-30% панели...

Пет Мар 11, 2022 12:49 am
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 110 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5 ... 8  Следваща