|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пон Юли 27, 2026 6:58 pm
Standard ? Или страна на абсурдите ...
| Автор |
Съобщение |
|
¶
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Пет Фев 25, 2005 1:58 pm Мнения: 4585 Местоположение: US
|
 Standard ? Или страна на абсурдите ...
Здравейте,
преди известно смених шилдовете на две врати в къщата в П-в. Вчера видях в един магазин дръжки за прозорци със сходен дизайн като шилдовете и реших да подменя и дръжките. Производителя на шилдовете и дръжките е "Метал" Варна. На външен вид новите дръжки съвпадат със старите дръжки ( по БДС от миналия век са ) само по отворите за закрепване, квадратния профил не е 6мм, а 8мм, по дълъг е с 10мм, при което е ясно, че трябва да се смени и заключващия механизъм на самия прозорец. Ок, рекох си това да е дерта, но пак тцъ, заключващия механизъм е по плитък, но по дълъг, трябва да се разшири от двете страни отвора в прозореца, както и отвора в касата. Разширих, сега се оказа, че новия механизъм не е центриран по дължина, ами е малко на ебем-секджем центриран, т.е. налага се да дълбая по-голяма дупка в прозореца и касата, ако все още държа на новите дръжки. Видиите които вървят в комплекта са 2.5мм дебели, което е нереално тънко за закрепване в дърво, за метал може, но за дърво е гола вода.
С една дума пикана работа, по скоро ще повредиш прозореца, но не и да смениш старите дръжки с великото изобретение на "Метал" Варна ( това изобретение се ползва поне от 150г. по белия свят )
Накрая не ми издържаха нервите, демонтирах новият механизъм, върнах стария, извадих шибаният 8 мм квадратен профил, отрязох го с 10мм, пуснах шмиргела, изтъних го до 6мм профил до средата, шибнах новата дръжка в стария механизъм, сложих 4мм видии и всико заспа.
Преди седмица си играх 2 часа с една ощо по-шибана брава, пак на "Метал" Варна. Продават ги уневерсални, за лява и дясна врата. Ако се наложи отваряш бравата и обръщаш езика. Рекох си супер, купих една, отворих я да обърна езика, обърнах го, затворих я, слагам патрона и ... неще да превърти, за да се заключи, а преди да я отворя пробвах с патрона всичко си работеше. Брех мама му стара, 5 елемента на кръст вътре, няма как да съм объркал, отварям, всичко си е както трябва да бъде, не за сефте отварям и ремонтирам брави. Натисках оттук оттам не ще. Преди това ми се наложи малко да разширя отвора за болта, който крепи патрона към бравата, щото го бяха направил на ебем-секджем страна. Накрая от много напъни се отвари теникията на бравата от предната планка. Идеше ми да зарева. Хакнах я в коша, теглих една цветиста по адрес на Варна, отидох и си купих една италианска брава и проблемите свършиха....
По принцип избягвам от много години всичко българско, но от време ми харесва някой дизайн на стока за бита и решавам да изпробвам, с надеждата че може и да са се научили производителите в Булгаристан. Тцъ, уви, не са, и ISO да имат и Си марка да имат, и каквото и хартишка за дипломи и успехи по панаири да имат, са си все същите дръфца.
Предполагам, че само главния конструктор на "Метал" Варна може да отвори бравата, да обърне езика, да я затвори и тя да работи. Виж при италианската е друга работа, най-простия да си, няма да имаш проблем, всичко е така направено, че като отвориш бравата няма нито една пружина да изскочи, нито едно болтче няма да загубиш, ще си затвориш бравата като момченце и пей сърце.
Тва е, не се сдържах от поредната простотия на наш производител, та ако и на Вас Ви се наложи нещо такова, недейте да трошите пари за българското, купете нещо западняшко, по-скъпо ще е, но ще е работещо.
_________________ Ето аз дишам, работя, живея и програми пиша тъй както умея, с проца под вежди се гледаме строго и боря се с него доколкото мога....
|
| Пет Авг 11, 2006 8:59 pm |
|
 |
|
sthx
|
 Re: Standard ? Или страна на абсурдите ...
Ами какво да ти кажа.
И аз съм имал проблеми с взаимозаменяемостта на бравите. Като ходя в магазина да я сменям , нося старата и сравнявам. Често размерите не съвпадат и се налага да разглобя новата, да взема един чарк и да го монтирам в старата. Напоследък виждам, че има резервни части за старите брави.
Но не затова реших да пиша. Този проектант срещу когото недоволстваш е един от нас, роден е в България, учил е по всяка вероятност в България. В България , а не в Булгаристан. Не сме турска провинция.
Между другото, мои колеги и партньори, който са си имале вземане даване с турци и с гърци казват, че турците са много по-коректни и бягат взаимоотношения с гърци. Явно твоето отношение не е такова. Бил съм в Истанбул по работа. Очаквах негативно отношение към нас заради т.нар. възродителен процес. Нищо подобно. Всички бивши български граждани ни посрещаха с "Добре дошли от България ". От България , а не от Бугаристан.
Сигурно пътуваш с кола към Гърция. Тези които пътуват са автобус разказват, че гръцкият полицай или какъвто и да е там, влиза в автобуса и по случаен начин с посочване с пръст, връща наши сънародници обратно в България. Обидно и унизително. Често и в пресата се описват подобни случаи. Един атински професор беше правил изследване на жаргона по гръцките стадиони. Солунските отбори ги обиждали с думата "бугари". Та и ти май така.
Посочваш явен проблем на пазара - липса на взаимозаменяемост при бравите и недобро качество. Не зная каква е политиката на завода по отношение на взаимозаменяемостта , но има по-западни фирми, които също не я поддържат, а пък за ремонтнопригодност - въобще да не говорим. От което разбира се си патим. Краен противник на такава политика и се старая в своята скромна дейност да действам в полза на клиента. Предполагам , че се сещаш, че не е проблем, да поставя някоя "шапка" и периодично да ги скубя, както правят други. Такъв е и случая с бравите. Разбира се не печеля толкова много, но имам клиенти, които разбират това и само мене търсят. Ако всички работи с такова отношение, несгодите ни ще са по-малко.
Идеята ми е, че щом има проблем, някой трябва да го реши. Някой от нас. Какво му е толкова на една брава - 1-2 щанци, една отливка, малко тел, 3-4 винтчета. Може търговец да поръча брави от стара номенлатура или резервни части за тях; може някой да изкопира любимата ти италианска брава (ако е патентно незащитена) или по- добре- да проектира и произведе по-хубава и по-евтина. И това трябва да го направи българин, е не булгаристнец. Само мрънкане не стига.
Ти си се родил в България , тука си възпитан и си получил образование и начални знания и умения. Неща с които изпъкваш, щом успяваш в Гърция. Обиждайки страната си, ти обиждаш тези, които са те възпитали и учили, обиждаш и в крайна сметка и себе си. Познавам много емигранти, но не се сещам за никой, който да произнася с такава злоба името на България.
Моля те, престани да ни обиждаш. Прилича на псувня.
_________________ Две плюс две е приблизително равно на четири. Факт!
|
| Пет Авг 11, 2006 11:26 pm |
|
 |
|
¶
|
Още един, който се обижда от турското име на България. Веднъж обясних, защо наричам така България, втори път няма да го правя. За щастие все още не сме турска провинция, но бъдещето е пред нас ...
Shtx, не се ли обиждаш от английското или френското има на България ? Bulgaria и Bulgare не те ли дразнят ? Щото ако те дразни Булгаристан, трябва и Bulgare да те дразни ? Или Булгариа/Бюлгаре звучи проевропейски ? При турците почти всяка държава завършва на стан. Какво те дразни тогава ? Къде я виждаш злобата не знам, пък и с псувня да сравняваш. Мои приятели ходиха дълги години командировки в анадолската част на Турция, винаги ги посрещали с Булгаристан, комшу и т.н.
Абе ако напиша като местонахождение Сидней, за аборигените няма ли да ме питате  Всеки се представя с някакви псевдоними или ужасно умни съкращения по форумите, тогава защо се дразнят хората за това Солун не ми е много ясно, ама пък като се дразнят техен си е проблема. Оти гърците така, оти гърците иначе. Че отде да знам бе пич, не съм ходил скоро в гръцко. Виж, питай примерно Дедо Боре, той казва че е джъткал в гръцко с моторетка, може да знае що така мислели гърчулята за нас  Аз немам представа и не ме вълнува какво мислели гърците за нас. Не ме вълнуват турци, сърби, румънци и всякакви други грънци, стига да си стоят в техните държави и да нямат претенци към нас. Македонците са друга работа, щото все още можем да ги анексираме  и после кеф платки да правиш в Скопие.
Така, да се върнем на бравите. Ставаше дума за леснотата при монтаж, не да загубя 3 часа да се боря с недомислици. Предварително измервам размерите на бравата, все пак за това са инструментите за мерене и не нося брави по магазините ( щото ако трябва врата да сменям с вратата ли да отида до магазина ? най-малкото няма да ме пуснат да вляза, представяте ли си ме, примерно в Метро или Бриколаж с вратата на гръб да се мъча да вляза )
Не ми е за парите, а за загубенето време. Преди няколко месеца, един съсед ми носи една брава, пак на обичаните конструктори от "Метал" Варна, а бе вика, отворих я да обърна езика и повече не можах да я затворя, ей на тва парче желязо, под формата на буквата "H" не мога да му намеря мястото. Показах му къде се слага и защо, човека и той тегли една цветиста по адрес на Варна. Как пък никой велик конструктор не се сеща, вместо да дялкат тия парчета "H", да променят щанцата за ламарината и да я вградят тая буква, щом им харесва ( мисля , че идва от некадърници ).
Що ми хареса италианската брава ли ? Ами щото не ми загуби 3 часа за такава рутинна операция като смяна на брава. Ами като са некадърници да измислят нещо простичко, да отворят една италианска и да я копират. Ма съмнява ме дали и това могат да направят. Явно са наследили дефектна щанца от бай Тодорово време и немат парички за нова. И маат на поразия дефектна нестандартна продукция, при това по БДС. Той клиента ще си купи шмиргел, шлайф и ще се оправи сам. Така говореше един бивш мой шеф: "Като не сме тествали изделието няма за какво да се притеснявате, клиентите ще го изтестват вместо нас". Жалко, но си беше така, и май си е още така.
_________________ Ето аз дишам, работя, живея и програми пиша тъй както умея, с проца под вежди се гледаме строго и боря се с него доколкото мога....
|
| Съб Авг 12, 2006 1:01 am |
|
 |
|
zaphod
|
е разбирате ли сега, защо при "една и съща" работа, българския инженер получава в пъти по-малко от италианския. щото повечето хора са убедени че това е заради "тъпите шефове", други са убедени че е защото "окрадоха държавата мръсните политици", а то си имало прост отговор - нашите стоки били просто по-некачествени
аз избягвам да се нервя на разни дефекти по стоките, защото знам че да се произведе нещо качествено не е лесно (само хората никога не произвеждали нищо си мислят обратното). да псувам по производителите на разни неща, е все едно да псувам по себе си. и както пишат в дивия запад: "не стреляйте по пианиста, толкова може".
а все пак, аз не смятам че простотиите са изцяло български монопол, щото така както ти си псувал бравата, така аз псувах ЛСД индикаторите на филипс, при първия ми сблъсък с тях. иначе не храня глупави илюзии че сме най-великите инженери (щото някои хора си го мислят сериозно - тъпия западняк една крушка не можел да си смени, а българина заварява, реже, кове, ехеее), но и най-лошите не сме, така че споко.
а що се отнася до гърците - преди 6 месеца ходих на два пъти там, не забелязах негативно отношение. но може да си го има, все пак няма да го показват пред нас. що се отнася до автобусите, там работата може да е друга. с автобуси пътуват предимно гастарбайтери, и може някои гърци да им имат зъб че "отнемат работни места". ако слушаш разказите на различни хора за "отношението към българина" направо може да си помислиш че говорят за различни планети. всъщност, в повечето случаи разликата се дължи на статуса с който си бил представен - отношението е не към националността, а към социалното ти положение.
|
| Съб Авг 12, 2006 8:41 am |
|
 |
|
Ки4о
|
Пирев,не съм съласен с теб! Защо като знаеш че ще изгубиш време с бравата(а през това време може да правиш пари от електроника) си тръгнал да се занимаваш с нея,а не си платил на някой който само с дограма и обков се занимава ,че той да ти я смени?Не се обиждай,но съм прав.В такъв случай не трябва да псуваш завода а да се замислиш.Ако почне всеки да си прави всичко(щото било по-евтино) де ще му излезе края и накрая какво ще се получи?При бравите,врати,дограма има много стандарти и просто човек става луд като трябва да свърши някоя такава домакинска работа,която привидно е лесна ,ама.... ядец.С мого неща е така,но за това си има причини. Напълно подкрепям @STHX -трябва да правим качествено всичко.И при мен се е случвало - казваш на началството че нещо може да се направи по-качесвено но отговора е НЕ !!! Защото уредите трябвало да се развалят,за да идват клиентите отново при нас и ние да ги скубем ! И ако това е специалист и човек,дано никога да не опирам за помощ до такъв!!!Всички които сме във форума имам проблеми и ги споделяме тук,помагаме един на друг,отделяме от скъпоценното си време за да помогнем на някой който непознаваме и дано тези които четат постовете си вземат поуки.Тези които могат - тяхните имена се знаят и ги търсят.Е това неспира хорската завист,но нищо не може да се направи освен да се работи качествено и по този начин да се защитава името. Не ми се пише по тази тема повече щото ми става кофти.
Всеки в завод си има началство над главата и то определя- и затова понякога се стига до абсурди,породени от незнаещи и неможещи шефове,имащи власт в ръцете си и искащи авторитет,така че не обвинявай завода.По скоро тегли майната по адреса на незнайния виновник,иначе със сигурно обиждаш някой кадърен и свестен човек!
Пирев,извинявай ако съм те засегнал-не е умишлено !!
|
| Съб Авг 12, 2006 9:06 am |
|
 |
|
¶
|
А бе защо трябва, повтарям, за една толкова проста операция по смяна на брава да търся специалист ? И то този специалист, дето ще намеря, сигурно ще е завършил училището за брави и обкови. Подменям стара брава за врата, с абсолютно същата по размери, с нова такава, с тая разлика, че като отвориш новата да обърнеш езика, после става само за в коша.
Сега кой точно е виновен не знам, но на мен ми мяза на конструктора на тая брава, щото обикновено шефовете разбират от далавери, а не от конструиране.
/* Е, има и изключения, примерно Заек-а  */
Ми то утре ще ме посъветвате, като реша да имам още едно дете, да викам специлист по изчукване ( Гаче ли нямаам щанга  ). Леле пък тия дето уж разбират от монтаж на климатици, разбират нещо, звънци и грънци. Требва да снимам на терасата какъв хуй ми насукаха от тръби едни специалисти от поредната фирма "Нещо си - Клима" ООД в П-в. Уж мериха като почнаха, добре че ги видях на време как маат с хилтито в носещ бетонен стълб. А колко ме убеждаваха да съм сложил единия климатик в остъклената тераса, а не извън нея. Демек лятото да я топля, а зимата да я изстудявам. Щото трябваше две дупки да пробият, а не една. Като им казах, че ще са 2 дупки, пък ако трябва ще шунтирам гаранцията ( т.е. ще ги изгоня ) започнаха без хър-мър. Аман от такива специалисти.
То и теракота уж се лепило трудно, да ама не. Налепих си я та стой та гледай, 5-та година една плочка не помръдна. И що си ги върша сам тия ремонти, щото като дойде "майстор" в къщи, след него има сума ти поразия. Ако едно направи, друго ще ти повреди. То ако има как мастора ще забърка бетона върху дюшемето, зер да не се разкарва до двора. Или ако може с обувките и по пердетата ще стъпва, само и само да не стъпва по пътеката, която съм му сложил от балатум.
|
| Съб Авг 12, 2006 9:27 am |
|
 |
|
zaphod
|
кажи коя фирма си, да знам да ви избягвам
а това "Защото уредите трябвало да се развалят,за да идват клиентите отново при нас и ние да ги скубем ! " шефа ти в прав текст ли го каза, или е твоя интерпретация?
|
| Съб Авг 12, 2006 9:31 am |
|
 |
|
Zdrav
Регистриран на: Сря Яну 26, 2005 2:01 pm Мнения: 1952 Местоположение: Варна
|
Пирев ти ератите на сайта на "Метал" не четеш ли?
Имаше една хвърковата мисъл че: "Западните машини се правят от професори за да ги обслужват тъпаци, а българските се правят от тъпаци за да ги обслужват професори". В този дух на мисли може да се почувстваш по-скоро поласкан от колкото нещастен. Мисли позитивно.
PS:
Конструктора който трябваше да проектира бравите в "Метал" емигрира в Италия лани.
|
| Съб Авг 12, 2006 10:10 am |
|
 |
|
sthx
|
Да, зная ти обяснението, за употребата на турското име на България, но не е издържано. В българския език има достатъчно думи с които да изразиш това, което си мислиш, че изразяваш. Както правят и другите.
Да, бъдещето е пред нас и пред децата ни. Въпросът е дали да пречим , или да подпомагаме това твое пожелание или настроение за турската провинция - ти ще кажеш.
Всъщност би трябвало да се наричаме бугари , а държавата ни - Бугария. Това е името с което са се наричали прабългарите. Говорил съм със специалисти в областта, защо сме си променили името, а те ми казват - за благозвучие. Какво му е благозвучието - не зная. Всъщност това няма значение. Като сме си избрали името - трябва да си го уважаваме. Като не уважаваме себе си и другите няма да ни уважават.
Всички държави и народи имат трески за дялане. В това можеш да си сигурен. Всички си имат различни общности, прослойки, които имат дразги между себе си. Историческата съдба е била различна към тях и държавите имат различно моментно положение във всяко едно отношение. Ами токова се е получило положението при нас благодарение на нашите предшественици и влиянието на по-силните държави в миналото. На някои не им хареса - заминаха за Америка (примерно). На други им е все тая. Не могат да разберат какво става, от къде идва и защо. Трети - крадат, четвътрти, пети ... А някои си мислят, че като се трудят тука и се мъчат да правят нещата както би трябвало да бъдат - не за себе си, защото е ясно ,че няма да се залеят с пари, а просто защото мислят, че така трябва да бъде и с плахата надежда децата им и внуците им (дай боже) да не казват "българите сме такива и такива" - т.е "моите родители, прародители, приятели и познати са такива и такива".
И накрая за разтоварване относно качеството на стоките - от мои познати в USA съм чувал израза - американски боклук. И си купуват японски или европейски коли. Но както вече казах - не затова пиша. Надявам се някой да не вземе сега да сравнява качеството на българските брави и американските коли.
|
| Съб Авг 12, 2006 10:17 am |
|
 |
|
sthx
|
Чувал съм такова отношение от ръководители в "Светлина" - Сливен. Ще се опитам да цитирам "Можем да направим така, че крушките да са практически вечни, но нямаме интерес." От тогава купувам само крушки от Филипс.
Наскоро разговарях по този повод с човек, който е бил пддръжка в хотел. Той ми каза, че няма значение какви са крушките - всеки месец отивал по един кашон...
Явно не само в България мислят така.
Имам и други примери, но горният е достатъчно показателен.
|
| Съб Авг 12, 2006 10:26 am |
|
 |
|
Ки4о
|
За фирмата дето съм работил - не искам да и чувам името вече!Преди да напусна -теглих една майна на шефа си (щото щях да падна от 15 метра от едно скеле като слагах едни климатик на един хотел,а преди това ми бяха казали че думата колан не се употребява ,камо ли използва в работата освен ако не искаш да си вържеш гащите).Показателно беше че на мястото за шеф на тех.група за 15 месеца се бяха изредили 7 човека.Колегите-нямаха грешка.Предполагам че и последния началник са го махнали(тоя дето казваше че нещата трябва да се развалят).Дадох го като пример,за това как някой хора си вадят хляба на гърба на други които си скъсват задника от бач и държат да имат работа.
@Пирев,незнам как са ти го сложили този климатик,но преди това трябваше да се обадиш,защото:
- около климатика има едни задължителни разстояния,дето трябва да се спазват,в противен случай се нарушава работата ;
- ако тръбния път е по-голям от дадена дължина се ДОЛИВА ФРЕОН ЗАДЪЛЖИТЕЛНО !!! иначе няма да работи както трябва;
- задължително трябва да ти направят тест за кондензата - дали като с дно шише вода наливаш във вътрешното тяло ще тече навън,в противен случай имаш обратен наклон и от кондензата започва да тече по стените;
- да ти сложат гумени тампони между конзолата на външното тяло и самото тяло за да обират вибрациите(може да ти се струва майтап,но в4ера видвх един без такива !)
- като ти го слагат,да имат вакуум-помпа и да изтеглят въздуха от тръбното трасе.Помпата трябва да работи поне 1 час за да е сигурна работата ,а не 15 мин!
Абе има и други неща ама ако почна да пиша ще стане много.И ПРЕДИ ВСИЧКО ТРЯБВА ДА ТИ ОСТАВЯТ ИНСТРУКЦИЯ ЗА ЕКСПЛОАТАЦИЯ НА БЪЛГАРСКИ !!!
Не казвам че неможем да правим много работи (можем,и още как) но отнема време.
На мене обаче най-интересни ми става когато някой трябва да изпълнява нарежданията на някой пишман-проектант,дето хабер си няма от технология,мисли само за дизайн и пари.Е тогава ела да гледаш цирк.Проектанта се мисли за велик, ама като вземат да се повреждат устройствата (климатиците де) от неправилен монтаж,като по чнат да се пукат пити за това че дефроста не работи (той работи но не както трябва),виж как започват да обвиняват фирмата за некачествена продукция.А това че някой не е чел като е проектирал - е без значение.Абе абсурдна ситуация
|
| Съб Авг 12, 2006 11:24 am |
|
 |
|
ДедоБоре
|
има 3 световно известни производители на лампи:
осрам, тунгсрам и сливенсрам
|
| Съб Авг 12, 2006 11:57 am |
|
 |
|
¶
|
Фирмата монтажник е "Техно Клима", Пловдив.
Значи от това, което казваш като, че ли само първото е спазено. Тръбният път е точно 4,90м., не знам дали в този случай трябва да се долива фреон. Тест на конденза не са правили, гумени тампони не са слагали ( било безсмислено, по техните думи, въпреки, че на предишното жилище посред зима слагах, поради силнитеи вибрации ), да не говорим за таквиз екстри като вакуум помпа.
А с каква техника дойдоха да монтират само - 2 часа се гъзиха над шмиргела в къщи докато изпилят болтове, че да си оправят дръжките на хилтито и бормашината. Нацапаха де що видяха, единия ходи и сра 15 пъти, другия се ми 20 пъти докато не засра цялата мивка. Сложих стара покривка на дивана в кухнята, за да не се цапа, когато се качих горе, момъка смъкнал покривката на земята и мачка с миризливите си 46 номер маратонки отгоре върху тапицерията. Единия взе да пробива дупка между стаята и терасата, другия гледа, че свредлото заорало в металния винкел на простира, обаче мълчи и гледа като тапир. Втория от вътре ми предлага да свалил простира и да го монтираме на друго място. Не знам как го погледнах, но като му донесох теракола сам се сети какво трябва да направи.
На единия климатик загубили гаранционната карта и с печат ми издадаха една диплянка, писана на ръка. Ако се развали, не знам кой ще приеме в сервиза тази диплянка.
А бе не ми се говори, мили родни картинки. Лошото е, че в почти всички фирми за монтаж са се събрали точно такива мърльовци. Пък ако му кажеш, че трябва да си почисти и мизерията дето я е направил, те гледа умно-умно. Щото не съм го повикал да ми повреди и нацапа покъщнината, повикал съм го да монтира климатик. Редно е след монтажа да си почисти работното място, а по време на монтажа да пази да не поврежда покъщнината. Обаче юнаците бързаха, та чак се препъваха по стълбите, да идат да ливнат по 3-4 бири в гърла ненаситни, а какво ще стане хич не ги е и еня.
Точно в такива случаи употребявам думата Булгаристан, синоним на изостаналост, на мърлящина, на еснафщина, на простотия, на неграмотност, на некадърност. Най-приляга, както и да го погледна, по-свястна не мога да намеря. И нема що да търся друга, та да си кривя душата.
Ми то да са само тези с климатиците, или тези с бравите. Инженера продава зарзавати или кара такси, тоя дето и за шофьор на ръчна количка не става, монтира климатици или проектира брави .... шантав свят.
|
| Съб Авг 12, 2006 12:14 pm |
|
 |
|
Ки4о
|
Докато още е "прясно" сложен климатика направи теста с водата.Вземи едно шише с вода и налей във вътрешното тяло.Трябва да не тече по стената,а всичко да излиза навън.В противен случай или ти е запушена тръбата или е с обратен наклон.Това го направи за да не стане после оше по лошо - да завъдиш мухъл и мокро по стените(тогава ще има къртене,мазилка...).Сега гледам една таблица и :
7-9-12 - 15 грама/метър;18-25-35 - 40 грама/метър се долива ако трасето е над 7 метра.Има и още едно нещо наречено маслен трап-kогато монтажът е изпълнен по правилата, т.е. има направен маслен трап на тръбите, който не позволява изтичането на компресорното масло към вътрешното тяло, се осигурва нормална експлоатация на климатика.Предполагам че екстри като манометри не са закачали за да видят как работи.Освен това трябва да се измери и пусковия ток.Климатика се поставя и на отделен предпазител на таблото.Отиди в офиса и им кажи че искаш нова гаранционна карта,за да няма после неприятности.Ако не искат-звъни на шефа на фирмата.
Като си спомня навремето ние и прахусмокачка носехме, метла,препарат за почисване ....
Когато се занимавах с климатиците един човек ни каза,че сме първите които влизаме в къщата му,не чупим,правим нещо и чистим след нас и че неможе да повярва че това се случва в България.
Това с климатиците го работех щото нямах работа тогава,но една работа като се върши -или се прави така както трябва или вобще не се почва.Айде направи пробите и кажи кво се е получило че ми е любопитно.
|
| Съб Авг 12, 2006 1:19 pm |
|
 |
|
zaphod
|
тия са били пълни аматьори. то с майстори разни трябва да се внимава, и според мене, е много препоръчително първо да се допиташ до някой който е ползвал услугите им. при нас във фирмата като слгаха климатиците много добре работеха - мъкнеха си собствена прахосмукачка, и когато единия пробива, другия засмуква падащия прах още във въздуха.
един приятел ми разправя че върнал някакъв майстор, който се наканил да влиза в апартамента му обут. така трябва с майсторите според мене. не знам защо, още много хора ги третират като във соца - майстора е господар един вид, и като каже "нещо са ми пресъхнали устата" веднага както си по чехли фърчиш до магазина за бира, да не земе да се откаже.
|
| Съб Авг 12, 2006 2:42 pm |
|
|