Отговори на тема  [ 423 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14 ... 29  Следваща
Домашен ФЕЦ 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение Re: Домашен ФЕЦ
Бонго, то всеки автомобил е 300 кг. желязо, 100 кг. алуминий, малко пластмаса, гума и стъкло. Ама не го купуваш на цени на вторични суровини...

Та. топлата вода във водопровода изстива. За да дойде отново топла, трябва да се източи студената. И докато пералнята я източва, се пълни с необходимото и количество вода и включва нагревателя.
И цялата хубост на идеята за икономия на ток отива подягодите...

Нед Мар 27, 2022 11:31 am
Профил

emilvtc написа:
Може и да греша, но излиза, че този тип системи са смислени единствено там, където няма грид и/или за бакъп. Т.е. и в двата случая няма изплащане и целта им не е възвръщаемост на инвестицията, а решаване на проблем - независимо от цената.

Така е. По принцип сметката не излиза. Но в моя случай имам много добра оферта и за цени и начин на плащане и ДДС и т.н. Така че както писах има шанс да се изплати за около 10г. Това обаче не е голяма далавера, щото не очаквам много по-дълъг живот на системата, особено батериите. Може да е по-кратък, примерно една градушка и т.н.
С две думи при нормални условия няма много логика в подобна инвестиция. Въпросът е, че условията не са нормални. Шансът цената на тока да пада или да остане същата мисля, че клони към нула. Мисля, че токът ще поскъпне. И не само тока, ами виждате какво става и с електрониката. Така че с тия пари дето ги имам, ако ги оставя в банка, няма да ми стигнат за 10 години да си плащам сметките, нито пък утре ще мога да си купя същото оборудване.

Цитат:
Хайде да помислим за какво може наистина да се използва соларната енергия в една къща, като се редуцира капацитета до минимум на електрическите акумулатори и тя се използва само, когато я има (ако я има).

Според мен мислиш в грешна посока. Ключът към ВЕИ е балансирането. Без балансиране неминуемо стигаш до свръхпроизводство и недостиг.
Единственият вариант без балансиране е това за което съм пуснал тая тема, т.е. за бойлер. Аз не съм се отказал и ако помогнете малко мисля, че може да се направи едно просто DC/DC на ниска цена. Това и няколко панела могат да решат проблема с топлата вода през по-голямата част от годината. Разбира се, същото може да се направи и с колектори, даже те изискват много по-малка площ на покрива. Но ако нямаш проблем с покрива, според мен е много по-практично с фотоволтаици. Няма замръзвания, няма кипене, няма течове и т.н.

Това нещо се избива и си заслужава само по себе си. Но като допълнителен плюс дава възможност и за някакъв баланс както обяснявах в началото на темата. Демек може да се сложат повече панели и един инвертор. Когато имаш включени електроуреди (без значение какви) всичко от панелите ще отива към инвертора. А когато се види, че нямаш друга консумация, тогава ще се пуска бойлерът. Един вид бойлерът може да се използва като баланс, вместо акумулатори.

И разбира се следващата стъпка са акумулаторите. Чрез тях мисля, че ще си реша дневния баланс, но няма как да се реши проблема със сезонния баланс. На практика лятото, дори с работещи климатици ще имам известен излишък. А зимата ще имам сериозен недостиг и тоя проблем няма как да го реша каквито и акумулатори да слагам. Мога да сложа още панели, но лятото нямам идея за какво да ги ползвам.

Нед Мар 27, 2022 5:43 pm
Профил
Аватар

Цитат:
По принцип сметката не излиза.

от преди 25 години го знам това и не се занимавам :D само си губете времето ... България не се намира в добър слънчев климатичен пояс
а на Германия далаверата е съвсем друга - преди EU да приеме фото-ала-бала - бяха "изкупили технологията" за години напред - демек монопол

Нед Мар 27, 2022 6:09 pm
Профил ICQ
Аватар

Колорадо май е най-добре - на високо, и в добър климатичен/слънчев пояс. Или на някой ако му дойдат на акъла други "високи, пустеещи земи". Въпросът е и на кой, или как ще го продаваш тоя директен ток) или акумулирания му еквивалент.

Сря Мар 30, 2022 2:40 pm
Профил

в Колорадо има сняг ,времто се мени постояно .
При мене и Ню мексико е наи добре ....може да видиш колко са слънчевите дни на година.... отделно тва дет съм видял около Финикс - земята не става за нищо кажи речи , особено като е камънисто ,само мъх ръсте през зимата та освен да се сложат слънчеви панели за друго не става.

Чет Мар 31, 2022 6:52 pm
Профил
Ранг: Минаващ
Ранг: Минаващ

Споделям моя опит за бюджетен MPPT нагревател, директно захранен от PV панел (с 60 клетки, 33V, 320W) и отдаващ топлина в буферен съд. Целта при мен беше да се оцени слънчевия добив, с постояннотоков електромер и оптимален товар, през зимата в Габрово.
Идеята (не е моя) е да се ползват изправителни диоди като MPPT товар. В моя случай използвам 20 серийно свързани греца с идеята, че падът на напрежение в диодите (.7 до .8 V при ток от 1A до 20А ) е почти константен при вариациите на тока (от панела). Мoя образец (с 50А диоди) теоретично захранен от 5 от посочените PV панела в паралел (~45А max. * 33V ) би трябвало да греят като за ~1.5кW. Аз тествах с един PV панел и тъй като резултатите от зимния добив са плачевни (~8-11kW сумарно за месец), най-много да дозатоплям басейна през лятото с тази постановка.

Прикачени файлове:
MPPT_PV_DiodeArray.jpg
MPPT_PV_DiodeArray.jpg [ 2.79 MiB | Прегледано 2753 пъти ]
Сря Апр 20, 2022 10:21 am
Профил
Аватар

Това с диодите беше добро!
Но ако 5 панела дават 1500Вт значи от един вземаш 300Вт и сметката дори е добра (ако съм разбрал мярките).
А басеин лятото се топли с помпа и нагънат черен маркуч...

Сря Апр 20, 2022 12:37 pm
Профил

GBBG написа:
Идеята (не е моя)

Идеята не е добра ;-)
Ако искаш само MPPT просто си сложи т.н. "power optimizers". Цената им в алито е от порядъка на 20-30лв, за съжаление доставката е още толкова. У нас съм виждал на цена от порядъка на 100-на лева. Даже ако не греша и маркови (huawei) се намират в тоя порядък.

Единственият проблем с тези устройства е, че няма управление. Не можеш директно да ги вържеш към бойлер, защото защитите и терморегулаторите са за AC. Но този проблем го имаш и с диодите...

Сря Апр 20, 2022 3:32 pm
Профил

Сложихме на познати подобна система на покрива на вилата им, която сега ползват за постоянно пребиваване покрай обстановката и хоме офиса. И от значение им е постоянното токозахранване.
Понеже имаха 3 фазно захранване, мислех да сложа 3 фазен инвертор с акумулатор. Даже го бяхме платили и добре че не го взехме, понеже се оказа тесла- нещо 3-фазните имат повсеместен проблем с независимото захранване, като отпадне външният ток. В случаят ни искаха допълнително над 3000лв, като се оказа, че поддържа 1 фаза. В резултат за сега взехме 2 монофазни, с батерия за единия. След много(месечно) мислене и чесане сложихме хибриден GoodWe 5кВт с толкова ЛиФе батерия (акумулатор). Хубавото им е, че са с пасивно охлаждане- по-скъпи и тежки. Лошото е, че не могат да се стакват и не ползват обща батерия. Имат и се настройват само с приложение в смартфоня. Оплакаха се, че не са успели да го сетнат в локалната мрежа, че да имат достъп отдалечено, като не са там. Но не ми дадоха паролите, да се пробвам и ги оставих така. Тези инвертори имат токови датчици за към мрежата да не връщат ток при излишък. Също всеки е с 2 кръга. Единият е гарантиран - вътрешен и поддържа като няма ток от вън. Външният е от страната на външната мрежа. Там сложихме мощните уреди и те се допълват от излишъкът от слънце и акумулатори, ако е зададено. Та, ако отпадне токът от вън, се поддържа някакво осветление, алармената система, помпата за водоснабдяването и работните компютри. От излишъкът - каквото има нужда. За сега няма някаква специализирана автоматизация. Освен възможността да си включва отопление по стаите на ток отдалечено през инет. Пратил ми е фактурите за февруари - 120лв и 88лв за март. Надали ще се изплати скоро време. Но сигурността им е по-важна за сега, като перманентно място за живеене. Но и сметката им е намалена над половина. Като за 2 етажна къща е добре. Общо им излезе над 18к лв, вероятно към 20к със страничните разходи. Вкл гръмоотвод. Панелите са 14х450 Вт. Не искаха 530Вт, че са 2 реда и нямаше да може да се минава между редовете. Взех PERC модули- по рекламите пише че генерират повече ток сутрин и вечер и облаци. Но не забелязах такова нещо. Не съм и правил директни сравнения.

Прикачени файлове:
Монтирани на покрив на Вила.jpg
Монтирани на покрив на Вила.jpg [ 214.72 KiB | Прегледано 2651 пъти ]
Нед Апр 24, 2022 3:59 am
Профил WWW
Аватар

Връщане на енергия в електропреносната мрежа е крива и тъпа работа. Ако съм на мястото на локалното електроразпределителното дружество никога няма да присъединя никого към тоя кириз...

Нед Апр 24, 2022 10:36 am
Профил

itso.t написа:
Връщане на енергия в електропреносната мрежа е крива и тъпа работа. Ако съм на мястото на локалното електроразпределителното дружество никога няма да присъединя никого към тоя кириз...

To e забранено за сега да се връща излишъкът в мрежата.

Нед Апр 24, 2022 10:49 am
Профил WWW
Аватар

При определени условия не е забранено да се връща енергия в мрежата. Приятел се беше интересувал. Спомена за списък от 17 точки които трябва да се изпълнят и евентуално се получава разрешение.
Но пак е крива и тъпа работа...

Сря Апр 27, 2022 12:07 pm
Профил

Познат от Енергопро твърди, че няма никакъв проблем с връщането. Специално питах да не би да има санкции т.е. да си я плащаш като "реактивна" или глобички нещо. Засега няма нищо такова. Но докога ще е така няма никаква гаранция.

По принцип наистина няма логика да те наказват затова, че даряваш малко ток. Даже ако сме малко по-нормална държава би трябвало поне нещо символично да ти приспадат от сметката, ама...

Така или иначе повечето нови инвертори могат да се настроят да не връщат. Няма смисъл да се рискува.

Сря Апр 27, 2022 12:28 pm
Профил
Аватар

Според мен проблемът е че не "даряваш" нищо или почти нищо.
Да започнем от инфраструктурата. Сечението на кабела от таблото пред имота до къщата е съобразено с присъединената мощност. Ако се връща повечко енергия, кабелът може да се окаже лимитиращ или зрелищен фактор.
Същото важи и за таблото и кабелът с който то е свързано към тоя сегмент на мрежата, но за последното, разпределен по броя абонати в тоя сегмент, по коефициент на "едновременност" и т.н.
Шансът да побутнем трансформатора в трафопоста и да върнем енергия съм средното напрежение е равен на нула.
Шансът да захраним консуматор в другия край на селото също. Загуби по трасето, едно, друго. От което стигаме до извода, че енергията която предоставяме може да бъде изразходена за смислени неща единствено в тоя сегмент на мрежата.
През деня, на село? Кой и за какво ще я използва? За хладилника на комшийката ли?
Ами ако в тоя сегмент има още няколко "дарители" или "производители" на електроенергия която почти никой не използва?
И електроразпределителното дружество трябва да подмени инфраструктурата си за да може "производителите" на електроенергия да му продават такава която почти никой не използва?
Без да гледам в кристалното кълбо мисля че знам дали ще го направят... :D

А по въпроса за "даряване" на енергия и санкциите. Ако зависеше от мен, щях да го санкционирам жестоко. Инвертори от али-чичак, без никакви сертификати за нищо, свързани към националната електропреносна мрежа? Глобата ще е запомняща се... :D

Сря Апр 27, 2022 12:53 pm
Профил
Аватар

Не знам, но тук (на село) в двора на една циганска къща е пълно с панели. На около 100 метра от трафа е.
Напрежението играе като в дискотека дори през нощта, местните зли езици твърдят, че преди панелите е нямало такова чудо.

Сря Апр 27, 2022 2:02 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 423 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14 ... 29  Следваща