Отговори на тема  [ 1448 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5 ... 97  Следваща
Военно-технически (без безмислени коментари) 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение Re: Военно-технически (без безмислени коментари)
Реконструктор написа:

Супер е, аргона от капсулата стига за 4 мин, от които за пълно охлаждане на матрицата (или матриците, както на визьора, така и на ракетата, не ми стана ясно), отиват 2.5-3.5 мин. За целеуказване и пуск остават 1.5-0.5 мин.

Писал си, докато и аз... Ами не е много приятно, ако е само за еднократно използване и после трябва да презареждат аргон и т.н. В Quorata един беше писал, че ако танка е студен - няма как да го локнеш. Но ми направи впечатление, че NLAW имат много, различни заряди - предполагам може да го използваш и като "тъп гранатомет" за разлика от Джавелина, който си работи само с неговия (единствен) боеприпас? Малко като Apple...

FGM-148G: the expected result of a project called Spiral 3: it will develop a new launch tube assembly and battery unit, and will replace the current gas-cooled seeker with an uncooled seeker in the guidance section of the missile. Production missiles will be designated FGM-148G.[37]

A 2.5km не са чак толкова малко... виж ако заряда е неуправляем, сигурно ще е още по-малко. Лъвчо ще каже, ако е със жица и управляем, докъде може да стигне.

Чет Май 05, 2022 1:24 pm
Профил

Скоро четох някъде но не помня за коя система от всичките, имали нещо от сорта на детектор/радар за метал, т.е. танка може и да е студен и пак го засичали

Чет Май 05, 2022 2:07 pm
Профил
Аватар

Grubi, не им обръщай внимание. Очевадна некомпетентност, съчетана с глупост....

Още нещо за Javelin:
Critical Technology Events in
the Development of the Stinger and Javelin Missile Systems

Нещо за NLAW (накрая):
Saab

FGM-148 Javelin е първия сериен преносим противотанков комплекс от трето поколение (Fire-and-Forget). Руснаците си останаха на второто поколение (SACLOS) щото толкова си могат. Не само електрониката им куца, ами дори пиротехниката и други неща не могат да оправят все още.

CLU на Джавелина се охлажда от Стърлингов охладител, а аргона (Джаул-Томсън) се използва за матрицата на ракетата. Първия охладител може да работи дълго време, но му трябват 2-3 минути за влизане в режим. Вторият се активира за секунди, но работи до 4 минути. Ако тези 4 минути не са достатъчни (например целта излезе от зоната на пуск), модула литиева батерия + балон с аргон се сменя с нов такъв.

За дистанцията. Не веднъж съм наблюдавал през визьора на пускова установка 9П135М1 (за ракети Фагот, Фактория, Конкурс). При лятна мараня и дистанция над 2 км стрелбата е тип "ха дано ама надали". Виждаш някакви трептящи очертания на движещия се обект, но точно насочване е практически невъзможно. За целта пречи и калпавата система за управление на руските ракети.

Прочети описанието от твоя линк и от линка по-горе. Най-важното е написано. Трябва да се отбележи още, че описанието на Джавелина, както и самия комплекс са на светлинни години преди руснаците. Ако има друго - питай...

Чет Май 05, 2022 2:40 pm
Профил
Аватар

Grubi написа:
Мен ме интересува визьора, защото може да работи самостоятелно. Сега си представи че този с визьора може да кисне на една място, а ракета(ракети) да е модифицирани и боднати на колче на друго място (щото и те има камера). Рек е прав вероятно, че 6.5кг са много за нощен визьор, но там има бутилки, батерии, конектори, оптика - не е малко.

Забрави го тоя визьор, остарял е почти в момента на появата си. Към днешна дата има много по-добри, много по-леки и малки и безкрайно по-евтини уреди за нощно виждане.

Чет Май 05, 2022 3:15 pm
Профил
Аватар

Grubi написа:
Реконструктор написа:

Супер е, аргона от капсулата стига за 4 мин, от които за пълно охлаждане на матрицата (или матриците, както на визьора, така и на ракетата, не ми стана ясно), отиват 2.5-3.5 мин. За целеуказване и пуск остават 1.5-0.5 мин.

Писал си, докато и аз... Ами не е много приятно, ако е само за еднократно използване и после трябва да презареждат аргон и т.н. В Quorata един беше писал, че ако танка е студен - няма как да го локнеш. Но ми направи впечатление, че NLAW имат много, различни заряди - предполагам може да го използваш и като "тъп гранатомет" за разлика от Джавелина, който си работи само с неговия (единствен) боеприпас? Малко като Apple...

Недостатъците не са само тези, те са дълъг списък. И е безкрайно некомпетентно да се конкретизира "ако танка е студен" - всяка автоматика разчита на контрастност на целта спрямо фона, в този контекст, "студен танк през зимата" е равнозначно на "горещ танк в пустинята по обяд". Между програмистките играчки и човешкото зрение и интелект има бездна, умните хора го осъзнават добре това, поради което инструментите им са много по-различни от тия на програмисчетата.

Grubi написа:
FGM-148G: the expected result of a project called Spiral 3: it will develop a new launch tube assembly and battery unit, and will replace the current gas-cooled seeker with an uncooled seeker in the guidance section of the missile. Production missiles will be designated FGM-148G.[37]

A 2.5km не са чак толкова малко... виж ако заряда е неуправляем, сигурно ще е още по-малко. Лъвчо ще каже, ако е със жица и управляем, докъде може да стигне.

Ето ти една таблица и сам си отговори на тоя въпрос.

Чет Май 05, 2022 3:28 pm
Профил
Аватар

в началото на войната украинците пуснаха видео - Javelin за начинаещи:
https://youtu.be/3JlU_Olc1oA?t=232
тук е показано какво се вижда през визьора.

за ужас на ребураZZките, украинците са подобрили рекорда за успешно използване на javelin (90+%) на дистанции до 4км

Чет Май 05, 2022 3:34 pm
Профил

Клипче за джавелина
https://youtu.be/SUdHzKRiBX8

Пет Май 06, 2022 9:48 am
Профил
Аватар

между другото няма нито едно филмче от Укр за използване на жавелин ... а уж имат 5000 бр
( аз не намерих такова )
( има един силно подозрителен монтаж )

Пет Май 06, 2022 10:13 am
Профил ICQ
Аватар

Desert Leo написа:
Grubi, не им обръщай внимание. Очевадна некомпетентност, съчетана с глупост....

Още нещо за Javelin:
Critical Technology Events in
the Development of the Stinger and Javelin Missile Systems

Нещо за NLAW (накрая):
Saab

Благодаря за линковете и информацията, винаги е добре когато има документация по въпроса.

Пет Май 06, 2022 11:17 am
Профил
Аватар

Phoenix Ghost
https://t.me/c/1633131143/5524

Прикачени файлове:
photo_2022-05-06_15-17-40.jpg
photo_2022-05-06_15-17-40.jpg [ 350.8 KiB | Прегледано 2905 пъти ]
photo_2022-05-06_15-17-45.jpg
photo_2022-05-06_15-17-45.jpg [ 232.63 KiB | Прегледано 2905 пъти ]

Пет Май 06, 2022 4:54 pm
Профил ICQ

Реконструктор написа:
Забрави го тоя визьор, остарял е почти в момента на появата си. Към днешна дата има много по-добри, много по-леки и малки и безкрайно по-евтини уреди за нощно виждане.

Понеже сме нещо като технически форум, дай да сравняваме параметри на тия "евтини" термовизьори - по скромните ми търсения разликите в чувствителността и фрейм рейта между сензорите без охлаждане и тези със, е като ... ами няма нищо общо?

Съб Май 07, 2022 9:24 pm
Профил

В чувствителността разлика има, въпросът е доколко е нужна, но ако го правят има два варианта, или е нужна, или използват много дърта технология. С нормални, т.е.не военни матрици спокойно се следи ниво на резервоар само от разликите в температурата на течната и газообразната фази, различава се и непалено превозно средство както я жега така и в студ, та не знам нужно ли му е нещо повече на визьора, и това при 30 фпс и 640х480.

Съб Май 07, 2022 11:55 pm
Профил
Аватар

Но това има оптика до 2.5км, а тук се споменаваше и до 4км. Ако средата е студена и има един танк, добре, ами ако е мешано с хора, други машини и т.н.?
Освен това, защо последната модификация е без (газово) охлаждане, ако ще е по-зле?

Нед Май 08, 2022 12:31 am
Профил

Ами те и тия за които говоря са с оптика, макар, че не им е това предназначението се вижда лодка на 2-3 км, от тия дървените рибарски, повече не съм се заигравал. Възможно е цената/надеждността да не са като за милитъри, това е камера за 30 евра, но според мен баш камерата не е повече от 5-6, въпреки че точно такъв модул не съм купувал, извън готово изделие бумащината става двойна и тройна.

Нед Май 08, 2022 6:14 am
Профил
Аватар

е знаеш как е - не са само компонентите, всичко се тества много повече от комерсиален продукт. сигурно има неща и ситуации, за които дори не се сещаме.

Нед Май 08, 2022 6:18 am
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 1448 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5 ... 97  Следваща