|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пон Юли 27, 2026 5:13 pm
кодиране с коригиране на грешката
| Автор |
Съобщение |
|
Nikola Kirov
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Нед Окт 31, 2004 9:19 pm Мнения: 4464 Местоположение: Stara Zagora
|
Няма да си оправиш положението много с алгоритми за корекция на грешки в такъв случай.
Поработи върху предобработка на сигнала. А и най вероятно самата ти радиочаст не е особенно читава.
|
| Чет Авг 24, 2006 4:58 pm |
|
 |
|
Dimitar
Регистриран на: Пет Ное 12, 2004 3:38 pm Мнения: 9103 Местоположение: Chicago, IL
|
Ами радио часта най-вероятно е с готов модул с АМ модулация (може да е написал, ама съм забравил  ) - при тая модулация е така. Все си мисля, че RF с фазова модулация е по-добрия вариант за това нещо. Съдя по това, че съм имал проект с две радио системи в него - едната на АМ, другата с FSK - тая с FSK-то беше много по-стабилна и с много по-малко смущения.
|
| Чет Авг 24, 2006 5:05 pm |
|
 |
|
fuser
Ранг: Ориентиран
|
Дължината на един бит ми е 750uS. Това което е накртинката и е 1,56милисекунди е разстоянието между двете маркерчета за времето. Що се отнася до това с колко бита да бъде - все пак трябва да има някаква защитеност и да не се включва мотора при всяко трето натискане на дистанционно за аларма на автомобил. Сега сложих един приемник с доста тясна лента на приемане и има резултат, и все пак не е от очакваните. Що се отнася до честотата ... работя на 433,92мегахерца а мотора при натоварване излучва до 860 мегахерца/поне до толкова мога да го измеря/. Замислям се за алгоритъма и да зареждам очакваният код преди да съм получил такъв ... като ако имам разлика от 2 - 3 бита и добре получена чек сума - да го приемам за верен. Малко не професионално ми изглежда, но са спорта си заслужава да опитам. Както и факта, че не мога да имам повече от едно дистанционно с което да имам достъп до мотора.
|
| Чет Авг 24, 2006 5:12 pm |
|
 |
|
fuser
|
Това ще е следващата стъпка която ще направя за съжаление /щото модулите са доста по-скъпи/!!! Имам и вариант през блутут да го управлявам - той има вътрешна корекция на грешките пък и ми го обе6таха на символична цена - 15 -20 евро, но става ебаси и газарията - от модела: Да си пуснем чешмата с компютеро и да се окаже че не ни стигат байцовете и пак да нямаме вода!!  ))
|
| Чет Авг 24, 2006 5:16 pm |
|
 |
|
Ки4о
|
Ми тогава ще предаваш 16 бита,командата ще е разделиш в двата байта , и тогава пак ако пратиш 2 команди 2х16 = 32 пак е по-малко от 48.Има много варианти на това,просто измисли си един и го реализирай,но го обмисли добре вместо да носиш вода от 100 кладенеца и накрая нищо не става.
|
| Чет Авг 24, 2006 5:22 pm |
|
 |
|
fuser
|
Това с 32-те бита го тествах /писах по-горе/ - ефект няма!
|
| Чет Авг 24, 2006 5:28 pm |
|
 |
|
VANK
|
@fuser не става ясно как точно го правиш, но както казах подобна тема я чоплехме тук.
Значи като предаваш с дистанционното трябва да имаш форматна дума...примерно 10 бита за синхронизация на приемника, след това ID-индификационен номер на управляваното устройство. След това бит данни (Код за управление на моторчето) и накрая контролна сума. Ако не пасне ID при приемане, не приемаш данните, не пасне ли контролната сума, пак не приемаш. Това е. Изплзвай Манчестер кодиране. Без тази защита нищо не става. Ами представи си, ако натиснеш дистанционното на колата,какво става, то е на 433 MHz. Можеш да пробваш с кодирането и направи така. Натискаш бутона UP и нека моторът ти тръгне нагоре, без значение дали държиш или си отпуснал бутона. След това натискаш DOWN, моторът трябва да тръгне обратно. След като това заработи надежно, ще направиш и другото да работи докато е натиснат бутона.
|
| Пет Авг 25, 2006 3:51 pm |
|
 |
|
Ки4о
|
Забравих да попитам реши ли проблема с приемането на 1 и 0,т.е сигурен ли си кога приемаш 1 и кога 0 ?Ако този въпрос не си го изчистил (защото пак гледах осцилограмите и какво сме писали като съвети-отговори),т.е да си сигурен кога е 1 и 0 на изхода на приемника-забрави всякакви кодировки докато не го решиш.В противен случай не знаеш кога е 1 и кога е 0 и в кода може да направиш повече от 1 грешка и става мацана работа.Първо това,после е лесно.
|
| Пет Авг 25, 2006 4:46 pm |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30685 Местоположение: София
|
Ами за корекцията на грешки ще ти помогне ако е наистина алгоритъм с корекция, а не просто да ти казва че имаш грешен пакет какво прави CRC примерно.
Въпроса обаче аз все още си мисля че е в мотора, ако това е изделие, най-добре изолирай мотора, знам че това вече го дъвкахте но от там тръгват причините, а аз съм виждал мощен четков мотор в дек, освен това с центробежен регулатор, без да има и следа от шум, явно всичко е въпрос на екраниране.
И другото, както спомена горе колегата АМ си е дърво ....
|
| Пет Авг 25, 2006 8:18 pm |
|
|