|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пон Юли 27, 2026 2:35 pm
Електрически возила и батерии
| Автор |
Съобщение |
|
Grubi
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Чет Мар 16, 2006 9:42 am Мнения: 12095 Местоположение: Гьотеборг
|
 Re: Електрически возила и батерии
Favorite - на база работата му във Форд, където се е занимавал предимно със сглобки. Неговото мнение е да не се използват много винтове, защото са имали много проблеми с тях. Тук говорим за възли и блокове, не за цялата кола (нито за камион). Side loading - ами ако имаш напречни вибрации, тогава гайките започват да сдават багажа(ако не са блокирани добре). Нали се сещаш, че конструкторите правят добри неща, но производството, асемблирането и сервиза не спазват точно всичко...да не говорим като някой започне да се прави ма майстор. Аз го гледам предимно заради електрониката, анализа на конкуренцията си е нормална практика, но не може да купиш и раздробиш всичко. Мнения и опит много, няма нужда се палим - аз съм прав, пък той е боза...Взимаш доброто, казваш какво ти харесва и какво не, и може би защо. А някой може и той да почне да споделя неговия си опит, щото в тоя бизнес доста народ се крие да не му надзърнат над рамото, току виж му откраднали нещо 
|
| Съб Сеп 24, 2022 1:48 pm |
|
 |
|
ДедоБоре
|
от това филмче ме впечатлиха няколко неща (в сравнение с теслата) - намотките на статора, вместо навити са условно със шини -> по-голям ток при по-малко напрежение. от там може и да не ползват IGBT а нормални MOSFET. чичото не го барна този възел с отвертката - редуктор-диференциала ми се видя по-добре обмислен и изпълнен. теслата в началото имаше проблеми точно с вал-шлици възела, може и да са го оправили. но все пак не можах да видя как се натягат лагерите по вала на мотора, кой плува и кой е фиксиран. това, че са минали без помпа за маслото не мога да преценя дали е положително. от една страна по-малко възли -> по-голяма надеждност, но без помпа няма и филтър, а всеки редуктор, поне в началото си прави 'артефакти'. - компановката на електрониката като цяло е по-обмислена също. поне няма да се пълни с вода от всяка локва. обаче пак ми се вижда оверкил. особено, когато говорим за възел, който няма да може да се ремонтира. тоя резистор е много по-надежден от тесларското изпълнение. но да смениш инвертор за $5-10 чарк... - явно имат намерение да го слагат на различни каруци, това е добре. от голф до файтон. колко киловата е добичето? а следващия световен шортидж няма ли да е за редкоземни магнити? то и сега са си почти невъзможни, как го мислят да се произведат 10 милиарда такива моторетки? или следващото изказване на гинеколожката ще е 'руснаците купуват голфове и им свалят магнитите да си правят хладилници' 
|
| Съб Сеп 24, 2022 4:57 pm |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30684 Местоположение: София
|
Не са само VW с такава намотка, то това започна да става стандарт не само в аутомотива. Това опростява и процеса по асемблаж на статора. Виждал си бобиньор, в и дустриален мащаб не е много по-различно, е прави се от роботи, частично но винаги съм се изумявал как успяват да ги вкарат тия кабели без да ги оплетат. Като цяло Хийт ексчейнджърите са проблемни, не само че искат помпа но и създават проблеми, ако го нямаш си е съществено предимство. VW не са вчерашни, нещата предполагам са мислени от всяка страна, може би има някъде магнитен уловител и може би са решили че им е достатъчен, в крайна сметка диференциал, на нормалния диференциал няма филтър. Груби ясно са вибрациите но такива има къде ли не, а точно там би следвало да са най-малко, иначе тия лагери няма да изкарат дълго.
|
| Съб Сеп 24, 2022 5:20 pm |
|
 |
|
dan
Регистриран на: Вто Май 29, 2007 2:23 pm Мнения: 3714 Местоположение: Високо в планината
|
Аз не разбрах как циркулира охлаждащата течност без помпа? Странно ми е и какво толкова му пречат винтовете, еле пък тези по платката. Резисторът в действителност може да се закрепи и с два винта, достатъчно малък е, но за платката не мисля така.
_________________ Хайде де!
|
| Съб Сеп 24, 2022 10:27 pm |
|
 |
|
ToHu
|
Помпа има но тя е за охлаждащата течност. При теслата имаш маслена помпа която върти маслото, което минава апосле през Хийт ексченджър в който го охлажда вода, т.е. имаш два кръга. Имам лош опит с Хийт ексченджъри, но те са били все вода-вода. За болтовете, темата е дълга, основният въпрос е нужно ли е разглобяемо съединение или не. Ако не е нужно болт се използва ако няма друга възможност, нита е за предпочитане. Обаче тоя болт като го гледам е бая дълъг, и най-вероятно високоякостен. Представи си сега да имаш нит с такива дължина който е с хлабавост в сглобката, защото болта беше с хлабавост. Сега си представи тоя нит да го натиснеш от едната страна с 2-3 тона за да го развалцоваш, и то 2-3 тона ако е орбитално, ако е радиално както предлага отива около 4, и това без да смятаме че е високо якостен. Това което ще се получи е че нита ще се огъне, временно. Това затруднява нитоването. Не е невъзможно но ще е доста специфична машина и не е ясно дали може да е пълен автомат. Вариант кух нит, да се развалцоваш навън, зависи обаче какво е натоварването. Има други варианти, заварена шпилка след натяга, но и това си има кусури. Щом са го направили така сигурно си има причини. А минимизирането на болтове е чисто Американска практика, и когато не са нужни няма нищо лошо, в САЩ много се нитова дори когато би трябвало да се заварява  От друга страна това с клипсовете ако е за платката ще е горе долу еднократно решение. Тия транзистори им трябва механичен контакт и тия болтове го осигуряват. А относно надеждността, да ако е в моя асемблаж не се знае дали са правилно затегнати, веднъж не ми се дават по 5 бона за отвертка/ключ второ не пасват на нашата дейност. Да ама в аутомотива не е така, всяка операция се логва, знае се колко е натегнато и кой го е извършил, ако не е натегнато по спецификация не му светва зелената лампа и не продължава нататък.
|
| Нед Сеп 25, 2022 12:42 am |
|
 |
|
Grubi
Регистриран на: Чет Мар 16, 2006 9:42 am Мнения: 12095 Местоположение: Гьотеборг
|
Е той не е тотален екстремист, но колкото по-малко болтове толкова повече му харесва. Но вупреки, че VW имаше толкова болтове, каза че е учуден, но не каза че е лошо.
Мен ме учуди, че каза "високоволтов компресор" за Тесла - т.е. обикновенно тия компресори са на 12V или 24V, но може би някой се е изхитрил с високоволтов. Трябва пак да го погледна, като остане време. Всички други са с помпи и компресори на ниско напрежение.
|
| Пон Сеп 26, 2022 12:08 am |
|
 |
|
ToHu
|
хм, ако имаш пакет който дава високо логично е и моторите ти да са на високо, помпи, к0м-ресори и др. подобни.
п.с. сега като се замисля ниското има някои предимства от гледна точка сейфти. Ако трябва да правиш високоволтов блок с предпазители и релета става малко сложно, защото няма нито подходящи предпазители нито релета които да са годни за аутомотив. Не че няма изобщо, но едноте ги имат усвоени, интегрирани и т.н. а другото е нещо съвсем ново, вкл.и като инсталация. Та от тази гледна точка може би нисковолтовите агрегати са за предпочитане.
|
| Пон Сеп 26, 2022 5:18 am |
|
 |
|
Grubi
|
Ами засега е точно така - нисковолтови компресори и възможност да работиш с 12/24 от малките акумулатори. Контактори и бушони има - големи и огромни, но ги има - точно за високото.
|
| Пон Сеп 26, 2022 6:56 am |
|
 |
|
Grubi
|
Днес бях на изложение за батерии в Гьотеборг - един чичо. който се занимава с плазмено почистване на платки и батерии, ме позна на секундата че съм от България (по името и изгледа вероятно). Тъмнокож германец, с испанско име - много симпатичен и с много добри впечатления от България, и най-вече в София и Враца. Въпреки, че са го предупредили, че във Враца може да яде бой  , той явно не е от плашливите. Както и да е - каза човека, че постоянно има работа в БГ, както и че имаме поне 35 активни EMS фирми, което всъщност никак не е зле. Още червени точки...
|
| Вто Сеп 27, 2022 3:06 pm |
|
 |
|
HSB
Регистриран на: Сря Юли 26, 2006 12:15 pm Мнения: 1375 Местоположение: Phoenix AZ
|
Гледам клипчето на дъртия - на 4 минути и 13 сек се вижда един конусен ролков лагер на СКФ и пише УКРАИНА....... Ами сега?  Grubi, На голямата платка в средата е Инфинеонец .......99% залагам че е нещо от тез твоите. Още от едно време мот контролерите са ASIL D 26:36 Дъртия разправя че имало много болтове дето крепят ПЦБ към желзото- ама дъртия не е в час с електониката и си мисли че с 2 бурмички и готово. От къде да знае дъртия например че огъването на керамичен кондензатор се дефинира : 100х100мм и в средата между правата и огъвката макса е 1мм. Отделно има 2 буздугански конектора и ако ПЦБ трепери а познаите дали ще има поражения ..... 27:14 и малко след това. Дъртия пак не знае че това ( таралежчето) е модул и може и да не е с IGBT..... тва като излезе преди 2-3 години Инфинеонците го показваха и си е супер .......и е предвидено да се охлажда с топлата вода от мотора . Неиде и фаиловете имам презентацията . Естествено таралежа може и да не е инфинеонски ама те другите ще сковат същаото Инфинеонското нямаше нужда от трафове ...
Последна промяна HSB на Вто Сеп 27, 2022 8:35 pm, променена общо 3 пъти
|
| Вто Сеп 27, 2022 5:47 pm |
|
 |
|
ДедоБоре
|
ха! не го бях видял това си е стария (съветски) завод за ролкови лагери в Луцк. по някое време го купиха SKF, като нашия ВМЗ. само дето не съм сигурен, че на нашите лагери пише Bulgaria с лагерите в РФ е дълга и кървава, няма да я разказвам историята без бира. видях обаче точките на зъбите. нямам обяснение. сега видях и лепенката с QR-кода на чугуна. хм... 
|
| Вто Сеп 27, 2022 6:34 pm |
|
 |
|
emilvtc
Регистриран на: Вто Фев 06, 2007 8:44 pm Мнения: 3175 Местоположение: Пловдив
|
Вчера един с електричка спрял пред нас и не може да потегли. Помоли ме да му дам от моя акумулатор малко ток с кабели, за да "запали". Отваря предния капак и гледам вътре един обикновен стартов 12В акумулатор. Скапал се и като закачих моя паралелно на неговия с кабелите - "запали", Благодари ми и си замина.
Някой знае ли защо им е на електричките такъв акумулатор, при положение, че си имат друг при това високоволтов и с огромен капацитет?
|
| Вто Сеп 27, 2022 8:59 pm |
|
 |
|
milenjs
Регистриран на: Сря Мар 08, 2006 2:12 pm Мнения: 2017 Местоположение: Котел
|
Да не е бил хибрид?
|
| Вто Сеп 27, 2022 10:32 pm |
|
 |
|
itso.t
Регистриран на: Чет Фев 03, 2005 2:21 am Мнения: 12765 Местоположение: София
|
И те като истинските автомобили имат доста оборудване работещо на 12V. Може по натам да прехвърлят някои агрегати на по-височко напрежение, но сега нали още прохождат и явно заимстват каквото могат... Пък и автомобилно радио работещо на 400V звучи доста екстремно. Освен ако не е лампово... 
|
| Вто Сеп 27, 2022 11:40 pm |
|
 |
|
ToHu
|
Дедо, точките са от някой броил зъбите 
|