Отговори на тема  [ 90 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5, 6  Следваща
Китай 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение Re: Китай
Реконструктор написа:
Истръкшан сета на Елбрус е МИПС. Това прави ли го "истински руски" или не баш?

Обсъждахме китайския "пентиум", а не руския. Затова не разводнявай темата ами дай линк откъде да го закупя? :D

Вто Ное 15, 2022 12:32 pm
Профил
Аватар

itso.t написа:
Реконструктор написа:
Истръкшан сета на Елбрус е МИПС. Това прави ли го "истински руски" или не баш?

Обсъждахме китайския "пентиум", а не руския. Затова не разводнявай темата ами дай линк откъде да го закупя? :D

Всичко това идва да покаже, че категорията "истински китайски", "истински зимбабвийски" и т.н. "истински еди-какъв си" е изцяло безпредметна и е пълна глупост да се използва и още повече да се спори по нея.

Вто Ное 15, 2022 12:41 pm
Профил

Мнение Re: Военно-технически (без безмислени коментари)
itso.t написа:
Да? В кои? Сещаш ли се за подходящи примери?

Примери колкото щеш като започнеш от високоскоростните влакове (щото бяха споменати) и стигнеш до космическата станция. За миналата година Китай има над 50% от всички регистрирани патенти в света. Една държава, повече отколкото целия останал свят (не само спрямо западния такъв). Мда, знам че сега ще кажеш че патентите им са на тема продукти за аличичак. Може да погледнеш и парите наливани в R&D и да ги сравниш с останалия свят. Естествено, че комунистите перат пари нали... Сигурно е така, продължавай да си заравяш главата в пясъка.

miro_atc написа:
...Затова смятам мнението на Ицо за изключително тъпо. Фактът, че тук не се продават китайски S класи се дължи на съвсем други причини...

Ясно. Тук не ги продават. Но ги продават все някъде извън чайника?
Или не, щото не могат да минат изпитания за нищо, а в чайника на никой не му дреме на шлифера за такива подробности? :mrgreen:[/quote]

Една четвърт от произведените коли през 2019 са китайски. Говорим за 25% от света. Толкова по темата има или няма... А по отношение на качеството, изпитанията и всичко останало винаги обичам да споменавам, че ако по БДС има първо до трето качество то в Китай са от първо до девето по стандарт. И повечето сме запознати на практика с 9-тото качество и тук си напълно прав. Но да се твърди, че всичко е само и единствено 9-то качество е поредното заравяне на главата в пясъка. Има и качествено и луксозно, даже в темата с колите имаше доста клипчета и аз си спомням също пусках разни изгъзици от сорта на самозатъмняващи се покриви и т.н.

Вто Ное 15, 2022 12:50 pm
Профил
Аватар

Дай съвет какъв китайски процесор да си купя за десктопчето? Интел или АМД произведени в чайника не са китайски процесори. Затова дай линк към такива?

Виж, колкото и да го сучеш, и двамата знаем, че няма как да отговориш задоволително на въпроса ми. :D

Редакция:
miro_atc написа:
...За миналата година Китай има над 50% от всички регистрирани патенти в света...

Слабо Миро, много слабо...

Преди няколко години говорим с познат. Правел нещо за финансиране по европейски програми. За да станела работата било хубаво фирмата да има иновации. И казва: взех някакъв патент, промених го колкото да мине между капките и регистрирах нов патент.
Патенти имали казваш... :D

Вто Ное 15, 2022 12:53 pm
Профил
Аватар

От първият пост тук - "Grubi има тема за продажба на лабораторно оборудване от агентът Горан" - брей, и на мене ми се вдигнаха акциите. Вероятно дори не съм го чел тоя пост от 2012. - а то всъщност било актуалния пост от @Private... Оборудването на Горан...по-долу съм го описал.

Агентурата затвори, а "агентът Горан" вероятно кротко си гледа само собствените уреди на по 20+ години или просто внуците и почивката, и вече не му се занимава с ненормални ентусиасти (станали милионери от мъкнене на стари сандъци). И той стана милионер, също - виждал съм го да разкарва Майбаха в Стокхолм.

Е, поне фитнеса не беше лош и се запознах с някои интересни хора, плюс че изпихме малко бира. Дори ме глобиха на паркинга на Ериксон в Лунд - трябваше да си сложа фиша в рамка. И всичко това, докато разкарвах семейството ми да ми помага(жената и малкото дете бяха част от конспирацията, като всички дълбоки агенти).

Е, сега, когато агентът Груби като почне да разпродава горката Европа - да видиш. И скоро ще стане - обещавам ви. А адаша и @Private незнам какво толкова ги дразня с мойто покупко-продажби, може би прецаквах целия развой в бедната ни, разединена Европа. Мисля дори да почна да продавам за Китай и Русия - като газя ограниченията на "целокупния Запад", за да стана още по-богат и да довърша каквото е останало от развоя в Европа.

Стига с глупостите...Страхувам се, че правих и ще правя точно обратното(докато ми е интересно, и докато мога)! Така че - спете спокойно деца, извинявам се - колеги!

Вто Ное 15, 2022 1:19 pm
Профил
Аватар

Grubi написа:
А адаша и @Private незнам какво толкова ги дразня с мойто покупко-продажби...
Езикът, казват, е източник на недоразумения. :)

Не съм те споменал в негативна светлина, нито ме дразниш с нещо, ни най-малко. :) Доколкото карам по памет около историята с Горан и дано не греша, то той продава на търгове качествена лабораторна техника, защото няма нужда от нея. А няма нужда, защото развойната дейност намалява или се закрива, иначе не би имало причина една лаборатория да разчиства годна техника. Закриването е решение на мениджърите на компаниите, не твое или на Горан. И когато на едно място на Запад нещо се закрие, на други места на Изток се открива. Това е схемата, която се опитах да начертая и се извинявам, ако съм вкарал някого в заблуждение. :)

Обръщенията "агент" или "доверен агент" ги ползвам като аналог на "познат" или "колега". Но доколкото Горан нито ми е личен познат, нито сме колеги, то "агент" стои по-така джендър неутрално :P , и отново без никакъв негативен оттенък, както се ползва примерно в контекста на ДС. :)

Вто Ное 15, 2022 1:36 pm
Профил
Аватар

Горан купуваше за каквото имаше средства и го поправяше, когато беше възможно. След кризата 2008-2009 беше пълно с търгове, от двете страни на океана, също както и в Азия. Както и имаше/имахме свободни пари. Бяха и безумно евтини.
Сега...и да ги има уредите, и да ги намалят...незнам кой ще ги купи.

Вярно е, че много тимове и лаборатории се разпаднаха. И че нямаше политически и шефски протекционизъм, тогава, когато трябваше да го има. И сега го няма, но има все пак някакви наченки на разбиране.

Не ми се връзвай и на мен ;) И аз одъртявам, и ми е къс фитила.

Вто Ное 15, 2022 2:31 pm
Профил

itso.t написа:
Преди няколко години говорим с познат. Правел нещо за финансиране по европейски програми. За да станела работата било хубаво фирмата да има иновации. И казва: взех някакъв патент, промених го колкото да мине между капките и регистрирах нов патент.
Патенти имали казваш... :D

Виж каквото и да си говорим китайчетата дръпнаха яко, много яко. Няколко пъти вече споменавам един български филм за Пекин от 89г, където Пекин изглежда много по-зле от Столипиново. Кал до уши, бордеи, няма грам коли, само велосипеди и т.н. Ще е хубаво сам да се запознаеш къде са сега. Има достатъчно 4к видеа както от такива дето обичат и не обичат китайците. Още по-добре да се отиде на място, ама тук вече е въпрос на време и пари.
Но то и от космоса се вижда как се промени Китай за има няма 20-30 години. Може да го признаваш или не, твоя си работа... Тук не става въпрос дали са №1 и кой е по-по-най. Говорим за темп на развитие и този темп не се постига с "европейски програми" и с фалшиви патенти. Не се постига и с конфронтация или изолация. Затова няма да видиш китайски процесор, поне докато не бъдат принудени. Както стана с космическата станция. Американците ги отрязаха от МИР и ония щат не щат си направиха тяхна станцийка. Животът на МИР изтича след 2 години, по принцип уж щяха да го удължат до 2028, ама не е ясно дали ще се разберат с руснаците. Така или иначе скоро МИР ще отиде в историята. Руснаците скоро няма да им е до нова станция, американците също не им се дават пари. И кво стана от това китайците да нямат достъп изобщо ще се окажат единствени с постоянен достъп. Но това е само щото са принудени. Същото може да се случи и с процесорите. Китайците са ОК да ползват всякакви процесори, стига да могат да продават по цял свят. Не им трябва нито хардуерна, нито софтуерна война. На тях им трябват само пазари.

Между другото на тема аличичак... Напоследък съм изумен от качеството. От дребни неща като пластмасови кутийки и по-големи като инвертори и т.н. Може и аз да съм задобрял толкова, че да не поръчвам боклуци. Но по-скоро не. От друга страна оня ден пазарувах от Практикер разни неща и мернах шублери, пък нямам вкъщи и викам да взема един. Не беше скъп и нямах никакви очаквания, но все пак успяха да ме изненадат. Просто няма такъв боклук. Като ми остане време мисля да пробвам ей тъй от спортна злоба да видя дали мога да намеря нещо по-кофти в али-то. Но се опасявам, че там продават най-много до 9-то качество, а това за Практикер е нестандартна поръчка ;-)

Вто Ное 15, 2022 2:35 pm
Профил

китайските боклуци са си все така боклуци, но също така има и качествени китайски неща
лошото е че със затъването на европа по нашите "западни" магазини ще гледаме все повече от китайските боклуци, и все по-малко от качествените китайски неща, а европейски такива ще изчезнат нацяло, всичко балгодарение на собствената ни глупост

Вто Ное 15, 2022 2:43 pm
Профил
Аватар

miro_atc написа:
...Затова няма да видиш китайски процесор, поне докато не бъдат принудени...

...Не им трябва нито хардуерна, нито софтуерна война. На тях им трябват само пазари...

Това е масов продукт. Продава се в гугълиони бройки.
След като искат пазари, и ако можеха да го направят вече би трябвало да е на пазара.
Щом не е, изводът би трябвало да е ясен.

Та да, в някои области леко надигат главици, и толкова. Копие на 8051, копие на друго, лиценз на АРМ, 7805 и 7812, LM301, LM741 и май дотам... :D
А, да и някой китайски транзистор брандиран като хубав в али-чичак...

Вто Ное 15, 2022 3:55 pm
Профил
Аватар

Не забравяйте, че има много (все още) китайски фирми с чуждоземни шефове, че и собственици. И както с Америките - вероятно има хиляда версии на Китай - добри и лоши.

Вто Ное 15, 2022 3:57 pm
Профил

itso.t написа:
След като искат пазари, и ако можеха да го направят вече би трябвало да е на пазара.
Щом не е, изводът би трябвало да е ясен

всъщност какво искаш, какво можеш, и какво ти е позволено - това са все различни неща
много от продуктите дори американските фирми нямат право да ги пускат на пазара ако не отговарят на определени изисквания, като например задни вратички оставени за американските тайни служби, ако си послушен - ще те оставят да се развиваш, ако не си послушен - ще ти се случват ежедневно "странни" неща докато фалираш, и после някоя платена медия ще обяснява какъв си калпав щом не си успял да се реализираш, за справка - туитър, сега мъск се опитва да е непослушен, да няма цензура и политически контрол в туитър и т.н. и ще го тормозят докато каталяса и клекне

Вто Ное 15, 2022 4:34 pm
Профил

itso.t написа:
miro_atc написа:

...Не им трябва нито хардуерна, нито софтуерна война. На тях им трябват само пазари...

Та да, в някои области леко надигат главици, и толкова. Копие на 8051, копие на друго, лиценз на АРМ, 7805 и 7812, LM301, LM741 и май дотам... :D
А, да и някой китайски транзистор брандиран като хубав в али-чичак...

...от друга страна, да си купиш кофа китайски копия на STM32F103 например си е опция. В момента с цените е пълна перверзия - миналата седмица купих една бройка за.... 40лв.

Преди няколко месеца купувах LED драйвери от али-бали за стотинки. Налични извън там и да имаше - пак така - 10 кинта за SOT23-5 джвъчка, дето в нормални условия струва най-много левче, и то във Farnell.

А хай-тек продуктите им са малко като Елбрусите - уж ги има, ама... Територията, върху която е TSMC, им е трън в очите, щото нямат смислен ход по въпроса - хем се дръвчат че била тяхна, хем им е пределно ясно че вътък да се саморазправят с американските интереси там даже и те нямат, и скоро няма да имат.

...което не проеня факта че например HiSilicon правят доста интересни нещица, по всякакви стандарти. Е, документацията си е типично китайска, ама то идеални неща няма.

Вто Ное 15, 2022 5:25 pm
Профил ICQ

itso.t написа:
miro_atc написа:

Аз се опитах да ти обясня нещо много просто - Китай се развива с огромни темпове. За да го схванеш по-добре, ето ти го на картинка от тук. Китай е в оранжево лайняно. Виж къде са били преди 20г. и къде са сега. Дали има промяна как мислиш?

Ама не произвеждали процесори... ми хубаво не произвеждат. Няма да споря дали могат или не могат. Общо взето твоята теза е на ниво западни медии. Ей сега спираме да купуваме китайски боклуци и Китай ще се пукне като балон. Може и да се пукне, само че като гледам как свършва горна статия "Taiwan, China, and South Korea foundry companies account for 87% of the global market" имам чувството, че някой друг се е пукнал вече. Ама как все забравям, че тоя някой произвеждал процесори. Много е важно това за процесорите. Като се сетя и ние произвеждахме процесори, затова сега сме толкова добре ;-)

Вто Ное 15, 2022 7:41 pm
Профил
Аватар

Това беше пример за един от многото масови продукти който не могат да произведат. Да, боклучки като за али-леля правят. И фейк чаркове правят.
Тук и там по нещо по-ниско или средно технологично, сковано с теслата. И дотам с китайския хай-тек.

Ама щом буквоедството ти помага да защитиш тезата си и си захапал примера с процесорите, ами добре.

Апропо, по-напред в темата бях дал няколко примера за други продукти които също не виждаме да са представени на "белите" пазари от чайниците.
А мога и да допълня ако е необходимо.
Ама, да, процесорите... :D

Вто Ное 15, 2022 10:53 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 90 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5, 6  Следваща