Отговори на тема  [ 670 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5 ... 45  Следваща
Говорилня 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог

Мнение Re: Говорилня
А това със сигурност е така, ако погледнеш техните CNC контролери всички си мязат, вътре сигурно е едно и също, аз лично не съм пробвал но злите езици твърдят че дори и работят :) Сега с тая играчка нещата бяха ясни от самото начало, просто ми стана интересно за тия никакви пари какво са сътворили, е никакви като за канадци как да е, опитвам се да върша работа с играчки, с дървото проблем нямаше между другото, там явно тоците малки, смущенията малки и някак се държи :)

Нед Дек 04, 2022 8:36 pm
Профил
Аватар

grubi,
виждал съм я тая машина само два пъти, но не ми прилича по картинки на нещо, което намирам в нетя.
портална е, с нисък портал, X е по портала, Y e маса под него. 'главата' изглежда като муцуната на железния човек и дори не съм сигурен колко шпиндела има на нея. масата е ЦАМ отливка, гледам на снимки в нета има модел с гранитен портал. ама двете неща не ми се стоят заедно.
някой ден може да я разгледам по-подробно.

като натиснеш старта, грабва първия инструмент и хуква да си търси платката с камера. човека каза, че винаги почва от една точка, и той гледа да слага заготовките в тоя район.
после 15-30 секунди си цели аутофокуса, на едрички стъпки. после потвърждаваш (фокуса) и със стрелки на екрана почваш визуално да търсиш първия фидушъл. кой е първи? ами както са във файла (май). управлението е със стрелки на екрана, натискани с мишка и смяна на стъпката. върши работа, но не бих казал че е удобно или бързо.

като потвърдиш първия, почти сама си намира втория. потвърждаваш. и вместо да отиде да търси третия, се сеща че държи ненужен инструмент, оставя го, взема нужния и почва да си го мери. не знам какво мери, ама е поне минута. чак след това намира третия фидушъл и трябва да го потвърдиш. т.е., докато си върши проверка на инструмента, трябва да висиш пред компа.

възможно е това, което наблюдавах, да е така подредено във файла, и от там такива хаотични движения. ама такава оптимизация не е ядрена физика.

после развърта инструмента, тегли 2 линии за 5 сек, оставя инструмента, паркира се и светва в зелено. моя файл беше опит за V-cut между две части на готова платка, проста линия (отрязване на купони).
като мина първия пас, видяхме, че не е достатъчно, човека вкара инструмента по-надолу (от компа) и пусна цикъла повторно. и горното се повтори буквало стъпка по стъпка, с меренето на инструмента, с търсенето на фидушълите и моткането.

забавата настана, когато решихме да повторим същото и от другата страна. човека вика - дай ми огледален файл. аз - чи тоя софтуер не може да обръща? ми не знам - гледай. сложих очилата, гледах, гледах... не видях
викам 'чекай малко'. отварям гербера (2 линии и 3 фудушъла) в кам 3 и половина, обръщам, записвам.
той отваря файла, чете се огледално. но... има едно меню с десен клавиш, с който трябва да кажеш какъв е тоя гербер, че машината да знае как да го процесне. за файла от неназован кад менюто е активно, за файла от кама менюто е сиво.
цъкахме, гледахме, пуших... гледам гербера - една страничка, буквално. после човека се обадя на някой, оказа се че има mirror, но само на ниво четене на файла. така и не можахме да използваме гербера от кама.

и описаното по-нагоре (циклене, търсене, сетване) се повтори буквално.

по едно време нейде между описаните стъпки, нещо висна - колонката свето в жълто и нищо не става. машина ли, софт ли, уиндоус ли... човека рутинно си рестартира компа, после пусна софта и натисна някакъв ресет в него. машината въздъхна (издиша някакъв въздух), размърда се и на екрана на компа се появи брояч 'загряване 30:00 минути'. човека каза, че по-малко от 2 мунути не може да го канцелираш. а машината не я изключват, дори и през нощта.

ся, верно, че машината е за прототипи, а не за производство, но привързване на инструмент, запомняне на сетинги, или разлика студен/топъл старт, мисля че са елементарни неща.
може и да е цъкната и в някакъв флегматичен режим. човека обясни, че не работели с позициониране по щифтове, щото софта редовно забравял къде са и чупил инструменти в тях.
може и да не са я разучили, може и за афропата да я доставят с по-наточен софт и/или сетинги, а на аборигените да пускат спънато демо.
казвам какво видях и като знам какви пари струва тая играчка, за подобни пари може да си купиш истинска металорежеща средна ръка и определено ще е 10 до 50 пъти по-чевръста.

имах 6 заготовки. за едни ден не стана - банално свърши работното време. е, не беше и цели два дена, просто отидох на следващия ден да си ги взема.
човека си тръгнал, вдигнал температура, но ги беше дообработил. имаше 2 батисани заготовки (успеваемост 4 от 6). едната беше от счупен инструмент, другата се е отплеснала/разфиксирала.

---

тони,
разбира се че вдянах за какъв 'рутер' ми говориш. троля те. като за котките и стружките.

все пак погледни и лайнукс CNC. не че всичко е цветя и рози, но ако ни пуснеш дистанционен достъп, може трансконтинентално да ти чупил инструменти.
мисля, че е още му е рано на малкото да го питаш как се пише 'шибани шибаняци' на такайски.

Нед Дек 04, 2022 9:23 pm
Профил
Аватар

Ето така :)
该死的混蛋

Нед Дек 04, 2022 10:20 pm
Профил
Аватар

Ами...изглежда човека е дал едни пари, но не си е поиграл да се научи как работи машината.
А колкото е по-роботизирана, толкова по-зле. И с камери...особено като не знаеш как се оптимизират настройките.

На C60 има винт за Y, имаш и метричен микроскоп(ръчен). Нещата стават за минути.
Разни огледални и т.н. истории не са проблем. А за купони и т.н. - сигурно и в ръчен режим
ще ми е по-лесно.

Както добре знаем, в прототипната работа важно е времето - а не абсолютната прецизност, красотата,
или пълната автоматизация.

Според мен проблема е ясен, и не е в машината...

Пон Дек 05, 2022 11:05 am
Профил
Аватар

ToHu написа:
Ами пришки ми излязоха да го обяснявам, като тръгнеш от хардуер и стигнеш до софтуер. Е оня ден, понеже ми стои някакво клиентско, и уж има I2C и всичко и правя някакъв I2C щракалник и викам айде, тъкмо ще му напиша и функция за цъкалото да не уморят соленоидите ... ей пишман станах ... накрая теглих една майна, взех някаква от мойте платки с i2c закачих го, тествах го, написах великита функция има няма за 20 мин, с това ардуино до де разбера че удвоява адреса .... мое ли си толкова малоумен ... поне на един чип дейта шийта не прочете ли барим да се осъзнаеш че адресите ги дават като 8 битово число .... аз не се имам за никакъв писач, ама да им го го туря на пишман програмистите. ... е после и на ардуиното го подкарах, не че кой знае какво ама закачай анализатори да видиш че шифтват адреса.
А рутерчето ми играчка, в контролера му сложили някакво Уно, да върти някакъв .. кавъвто беше там G код интерпретатор .... мъка, голяма мъка. Шашка се от компресора, махнах го, шашка се от драйверите си ... абе .....

Днеска ми беше останало малко време да обърна внимание на одеалото с подгрев, къде не му работеше управлението, бех споменал за тая работа. Та извадих от купчината поредното нано, което слагам във всичко и почвам да му закачам периферията. Копчето за превключване на мощността решавам да я сложа на D13 (пин 5 на порт Б), че в края и по-удобно. Обаче не обръщам внимание, че това е SCK и ще има некъв светодиод закачен на него, а аз пиша с ISP програматор. :) Общо взето, загубих си 1 час в студа на гаража докато схвана ква е работата.

Вто Дек 06, 2022 6:38 pm
Профил
Аватар

Един час... Аз три седмици загубих да портна 100 реда код от pic18f46k42 на pic18f46q43. Писането на страница във флаша ми забиваше постоянно и какво ли не правих. Отрови ми живота докато се усетя че за разлика от първия, при втория уарт-а се прецаква ако в тоя момент приема нов байт

Вто Дек 06, 2022 6:51 pm
Профил
Аватар

Цитат:
до де разбера че удвоява адреса
:D
на PIC24F е същото, младшия става R/W бита

Вто Дек 06, 2022 7:18 pm
Профил ICQ
Аватар

TheWizard написа:
Цитат:
до де разбера че удвоява адреса
:D
на PIC24F е същото, младшия става R/W бита

Не само там. Така е стандарта - 8-битов адрес за запис, и адрес+1 за четене

Вто Дек 06, 2022 7:33 pm
Профил
Аватар

всъщност Arduinno API driver казва да е 7 битов адреса
https://www.arduino.cc/reference/en/lan ... nsmission/
https://www.arduino.cc/reference/en/lan ... questfrom/

Вто Дек 06, 2022 7:34 pm
Профил ICQ

То адреса реално е 7 битов, първия бит е R/W, ама всички чипове им дават адресите като 8 битово число, поне тия които аз съм чел и помня, не помня на някой да са му дали адреса като 7 битово число.
А в Ардуино трябва да го подадеш 7 битов защото драйвера го шифтва ... а върви се сети, е ако сигурно бях чел щях да го намеря, ама какво има да му четеш на проста функция :D та го открих с логическия анализатор за по-лесно ;)

Вто Дек 06, 2022 7:40 pm
Профил
Аватар

Боря се с математически проблем...
Имам една кръгла платка с диаметър 140мм, в която трябва да разположа максимално много LED източници, всеки от които с колиматора си отпред е 35мм диаметър. Засега съм успял да вместя 10, но има много свободно място. Има ли някаква програма или формула или не знам какво, дето да ми даде оптималното запълване и координатите на всеки от вътрешните кръгове?

Сря Дек 07, 2022 5:26 pm
Профил

Искаш да намериш колко максимално такива кръгчета с диаметър 35 мм може да вкараш в голямото и как да ги разположиш ?
Ако е това бях намерил нещо преди време което смяташе максимален брой, чай да видя дали в солида няма някакъв подобен тул :)

Сря Дек 07, 2022 5:42 pm
Профил

п.с. бърз сърч казва 11 :), 9 по периферията и две в средата

Сря Дек 07, 2022 5:45 pm
Профил

Трябва ли да се добавят някакви технологични отстояния или те са предвидени в тези 35мм?
Иначе, +1 за 9 по периферията и 2 в средата

Сря Дек 07, 2022 6:28 pm
Профил
Аватар

Мда... май ще ги оставя 10. Това с периферията го пробвах набързо сега ама много грозно седи :)

Сря Дек 07, 2022 7:36 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 670 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5 ... 45  Следваща