|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пон Юли 27, 2026 5:10 pm
|
Страница 1 от 1
|
[ 12 мнения ] |
|
| Автор |
Съобщение |
|
syrax
Ранг: Новодошъл
|
 кирилизация на LCD
имам LCD с кирлизация, някои писал ли е код на С да вади символите без да си играя да пиша кода на всеки символ
като си пиша "Abcdef" нямам проблеми ама с кирлицата се разминава ASCII таблицата от на проца и на компилатора
|
| Съб Сеп 09, 2006 11:34 am |
|
 |
|
bateAz
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 4:11 pm Мнения: 3750 Местоположение: София
|
Различават се таблиците на компа и на знакогенератора на LCD-то. Оттам ти идва проблемът. Аз не знам как може да се направи най-добре, аз го правя така: дефинирам си една константа - масив 256 знака, като индекс ми е ASCII кодът, който искам да изведа на дисплея, а стойността - кодът, който трябва да запиша в дисплея, за да се изведе символът, който искам. Недостатъкът е, че имаш в повече едно ровене в таблица и 256 байта.
Сигурно има и по-смислено решение, който го знае, да не си трае!
Едит: Реално масивът не е 256 байта, а по-малко. Първите 128 са си ОК и там не трябва прекодиране.
|
| Съб Сеп 09, 2006 12:13 pm |
|
 |
|
Predator_MF
Регистриран на: Чет Окт 07, 2004 1:22 pm Мнения: 1949 Местоположение: София
|
Вероятно говорите за HD44780-базираните, в такъв случай го правя по начина, който батето описва, таблицата е 128 байтова, наскоро пробвах в симулатора да пусна HD44780 с таблица за графичен дисплей (5х8 с кирилица) като чертая в CGRAM и после драскам по дисплея, там обаче времето за изчертаване е доста по-голямо, а и таблицата само с кирилица е 500 байта, но това е в случай в който дисплея няма кирилица.
|
| Съб Сеп 09, 2006 3:16 pm |
|
 |
|
milenjs
Регистриран на: Сря Мар 08, 2006 2:12 pm Мнения: 2017 Местоположение: Котел
|
Може и да е баламско и малко хамалско, но когато съм ограничен от към памет го правя така - направил съм си табличка с ASCII кодвете на кирилишките букви в дисплея , в програмата си декларирам константни стрингове с ASCII кодовете за всяко едно нещо което искам да ми излезе на БГ и когато ми потрябва печатам стринга. Неудобното е че иска малко играчка да прехвърляш думите в ASCII последователности, примерно за Температура - $54,$65,$BC,$BE,$65,$70,$61,$BF,$79,$70,$61, 0 но като му свикнеш .
|
| Нед Сеп 10, 2006 9:09 am |
|
 |
|
syrax
|
и аз за нещо такова си мислех да си напиша стринговете предварително , обаче ми се видя голяма играчка  ) може би така ще стане, правих го и по друг начин имам конвертер "BIN HEX ASCII COLOR DEC" от там си пиша HEX-а отдолу ми излиза буквения еквивалент Copy - Paste - и се получват едни много странни думички с яроглифи но като цяло LCD -то изкарва така кирлица  ))))) и пак си е гърбия
|
| Нед Сеп 10, 2006 11:17 am |
|
 |
|
milenjs
|
Че си е гърч да се пишат - така си е, но като свикнеш с кодовете си пишеш без да гледаш аски таблицата. Някой друг да се сеща за по добро решение без ровене в таблица? Не съм чел подробно документацията, дали не може да се препрограмира знаковия генератор на дисплея или си е твърдо зададе?
|
| Нед Сеп 10, 2006 11:41 am |
|
 |
|
syrax
|
мода да си добавя още 16 символа , оабче знаковата таблица е в РОМ-а на LCD-то
|
| Нед Сеп 10, 2006 11:43 am |
|
 |
|
zaphod
|
как са наредени буквите в лцдто? ако са наредени по латинската азбука, няма как освен таблица. но ако са наредени по българската азбука, просто добавяш някакъв офсет.
|
| Нед Сеп 10, 2006 1:27 pm |
|
 |
|
bateAz
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 4:11 pm Мнения: 3750 Местоположение: София
|
Различно. Най-често в знакогенератора липсват тези кирилски букви, които изглеждата еднакво и на латиница. Напр. кирилицата "АВЕКМНОР .. " просто я няма. Вместо нея слагаш латинските такива. Само с таблица май ще стане. 
|
| Нед Сеп 10, 2006 1:36 pm |
|
 |
|
zaphod
|
а, ясно. таблица, таблица.
|
| Нед Сеп 10, 2006 6:18 pm |
|
 |
|
milenjs
|
Таблица, аски стринг или производителите да си коригират кодовата таблица 
|
| Нед Сеп 10, 2006 7:17 pm |
|
 |
|
Реконструктор
Регистриран на: Съб Сеп 25, 2004 12:32 pm Мнения: 8382 Местоположение: София
|
 |  |  |  | bateAz написа: Различават се таблиците на компа и на знакогенератора на LCD-то. Оттам ти идва проблемът. Аз не знам как може да се направи най-добре, аз го правя така: дефинирам си една константа - масив 256 знака, като индекс ми е ASCII кодът, който искам да изведа на дисплея, а стойността - кодът, който трябва да запиша в дисплея, за да се изведе символът, който искам. Недостатъкът е, че имаш в повече едно ровене в таблица и 256 байта. Сигурно има и по-смислено решение, който го знае, да не си трае!
Едит: Реално масивът не е 256 байта, а по-малко. Първите 128 са си ОК и там не трябва прекодиране. |  |  |  |  |
1-во правило на програмистите - никога не прави всеки път нещо, което може да се направи еднократно.  По-ефективното решение е дефиниране на таблица със стрингови константи, които се прекодират еднократно при инициализация.
|
| Пон Сеп 18, 2006 8:25 am |
|
|
|
Страница 1 от 1
|
[ 12 мнения ] |
|