|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пон Юли 27, 2026 4:57 am
| Автор |
Съобщение |
|
nixx
Ранг: Новодошъл
|
 Re: Коли
Концепцията в Европа и САЩ е коренно различна -- в Европа се набляга на превенцията, в САЩ на личната отговорност. Например, целта на TUV в Германия е да гарантира, че към момента на прегледа колата ти е изправна и доколкото знам проверката е сериозна. В САЩ на повечето места изобщо няма технически преглед, обаче ако стане сакатлък по твоя вина заради неизправен автомобил, горчиво ще съжаляваш, т.е. отговорността колата да е изправна или поне безопасна, е твоя.
|
| Пет Яну 06, 2023 7:46 pm |
|
 |
|
ToHu
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30684 Местоположение: София
|
Не знам някой много горчиво да съжалява, затова са измислени застрахователите 
|
| Пет Яну 06, 2023 8:33 pm |
|
 |
|
nixx
Ранг: Новодошъл
|
Нали се сещаш какво става с премиума по застраховката ти после -- плащаш си като поп една петилетка след това. Да не говорим, че ако си осакатил/утрепал някого може да се наложи и къщата да продадеш. А те застрахователите трева пасат -- ако колата ти е била неизправна с удоволствие ще те нахендрят къ си требе. Затова, грижиш се всичко да е наред и баеш да не те среща мечка.
|
| Пет Яну 06, 2023 9:44 pm |
|
 |
|
ToHu
|
И като ги гледаш американците са се юрнали да се грижат ..... не знам къде живееш, може да си в някой извънземен щат, поогледай се по улиците, поразпитай автосервизите, има купища коли пред разпадане и на никой не му дреме да ги оправя, далеч са от всякаква техническа годност. А застрахователя обикновено плаща, защото лошата реклама му струва повече от 1-2-5 млн за нечие обезщетение, па било то и по вина на застрахования ... ако се поинтересуваш малко повече от закона в САЩ ще установиш че няма особено разлика дали колата ти е била технически изправна или не, ти това няма как да го знаеш, и щом не е вменено от закона никой не може и да ти го иска. Че премиума ще се качи ще се качи, но той се качва и да не си виновен. Преди 2 години ни удариха, колата я писаха тотална щета, но като изтече застраховката ни отказаха да сключат нова, да бяхме репортвали и още две дребни щети по другите коли, за 15 години 3 щети ... рискови сме били .... та дали си виновен или не пак го ядеш, добре дошъл в капитализма.
|
| Пет Яну 06, 2023 11:15 pm |
|
 |
|
Реконструктор
Регистриран на: Съб Сеп 25, 2004 12:32 pm Мнения: 8382 Местоположение: София
|
Бате, на тебе ти требе стенд за тая работа и е единствения начин да разбереш, че нещо не е наред със спирачките ти?
|
| Пет Яну 06, 2023 11:49 pm |
|
 |
|
Реконструктор
Регистриран на: Съб Сеп 25, 2004 12:32 pm Мнения: 8382 Местоположение: София
|
 |  |  |  | ToHu написа: И като ги гледаш американците са се юрнали да се грижат ..... не знам къде живееш, може да си в някой извънземен щат, поогледай се по улиците, поразпитай автосервизите, има купища коли пред разпадане и на никой не му дреме да ги оправя, далеч са от всякаква техническа годност. А застрахователя обикновено плаща, защото лошата реклама му струва повече от 1-2-5 млн за нечие обезщетение, па било то и по вина на застрахования ... ако се поинтересуваш малко повече от закона в САЩ ще установиш че няма особено разлика дали колата ти е била технически изправна или не, ти това няма как да го знаеш, и щом не е вменено от закона никой не може и да ти го иска. Че премиума ще се качи ще се качи, но той се качва и да не си виновен. Преди 2 години ни удариха, колата я писаха тотална щета, но като изтече застраховката ни отказаха да сключат нова, да бяхме репортвали и още две дребни щети по другите коли, за 15 години 3 щети ... рискови сме били .... та дали си виновен или не пак го ядеш, добре дошъл в капитализма. |  |  |  |  |
Така е, американеца е беден и кара таратайки основно. И което ме втрещи - повечето не ебават да сменят гуми и карат с егати галошите. Съответно като валне малко, на половината кръстовища има анален секс. И то това е идеята, никой не го интересува с кви гуми караш, нито кво ти е техническото състояние, стане ли ПТП се гледа виновния и толкоз.
|
| Пет Яну 06, 2023 11:54 pm |
|
 |
|
ToHu
|
Те гумите са най-малкия проблем, карат без спирачки, с колела които се крепят на магия, някои таралясници ако ги вдигнеш на подемника окачването им буквално ще изпада, държи се на място само от гравитацията ....не съм чул да има някаква й осъден защото карал кола която не е технически изправна, или да не са му признали застраховката. Това което в някои щати ги интересува е да си минал теста за емисии, то и там е една боза ...ама как да е. Ако си виновен, си виновен толкова, твоя застраховател плаща и на пострадалия, това е разликата. Много съм се чудил, защо не ги задължат да карат със зимни гуми на север, ама не се прави. Застрахователите влизат в сериозни разходи от това но явно на никой не му пука. Зимно време тука стават доста ПТП просто защото тъпия американец си мисли че щом няма сняг на пътя всичко е наред, а това че може да е мокро, замръзнали, че кара с гуми от пластмаса щото тия всесезонните точно на пластмаса стават ....на никой не му дреме.
|
| Съб Яну 07, 2023 12:32 am |
|
 |
|
itso.t
Регистриран на: Чет Фев 03, 2005 2:21 am Мнения: 12764 Местоположение: София
|
Бате, бате, батка, батка, има неща които не винаги се хващат навреме. Стендът е един чудесен начин за периодична инспекция даващ почти 100% достоверен резултат. Което ме устройва.
|
| Съб Яну 07, 2023 1:18 am |
|
 |
|
Edesign
|
Един шофьор моментално разбира дали нещо не е добре с колата, камо ли спирачките  Какви стендове  А пък да не говорим че един истински "майстор" с един поглед разбира дали всичко си е на мястото, има ли течове и т.н.......на идеята за стенда направо ще се изсмее... Та стига с глупостите, въпроса няма нищо общо с техн. изправност на колата. Така или иначе караме все по-нови коли и те са все по-технически ок.... колкото и да го отричаме българина забогатява и не кара вече изтърбушена жигула.... Въпроса за мен е: - въведоха измислени еконорми, които се влияят само от годината на колата. Никъде не откривам такава таблица - Хибридите в момента са еко 4. - 2027 година ще са еко 2 или 3. Тогава няма да могат зимата да влизат в центъра на голям град у нас - Ако сега човек си купи масов еко 3 автомобил за работа то 2027 година почти няма да може да влиза в софия - голям ринг - чисто ел автомобили - малък пробег и невъзможност за зареждане (къде да става това) Въпроса е какво да си купи човек сега за да може да го кара и продаде след 4 -5 години.....
|
| Съб Яну 07, 2023 8:51 am |
|
 |
|
pipilica
Регистриран на: Чет Апр 16, 2009 1:26 am Мнения: 2763 Местоположение: София
|
Ти верваш ли че това ще го въведат, кой ще дебне на всяка пряка, кой ще гледа камери ако монтират на всяка пряка. Как мислиш ще реагират половината които карат "забранени" коли, много интересно ще стане, представяш ли си как ще издъхне градския транспорт ако се натовари доста.
|
| Съб Яну 07, 2023 9:14 am |
|
 |
|
Edesign
|
Разбира се че ще го въведат .... като тол системите. Когато държавата има да взима тя 100% взима Глобата за кола регистрирана на фирма е 500 лв Т.е. искам да кажа че ако (а то ще се въведе) след 5 години автопарка в големите градове ще е коренно различен. А типичните коли които виждаме в момента ще са непродаваеми (освен на село 
|
| Съб Яну 07, 2023 9:25 am |
|
 |
|
michev
|
И при мен положението е такова. В пункта в който ходех във Варна винаги ама винаги са си гледали автомобила както трябва - окачване, цялостен преглед отдолу, фарове, спирачки и газове. Не се е налагало аз да им казвам - пичове, гледайте не претупвайте. Ами.. нов, от магазина. След 5г повтаряш.
|
| Съб Яну 07, 2023 10:56 am |
|
 |
|
Edesign
|
Ами.. нов, от магазина. След 5г повтаряш.[/quote] Това изобщо не е смислена опция, защото с излизането от магазина колата губи огромна част от стойността си, да не говорим за таксите (оценката на автомобила при продажба) и т..н. То в богатите страни не си купуват всички нови коли камо ли тук у нас...... Купувайки нова кола какъвто и модел да е е равно на 2 или 3 втора употреба.... А пък за да разнасям стока и железа по обекти нова кола да я освиня за 5 години ми се струва дори смешно.....
|
| Съб Яну 07, 2023 11:00 am |
|
 |
|
michev
|
Ти за служебен автомобил ли питаш през цялото време? Има си оперативни лизинги за такива. И да, масово наблюдавам фирми да ползват чисто нови коли. Явно са мега зле и не могат да си направят сметката.
Отделно не знам за какви такси говориш. При покупка няма такава. При продажба, такса (данък при придобиване на имущества) има ама за тоя дето купува. Стойността на автомобила може и да пада след излизане от магазина, но не е толкова драстично колкото всички го разправят. Може сам да си направиш справка с цените на автомобилите 2ра ръка по сайтовете.
|
| Съб Яну 07, 2023 11:07 am |
|
 |
|
Edesign
|
Говоря и за личен и служебен... Да ако си чиста фирма например разнасяш документи, лекарства да нова коля може би, но за мръсотии .... А и не всички сме дорасли да купуваме наведнъж по няколко нови коли А относно цените на нови и стари добре съм прегледал и много добре знам , както казах един нов излиза колкото 2 или 3 втора ръка. А при какъвто и да е лизинг 3 -4 втора ръка.....
|
| Съб Яну 07, 2023 11:11 am |
|
|