|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пон Юли 27, 2026 12:43 pm
PIC18 Ethernet Microcontrollers
| Автор |
Съобщение |
|
3aek
Ранг: Форумен бог
|
ок, айде Карат българска фирма загубена не може да си отработи добри цени, да видим Digikey тогава - основен дистрибутор на TI за USA, те шипват всички семпъли правят им най-големия оборот трябва да работят с максимални отстъпки:
от сайта на TI четем MSP430F149IPM ACTIVE -40 to 85 6.05 | 1KU и като кликнеш BuyNow отиваш в Digikey и четеш:
296-15703-ND 1000 pcs - $6.916
щом Digikey не може да продава на web цените на TI кой друг ще може?
просто различни подходи - TI умират да се изкарат евтини а не са, Microchip умират да се изкарат скъпи но и те не са 
|
| Вто Сеп 12, 2006 9:03 pm |
|
 |
|
Dimitar
Регистриран на: Пет Ное 12, 2004 3:38 pm Мнения: 9103 Местоположение: Chicago, IL
|
Въобще нестава дума за това, както ти го представяш, ама едва ли тук е най-подходящото място да го обсъждаме.
|
| Вто Сеп 12, 2006 10:46 pm |
|
 |
|
freestyler
Ранг: Минаващ
|
Пичове,
Защо се карате пак PIC срещу останалите  ... Няма смисъл от тази война. Аз писах преди време че всеки един контролер си има преимущества. PIC имат жестока nanoWatt технология. Все още не съм срещал друг контроллер със 100 nA консумация в Sleep режим. Имаме тест прототип в офиса и за 6 месеца 1.5 F кондензатор е паднал от 4.5 V на 3 V....
За привържениците на PIC, мога да кажа че има вероятност да се повтори историята PIC24... А Microchip трябваше да пуснат ethernet на PIC24 ili dsPIC33... Тогава щеше да е супер. А също така тези 10 Mbit са жива трагедия. Реално те няма да са толкова когато става дума за трансфер на голям обем данни.
|
| Сря Сеп 13, 2006 1:18 am |
|
 |
|
Nikola Kirov
Регистриран на: Нед Окт 31, 2004 9:19 pm Мнения: 4464 Местоположение: Stara Zagora
|
В случая не става дума за PIC срещу останалите а за поредната глупост на Мокрочип.
А офтопик. какво става с тая серия PIC24. Някой пипал ли е такова животно вече. Има ли смисъл да и се обърне внимание?
|
| Сря Сеп 13, 2006 1:43 am |
|
 |
|
Dimitar
Регистриран на: Пет Ное 12, 2004 3:38 pm Мнения: 9103 Местоположение: Chicago, IL
|
Интересно как виждаш заедно PIC и 100Mbit/s. И каква е идеята от тая скорост в ембедед дизайн със тоя процесор.
За PIC24 - дадоха ми една платка с PIC24 и dsPIC33 ама хич не е останало време да я пробвам да видя за какво иде реч.
|
| Сря Сеп 13, 2006 5:29 am |
|
 |
|
Cekins
Регистриран на: Сря Апр 20, 2005 12:02 pm Мнения: 9119 Местоположение: Разград
|
Малко в страни от темата, ама за какви Mbit/s говорите? Имам някакъв поглед на разпространението на нет примерно по wireless. Та за там съм чувал 1Mbit трафик -> 1GHz PC с wireless карта. Не че не може много повече обаче като се струпат хиляди заявки и PC-то умира. Та какво мислите да правите с тези чипове?
На мен лично в момента са ми поставили задача с такъв чип (еthernet контролер) да направя джаджа дето като и изчезне пинга и да ресетне рутера. И после най-вероятно само някакви служебни функции ще изпълнява. Аз все си мисля че няма да са ми необходими 40 MIPS и 1 GBit/s за да се изпълни това ...
|
| Сря Сеп 13, 2006 8:27 am |
|
 |
|
milenjs
Регистриран на: Сря Мар 08, 2006 2:12 pm Мнения: 2017 Местоположение: Котел
|
По въпроса за следенето на пинга и рестартиране на съоръжение - виж в сайта на неомонтана имат такова, колеги са го ползвали и работи много добре. За Wireless-a - имаме две съоръжения които са платки с Линукс ОС и потдържат трансфер от 30Мб в двете посоки на доста километри, не съм се заглеждал в процесорите им но определено няма да са PIC-ове, затова явно има и нужда от чипове с доста MIPS-oве.
|
| Сря Сеп 13, 2006 8:56 am |
|
 |
|
bateAz
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 4:11 pm Мнения: 3750 Местоположение: София
|
freestyler, има контролери, които на 80nA поддържат RTC и периодични прекъсвания. ( тези 80 са средни, вкл. и повишената консумация по време на прекъсването ) PIC в SleepMode какво може да прави? Да се събуди, като стане 19:50 за "Лека нощ деца"? Да се събуди, като го повикат по серийния канал? Като се натисне някой бутон? Или когато някое аналогово напрежение мръдне с повече от XXX за секунда? И това само за 100nA?
Ниската консумация изобщо не е "специалитет" на PIC. Е, не е като ARM, но има и по-добри постижения.
PIC са ненадминати за устройства, в които имаш макс 1 прекъсване и нямаш особени изисквания към алгоритъма. Силната им страна е маркетинга. Всеки студент се заквасва, че на PIC всичко става бързо и евтино за единичен екземпляр. Но се премълчава, че за сериозна работа само с програматор не става, а дебъгерът гони 100 лева. Я погледнете във форума! Безброй са въпросите за PIC: "Какво става, оти не ебава да ебава, ами се ебава?" И то просто защото нямат дебъгер и не могат да погледнат какво на практика се случва в чипа. За бъговете и фирмената политика към тях няма да отварям приказка. Наизуст вече го знаем.
Маркетинг. И никакви преимущества от техническа гледна точка.
|
| Сря Сеп 13, 2006 9:31 am |
|
 |
|
Цецо
Регистриран на: Пон Сеп 27, 2004 9:22 am Мнения: 15501 Местоположение: София
|
Въпроса "Какво става, оти не ебава да ебава, ами се ебава?", не е свързан с пиковете, много добре го знаеш. Който и контролер да бутнеш на начинаещ, ще се стигне до тая ситуация. Пък и какви начинаещи - аз самия го задавам тоя въпрос по 10 пъти на ден (и то не само с пикове), предполагам и ти.
Въобще, че пиковете са бъгави е ясно, ама за да се сблъска човек с бъговете, трябва да е доста навътре в материала.
А подкарването на хардуерен дебъгер си е задача с повишена трудност, често непосилна за начинаещ, вярно е. Не само на пиковете. Типичен пример е ARM-а с неговите безброй вариации на JTAG посредници, среди които ги ту ги подържат, ту не и пр. Честно казано, аз загубих в пъти повече време да подкарам JTAG-а на АРМ-а, от колкото пропилях да пусна ICD2-то. Но може би защото второто е заводско, средата е безплатна. А при АРМ-а си бича с разни кракерски истории (за сега) и не смея да си помисля какво би се случило ако премина на нещо свободно и мноооого "юзер френдли".
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Сря Сеп 13, 2006 10:33 am |
|
 |
|
miro_atc
Регистриран на: Нед Фев 26, 2006 6:52 pm Мнения: 11265 Местоположение: Добрич
|
спорът между професионалисти е безмислен!
Въпросът е редно ли е да се препоръчва един пик на един начинаещ?
Очевидно има разлика в усвояването на един или друг процесор... Разликата може да е огромна понякога. Много пъти стана дума вече един АРМ трудно се опитомява, особено ако човек желае да изстиска истинските му възможности. Всички минали по тоя път препоръчват на ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ да внимават с прехода си към АРМ, понеже ако възможностите на процесора са два пъти повече, то трудностите около него са поне четири пъти повече.
Но при всички процесори най-големите трудностите са в началото... Минеш ли веднъж по тоя път, дори и да има подводни камъни се научаваш да ги заобикаляш. Специално за АРМ трудностите не са толкова големи, колкото изненадващи. Просто един професионалист не очаква че подкарването на един JTAG може да е сериозен проблем, нито пък че за да използва един компилатор трябва да се научи да пише конфигурационни файлове и т.н. и си казва "еб@@х ти и стандарта"...
Но един напълно начинаещ не би трябвало да има толкова високи очаквания, а пък и неговата цел не е да подкарва супер сложни неща, а примери от сорта "hello world". Ами те си тръгват от раз дори и на АРМ...
И така въпросът ми е към всички професионалисти, някой който вече е преборил АРМ, би ли се върнал на ПИК?
Някой който е спец на ПИК, би ли минал на АРМ или нещо друго?
А тия които мислят че владеят повече платформи - ако трябва да посъветнат някой които иска да научи само една платфорна и няма времи или желание да изучават повече от една - коя платформа ще препоръчат?
|
| Сря Сеп 13, 2006 11:12 am |
|
 |
|
TheWizard
|
Често срещано явление в този форум е че хора, които не се занимават с ПИКове - са му противници и все дават акъл...
Е "брайно" - ти подкара един свето-диод на 16-ка и вече имаш мнение за 18, 3х и 24...
И защо се сравняват процесори АРМ със контролери...
и все пак чипа е "One-Men-Show", един кварц и една букса...
За часовник, ПИНГ-машинка или там някакъв контрол на НЕТа и 1Мбит ЕТХ е много....
Същото се опитвам да го направа на ПИК24 само...
|
| Сря Сеп 13, 2006 11:31 am |
|
 |
|
miro_atc
|
Мисля че повечето колеги не са против самия ПИК или че други го ползват. Поне според мен проблемът е че ПИК е в учебните програми на техникуми и университети, а не нещо друго. Нещо повече отиди в академията и виж че на повечето въпроси с кой микроконтролер да почна, съветът е "почни с ПИК"...
Съгласен съм че е по-лесно първо да се научиш да караш колело преди да се качиш на някой пистов мотор, ама повечето народ си остава да кара колелета...
Аз съм завършил изчислителна техника и като се замисля само един единствен предмет ми е помогнал професионално. Това ме дразни... верно аз съм завършил отдавна и тогава времената бяха такива... Но като гледам в това отношение нещата не се променят много.
Не мисля, че е редно човек който завършва "компютърни науки" да излиза само с познания и опит на ПИК. Какъв специалист е това ??
Нищо лично към ПИК и техните фенове, но в нашия бранш парите са в технологиите. За евтените джаджи си има китайци...
Всички ние имаме интерес у нас да има хардуерна и софтуерна индустрия, но това няма да стане докато болшинството работи на ПИК.
|
| Сря Сеп 13, 2006 11:59 am |
|
 |
|
Cekins
Регистриран на: Сря Апр 20, 2005 12:02 pm Мнения: 9119 Местоположение: Разград
|
milenjs явно не съм се изразил правилно, та и 100 MBit/s могат да минат, обаче когато са Pear to Pear. Когато през това чудо трябва да минат заявките на 50 сърфиста, тогава става сложно. И когато има нужда от MIPS едва ли някой ще ги търси в ПИК. Същото важи и за MBit/s.
едит : Ако въпросното устройство на неомонтана вършеше работа, нямаше да ми възлагат тази задача. Точно с тях работят хората дето ми искат пингалките и не са доволни, ама въобще.
|
| Сря Сеп 13, 2006 12:45 pm |
|
 |
|
Ки4о
|
Абе пак почна да се обръща темата на мерене на ......
Не може да се сравнява процесор с контролер,а в университета трябва да се дава представа и за двете неща. Всеки си върши работат с това дето го има под ръка и с което ще спаси ситуацията за момента.
На тези които не им харесва една или друга платформа - АКО си се хванал на хорото да правиш едно устройство на даден тип процесор/контролер,дадени са ти парите които си поискал - мълчиш,бачкаш,четеш,питаш ако не разбираш,НО нямаш правото да плюеш фирмата защото с нейния продукт си вадиш хляба !А ако не ти харесва нейния продукт - това да си го мислил като си вземал парите и сключвал договора и първоначалните договорки.
Един от преподавателите ми казваше-мъжко дупе веднъж се такова.Ако някой говори против ПИК/или друг контролер или процесор/,но продължава да го плюе но и да пише на него,значи на дупето му е харесало повече от един път да го таковат ! Това последното е офтопик.
|
| Сря Сеп 13, 2006 2:04 pm |
|
 |
|
miro_atc
|
Ki4o, прав си.... в университетите трябва И пикове да се изучават.
Но аз не бих отишъл на доктор който е учил САМО за динозаври... ако ме разбираш какво искам да кажа
(надявам се че не засягам някой с интерес към палентологията)
|
| Сря Сеп 13, 2006 2:22 pm |
|
|