|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пон Юли 27, 2026 11:01 pm
| Автор |
Съобщение |
|
didofen
Ранг: Популярен
Регистриран на: Вто Юни 27, 2006 11:13 am Мнения: 381 Местоположение: Варна
|
 ok
Било ти е интересно да четеш електроника, и не си знаел какво да правиш? интересно. И сега си 11 клас в ТМТ?
И аз съм учил там, промишлена електроника. Не съм доволен много от обучението, но това е друга тема. Почти всичко каквото съм научил, съм го научил сам. А ти каква специалност си?
А по въпроса. Както каза Wise, ттрябва да си представиш нещата физически: регистри, изчисления, прехвърляне на данни. Разбиращш ли от цифрова електроника?
И мойто мнение е, че трябва да започнеш от 16ф84а, защото е лесен, има достатъчно примери и обяснения за него из нета и е лесно достъпен. бъди сигурен, че няма да успееш от първия път, може и да изплющиш някой мС, но това е нормално. Но като навлезнеш, ще свикнеш и ще преминеш и на по сложен контролер. Продължавай упорито и питай при необходимост.
|
| Сря Сеп 13, 2006 12:45 pm |
|
 |
|
kiler_4o
Ранг: Минаващ
Регистриран на: Вто Сеп 12, 2006 3:20 am Мнения: 46 Местоположение: Бургас,Варна
|
 Re: ok
 |  |  |  | didofen написа: Било ти е интересно да четеш електроника, и не си знаел какво да правиш? интересно. И сега си 11 клас в ТМТ? И аз съм учил там, промишлена електроника. Не съм доволен много от обучението, но това е друга тема. Почти всичко каквото съм научил, съм го научил сам. А ти каква специалност си? А по въпроса. Както каза Wise, ттрябва да си представиш нещата физически: регистри, изчисления, прехвърляне на данни. Разбиращш ли от цифрова електроника? И мойто мнение е, че трябва да започнеш от 16ф84а, защото е лесен, има достатъчно примери и обяснения за него из нета и е лесно достъпен. бъди сигурен, че няма да успееш от първия път, може и да изплющиш някой мС, но това е нормално. Но като навлезнеш, ще свикнеш и ще преминеш и на по сложен контролер. Продължавай упорито и питай при необходимост. |  |  |  |  |
същата специалност
по въпроса с обучението: от някои страни е добро, от други лошо... Например Инж. Тотка Пенкова според мен не преподава достатъчно добре и по нейния предмет (МГЕЕ) сам си уча работите ... не ми е ясно тази година по ПЕ как ще се справяме, но ще измислим нещо ... Пък колко изцепки има ... записал съм я да казва, че не и влиза кръв в мозъка  Но това е друга тема ... Вълков (ПСЕ) пък (казвам само Вълков, понеже това е известна личност  ) преподава много добре ... Стига да не се правиш на отворен или философ - нямаш проблеми ... Мн. добър учител е... По практика - Тенев , той също много добре преподава и ми е помагал много пъти като имам проблем с някое устройство, което си правя и т н ... Инж. Роза Желева (как звучи), също преподава много добре, но хване ли те, че не знаеш закона на ом (и двата, де  ) или на Кирхоф просто няма да минеш
Между другото в момента инсталирам оркад 10,5 и ще го поразуча, по възможност с хелпове или tutorial-и ...
Ох, много на офтопик го подкарах ... ами ще продължавам да уча, а ако имам въпроси - ще питам ...
само да попитам: в оркад мога ли да давам микроконтролерите как са програмирани ? Предполагам, че да, иначе ще е безполезен, но все пак да питам ...
Сега тепърва ще учим ПЕ + Импулсна и цифрова техника и още някои други предмети, но
|
| Сря Сеп 13, 2006 3:06 pm |
|
 |
|
Wise
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Нед Дек 19, 2004 6:26 pm Мнения: 1628 Местоположение: Сливен
|
мда.... за нищо не става , завалията.......
я първо почети и после пак питай, че май много наведнъж не е хубаво 
|
| Сря Сеп 13, 2006 3:16 pm |
|
 |
|
kiler_4o
Регистриран на: Вто Сеп 12, 2006 3:20 am Мнения: 46 Местоположение: Бургас,Варна
|
имах друго предвид ... не че за нищо не става, а че ако не може да се, така да се каже, слага сорс кода на програмите в микроконтролера, няма да е толкова използваема в случая ... а иначе съм работил с electronics workbench (дано не съм объркал името) и съм правил доста интересни схемички ( с мнооооого мъчения, понеже беше отдавна и не разбирах много ... )
Явно не съм се изразил правилно ...
едит: Сега се поразрових малко и забелязах, че май оркад не служи точно за това, за което си мислех ...
Тогава освен EW коя друга програма беше за изпробване на схемите ?
|
| Сря Сеп 13, 2006 3:23 pm |
|
 |
|
Ки4о
|
@kiler_4o,първо виж възможностите на продукта от рекламите които му правят.На OrCAD симулации се правят за аналогови и цифрови схеми.Има и VHDL раздел.Но вместо да се забиваш в симулациите,хващаи поялника и симулирай.Wise е прав - първо чети после питай ако не си разбрал.Незнам какво ти е нивото,но да се хвърлиш да програмираш контролер преди да си понаучил цифровата и аналоговата техника - бая баир ще видиш ( и черен пушек от платката).Даже и сляпото копиране на схеми изисква елементарни познания.Ама както си решиш де,но не се отказвай!Айде успех 
|
| Сря Сеп 13, 2006 4:43 pm |
|
 |
|
perlsite
Ранг: Ориентиран
|
Предполагам, че за Proteus питаш...
|
| Чет Сеп 14, 2006 1:01 am |
|
 |
|
didofen
|
O, Kiler_4o, aма ти ги знаеш всичките образи в ТМТ-то  Ако за там ти трябва помощ, пиши лично съобщение, и ще те оправим. Почти всичките са мои хора
А по въпроса, наистина трябва да си наясно с аналоговата и цифровата техника, те са основата, и над нея градиш. Макар че ми е чудно, че още не сте я учили, тогава сам, сядаш и четеш, поне за това има доста на български. Досега изобщо ли не си се занимавал с контролери? Май не. Важно е желанието.
А за симулация на схеми с контролери, ще си дръпнеш Proteus, там можеш да задаваш програмата в контролера, да "натискаш" копчета, да местиш потенциометри и т.н.
Продължавай упорито 
|
| Чет Сеп 14, 2006 9:28 am |
|
 |
|
Ки4о
|
@didofen,ако по този начин си решил да помагаш на човека - просто не му давай съвети да сяда да чете.Всеки сам трябва да си изкарва образованието - в противен случай цялата работа с ученето се обезсмисля. Колкот до това да прави симулации и да гледа-по добър учител от поялника няма !Чети,практикувай но симулациите няма да ти помогнат много - напротив,след време може да се появи някой индивид дето да разправя че симулациите са велико нещо и видиш ли той даже е станал доцент с това.Да ама не.Много хора,предимно теоретици в един етап от кариерата си виждат че са натворили такива глупости и как някой прави експеримент и оборва теориите им и се чудят къде е грешката.За да няма грешки -чети теорията и я прилагай,а най хубаво си намери някоя интересна за теб задачка,виж какви са проблемите около нея и се опитай да ги решиш.Виж и какво хората са направили.От много приказки файда няма.Има една Английска поговорка:Практика,практика и пак практика.
|
| Чет Сеп 14, 2006 1:22 pm |
|
 |
|
MYXATA
Регистриран на: Пон Юни 05, 2006 1:48 pm Мнения: 4906 Местоположение: където небето среща земята, ракията е Jameson, а бирата Guinness
|
мдааа симулациии...
то и оргазъм някои симулират...
и че работят симулират ама това е друга тема...
що не го оставите човека да се развива самостоятелно, само с "особенно ценни съвети и указания" в тази област "МИКРОКОНТРОЛЕРИ" дето е форума човек се не става!
_________________ ... ако трети ден не ти се работи... това означава, че е сряда !
|
| Чет Сеп 14, 2006 1:32 pm |
|
 |
|
kiler_4o
|
на мен ми трябва когато почна да уча асемблер и С ако нямам контролер и програматор да мога да пробвам програмите ...
|
| Чет Сеп 14, 2006 2:46 pm |
|
 |
|
didofen
|
 ре
Когато казах да чете, не съм имал в предвид САМО да чете. Но Килер_4о мисля че има нужда от малко четене. Не можеш да вземеш направо поялника и да лепиш без да знаеш някой елементарни неща !
А след това наистина следва много занимания и изпращяване поне на 5 кондензатора, някой ценер и т.н. Само с практика това се учи. Постепенно се напредва. Има и така наречените бързи или инженерни методи за определяне на сума ти неща, а не по теория, така че всичко идва с практика
Последна промяна didofen на Пет Сеп 15, 2006 12:11 pm, променена общо 1 път
|
| Пет Сеп 15, 2006 8:27 am |
|
 |
|
mitko_el
Регистриран на: Вто Яну 24, 2006 6:34 pm Мнения: 1753 Местоположение: Варна
|
[quote="kiler_4o на мен ми трябва когато почна да уча асемблер и С ако нямам контролер и програматор да мога да пробвам програмите ...[/quote]
Няма ли някаква пробна платка (кит),с PIC (щом толкова го препоръчвате), да има някой LED ,(LCD) ,няколко бутона и куплунг за сериино програмиране. Та като напише нещо човека,да види резултата
|
| Пет Сеп 15, 2006 10:51 am |
|
 |
|
Ки4о
|
kiler_4o,като си такъв ентусиаст,последваи съвета на @mitko_el,виж онази история с Млад Конструктор (имали и магазин в Варна) там би трябвало да има някакви развойни средства,виж,евентуално харесай си нещо и почвай. Прдполагам че да инвестираш в стартер-кит е малко скъпо удоволствие,но пробвай да видиш какво ще ти предложат от това списание.Може да има нещо наистина полезно за начинаещ.
|
| Пет Сеп 15, 2006 12:19 pm |
|
 |
|
kiler_4o
|
 Re: ре
вече съм гърмял 3 кондензатора ... значи остават още 2
нещо неможах да разбера за какво точно говори mitko_el ...
/offtopic: Ще съм много благодарен ако някой ми каже с какви букви започват всички видове микроконтролери и памети, понеже като си легна на леглото опирам в някоя платка, комп. захранване, радио за кола и т н ... та все някъде там би трябвало да има поне 1-2 ...
|
| Пет Сеп 15, 2006 5:17 pm |
|
 |
|
The^day^of^DooM
|
|
| Пет Сеп 15, 2006 5:32 pm |
|
|