|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пон Юли 27, 2026 2:25 am
| Автор |
Съобщение |
|
itso.t
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Чет Фев 03, 2005 2:21 am Мнения: 12764 Местоположение: София
|
 Re: Говорилня
Не го мисли - нищо няма да се промени. Няма кой. На тия "отгоре" така им изнася, а народа (тук)... Ми мрънка по кръчми, форуми, фейсбукове. Голяма работа... Франсетата поне за това започнаха да ме кефят. Пенсионна реформа - да се пенсионираш на 123г. И стана мазало... 
|
| Вто Апр 04, 2023 10:18 pm |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30684 Местоположение: София
|
Ами те мислят за хората, като се пенсионираш на 60 и на 70 си умрял, така ще живееш поне до 80 ....от работа никой не е умрял, но от липса на такава много ....лич о за мен, не работиш ли не си жив, какъв смисъл да шаваш ако по цял ден нищо не правиш, пълен паразитизъм.
|
| Вто Апр 04, 2023 10:51 pm |
|
 |
|
itso.t
|
То дотогава SMD чарковете ще са с размери 0.02 х 0.05. Не е шега работа на 80 г. да запояваш такива бръмбазлъци. Или да измериш потенциала на двата извода на резистора... 
|
| Вто Апр 04, 2023 11:53 pm |
|
 |
|
emilvtc
Регистриран на: Вто Фев 06, 2007 8:44 pm Мнения: 3175 Местоположение: Пловдив
|
Проблема с пенсиите е огромен. Миналата седмица ходих до банката ми и ме "нападнаха" да съм си сменил допълнителния задължителен пенсионен фонд с техния. Не знам замисляли ли сте се, но държавата абдикира от част от задълженията си към нас като пенсионери и насилствено ни задължи да си дадем парите в частни пенсионни фондове. Каква я вършат обаче те? Прибират такса за "обслужване" сумарно около 6.5% за да ни управлява парите ни, в следствие умело ги инвестира и ни докарва доходност под 1%, а в същото време инфлацията в БГ е над 20% ... И какво излиза, че хрантутим въпросните пенсионни фондове, при което парите ни се топят от инфлацията. Ако бяха в банка на влог при 0% лихва, щяхме да сме напред с 5.5% напред (6,5% -1% = 5.5%). Сметката и за предходни "преди кризисни" години е същата. Никога доходността не е надхвърляла и половината от инфлацията и като се прибави и таксата "обслужване 6.5%" картинката е отчайваща. Това, което очаквам е в крайна сметка да продължавам да хрантутя въпросните частни пенсионни фондове и в крайна сметка като ми дойде времето за пенсия - тези фондове да "фалират" и да духам супата. Т.е. "законна" кражба от нас. Та от тази гледна точка - трябва да започнем да инвестираме в по-яки микроскопи за да можем да виждаме компонентите с размер 0,02х0,05, както и в серво манипулатори, за да можем да решим проблема и с треперещите ни ръце и всичко това с цел, да можем да си вършим работата и на 80 годишна възраст (ако доживеем де). Днес гледах интервю на Николай Марков. Мисля, че е интересно да се чуе.
|
| Сря Апр 05, 2023 8:24 am |
|
 |
|
mitko_el
Регистриран на: Вто Яну 24, 2006 6:34 pm Мнения: 1753 Местоположение: Варна
|
 Айде на мезето...
_________________ За пари сичко праим,даже и работим...
|
| Сря Апр 05, 2023 9:16 am |
|
 |
|
ToHu
|
В моето семейство няма мъж доживял до пенсия ....ее добре де, дядото от към майка ми, ама защото беше военен.
|
| Сря Апр 05, 2023 9:42 am |
|
 |
|
Grubi
Регистриран на: Чет Мар 16, 2006 9:42 am Мнения: 12095 Местоположение: Гьотеборг
|
Начи - противно на логиката военните доживявят до старини  Цивилните мрат като хлебарки... Но е логично да е така, сигурно ако се направи статистика затворниците, военните, лудите и инвалидите живеят най-дълго.
|
| Сря Апр 05, 2023 11:26 am |
|
 |
|
ToHu
|
Не съм казал доживял до старини, а до пенсия, има голяма разлика 
|
| Сря Апр 05, 2023 4:28 pm |
|
 |
|
ДедоБоре
|
e, като се пенсионираш на 80, младеШ ли ще си? и ще трябва да чакаш още 10 години за безплатна карта за градския транспорт, която ... струва 10лв
|
| Чет Апр 06, 2023 7:24 pm |
|
 |
|
HSB
Регистриран на: Сря Юли 26, 2006 12:15 pm Мнения: 1375 Местоположение: Phoenix AZ
|
 |  |  |  | emilvtc написа: Проблема с пенсиите е огромен. Миналата седмица ходих до банката ми и ме "нападнаха" да съм си сменил допълнителния задължителен пенсионен фонд с техния. Не знам замисляли ли сте се, но държавата абдикира от част от задълженията си към нас като пенсионери и насилствено ни задължи да си дадем парите в частни пенсионни фондове. Каква я вършат обаче те? Прибират такса за "обслужване" сумарно около 6.5% за да ни управлява парите ни, в следствие умело ги инвестира и ни докарва доходност под 1%, а в същото време инфлацията в БГ е над 20% ... И какво излиза, че хрантутим въпросните пенсионни фондове, при което парите ни се топят от инфлацията. Ако бяха в банка на влог при 0% лихва, щяхме да сме напред с 5.5% напред (6,5% -1% = 5.5%). Сметката и за предходни "преди кризисни" години е същата. Никога доходността не е надхвърляла и половината от инфлацията и като се прибави и таксата "обслужване 6.5%" картинката е отчайваща. Това, което очаквам е в крайна сметка да продължавам да хрантутя въпросните частни пенсионни фондове и в крайна сметка като ми дойде времето за пенсия - тези фондове да "фалират" и да духам супата. Т.е. "законна" кражба от нас. Та от тази гледна точка - трябва да започнем да инвестираме в по-яки микроскопи за да можем да виждаме компонентите с размер 0,02х0,05, както и в серво манипулатори, за да можем да решим проблема и с треперещите ни ръце и всичко това с цел, да можем да си вършим работата и на 80 годишна възраст (ако доживеем де). Днес гледах интервю на Николай Марков. Мисля, че е интересно да се чуе. |  |  |  |  |
Емо , Даже си ми градски , като доида към Бг ще пием по бира ако искаш.... Обаче , моя съвет е да си смениш мисленето, съвсем приятелски съвет .....и не пиша тука за да се заяждам. Държавата да абдикира от нещо .....е остатък от социализма. Веданга давам пример- в Япония пенсия няма,пенсия има само ако си бил полицаи,пожарникар илипощаджия и от сорта -демек на държавна работа – за всички други държавата НЕ СЕ ГРИЖИ да им осигурява пенсия. На площ 3,5 пъти по голяма от БГ живеят 125 милиона и никои не мрънка че няма пенсия,ако че са една от доволно най развитите страни в света. Ние хората сме същества в природата , в природата НЯМА ПОДРЕДЕНИ СИСТЕМИ, всеки се спасява индивидуално. Даже и по комунизма тава дето осигуряваха беша пълен т***к, затова персоната се стяга и си мисли сама за старините. Подобно е и тука в Америка- така наречената социална пенсия ( за която ми отдържат кинти от заплатата и не мога да го спра това) си е пълен алабализъм щото един ден с тия кинти да се издържам на старини е умряла работа. Тукашното 401 к е същото като тва дето разправяш- и намене ми взимат 11 долара на месец за управление на моите кинти – мога да го спра ама ще трябва аз сам да кликам по веб саитовете и да си управлявам инвестиците....да де ама аз съм смотан и не разбирам и не мога да правя пари на борсата.... И наменене ми харесва ама това е положението. И аз искам някои да се грижи за мен еи да ми осисгури пенсия ама на .... не става тъй. Един мои човек , българин в немско се пенсионира таз година , работил е като нас индженерин поне 25 г в немско – и като ми разправя какви кинти ще вземе ....тъжна картинка , даже и в немско дето е социално -пак си умрял от глад. Жена му е лекар , и даже ми каза , кат се пенсионира жената – даже и тогава с 2 пенсии и собствена къща – няма как да се изказа в немско и сигурно ще се приберем в БГ. От друга страна само за пример – съзнателно или не – тука ( Аризона) разни пак наши хора дето познавам ,са успяли да купят по 1-2-3 апартаменти ,къщи и т.н и си прибират някви що годе кинти дето и стават за тука в Америка.... и като погледна какво са работили тия..... заварчик ,гледач на страи хора .....бе все някакви ниско квалифицирани работи дето се вика ....да де ма накрая аз сврия на кавал ,а ония си имат пропъртита дето им носят кинти. Едиснственото е че тия са дошли едно време когато цените не са били дебели ,ама пък и с тяхните работи и доходите не са им били големи. Та спасението е ИНДИВИДУАЛНО , спасение за масата има само ако си в тия страни там дето има петрол , дето господ ги е надарил.
|
| Чет Апр 06, 2023 8:11 pm |
|
 |
|
itso.t
|
В новия проектозакон всички под 7-битови (127 г.) ще минават за младежи. След това стават подрастващи. И т.н. 
|
| Чет Апр 06, 2023 9:45 pm |
|
 |
|
ToHu
|
Мне, идеята е да умреш преди изобщо да има нужда да се пенсионираш, какво по хубаво от това ?
|
| Чет Апр 06, 2023 9:56 pm |
|
 |
|
Н'бабане Гт'муан'га
|
Има по-хубаво - да се пенсионираш много години преди да умреш и да си живееш живота с кеф дотогава 
_________________ 'просто' е технически синоним на 'красиво'
|
| Чет Апр 06, 2023 11:03 pm |
|
 |
|
itso.t
|
Не звучи лошо, но в уравнението има едно неизвестно... 
|
| Чет Апр 06, 2023 11:28 pm |
|
 |
|
nik
|
HSB, аз нямам против да няма пенсии, стига да не принуждават хората да плащат вноски с обещанието че ще има пенсия, а дефакто да е само символично.. и то ако случайно доживееш
|
| Чет Апр 06, 2023 11:49 pm |
|
|