|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пон Юли 27, 2026 10:41 pm
Залепяне на ферити - ЕЕ трансфортматор?
| Автор |
Съобщение |
|
tropper
Ранг: Новодошъл
Регистриран на: Вто Сеп 20, 2005 10:01 pm Мнения: 128 Местоположение: София
|
 Залепяне на ферити - ЕЕ трансфортматор?
Можете ли да ме насочите с какво се лепят двете ЕЕ-та за трансформатор? Предполагам трябва да е някаква здрава смола че да издържа на 80-90 градуса поне. Говорим за малко трафче Е16, ако това има някакво значение. Гледам пред себе си един от тези готовите на Кашке, дето комет ги продават, и са го залепили с нещо черно, господ знае какво ?!?!
Другото, което ме интересува в тоя контекст - от какъв материал трябва да е изолационната лепенка между намотките и евентуално от къде може да се намери такава?
_________________късото съединение прави силата ------------------------------- http://www.zahranvane.com/
|
| Пет Сеп 15, 2006 3:43 pm |
|
 |
|
Ки4о
Ранг: Форумен бог
|
Между 2-те Е-та има ли въздушна междина?Първоначално могат да се захванат с нещо от сорта на каноколит,а в последствие да го потопиш трансформатора/дросела в епоксидна смола.Другия вариант е да питаш в Бестимекс за някакво по-здраво лепило температурно устойчиво.За изолационната лента между намотките - използвам тефлон,но не от този за водопроводни нужди,а е на лента,полу-прозрачен.Но става и с тефлон за водопроводни инсталации,но дрябва да намотаеш няколко слоя.Другия вариант - хостафанова лента,но трябва да имаш под ръка от смолата с която се мажат намотките на ел.двигателите.Правил съм с такава смола и хостафан високоволтов трансформатор,стана супер,но е голямо цапотене.Честно казано епоксидната смола е най-приемливия вариант при 1-2 бройки.Има и готови макари за трансформатори със секционирани макари,пробвай с такава ако намериш.
|
| Пет Сеп 15, 2006 5:41 pm |
|
 |
|
Wise
Регистриран на: Нед Дек 19, 2004 6:26 pm Мнения: 1628 Местоположение: Сливен
|
Ако е само за проба - стягай с някаква скоба, без да лепиш.
После трудно се отлепя - само с чупене става.
Ако е за производство - за малка серия съм лепил с каноконлит.
Голяма не съм правил.....
Ако само пробваш = може и само да го стегнеш с лентичката.
Между намотките - има си такава лента (насмолена), а има и някаква силиконова/тефлонова
с поялника не се топи - бяла е и тънка
но не знам от къде се взема - моята е с надпис на руски  може да ми е набор....
ама имам само 400 метра останали
// за междината @Ки4о е споменал - аз говоря когато няма.
|
| Пет Сеп 15, 2006 8:25 pm |
|
 |
|
Nikola Kirov
Регистриран на: Нед Окт 31, 2004 9:19 pm Мнения: 4464 Местоположение: Stara Zagora
|
Преди години ни се беше наложило да правим трафове. Смола точно като за тази работа взехме от Институт за Полимери и Смоли в София. Не знам дали съществува още. От там сме вземали и други материали от тоя тип. Последно взимахме епоксидна смола с кварцов пълнеж за заливане на платки. Освен че не се свива много малко при втвърдяване е и доста топлопроводима. Така че има какво да се види там. Ако някой е ползвал услугите им скоро и на мен ми е интересно да даде актуални телефони и адреса им. Че съм ходил няколко пъти там преди но сега изобщо не се сещам как се стига до там 
|
| Пет Сеп 15, 2006 8:39 pm |
|
 |
|
¶
Регистриран на: Пет Фев 25, 2005 1:58 pm Мнения: 4585 Местоположение: US
|
Трябва да имаш предвид, че залепването с каквото и да е лепило променя параметрите на трансформатора. По фабричните трансформатори много рядко ще видиш залепени, обикновено ги затварят с метални скоби или с лепенки острани ги прихващат. Колкото и тънък слой лепило да намажеш, променя се въздушната междина и това вече не е твоят трансформатор. Аз използвам изолирбанд или хартиено тиксо за стягане, изрязвам си достаъчно дълга и тясна ивица, след което намотавам. Точно за Е16 в Комет има и капачета, след стягането трансформатора се набутва в капачето.
_________________ Ето аз дишам, работя, живея и програми пиша тъй както умея, с проца под вежди се гледаме строго и боря се с него доколкото мога....
|
| Пет Сеп 15, 2006 10:13 pm |
|
 |
|
Ки4о
|
@Пирев,аз съм виждал как като махнеш лепенката на фабричен трансформатор,под нея двете Е са залепени,че и в макарата има лепило.Въздушна междина от няколко микрона няма чак толкова да промени параметрите на трансформатора.Ако обаче има някакъв пълнител в смолата-определено ще се промени.В последнитр няколко години като съм отварял захранващи блокове ми прави впечатление че масово лепят трансформаторите,а използване на скоби съм виждал само в някой захранвания на телевизори.Сега пред мен имам едно ТХО на Филипс и се чудя как да му изкарам ферита,защото е ЗДРАВО залепен.Работата е там,че има някаква партида немски ферити (незнам производителя) които се пристягат с 2 щпилки и 2 пластини за разлика от руските и Хагито които се пристягат със скоба с П-образна форма и пластина,но работата е там че и при тези ферите ги залепят двете половинки.
|
| Съб Сеп 16, 2006 11:55 am |
|
 |
|
¶
|
Ки4о, опитай се да направиш FlyBack трансформатор с лепене да видиш какъв гювеч се получава. КПД-то веднага пада с около 10%. Точно тия микрони понякога си правят лоша шега. Гледал си по фабрични, но големи серии, примерно на 10 000 трансформатора мога да направя статистика с около 100-200 и да видя средно с колко мърда мюто, след което на воля да лепя, но за малки серии не става с лепенето, няма никаква повтаряемост. Лепят ги не за механично затваряне, а за да не се получава звукови честоти от транформатора. Освен това няма никаква гаранция, че следващата партида лепило има същия състав и слой със същата дебелина може да даде съвсем друго мю. Иначе китаеца всичко залепва, даже не запоява ами залепва проводниците за платката  Използвам за импулсни захранвания Kaschke феритите, стягам ги с изолирбанд или хартиено тиксо, понякога ми греят до около 50-60 градуса, но стягането не е мръднало.
_________________ Ето аз дишам, работя, живея и програми пиша тъй както умея, с проца под вежди се гледаме строго и боря се с него доколкото мога....
|
| Съб Сеп 16, 2006 8:11 pm |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30686 Местоположение: София
|
Ами може да се лепи, ако си си го предвидил според мен разликата не е толква огромн, само да не слагаш и във въздушната междина от това лепило. Ако не трябва да има въздуна междина има смоли с феропълнеж но те по скоро са за по груби работи, в смисл с тях не може д сложиш на нго тънък слой, но пък запулват всички неравности по феритите, е мю-то няма как да не се промени, но явно материала който слагат е едентичен и мърданео е константно. Аз такива не съм ползвал но съм виждал да позлват. Иначе и аз позлвана Пирев метода хартино тиксо, а ако не нагрява и PVC лента върши работа.
|
| Нед Сеп 17, 2006 11:59 am |
|
 |
|
Nikola Kirov
Регистриран на: Нед Окт 31, 2004 9:19 pm Мнения: 4464 Местоположение: Stara Zagora
|
Смолата която ни дадоха преди в тоя интситут си беше перфектна. Не забелязахме някакви разлики между лепените с нея трафове и прототипните образци които бяха стегнати с скоби. Не че сериозно сме правили замервания но от гледна точка на работата на инверторите за които бяха трафовете разлика нямаше. По спомен я даваха до 180 градуса да държи.
|
| Нед Сеп 17, 2006 1:14 pm |
|
 |
|
nik
|
когато има междина не е от особено значение лепилото, но когато не трябва да има междина тогава на фабрични трафове съм виждал залепени само отвън с по две капки смола, счупих един такъв, там където прилепват феритите нямаше нищо. интересно само каква е тази смола.... общо 4 малки капчици държат всичко, на поялника не мърдат, като ги стиснах с клещите едната се отчупи с малко ферит
|
| Пон Сеп 18, 2006 12:18 am |
|
 |
|
¶
|
За лепене отвън няма проблем. Ако има въздушна междина на ядрото, а на страничните няма, и сложиш на страничните лепило всичко отива на кино. Ако има и на страничните междина, то тогава трансформатора не е капризен. Ти страничните не се ли наричаха яреми ?
|
| Пон Сеп 18, 2006 12:38 am |
|
 |
|
nik
|
отвън имах предвид не между феритите, а отвън..... допират двете части, долепят плътно без никакво разстояние и отстрани капват една голяма капка върху линията на съединяването, която не може да влезе между феритите, но е достатъчно здрава да ги държи така, така правят 4 капки...
|
| Пон Сеп 18, 2006 12:47 am |
|
 |
|
tropper
Ранг: Новодошъл
Регистриран на: Вто Сеп 20, 2005 10:01 pm Мнения: 128 Местоположение: София
|
Така.... благодаря на всички за интересните отговори...
В случая става въпрос за flyback наистина, междината е на средния ствол. Въпроса не е за прототип, прототипа си го направих, по-скоро ме интересува за малки серии (100-200) или за по-големи (>1000) ако е дал Господ да намеря финансиране, трябва да знам какво да искам от завода...
За залепянето, доколкото разбирам Пирев има предвид слой лепило между повърхностите които се допират. Това наистина би променило параметрите.
Аз си мисля за стягане на двата ферита един за друг, след което потапяне в лепилото на цялата сглобка с все макарата. Не се ли прави по този начин по принцип? В този случай лепилото като дебелина няма да се отрази на междината, но какво трябва да е за да не се променят много магнитните й свойства, т.е. да си остане "въздушна" междина? (това с феро-частиците отпада моментално  )
Става. С нагряване. Ама трябва да оцелиш точно колко 
_________________късото съединение прави силата ------------------------------- http://www.zahranvane.com/
|
| Вто Сеп 19, 2006 7:57 pm |
|
 |
|
JoroS
Ранг: Популярен
Регистриран на: Съб Юли 09, 2005 12:49 pm Мнения: 306 Местоположение: София
|
Наследник на института по полимери и смоли е, мисля, Химатех АД - www.chimatech.bg
|
| Сря Сеп 20, 2006 8:16 am |
|
 |
|
Nikola Kirov
|
Ако действително са те,са махнали явно точно нещата за електричарски приложения. А преди си беше доста застъпена.
|
| Сря Сеп 20, 2006 12:44 pm |
|
|