| Автор |
Съобщение |
|
Реконструктор
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Съб Сеп 25, 2004 12:32 pm Мнения: 8382 Местоположение: София
|
 Тунинг на климатик
Тия китайци хич не ги бива да пишат софтуер. Климатика или прави кучешки студ, или не охлажда добре и е жега. Границата е 24-25 градуса - като го настроя на 24, компресора бачка нонстоп и е студ. На 25 се включва само от време на време, но крайно недостатъчно за да изстуди и е горещо. Не разбирам, има ли проблем компресора да се включва и изключва на по-чести интервали? Доколкото разбрах, комутирането става с просто реле, даже се чува как цъка вътре в климатика. Колко му е да направя байпас на захранването и да си сложа мой контролер?
Далеч по-безумната идея е освен собствен контролер, да му сложа и инвертор.  Доколкото разбирам, той позволява регулиране на оборотите на компресора, но в тая област съм гола вода и изобщо не съм в час кое как е. Дали може да стане? 
|
| Пон Сеп 18, 2006 8:13 am |
|
 |
|
Predator_MF
Регистриран на: Чет Окт 07, 2004 1:22 pm Мнения: 1949 Местоположение: София
|
Първо правило на хардуеристите - не отваряй нещо работещо 
|
| Пон Сеп 18, 2006 10:35 am |
|
 |
|
Цецо
Регистриран на: Пон Сеп 27, 2004 9:22 am Мнения: 15501 Местоположение: София
|
 Re: Тунинг на климатик
Що китайци бе?
Твойта кола не беше ли джапанска? То че електроизпълнението е китайско, сигурно е, ама софтуера едва ли са го писали китайци. Кой е луд да им дава да пишат софтуер за кола?
А ако го настроиш например на 20 има ли същия ефект? Или е точно около 24 градуса само? Щото както си го описал то излиза че управлението нещо не работи като хората. Или поне обратната връзка му се губи нещо.
Edit: Аз пък що реших, че говорим за автомобил? Не ми обръщайте внимание на глупостите в такъв случай.
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
Последна промяна Цецо на Пон Сеп 18, 2006 11:57 am, променена общо 1 път
|
| Пон Сеп 18, 2006 10:47 am |
|
 |
|
ДедоБоре
|
той май говори за сплит климатици?
и мене ме нервят нещо как са ги направили, но на принципа нa хищника само ги ползвам.
слагането на инвертор би трябвало да ги направи работещи и при малки минусови температури. този инвертор може да се управлява от самото реле - при включване да увеличава плавно оборотите с градиент, зависим от околната температура; а при изключване - да ги намалява пак плавно.
ще е интересна една дискусия по въпроса.
|
| Пон Сеп 18, 2006 11:23 am |
|
 |
|
velio
|
Дедо, инвертора не го ли слагат за да регулират мощността на компресора (оборотите) спрямо температурата? . По тоя начин комфорта е доста по-добър - температурата се поддържа по-точно. В противен случай климатика работи на макс или изобщо не работи и постоянно ти е ту горещо ту студено.. Митсубиши дори твърдят че техните инверторни климатици (DC PAM - IPAM или VPAM - имат някакви такива термини) като достигнат зададената температура успяват да я поддържат без промяна на мощността на компресора (обикновените инвертори също поспирват от време на време).
От друга страна кофти инверторите имат тесен диапазон на регулиране на оборотите на компресора....
Инверторните климатици според мен не замръзват (т.е. по-трудно замръзват) именно защото рядко работят на максимална мощност...
|
| Пон Сеп 18, 2006 11:56 am |
|
 |
|
MYXATA
Регистриран на: Пон Юни 05, 2006 1:48 pm Мнения: 4906 Местоположение: където небето среща земята, ракията е Jameson, а бирата Guinness
|
мисля,че това беше от един стар руски филм за войната..и там един старшина мъдро обясняваше не войниците-"технику не трогай, и она тебя не подведет "
_________________ ... ако трети ден не ти се работи... това означава, че е сряда !
|
| Пон Сеп 18, 2006 11:58 am |
|
 |
|
MYXATA
Регистриран на: Пон Юни 05, 2006 1:48 pm Мнения: 4906 Местоположение: където небето среща земята, ракията е Jameson, а бирата Guinness
|
а иначе по темата..
ако може да провериш къде ти е датчика за температура..
може там да има проблем..
_________________ ... ако трети ден не ти се работи... това означава, че е сряда !
|
| Пон Сеп 18, 2006 12:00 pm |
|
 |
|
Ки4о
|
Мухата е прав-най-вероятно ти се е скапал термосензора(обикновенно е термистор със стойност 10К).Първо провери това и кабелите към платката,ако мислиш да пипаш климатика.Инвертора ти дава и някой-други предимства - по малки охладител и изпарител и някой други екстри но не ти трябва да слагаш.Сега за датчиците-те са 2 един на външното тяло и един на платката който мери стайната температура.Явно проблема е в този за стайната.Може и термистора да е запраше(облепен с прах) и за това-ако е така-четката и внимателно почистване на платката от праха.Още нещо-ако има управление на климатика поставено на стената твърдо закрепено (и един кабел стига до него от климатика) термосензора се намира в тази кутийка,в смисъл ако си разглобил климатика и се чудиш къде е сензора и не го намираш 
|
| Пон Сеп 18, 2006 12:49 pm |
|
 |
|
Lupus
Регистриран на: Сря Дек 01, 2004 12:44 am Мнения: 2811 Местоположение: София
|
За климатиците може да се прочете доста тук:
http://forum.setcom.bg/index.php/topic,24884.0.html
А и в Библията е казано: "Питай, ще ти се каже, поискай, ще ти се даде."