Отговори на тема  [ 37 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3  Следваща
какво може да се направи с ток? 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог

Мнение Re: какво може да се направи с ток?
Това с дестилираната вода изглежда като много добра идея. Има и готови уреди, само не знам до колко издържат на варовик...

Вто Юни 06, 2023 9:55 pm
Профил
Аватар

И аз съм за крипто. Колкото и да му пада цената, все пак тока е напълно безплатен. :)

Сря Юни 07, 2023 10:00 am
Профил
Аватар

Нямаше ли един момент, че китайците пуснаха някакви ASIC ферми които обезмислиха смятането с GPU-та. Един вид колкото и да се напъваш ако нямаш достатъчно изчислителна мощност не можеш да се класираш. Интересно дали има синдикати на малки минъори, които позволяват да се заобиколи проблема. Или пък алтернативни криптовалути където все още да си струва.

Варовика е въпрос на редовно третиране с лимонена киселина или превентивно със сол, като и двете не са скъпи. Та не би трябвало да се превърне в голям проблем.

Направи ми впечатление, че като дискутирах темата преди време с познати, някои от които на ниско платена работа в 90% от случаите реакцията беше. Ама ти ако така правиш 1000 лв от енергото, защо да се напъваш за 1000 отгоре. То е много хамалогия, тя инвестицията ще се изплаща две години и подобни. Ако е за 5000 на месец отгоре ела и ме търси...

По принцип 5% възвращаемост на инвестицията без значителни редовни усилия или риск е интересно. 8% е много интересно. Над 10% говорим за златна мина. Ако трябва да се напъне за нещо човек, пак прцентуално от заплатата. 20% отгоре си струва някой друг уикенд през годината, 50% и няколко часа седмично отгоре, 100% златна мина. За много хора обаче не е така, което е добре за останалите разбира се, но е зле за благополучието на обществото като цяло. Почвам да си мисля, дали цялостната консумация на алкохол и други подобни няма роля тука. Или аз имам объркана ценностна система.

Сря Юни 07, 2023 11:22 am
Профил WWW
Аватар

HCL написа:
Нямаше ли един момент, че китайците пуснаха някакви ASIC ферми които обезмислиха смятането с GPU-та. Един вид колкото и да се напъваш ако нямаш достатъчно изчислителна мощност не можеш да се класираш. Интересно дали има синдикати на малки минъори, които позволяват да се заобиколи проблема. Или пък алтернативни криптовалути където все още да си струва.

Всъщност има продукти на пазара, които са специализирани точно за тия цели. Веднага се сещам за Antminer, но има и други, просто трябва да се потърсят. Човек ако има ток на корем както Миро, потенциално може да прави добри пари от нищо, без първоначалната инвестиция за хардуера естествено

Сря Юни 07, 2023 11:45 am
Профил

Продай я обратно на енергото.

Сря Юни 07, 2023 1:57 pm
Профил
Аватар

Машинка за сладолед, и го пусни на дъмпингови цени. Може и слъш, или както там му се казва.
В лошия случай - автомат за лед.
Или да продаваш ток директно на съседите - но не знам дали е законно.

Сря Юни 07, 2023 4:59 pm
Профил

Grubi написа:
Машинка за сладолед, и го пусни на дъмпингови цени. Може и слъш, или както там му се казва.

Май не е законно да продаваш на съседите. Не помня къде беше, но се коментираше тази тема.

Сря Юни 07, 2023 6:16 pm
Профил
Аватар

Фани двете жици и ще ти светне ламбата (какво да направиш с тока). :D

Сря Юни 07, 2023 6:25 pm
Профил
Аватар

emilvtc написа:
Grubi написа:

Май не е законно да продаваш на съседите. Не помня къде беше, но се коментираше тази тема.

е ако ток не е законно, може да продаваш заредени батерии
а лед и следолед надали е незаконно, дори и на съседите. Или да отвориш хладилен контейнер за целия квартал.

Чет Юни 08, 2023 10:27 am
Профил

Пичове не става въпрос за някаква супер далавера. Излишъкът изглежда много, но обърнат в пари е по-малко от цигарите ми дневно. Няма да тръгна да продавам ток. На комшиите съм захранил съседните гаражи безплатно още преди да сложа слънчогледите. Няма проблем да закачам и апартаменти, но чисто технически превключването няма да е просто. Все пак не искам да си хабя батериите, демек ако ще давам ще е само през деня и то ако е слънчев ден. Демек трябва табло, контактори, ала-бала и самото превключване ще е гадно, особено ако не сме на една и съща фаза.
А и комшиите ми (тия с които се разбирам) не са я закъсали, един има казина, другият е арендатор, изобщо не са опрели да им подарявам по 5 лева на ден. По-скоро те биха могли да инвестират в още слънчогледи/батерии ако измислим някакъв разумен технически вариант за кооператив. Не са инвестирали просто защото сметката им за ток изобщо не ги притеснява, а от слънчогледите без баланс няма никаква далавера.

Иначе по темата ми е странно, понеже уж за всяко производство си трябва ток, а пък се оказва че като имаш ток хич не е лесно да го оползотворяваш. Още не съм проучил това за дестилираната вода, но на първо четене изглежда интересно. С копачки и сървъри определено ще ми е по-забавно, щото е много по-близка до нашата област, но пък нямам грам идея доколко и дали могат да се вадят пари с тях.

Чет Юни 08, 2023 10:58 am
Профил
Ранг: Почетен член
Ранг: Почетен член
Аватар

За копачки да набиеш повече пари от колкото ти е соларната система не ми се вижда оферта. Ако намериш човек с хардуера и се разберете...

Чет Юни 08, 2023 11:12 am
Профил
Аватар

Grubi написа:
е ако ток не е законно, може да продаваш заредени батерии...

Това е хубаво, но е свързано с хамалогия и разправии. Същото се отнася и за идеята за водата.
В това отношение идеята за криптото като че ли е най-удачна...

Чет Юни 08, 2023 11:16 am
Профил
Аватар

Ако отвориш сушилня, дестилираната вода ще ти е подарък :) Може да сушиш и луканки, ако има място.
А иначе си прав - няма смисъл за кутия цигари на ден. Другото за което се сещам е да осветиш възможно най-добре улицата, но предполагам че вече си го направил.
Копачките...ако ще е нещо за лекарства или извънземни ще е полезно, а за другото - времето май мина преди 5-6+ години.

Чет Юни 08, 2023 12:00 pm
Профил

За луканки място все ще намеря, стига някой да ми ги даде ;-)
Това за водата пасва и като инвестиция и като всичко. Особено на село ако сложа слънчогледи ще е перфектно, понеже там вода мога да вадя 5-10 куб/час и така 24*365. Единственото ми ограничение е дебита на помпата, нямам друго. Няма как да остана без вода, понеже съм на 200м от брега, а водата ми е 3-4 метра под морското ниво. Няма случай някой сондаж в региона да е пресъхвал, в краен случай теква морска вода. Всъщност тя и сега е леко "солена". Правех проби и хлоридите ми бяха около 400мг/л, а нормата беше нещо от сорта на 380. Но според лабораторията това важи за цялото североизточно черноморие и в тоя смисъл си е баш в нормата. Тъй като се вади от малм-валанжа е сравнително без замърсявания. Според специалист цикълът е над 1000г., демек това което вадя сега е влязло преди мнооого години. И по принцип си е питейна вода, но заради хлоридите избягваме да пием.
Та мисълта ми е, че ако измисля начин да махам хлоридите пак е някакъв вариант. Не знам ако една част дестилирам и после смесвам какво ще се получи. Идеята е, че ако я докарам до качествена питейна вода просто ще я пием, вместо да мисля за търговия.
А другото удобно за дестилация е, че по-големите машини ползват вода и за охлаждането, което също ми пасва перфектно.

Чет Юни 08, 2023 1:08 pm
Профил
Аватар

miro_atc написа:
...Та мисълта ми е, че ако измисля начин да махам хлоридите пак е някакъв вариант. Не знам ако една част дестилирам и после смесвам какво ще се получи. Идеята е, че ако я докарам до качествена питейна вода просто ще я пием, вместо да мисля за търговия.
А другото удобно за дестилация е, че по-големите машини ползват вода и за охлаждането, което също ми пасва перфектно.

Има системи за обработване на всякаква вода, механично филтриране, омекотяване, обратна осмоза, а ако ще се използва за консумация - минерализиране и какво ли не.
В такава система скъпи са мембраните за осмоза и помпите за тях. Другото е почти ширпотреба.

Чет Юни 08, 2023 2:09 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 37 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3  Следваща