Отговори на тема  [ 98 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 3, 4, 5, 6, 7
USB logic analyser/osciloscope 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог

Мнение Re: USB logic analyser/osciloscope
Въпросните жички внасят в измерваната верига паразитен капацитет няколко десетки pF и ако снифвания сигнал е през "съгласувана" импедансно верига с дадена дължина - жичките хич нама да ѝ се отразят добре. Отделно, че те товарят изхода във веригата която мерим. Паразитния капацитет освен че замазва фронта на сигнала - внася и закъснение във веригата.
Та какви гигасемпли, какви 5 лева ...

Най-бързите сигнали, които ми се е налагало в моята работа да анализирам с лог. анализатор бяха 27MHz 8бит паралелен бъс и SPI комуникация. От там нагоре тези кутийчета май не стават.

Пет Юни 16, 2023 6:02 pm
Профил
Аватар

Идеята на гигасемплите би трябвало да е по-различна от семплиране на сигнал с честота стотици мегахерци.
С голям семпълрейт има по-добра резолюция. По-прецизно може да се хванат времена, закъснения между сигнали и т.н.

А за трансфера... Малкия DsLogic (16+) при 16 канала и сепълрейт 100 MHz, с компресия, при по-динамични данни, а не само спорадично тук и там да се променя някой бит, може да запише данни под една секунда.

Редакция:
Сондите наистина са с голям импеданс. В сайта на Sigrok имаше рентгенова снимка на входната част. Сондата не е само кабелче...

Пет Юни 16, 2023 6:12 pm
Профил

Ще видим като пристигне, поръчак и екранирани кабелчета.
Емил, аз си мисля че до към 100 Mhz няма да има проблем с кучийчето от гледна точка импеданси, ама трябва да се види. Ако говорим за сале-то, поне това дето имам няма никакъв шанс на такива честоти, имаш един резистор 560 ом и от там цифров вход, но за това другото, съдейки по размера, може би има малко повече неща вътре, като дойде ще кажа. Ще му генерирам малко сигнали с HP-то да видим как ще ги покаже.

Груби за тия ....как му се казва не знам :) имаш голяма почерпка, не съм убеден че това другото ще е по-добро, никак даже. Аз опитвах да изпозлвам подобни но е мъка, може би ако е много прецизно но и масивно, така че да може да пуснеш рамото да натежи където мериш и тогава да стегнеш оста ... пробвал съм с таквиа стативи за микрометри, ама си е наказание, отделно размера .... а това на PCBite не заема почти нищо, спокойно може да наслагаш 5-6 -7 сонди без да си пречат, чудна работа върши.

Пет Юни 16, 2023 8:12 pm
Профил
Аватар

ToHu написа:
Ще видим като пристигне, поръчак и екранирани кабелчета...

Хм, че едно време кутийката идваше окомплектована с необходимите кабелчета + едно резервно...

Пет Юни 16, 2023 9:27 pm
Профил

Ами може аз да не съм разбрал, но май идва с неекранирани кабелчета, аз затова поръчах и едно с екранирани, може и да не съм прочел, то дремех и четох малко по диагонал, та може и да идва с екранирано. Като дойде ще видим, ама аз змаинавам за месец и нещо до мексико, та ще е като се върна, ако не е изчезнало по пътя, напоследък голяма каръщина с пратките ме гони.

Пет Юни 16, 2023 9:45 pm
Профил

ToHu написа:
Това е за случая когато сендваш към PC-то , вътрешния буфер предполагам може да го запълниш със всички канали, но то на 1 GS няма да е много :) , какво идва 2 сек запис .. зависи колко битова им е паметта. Ама 1 Ghz ... тая работа вече не е за такива играчки според мен. Поръчах едно, като дойде ще пиша. Ицо добри жокери дава, от Hioki-то съм много доволен.
Така и така сме на тема анализатори, те това : https://sensepeek.com/ тук заслугата е на Груби, страхотна работа върши, аз скоро го купих и бях пробвал ей така да видя дали става, но от няколко седмици работя с една платка и това е просто незаменимо. За постоянна работа е логично да си запоиш кабелче на тестовите точки, но да сложиш някъде сонда да погледнеш е перфектно. Струва си всяка стотинка, аз малко скептично го купих само с 4 логически сондички и две за скоп, но със сигурност ще купя още логически, за скопа няма нужда, моите сонди му пасват идеално. Мойте са от тоя модел : https://sensepeek.com/4x-sq10-probes-with-test-wires и според мен това е по-добрият вариант, първо че може да сложиш и скопска сонда вътре, отделно ми се струва по дуракоустойчиви.
Изобщо последните придобивки се оказват доста полезни, микроскопа и той върши чудна работа, изобщо се чудя къде ми е бил акъла та не съм купил досега.

Това изглежда добре, да запитам - като пишат проби - дават тва твърдото дето се огъва + проба( скопна или обикновенажична или т.н ) или само твърдата огъваема пръчка?

Съб Юни 17, 2023 2:50 am
Профил

Значи, май ги продават само със сонди, логически или скопски, аз търсех само гъвкавото но май не продават само него. Имат различни модели, едните са SP другите са SQ. SP имат отпред платка, и там се включва кабелчето на логическия или коаксиал на скопа, зависи от цифричката. SQе само желязо, имат логическа сонда, имат и скопска. Скопската е някакъв стандартен китаец, не много лош. Логическата е гумена с налрайник отпред и пин за кабелче отзад.
Гъвкавата част не е твърда, в смисъл не е да е огънеш и да стои, и точно там е трика. Достатъчно твърда е за да не пода ако е под правилния ъгъл, като при това позволява теглото да се предаде ефективно в-у сондата, т.е. имаш натиск гарантиран.
Абе измислили са го, евала.

Съб Юни 17, 2023 5:00 am
Профил

То отдавна пристигна ама сега остана време да го пусна, ами като за бърза проба работи. Закачих го в същата постановка в която беше салето и няма някакви изненади. Има грижа с драйверите за боза 10. Казват да се изключи подписа, но не помага. Това кеото свърши работа е winUsb драйвер инсталиран с някакъв zadig. Не съм го пробвал на много висока скорост, тоя spi е 4 Мхц. Те на как изглежда декодирането, нещо .. малко ми е криво как показва данните, предпочитам да бяха над самите сигнали, но като поработя малко ще видя дали пък така не е по-удобно. Не виждам нещо много по-различно то сале, ще видим колко стабилно ще работи. Идва комплект с екранирани кабелчета, т.е. нямаше смисъл да купувам допълнителни.

Прикачени файлове:
ds logic spi.jpg
ds logic spi.jpg [ 248.01 KiB | Прегледано 1500 пъти ]
Чет Авг 10, 2023 12:23 am
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 98 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 3, 4, 5, 6, 7