|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пон Юли 27, 2026 6:52 am
| Автор |
Съобщение |
|
nik
Ранг: Форумен бог
|
 Re: Ще има ли нов цар?
Напротив, ясна позиция съм изразявал нееднократно, включително и защо съм на запад а не в русия, но уви няколко човека сте зациклили яко на едни и същи плоски опорки от западната пропаганда и си ги повтаряте периодично
Ако ти отговоря за пореден път, ще си извадиш ли глава от там де слънце не огрява или още същия ден ще се изцвъкаш отново, в твой си стил "човешки"
|
| Нед Юли 02, 2023 4:57 pm |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30684 Местоположение: София
|
Според мен Ник е от тези хора които вярват и харесват западната идеология и идеали, но не харесват въплащението и в днешната реалност. Европейците винаги са били със силни леви увлечения, това е от векове, да не кажа от хилядолетия. Дори и в 18-19 век, по време на индустриализацията и пика на капитализма в Европа, отново европа е била силно ориентирана на ляво, според мен от там идва ненавистта към СССР. Макар да са воювали, да са имали много спорове, Русия и Англия не са били много различни до преди да победят болшевиките. Това което се случва в Русия според мен е уплашило западните монарси, или да сме по-конкретни краля на Англия, то това е единствената жива монархия по онова време, но и всички доскорошни монархии като Германия, Австрия, с оглед ориентацията на масите според мен всички западни държави са препознали съдбата си с това кеото се е случило в Русия, и са впрегнали всички сили да я превърнат във враг на всичко живо. Та защо го пиша горното, защото искам да попитам, някой тук разговарял ли е с по-възрасни хора живели на запад, но такива които са вярвали и изповядвали истиснкият капитализъм, защото средно статистическият европеец е социалист до мозъка на костите си ? И защо го питам, защото в доста аспекти аз лично намирам сходства с това кеото споделя Ник с такива хора живели на запад, изключая омразата към САЩ защото те самите са американци. Но виждам как хората живяли във време на реален капитализъм и свободен пазар, ненавиждат това което днес е САЩ, а останалият западен свят малко или много се е превърнал в огледало на САЩ. Та на мен позицията на Ник ми е ясна, макар и силн онеприемлива, защото изхожда от идеи които всъщност никога не са работели, и няма да работят, той иска някаква справедливост, която никога не е съществувала. Разбирам от къде идва ненависта му към САЩ, и от там към всички техни поддръжници и последователи, лично аз не я споделям. Аз си имам мои причини да не харесвам САЩ, но това със сигурност няма нищо общо с несправедливостта, ако някой е в позицията да се възползва, то той трябва да се възползва, така, че Евяропа ще плати масрафа на САЩ това си е проблем на Европа, не на САЩ, всички знаем, че "не е луд тоя който яде баницата".
|
| Нед Юли 02, 2023 7:36 pm |
|
 |
|
stefan63
|
Много ти е дълъг постът и за мене е объркан. Това, което исках да споделя по цитата - гледах наживо една манифестация , организирана от профсъюзите в Рим...имаше много червени знамена..нищо друго впечатляващо. По едно време заваля дъжд и се появиха доста търговци на чадъри. Едва ли някой разбра за какво беенеше манифестацията...търговците из кяриха. Нито капитализмът е проблем, нито лайт версията на комунизма....Изчезна мечтата за звездите, ChatGPT се появи да ни дава акъл...това е проблемът. Наистина страшното е , че недоволните от капитализма си купуват сувенири с фашиста Путин, който и от нацизма не е далеч. Засега не ма е засегнало лично, но никога не е късно.
|
| Нед Юли 02, 2023 9:50 pm |
|
 |
|
nik
|
Тони, като цяло си близо, макар с някои неточности, гледал ли си някоя серия от филма убийствен пъзел, на английски SAW, някакъв психопат хваща хора, упоява ги и ги поставя в ситуация в която трябва да направят нещо за да се спасят, но в крайна сметка всички умират, например вързан с верига за крака, и до него ножовка, взема ножовката и опитва да среже веригата, но установява че веригата е от закалено желязо и ножовката не реже, после се сеща че ножовката не е за веригата, а за крака, и трябва да си отреже глезена за да се освободи от веригата, и изобщо си няма представа какво го чака в следващата стая, ей за това ги ненавиждам американците, защото като един психопат поставят хората в ситуация, уж има избор но трябва да си отрежат нещо, и си нямат идея какво следва... та в тоя случай лафа с баницата не важи, просто говорим за психопати
тук може би греша като казвам сащ, не са само американците, може би е по правилно да казвам англосаксонците, но и евреите не остават по назад
Справедливост не може да се очаква, нека го наречем прозрачност, като ще ни таковат без вазелин поне да спрем соросоидните израстъци та всички да са наясно че ще ни таковат на сухо, а не разни наивни лумпени да ни обясняват колко е розово всичко щото така прочел у фейса
Последна промяна nik на Нед Юли 02, 2023 10:41 pm, променена общо 1 път
|
| Нед Юли 02, 2023 10:17 pm |
|
 |
|
TheWizard
|
_________________ main[-1u]={1};
|
| Нед Юли 02, 2023 10:32 pm |
|
 |
|
palavrov
Регистриран на: Вто Окт 11, 2011 11:53 pm Мнения: 4582 Местоположение: Brussels / Пловдив
|
 |  |  |  | ToHu написа: Според мен Ник е от тези хора които вярват и харесват западната идеология и идеали, но не харесват въплащението и в днешната реалност. Европейците винаги са били със силни леви увлечения, това е от векове, да не кажа от хилядолетия. Дори и в 18-19 век, по време на индустриализацията и пика на капитализма в Европа, отново европа е била силно ориентирана на ляво, според мен от там идва ненавистта към СССР. Макар да са воювали, да са имали много спорове, Русия и Англия не са били много различни до преди да победят болшевиките. Това което се случва в Русия според мен е уплашило западните монарси, или да сме по-конкретни краля на Англия, то това е единствената жива монархия по онова време, но и всички доскорошни монархии като Германия, Австрия, с оглед ориентацията на масите според мен всички западни държави са препознали съдбата си с това кеото се е случило в Русия, и са впрегнали всички сили да я превърнат във враг на всичко живо. Та защо го пиша горното, защото искам да попитам, някой тук разговарял ли е с по-възрасни хора живели на запад, но такива които са вярвали и изповядвали истиснкият капитализъм, защото средно статистическият европеец е социалист до мозъка на костите си ? И защо го питам, защото в доста аспекти аз лично намирам сходства с това кеото споделя Ник с такива хора живели на запад, изключая омразата към САЩ защото те самите са американци. Но виждам как хората живяли във време на реален капитализъм и свободен пазар, ненавиждат това което днес е САЩ, а останалият западен свят малко или много се е превърнал в огледало на САЩ. Та на мен позицията на Ник ми е ясна, макар и силн онеприемлива, защото изхожда от идеи които всъщност никога не са работели, и няма да работят, той иска някаква справедливост, която никога не е съществувала. Разбирам от къде идва ненависта му към САЩ, и от там към всички техни поддръжници и последователи, лично аз не я споделям. Аз си имам мои причини да не харесвам САЩ, но това със сигурност няма нищо общо с несправедливостта, ако някой е в позицията да се възползва, то той трябва да се възползва, така, че Евяропа ще плати масрафа на САЩ това си е проблем на Европа, не на САЩ, всички знаем, че "не е луд тоя който яде баницата". |  |  |  |  |
Ще карам наред: 1) Социализма или по скоро солидарността в западна или по точно северозападна европа е следствия от изключително трудния живот който хората там са водели малко до преди откриването на картофа и последвалата го индустриална революция. Природата по тези земи е била такава, че ако не са били солидарни един с друг не са можели да оцелеят и една зима като няма храна и топлина. Това им е на практика генетично заложено с поколения, няма как да им се избие от битието за някоколко стотин години като преди това с хиляди са живели солидарно. Между другото солидарността не е била чужда и по нашите земи където все пак живота е бил значително по лесен - като тръгне някой да строи къща му е помагало цялото село, една вече поизчезнала традиция но все пак има достатъчно хора които помнят какво беше примерно леене на плоча допреди 30-на години. 2) При ник омразата към щатите колкото и да е (не)разбираема идва на второ място след повтарянето на путинската пропаганда. Едва ли го прави нарочно, предполагам, че си и вярва, но това не го оневинява да принизява всички тук до емоционалния си примитивизъм избягвайки рационалните аргументи които му се повтарят хулейки всички несъгласни с него, че били с промити мозъци. Да де ама всички го знаем вица за бореца в насрещното ... 3) Не знам защо си мисли, че всички несъгласни с него са някакви върли фенове на щатите. Аз не съм. Кракът ми не е стъпвал там и няма и да стъпне. Не ги харесвам. Но още по малко харесвам някой да ми повтаря путинските опорки. 4) Дали европа ще плаща сметките на щатите е спекулация непотвърдена с кой знае какви факти. Да се твърдят такива елементарни неща показва най вече неразбиране на глобализма в който живеем. Всички сме навързани като свински черва. В момента няма как да си поддържаш начина и стандарта на живот без милиони хора да си свършат работата - от мисленето на технологиите, до копането на ресурсите, обработването им, транспортиране, продажба и т.н. Ако в магазините една седмица няма храна ще настане такъв разпад на обществото, че да го видя тогава какво ще ми се пъне колко лоши били щатите и колко добър бил путин. Ама това не го притеснява. Той си има сериозни проблеми в живота и много е мислил и чел даже а другите са с промити мозъци. 5) Омръзнало ми е да му чета несвързаните включвания навсякъде където може да изтроли за възхвала на путин и да громи запада. И това при условие, че всъщност живее на запад. Е, значи все пак вижда повече плюсове отколкото минуси и затова е където е и не е някъде другаде. Ама ги пише наобратно. При това положение излиза, че нещо не ги е премислил кой знае колко нещата и от там всяко нещо което каже вече се подлага на съмнение доколко е вярно и дали не е всъщност наобратно - това е подсъзнателна реакция към всеки когато започне да пише глупости (не се изключвам по никакъв начин). При него обаче няма грам съмнение или колебание в безпогрешността му. 6) Справедливост, равноправие, честност - това са неща които на никой никога не са му са се полагали свише по рождение. Вярването в обратното е една илюзия убила милиони хора последните стотина години. Всеки който недоволства, че нещо не било честно, справедливо или равноправно е неосъзнат или пък осъзнат левак. Дори и да твърди, че не е. Показва неразбиране на човешката природа и инстинкти. Всеки път когато на такива хора е даван форум нещата са отивали на зле. Те нямат идея какво и защо да се промени - искат само всичко да е справедливо защото дълбоко в себе си смятат, че са ощетени и не са получили това което им се полага.
_________________ Мразя да мразя ...
|
| Пон Юли 03, 2023 12:29 am |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30684 Местоположение: София
|
Ами солидорността я разбирам, въпреки, че не я изповядвам. Обаче освен солидарност, има и чист социализъм, хората са свикнали някой да им осигурява куп неща, здравеопазване, пенсия, училище, защита от лоши якапиталист и т.н. Някои от тия неща очевидно би следвало да са приоритет на държавата, например образованиято, и здравеопазването, всяка държава има нужда от здрави и подготвени поданници. Да обаче нещата са много изкривени, например образованието се разбира едва ли не като полагащо се за всеки един идиот, а то според мен трябва да е профилирано според нуждите на икономиката и най-вече целите които държавата си е поставила, и единствено годните да стигат до него, с други думи, купища висши училиша са ненужни. Здравеопазването, тук ролята на държавата би следвало да е да регулира, разумно разбира се, така че да не се стига до безумието което е в САЩ, не казвам да осигурява безплатно здравеопазване, а да не позволява то да става изкуствени скъпо. Има и много други неща, като цяло държавата трябва да стимулира поданниците да се грижат сами за себе си, ако искат здравеопазване, да с еосигуряват, ако искат пенсия да се осигуряват, държавтаа не гарантира нищо на никого. Ето в това отношение европа е много зле, а както виждаме вече и САЩ с пълна скорост се движи в тази посока. А плащането на сметката от европа, ами, че то вече година и половина не е спирало, дори само енергоносителите да вземеш, загубата на ЕС сигурно е в порядък повече от парите които САЩ са налели като оръжие и помощи за украйна. Уви не са само енергоносители, метали, торове и какво ли още не, плащаме и се радваме  Европа ще плаща и други сметки, не само тия свързани с Русия. Ще си платим и за отношението с Китай. Европейските фирми едва ли толкова страдат от Китай като конкурент, но под влиянието на САЩ предприемаме стъпки които ще доведат до още сметки. Това което на мен ми се струва, Ник недоволства и се "бори" за системата която всички които са против Путин защитават, но не се борят за нея  А лично на мен, от постовете му не ми изглежда да е путинофил, излага и другата гледна точка, а голяма част от това което много приемат като опорки и пропаганда на Путин, си е всъщност истина, която западните политици се опитват да замажат.
|
| Пон Юли 03, 2023 1:06 am |
|
 |
|
nik
|
Айде да не вадим пак думи от контекста. Къде е несъгласието което "хуля" - на истината аз казвам истина, в главите на някои хора обаче думата истина вече е трайно заменена с путинска пропаганда и няма как да комуникираме на различни езици (да не казвам коминикацията със зомбирани е счупена за да сме политкоректни) Колкото и да казваме на черното бяло, то си остава черно, независимо колко потъваме в илюзии, и ако "хуля" нещо това са илюзиите и натрапването на всички да казват на черното бяло, на обратните нормални, на циганите роми и т.н.
И много странно как така не подкрепят щатите, но одобряват политика и пропаганда с която тероризират целия свят
|
| Пон Юли 03, 2023 8:17 am |
|
 |
|
HCL
|
До такава степен, че си продаде жилището в Ню Йорк и се премести в Германия. До последно беше върл противник на немската пенсионна система според която пенсионните осигуровки не се инвестират за да може след време пенсията да бъде изплатена от възвращаемостта на тези инвестиции, а отиват директно за изплащане не пенсиите на актуалните пенсионери. Но просто не можа да възприеме това което наричаше разпадъка на американската мечта в лицето на корпоративния капитализъм и концентрирането на държавна власт. В спомените му като дете, работата на баща му във фабрика за автомобили е била достатъчна да изплати еднофамилната къща, а операция с едноседмичен престой в местната болница е била изплатена за 3-4 месеца. Инженерното образование е можело да бъде финансирано със собствени усилия, без да се налага тегленето на заем, който да се изплаща десетилетие напред. Беше много земен човек, с изключително добро финансово образование, който твърдо вярваше, че всякакво централизиране на ресурси води до подобрена ефективност за сметка на основните свободи заложени в основата на капитализма.
|
| Пон Юли 03, 2023 10:24 am |
|
 |
|
nik
|
За купуване на жилище например, не е нужно дори да питаш някой, достатъчно е да се погледне трезво на наличната информация, т.нар. путинска пропаганда https://www.propertyinvestmentproject.c ... base-rate/На графиката ясно се вижда какво е последствието от надуването на балона Т.е. путин е свалил лихвите за да скочат цените на жилищата, та както преди 20-30 години хората са можели със спестени пари да купят жилище се стига до ситуация в която над 90% от англичаните не могат да си купят жилище на 150км в радиус около лондон, както и около други големи градове, дори да кандидатстват за ипотека според калкулацията на банката приходите им не са достатъчни, и все повече говорят как младите остават да живеят в тясното жилище заедно с родителите защото не могат да си позволят свое, ама и това е путинска пропаганда... И преди някой да ми е скочил с оправданието "да ама банката ти помага да си купиш жилище" ще отговоря че ако банките не бяха изкривили пазара през последните години хората нямаше да са принудени да теглят заем за всяко едно жилище, путин така каза 
|
| Пон Юли 03, 2023 11:19 am |
|
 |
|
itso.t
Регистриран на: Чет Фев 03, 2005 2:21 am Мнения: 12764 Местоположение: София
|
След 7 (седем) страници глупости и общи приказки, по темата: Не, няма да има нов цар!
|
| Пон Юли 03, 2023 11:42 am |
|
 |
|
palavrov
Регистриран на: Вто Окт 11, 2011 11:53 pm Мнения: 4582 Местоположение: Brussels / Пловдив
|
|
| Пон Юли 03, 2023 11:57 am |
|
 |
|
palavrov
|
Ай ся и ти - разбира се, че ще има - въпрос на време е ... все някой ден ще се гътне ... иншалах ...
|
| Пон Юли 03, 2023 11:58 am |
|
 |
|
nik
|
Палавров както винаги пак неразбрал, примера който дадох няма нищо общо с честност, справедливост или съм ощетен или че не съм получил това което ми се полага нито пък някои от другите брътвежи в опит да отклониш вниманието от западното малоумие на което робуваш
Аз съм си взел каквото ми се полага, и съм получил всичко каквото заслужавам, и до края на живота ми ще бъде все така, но това не означава че трябва да следвам стадото лумпени и да казвам на черното бяло, когато нещо е грешно ще го посочвам като грешно, независимо какво съм получил или не, преценката трябва да е обективна, и ще казвам нещата с истинаскитв имена винаги ако ще и стадо от 1000 лумпена да ми скачат после като ужилени щото реалността не им понася, слабо ме интересуват чувствата на хора затънали в илюзии
Смятам че е грешка изкуственото раздуване на икономиките, и носи дългосрочни вреди. Показвам графика която доказва мнението ми и показва последствията. Ако на някой не му понася реалността проблема си е негов, аз няма да казвам на черното бяло, никога не съм бил от стадото и никога няма да бъда Путин така каза....
|
| Пон Юли 03, 2023 3:39 pm |
|
 |
|
HCL
|
Ако беше толкова лесно силициевата долина нямаше да е пълна с кадърни инженери, които цял живот живеят под наем... Работата е там, че при покупката на недвижимо имущество цената не играе роля. Моят алгоритъм е следния, не претендирам да е правилен. 1. Гледаш как се развива икономиката на дадено населено място и какви са заплатите, които основните работодатели в региона плащат. 2. Махаш елементарните потребности като храна, застраховки, подръжка на кола, разходи по децата и останалото е максималният наем който хората могат да си позволят да плащат всеки месец. 3. Гледаш какъв е лихвеният процент за ипотечен кредит с гарантирана лихва от минимум 10 г. (по-добре 20 г. ако има такива, а ако няма смяташ със 5% лихва) и ако лихвата по сумата при 10% първоначална вноска е по-ниска от наема, купуваш независимо от цената Сега има и много други фактори, които ако тръгнеш да правиш амбициозен модел трябва да се вземат в предвид - като това дали имаш буфер в случай на преоценяване на пазара и последващ margin call от страна на банката, амортизация на сградата, пропуснати ползи при алтернативни инвестиции, инфлация и т.н. Но като цяло тези се неутрализират. Освен когато не се неутрализират, но това са black swan events като Детройт и тях малко модели ги хващат. А хората с достъп до тях по принцип не им е грижа това къде живеят. А относно това до колко банките имат или нямат вина... глобализацията води до повишена конкуренция. Там където има конкуренция цените се определят единствено от нея. Предполагам Лондон, подобно на Ню Йорк и Калифорния попада в тази категория.
|
| Пон Юли 03, 2023 4:22 pm |
|
|