|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пон Юли 27, 2026 2:17 pm
| Автор |
Съобщение |
|
HCL
Ранг: Форумен бог
|
 Форумен практикант
Напоследък ми се събират няколко хоби проекта, които ми се ще да докарам до набързо скалъпен прототип и да видя какви мотики има за настъпване. Та обмислям идеята да отворя място за практикант (ученик или студент) на който да давам заданията. Времето и качеството на резултата не са фактор, тъй като става въпрос за нещо като инженерен sandbox. Отделните аспекти:
1. Локация - 100% дистанционно (освен ако някой съфорумец не реши да предостави офис среда), като визирам България, най-вероятно без София. Причините са финансови (в София предлагането е голямо, а не мога да се конкурирам с големите фирми, особено западните) и емоционални (иска ми се да отворя възможност за тези които по една или друга причина са решили да останат по родните си места, където местата за практиканти са ограничени)
2. Време - от моя страна 1 ч/седмица, от страна на практиканта според възможностите. С една дума - гъвкаво
3. Област - програмиране на приложения, изработка на документация и презентации, изпробване на нови технологии в областта на изкуствения интелект
4. Какво предлагам - финансиране на литература, онлайн курсове по темата и месечна компенсация в диапазона 250-500 лв. (кажете ако представите ми са далеч от родната реалност в Бургас, Варна, Русе...)
5. Правни аспекти - тук става сложно, не ми се отваря фирма за целта, нито ми се нарушават закони, още повече в областта на "работа за непълнолетни". Ако някой има опит или идея как да се формализира място за практикант да пише
6. Ефективност - в случай, че не успея да заема времето на практиканта на 100%, мисля да го пренасоча към форума за съвети и задания. От там и името на темата.
Като цяло това е. Посочете слабите места на идеята, къде са очевидните мотики и какво би могло да се подобри.
|
| Пон Юли 03, 2023 10:59 am |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30684 Местоположение: София
|
 Re: Форумен практикант
интелектуална сoбственост ????
|
| Пон Юли 03, 2023 11:31 am |
|
 |
|
Bai Ui
|
Тук през форума е доста несериозно и неангажиращо, може да се направи през upwork.com или freelancer.com с предварителна уговорка тук във форума или пък да се направи някаква подобна българска платформа, където всичко ще бъде легално, с имена, адреси, препоръки, портфолио и т.н. Може да има и възможност да се финансира по някоя европрограма за насърчаване на частната инициатива, имаме и човек в европарламента, който е отговорен за техническите иновации
_________________ “Intelligence is the ability to adapt to change.” Stephen Hawking
|
| Пон Юли 03, 2023 11:49 am |
|
 |
|
HCL
|
Е то идеята е да е несериозно и неангажиращо, от там отпада и проблемът с интелектуалната собственост. Да дам пример. Наскоро ми се наложи да разцъквам теми като OCR, Computer Vision, ChatGPT/Whisper API, React/Express/Node.js, Azure Health Bot, GGML for LLM inference on CPU, audio analysis and noice cancellation с Librosa и Python и т.н. Всеобхватно и докато поиздялкам нещата отидоха не един и два уикенда. Голяма част от времето заминава в търсене и четене какви услуги и библиотеки съществуват и от кои техники какви резултати може да се очаква. За документацията няма да отварям дума. Самото интегриране като за качество на две, на три съшит прототип, става бързо. Та идеята е младежта да дъвчи литературата и да експериментира, а аз да се консултирам с нея и да правя заключения от самите експерименти, които не е задължително да се припокриват със самото естество на прототипа.
Външно финансиране при мен влиза в речника от момента от който мога да сложа работещ прототип на масата, но не и преди това. А и за в момента става въпрос за хоби проекти, къде с потенциал, къде само от любопитство и желание да не изоставам от последните развития.
|
| Пон Юли 03, 2023 1:23 pm |
|
 |
|
Bai Ui
|
Объркал си епохите, днешната младеж не чете, особенно пък техническа литература, особенно на чужд език. Засягаш теми от различно естество, очакваш някакви умения с Python, предполагам С, HDL, дано да намериш точния човек аз обаче съм песимист. Ако търсиш странична помощ за хоби проекти мисля че джоинт венчър тука по може да ти помогне, както стана по едно време с бабане и уизард - единия с хардуера другия с бейсик емулатора.
_________________ “Intelligence is the ability to adapt to change.” Stephen Hawking
|
| Пон Юли 03, 2023 1:46 pm |
|
 |
|
HCL
|
Това съм сигурен, че и баща ми го е казвал за мен и неговия дядо за него. Аз не търся средно статистическия младеж. Търся някой като мен когато бях на 15-20г. и затова съм сигурен, че ще го надуша лесно като го видя.
|
| Пон Юли 03, 2023 4:27 pm |
|
 |
|
palavrov
Регистриран на: Вто Окт 11, 2011 11:53 pm Мнения: 4582 Местоположение: Brussels / Пловдив
|
Имам идея за проект за който все нямам време. Ако на някой му се занимава би бил хем полезен хем добър вариант за навлизане за начинаещи.
Става въпрос за умен захранващ кабел т.е. едно програмируемо реле с което да се прекъсва за известно време тока на някакво друго устройство. Идеята е да закача разните домашни сървъри, рутери, модеми и прочее така, че ако нещо се скапе - няма интернет, няма пинг, няма усб комуникация с някакъв работещ процес който се предполага, че трябва да е жив - лаещо куче де - да влиза в програмируем цикъл на спиране на тока, изчакване, пускане, изчакване някакво друго време и т.н. Не искам да ми се налага да обикалям половин европа заради някакъв забил компютър.
Върши работа и готово решение но повечето смарт контакти които съм виждал се задоволяват да можеш през облака да ги контролираш - да ама какакво правим като няма връзка с облака?
Бих се включил и финансово към сумата от HCL ... безвъзмездно, единственото условие е да се харчи за нещо смислено а не някой да прибира едни лесни пари от будали
_________________ Мразя да мразя ...
|
| Пон Юли 03, 2023 5:12 pm |
|
 |
|
VPavlov
Ранг: Популярен
|
Да ви кажа честно, като форумен зяпач проявявам интерес. Не съм ученик или студент, времето ми е малко кът, но пък имам хлапашки ентусиазъм и глад за знания. Подобни насоки ще бъдат безкрайно полезни за мен, така че съм навит.
|
| Пон Юли 03, 2023 6:13 pm |
|
 |
|
HCL
|
VPavlov, на база възраст и образование със сигурност няма да дискриминираме.
palavrov, добър пример. Само преглеждането на пазара и open source хардуера за налични у-ва би отнело ден работа ако го направи обстойно човек. Самото интегриране в мрежата и писането на WDT приложение за различни хостове може да отнеме седмица и нагоре, документацията също. Наученото би било от ползва, макар и не за всеки.
Можем да използваме темата да събираме подобни задания, които са както смислени за практиканта така и полезни за някой от съфорумниците. На края може да събера колекция от различни теми и да поговорим с него кое би му било най-интересно.
На сравнително високо ниво на абстракция. Самото формализиране на заданието ще става когато задачата бъде "приета".
|
| Пон Юли 03, 2023 7:00 pm |
|
 |
|
stefan63
|
Бази, аз съм на 60....разбирам от някои асемблери и от някои Ц. Ако имате интересна задача в тия граници , пишете. Ако не ми хареса, няма да използвам случая за дъмпинг...демек пописвам NDA тука. Поздрави. 
|
| Пон Юли 03, 2023 7:53 pm |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30684 Местоположение: София
|
хех ... аз покрай всичко друго от време на време работя и за без пари, ако си намерите някой да ви помага, може и аз да му давам по нещо, даже и в момента имам такъв проект 
|
| Пон Юли 03, 2023 8:03 pm |
|
 |
|
HCL
|
Добре звучи. Някой може ли да даде акъл как да се оформи заплащането без да се нарушават закони за пране на пари, работа на деца и прочие? В Германия практиките са регламентирани много добре, но в България си нямам идея. Другата седмица мога да се консултирам с юрист, но ако някой има опит нека сподели.
Предполагам ще е някаква форма на граждански договор, но със сигурност ще има особености целящи да предотвратят фиктивна заетост с цел избягване на осигуровки и пр.
|
| Пон Юли 03, 2023 9:03 pm |
|
 |
|
palavrov
Регистриран на: Вто Окт 11, 2011 11:53 pm Мнения: 4582 Местоположение: Brussels / Пловдив
|
Дали все още има електро техникуми, кръжоци и т.н. където подобни деца се събират?
_________________ Мразя да мразя ...
|
| Пон Юли 03, 2023 9:45 pm |
|
 |
|
VPavlov
Ранг: Популярен
|
У нас нещата пак са тъмна Индия. Сега е направено така че получаваш ли пари от чужбина трява да си регистриран по ДДС. Аз съм, но впечатлението ми е че никой не гони хората, които нямат такава регистрация, особено когато се отнася за художници, фреелансъри и подобни. Подговили са законовата база, но нещата май масово се случват по втория начин. Може да се направи граждански договор за по-ниска от минималната работна заплата, тогава се плащаше само плосък данък. Ако договорът надвишава минималната заплата трябва да се внесат и осигуровки. Няма вече минимален неосигурителен праг. Парите получавани чрез наложен платеж директно се отчитат в данъчното и трябва да ги декларираш някак си. Не знам как стоят нещата с хора под 18 години.
|
| Пон Юли 03, 2023 9:53 pm |
|
 |
|
Н'бабане Гт'муан'га
|
Аз само бих казал "браво!". Дано намериш нужния ентусиаст. Ако повечко проектчета се появяват така за да дават шанс на начинаещи да понасъберат малко практически опит, това може да е само от полза за всички.
ПС. И аз да пусна нещо като проектче, въпреки че е само за софтуер: Искам да си подкарам едно от хоби компютърчетата на pic32mx274 (сега в момента е на mx270), но mx274 има малки разлики в регистрите на няколко модула и ми трябва порт на plib който да добавя съпорт за mx174/274. Честно казано, мога и сам да го направя (има доста инфо в микрочипските форуми от един юнак който го е портнал, но не мога да се свържа с него), но имам прекалено много други неща за правене пък и софтуерене не ме ентусиазира особено. Естествено, някаква сума ще премине от един собственик към друг; това е въпрос за допълнитолно уточняване
_________________ 'просто' е технически синоним на 'красиво'
|
| Пон Юли 03, 2023 10:02 pm |
|
|