|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Нед Юли 26, 2026 11:06 pm
Захранване за блутут модул, делител за АЦП
| Автор |
Съобщение |
|
nik
Ранг: Форумен бог
|
 Захранване за блутут модул, делител за АЦП
NRF51 блутут без нищо около него, среден ток във времето трябва да е микроампери, незнам колко ще консумира пиков ток, предполагам не повече от 20ма, батерията е 21 волта но с много смущения, предполагам ми трябва стабилизатор от клас аутомотив, но първо трябва да реша дали ми трябва линеен или бък, идеята е за минимална консумация, чипа работи на 1.8в и си има вграден линеен стабилизатор който стваля от 3.3 на 1.8в Мисля той да си остане Другия въпрос е за делителя на АЦПто - не се гони прецизност, горе долу да мери батерията, но пак минимална консумация, струва ли си такава схема ако меря веднъж на 3 секунди? https://i.stack.imgur.com/yHcDX.pngГейта на мос транзистора ми се вижда незащитен, 21 волта със смущения дали няма да го пробият? Или просто да направя делителя по високоомен? Или някакъв друг вариант?
|
| Вто Авг 01, 2023 3:44 pm |
|
 |
|
Bai Ui
|
 Re: Захранване за блутут модул, делител за АЦП
какво пише в дейташита на мосфета, колко е максимално допустимото напрежение на гейта? Каква е тая батерия със смущения, хората ползва батерии точно за да избегнат смущенията, колко са ти смущенията пиково? Това ще ти отговори на въпроса дали гейта ще пробие. Това твоя схема ли е? Какви са тия килоомове на входа на АЦП-то, ако е делта-сигма няма да отчетеш нищо читаво.
_________________ “Intelligence is the ability to adapt to change.” Stephen Hawking
Последна промяна Bai Ui на Вто Авг 01, 2023 4:07 pm, променена общо 3 пъти
|
| Вто Авг 01, 2023 4:01 pm |
|
 |
|
TheWizard
|
чак толкова сложно.... делител и ценер
_________________ main[-1u]={1};
|
| Вто Авг 01, 2023 4:03 pm |
|
 |
|
emilvtc
Регистриран на: Вто Фев 06, 2007 8:44 pm Мнения: 3175 Местоположение: Пловдив
|
За всяко АЦП има изисквания колко може да е високоомен източника на сигнал от който ще мериш, за да имаш определена грешка при меренето. Делителя не трябва да е високоомен, ако не искаш да слагаш повторител след него с операционен усилвятел. След делителя можеш да сложиш малък кондензатор към маса, като заради него ще трябва след включването на делителя да изчакаш докато той се зареди и след това да мериш с АЦП-то.
Относно схемата ти - долния транзистор можеш да го замениш с N-МOS (последовятелния входен резистор ще ти отпадне), като в дрейна му през резистор го свържеш към гейта на горния P-MOS транзистор. Между гейта и сорса на горния транзистор можеш да сложиш маломощен ценер, за да предпазиш гейта му от пренапрежението от което се притесняваш.
Има SMD чипове/матрици с един N-MOS и един P-MOS трансистори.
|
| Вто Авг 01, 2023 4:29 pm |
|
 |
|
itso.t
Регистриран на: Чет Фев 03, 2005 2:21 am Мнения: 12764 Местоположение: София
|
Тия Тони търсеше чаркове за подобно решение. В предложенията имаше P и N канален мосфет в общ корпус.
|
| Вто Авг 01, 2023 5:27 pm |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30684 Местоположение: София
|
Мда, харесах нещо от сътрча, сега не помня какво бешено мога да погледна, P/N в един корпус, sc-70-6, 1.2 V прахово на мосфета, ще свърши работа. Иначе за папото, силабса има вградено dc-dc, може да е Бък или буст и от там го раня, но нордика няма такава екстра май.
|
| Вто Авг 01, 2023 5:43 pm |
|
 |
|
nik
|
Има дц дц но е за ниско напрежение, не помня колко, 21в едва ли ще устиска
Такива двойни транзистори съм ползвал, може и да имам някакви, добра идея е, може да стане по компактно Като цяло въпросите са още принципни, в каква посока да ровя Покрай друг проект имам спомени че за ниска консумация линеен може да консумира по малко от дц дц, такива чуденки имам
|
| Вто Авг 01, 2023 7:32 pm |
|
 |
|
ToHu
|
Aaaa 21, това съм го пропуснал, е не няма начин, те повечето са до окло 4. От де това смущение да дойде там ?
|
| Вто Авг 01, 2023 7:37 pm |
|
 |
|
nik
|
мисля тоя модул да го вграждам в батерии за инструменти на някои инструменти постоянния ток им е 30-40А, при старт пиков е със сигурност повече, индуктивен товар, някои са четкови, не съм мерил но допускам че има доволно смущения
|
| Вто Авг 01, 2023 8:10 pm |
|
 |
|
ToHu
|
Да такова може да има, но да убие MOSFET-a .. малко ме съмнява .. уфф пша глупости .. тов анали е P канален, сложи му делител ако трябва в гейта ..
|
| Вто Авг 01, 2023 10:05 pm |
|
 |
|
emilvtc
Регистриран на: Вто Фев 06, 2007 8:44 pm Мнения: 3175 Местоположение: Пловдив
|
Има разни импулсни, които харчат много малко, но не са евтини. Можеш да комбинираш линеен + импулсен регулатор в паралел. Има разни дейташити по темата - на тексас май бяха, но всичко зависи от консумацията и времето през което устройството ти е будно и дърпа ток.
|
| Сря Авг 02, 2023 10:10 am |
|
 |
|
nik
|
Верно са малко по скъпи, ама освен цената и корпусите стават неизползваеми за хоби LM5165Y Това мисля ще стане, някой знае ли нещо подобно с по нормален корпус?
|
| Сря Авг 02, 2023 3:33 pm |
|
 |
|
ToHu
|
max17552, ltc3631, lt3470, lt1934 ... все човешки
|
| Сря Авг 02, 2023 5:14 pm |
|
 |
|
nik
|
Само ltc3631 е със същите параметри, ама не се шегуват с цените...
|
| Сря Авг 02, 2023 5:36 pm |
|
 |
|
nik
|
|
| Сря Авг 16, 2023 2:22 am |
|