|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пон Юли 27, 2026 1:32 pm
Препоръка за blutooth module
| Автор |
Съобщение |
|
nik
Ранг: Форумен бог
|
 Re: Препоръка за blutooth module
Колкото може по малко ток да харчи, в общи линии изискванията съм ги описал по горе, да покрива над 10 метра, но това ще е компромис между консумация и мощност на предаване и размер на антенката, щото и място няма никакво
|
| Нед Юли 30, 2023 3:44 pm |
|
 |
|
Bai Ui
|
Това изискване е неизпълнимо! Ето ти даташита на ЕСП32 - https://www.espressif.com/sites/default ... eet_en.pdf - отговорът ти е на стр.29 и стр. 47. Консумацията ще зависи от дизайнерските ти умения, предполагам знаеш че ако държиш модема активен е абсурд да паднеш под няколко десетки милиампера. Ще трябва да приспиваш микроконтролера и модема и да го събуждаш през 2-3 секунди (според изискванията ти), да правиш измерване и да изстреляш съобщението за няколко микросекунди и после пак в дийп слийп.
_________________ “Intelligence is the ability to adapt to change.” Stephen Hawking
|
| Нед Юли 30, 2023 3:59 pm |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30684 Местоположение: София
|
Ако ще е за малко ток забравяш за esp, в това отношение е пълно дърво. Тия дни точно нещо такова правих, BTLE е пълна измама, пуснеш ли BT 100 мА не ти мърдат, 130 ако предава. Силабс/Нордик с вкл.блуту са 10 мА. От там насетне до мка е въпрос на приспиване. Предполагам има чипове и с още по-ниска консумация, но мен това ме устройваше та не търсих друго, иначе всички тия слушалки няма и час да откарат.
|
| Нед Юли 30, 2023 4:41 pm |
|
 |
|
Bai Ui
|
Да, наистина са добри, сега чекнах едно геко EFR32BG22, и цената им е ОК.
_________________ “Intelligence is the ability to adapt to change.” Stephen Hawking
|
| Нед Юли 30, 2023 5:30 pm |
|
 |
|
ToHu
|
Е точно такова сложих, само дето така са си преебали сайта, че няма на къде. Нордик и те имат интересни неща, ама някак си не са за малки серии, поне от моя опит са много тежки ако се наложи съпорт, а и за доставка са по-сложни. Сега щеше да е още по-добре ако бяха направили BG22 и 21 пин съвместими, те са почти, ама почти ... а е можело, с някои компромиси разбира се. Гекота не съм ползвал досега, всъщност едни радиота ползвах, може и да са били от Геко серията, иначе пчеличките са ОК. Лошото е че на това Геко документацията е малко .... ако човек не иска да изпзолва бозавото симплисити студио бая ще попсува докато разгадае регистрите. Аз четох за IO-то, да разбера как се мапва периферията, ами ... написано е ама ако не си на 3 водки ще ти трябват няколко прочита, цамо дето на 3 водки не съм опитвал още 
|
| Нед Юли 30, 2023 6:42 pm |
|
 |
|
nik
|
Надявам се микроамперите да ги докарам с повече спане и по малко работа, трябва ми излъчване веднъж на 2-3 секунди, събужда се, чете 2 аналогови пина, пуска адвъртайсмънт и пак заспива, или поне така си го представям
|
| Нед Юли 30, 2023 7:51 pm |
|
 |
|
ToHu
|
Да де, ама със 130 мА в предаване не може да докараш микроампери. Ако предаваш веднъж на 10 сек за 1 сек, това са 13 мА, дори до 100 мс да сведеш предаването, което не знам дали е технически възможно пак си 1.3 мА средно. Защо казвам не знам дали е техничекси възможно, защото не знам колко време ще ти е нужно да подкараш връзката след като се събудиш. на ESP казват, че в единия му режим .. мм забравих кой точно слийп, вързката се поддържа активна, т.е. не се приема и предава, но връзка има, което лично аз не съм го пробвал, но и има доста противоречия в този режим, отделно че и в него си към 200-300 uA само като процесор, пак ще отидеш в мА като отчетеш тов адокато си буден. ESP става за доста неща, ама режимите му с ниска консумация са доста зле, и като добавиш блутут ще береш ядове. Та моя съвет помисли за нещо друго, или му сложи външен BT .. което малко обезмисля да слагаш ESP освен това, че го има налично 
|
| Нед Юли 30, 2023 9:16 pm |
|
 |
|
nik
|
esp32 изобщо не съм го мислил, чудя се за ей такива https://www.aliexpress.com/item/3264970 ... 4bwbdKqY9Xhttps://www.aliexpress.com/item/3294892 ... 3f5zCv6ipdhttps://www.aliexpress.com/item/3290680 ... 0PrIXZd4BAповечето са с PCB антена, а има и един с антена като СМД елемент, не знам как се класира като обхват а ей това намерих в един форум edit: май ще се спра на нордик https://devzone.nordicsemi.com/nordic/n ... -scenariosдават интересни резултати, как стоят нещата с програмирането от към софтуер? имам j-link за програматор
|
| Пон Юли 31, 2023 12:04 am |
|
 |
|
ToHu
|
нордика не е лош, в момента гледам го има и по китай, в маузера нещо го нямаше из ония дни, то и сега няма много, 3000 бр. но в диджи излизат 91к, цената малко по-висока от на силабса, но може да е по-приятен за развой, аз нямам идея каква му е развойната среда.
|
| Пон Юли 31, 2023 2:58 am |
|
 |
|
toxigen
Ранг: Минаващ
Регистриран на: Чет Май 17, 2018 3:38 pm Мнения: 68 Местоположение: София
|
Аз ползвам на Нордик NRF52832 - с разумна конфигурация може да се докара до 30-ина микроампера средната консумация заедно с SPI/I2C/UART периферии и някое и друго прекъсване по GPIO. Смятай, че nRF51 от по-горе е много старо, nRF52 също е старо, но все още в съпорт. Можеш да избегнеш Zephyr, ако ползваш по-старите версии на SDK-то им. Документацията е скръб, но от примерите в SDK-то мисля можеш да сковеш търсеното. Ние конкретно ползваме готови модули от RAYTAC, но там е трудно с доставките - обикновено искат MOQ 1000 бр. Ако не са необходими много изведени пинове - има добри модули на добра цена от Wurth Elektronik, които имат представителство в България и прилични наличности. 10м обхват може да се докара лесно, за сметка на мощността на трансмитера. Консумацията може да се компенсира с по-рядък advertise (примерно на 2-3 секунди), на сервизния едва ли ще му дреме, че първоначалното свързване ще отнема 10 секунди.
|
| Пон Юли 31, 2023 10:26 am |
|
 |
|
nik
|
Старо не ме бърка, каквото такова, за един адвъртайсмънт ще свърши работа, даже единия аналогов вход отпада щото ми трябваше за температура, обаче тоя чип си има термометър вътре, ще ползвам него, тъй че остава само един аналогов вход, нищо друго, ако докарам 50 микроампера ме устройва идеално, а и това е най малкия готов модул като размери, поръчах няколко за проби
Относно кварцовете - четох че този на 32768 се ползва за синхронизация на приемането, аз като нямам приемане значи ли че не ми е нужен? Тия модули които поръчах нямат кварц за 32768
|
| Пон Юли 31, 2023 3:16 pm |
|
 |
|
HSB
Регистриран на: Сря Юли 26, 2006 12:15 pm Мнения: 1375 Местоположение: Phoenix AZ
|
 |  |  |  | nik написа: Старо не ме бърка, каквото такова, за един адвъртайсмънт ще свърши работа, даже единия аналогов вход отпада щото ми трябваше за температура, обаче тоя чип си има термометър вътре, ще ползвам него, тъй че остава само един аналогов вход, нищо друго, ако докарам 50 микроампера ме устройва идеално, а и това е най малкия готов модул като размери, поръчах няколко за проби
Относно кварцовете - четох че този на 32768 се ползва за синхронизация на приемането, аз като нямам приемане значи ли че не ми е нужен? Тия модули които поръчах нямат кварц за 32768 |  |  |  |  |
Даже и да имаш приемане няма нужда от 32к кварц- тва ти трябва ако сковеш риал таим клок. Друга препоръка , ако правиш 10-20-30 броя и дорам - куписи нешо ото свястен магазин- като гледам тия от алито как са сковани .... ще дадеш 20 кинта повече ама поне ще работи.... Направи си платката в jlcpcb и им кажи да ти ги налепят и така поне ще си ок с хардуера
|
| Пон Юли 31, 2023 6:54 pm |
|
 |
|
nik
|
Платки в никакъв случай няма да правя, готов модул само Ще видим какво ще излезе от алито, поръчах 3 бройки за проба, не се хвърлям на голямо щото още не съм убеден до къде ще се преборя, сега за сефте пиша апликация за андроид да събира данните от тия модули, после за сефте ще подкарвам блутут и нордик, ако заработи всичко тогава ще го мисля, но ако знаеш нещо със сищите размери/параметри свиркай, ако вземе че заработи може останалите да ги взема по свестни
|
| Пон Юли 31, 2023 8:44 pm |
|
 |
|
HSB
Регистриран на: Сря Юли 26, 2006 12:15 pm Мнения: 1375 Местоположение: Phoenix AZ
|
Мисля че не ме разбра- ще се опитам пак . Не говоря да си сковеш цялото блутот ос нищо, говоря пак за модул ама всички по модерни са БГА/ЛГА формат ,пиновете са отдолу.Та за това става дума -взимаш си модул за които ще намериш най свясна поддръжка , може и да има някой дето не ЛГА ама моето претърсване показва само такива и поне от производители дето съм ги чувал щото такива дето не съм не взимам. И другото - има модули които са празни ( Аз тъй им викам) - ти си пишеш всичко , има и модули които да речем са набутали АТ команди и ти ги клатиш отвън с УАРТ да речeм- просто като пример. Panasonik , Wurth , Laird, ST ... е такива имена търси.
|
| Сря Авг 02, 2023 7:11 pm |
|
 |
|
nik
|
нямам място за външен контролер да пуска АТ команди, тъй че какъвто и модул да взема при всички положения фабричния фърмуеър ще бъде забърсан и заменен
|
| Сря Авг 02, 2023 9:14 pm |
|
|