Отговори на тема  [ 423 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20 ... 29  Следваща
Домашен ФЕЦ 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение Re: Домашен ФЕЦ
Свободния пазар е нож с две остриета - тази година цената е ниска. На някой клиенти вече не им вдигам телефона щото ми писна да обяснявам едно и също нещо. Освен това тази година доста често се случва изкупна цена от -100лв/МВТч. И от ЕСО всеки петък пращат мейли да сме спирали централите събота и неделя.

Субсидиите ще са на точкова система - за еди какво си - 5 точки, за друго 1, за трето 0. После сумират и класират. Примерно броя живуши на адреса - 3 надолу 0 точки, 4+ -> 5 точки и така нататък. Май бяха 15к.лв. ама с тия 15к не можеш да направиш нищо смислено. Още повече че май има и изисквания към марката на панелите, инвертора и батериите. С тия 15к. не може да се направи смислена система за домашно ползване дето да ти покрие на 100% консумацията и на сегашните цени на тока за домашни потребители, се избива за минимум 10-15 години. Дори и да го вдигнат няма да е много. Вече 25-та ако домашните излязат на свободния пазар ще зависи от цената на тока. По принцип се очаква да се вдигнат цените, защото в момента са ненормално ниски, но колко ще се вдигнат - идея си нямам. На миналогодишните цени един ФЕЦ се избиваше за 3 години. На сегашните 10+...

Пет Авг 04, 2023 5:39 pm
Профил ICQ

Аз нещо не разбирам, ако някойиска да краде да обира банки, магазини, да не си плаща тока ..защо трябва да продава субсидирана енергия, защото това си е чиста кражба от джоба на всички.

Пет Авг 04, 2023 6:37 pm
Профил

Cekins написа:
смислена система за домашно ползване дето да ти покрие на 100% консумацията

Ти поне трябва да си в час и трябва да си наясно, че такова животно няма.
Другият нелеп въпрос, който често ме питат е можеш ли да се отопляваш с фотоволтаици;-) Казвам им, че може ама не през зимата :-)

А за тия 15к. аз дълго мислех. Казват че няма много мераклии и всички които подадат документи имат голям шанс. За мен парите не са малко, обаче някои изисквания ме притесняват. Всъщност повече ме притесняват, че държавата няма политика, няма идеи. Просто са решили да изхарчат едни пари. Абе нещо не ми харесва цялата работа и мисля да пасувам.

Пет Авг 04, 2023 10:00 pm
Профил
Аватар

Cekins защо да не си струва? 15кв инсталация излиза макс 30к лв с работата (това са по 2 лв на кв с включен Huawei инвертер и LG панели, т.е. прилично качество). През лятото на черноморието това дава 100 квч на ден, а лятото е дълго. Сложи ги 20 мвч на година, по 25 стотинки това са 5к лв или възвращаемост за 6 г. Ако сметнем амортизация за 10 г (вкл. намалената мощност от стареене), това си е близо 7% възвращаемост на година. Реално може и да отиде към 10% с инфлацията. От където и да го погледнеш си е далавера.

Съб Авг 05, 2023 12:59 am
Профил WWW

То сега процедурата не е ли по старо му.
Разрешение за строеж и т.н.
Един познат беше тръгнал по този път и са му отказали, защото имал незаконен строеж на терена (барбекю).

Аз съм в сходна ситуация - незаконна барака за дърва :)

Съб Авг 05, 2023 2:47 am
Профил
Аватар

Само да вметна, че в жегите ефективността пада до 65-70%. Февруари в най-големия студ и слънчев ден имаше по 105% на места. Сега вдигат до 85-90% когато деня е шарен. В най-слънчевия ден всичко беше паднало на 65%. Това си е прекалено много спад заради прегряване на панелите.

В момента даваме цени около 1.50 лв/ват и 2.50 с акумулатори. Хуавей не са лоши но им липсват някой фийчъри дето повечето клиенти питат за тях. Примерно нямат вариант да работят като UPS. Имат офгрид режим но той се превключва с АВР. Тези които имат са доста по-скъпи.

Иначе 100% покриване на нуждите е постижимо но е безумно скъпо, а повечето хора точно това си мислят че ще стане като си сложат 2 панела и някъв боклучав (vtac) инвертор.

Другото е че само със собствена консумация няма избиване. Единствено промишлени обекти които работят само през деня им излиза сметката.

Съб Авг 05, 2023 10:25 am
Профил ICQ

При ВЕИ всичко е въпрос на баланс. Това беше и целта на тази тема.
Въпроси от сорта може ли да постигнеш 100% са глупави. Естествено може да покриеш 100% от нуждите си, но трябва да инсталираш твърде много панели, които през 90% от времето няма да ползваш. А като не ги ползваш нямат избиване. Другата крайност е да гониш 100% възвращаемост. Тогава инсталираш твърде малко и да забравиш за 100% самозадоволяване.
Та както казах, всичко е въпрос на баланс. И от икономическа гледна точка и още повече от техническа.
И няма универсално решение. Ако някой реши да скача, може да сподели какви сметки има зима/лято, какви са основните му консуматори, т.е дневния баланс и на база тая информация може да умуваме.
Примерно в моя случай лятото сметките ми бяха около 100лв. Зимата 200-250. Разликата е основно щото лятото сме на село и затова апартамента няма консумация. Хайде имам и един малък климатик, но като цяло не се топля на ток. Това принципно е по-подходящо, щото сезонно съм с по-балансирана консумация.
Сега за инсталацията... Сложих 5.4kwp панели и 5 -ца инвертор, плюс две батерии по 5 квтч
Това нещо декември и януари ми покриваше едва 30% от нуждите. Хайде тия месеци бях само с 1 батерия и малко губех. Но така или иначе просто тия два месеца са слаби. Февруари беше малко по-добре, март вече бях сигурно над 80% и де-факто от 20 април нямам никаква консумация от мрежата. Всъщност имам по 5-6 квтч месечно, щото то държи едни 20-30 вата консумация, за да не връща.
Проблемът в моя случай е че лятото консумацията ми е твърде, твърде ниска. Дневно панелите могат да правят 30-40 квтч, но само сутрин до 9-10 часа работеха на макс и след това бяха спънати. И то яко спънати, щото дневната ми консумация е от порядъка на 200W.
Та затова беше и другата тема с дестилираната вода и изобщо чуденката какво да го правя тоя ток лятото. Донякъде реших въпроса с електричката, аз се похвалех че взех една. Съдружникът ми има 4 и той идва да зарежда, но въпреки всичко пак не мога да натоварят на 100%. Миналата седмица примерно успях да уплътня 3 дена, през останалите панелите правеха само сянка на покрива...
Та обобщено - два месеца в годината си покривам 30%. Да кажем още два ще има на 50-60% и още два на около 90%. Това без да зареждам коли и т.н. През останалите 6 месеца обаче даже и с 2-3 коли не мога да постигна 50% натоварване. Демек като има.. има, като няма -няма.
По-полезно е да го кажа в часове. Значи зимата най-мрачните дни панелите падат до половин час. Демек 1 ват инсталирана мощност в най-лошите не пада под половин ватчас дневно. Такива лоши обикновено са не повече от 3-4 подред. Това го казвам, ако някой иска да си смята батерии за 100% самозадоволяване.
През слънчев зимен ден може да стигне и 3-4 часа работа, но и слънчевите дни не са много. Така средно за лошите два месеца панелите бачкат около час и половина. Лятото засега имам само броени дни в които успях да натоваря панелите и постигнах 6 часа. Но форкаста ми е показвал и 7-8 часа. При всички случаи даже и лятото ще има дъждовни и лоши, тъй че средно ще е по-ниско. Просто аз нямам лични наблюдения. Някой ако продава ще знае по-точно от мен.
По отношение на самата техника, аз избрах хуавей и докато не сложих зарядната станция бях супер доволен от марката. Зарядната им обаче е такова дърво, че просто нямам думи. Като свърша отпуската смятам да си поговоря сериозно с тях. В краен случай сам ще напиша управлението, ама си мисля че те трябва да си го оправят, защото клиентите няма да ги оставят. По реклами е супер-дупер функционалност. Може да зареждаш само от панели, може да управляваш през апп. Реалността обаче е че апп-а работи само ако станцията е standalone. Като си го добавя към централата може само да гледаш, не може нищо да пипаш. То и гледането е смотано, щото се гледа през облак и закъснението е над 5 минути. И най-евтината но-нейм станция от алиекспрес има екранче и показва дали зареждаш и с какъв тъй. Тия обаче са спестили от дисплея и вързваш колата и не знаеш какво става поне 5 минути. Към моята система обаче изобщо не тръгва. Тръгва само ако сложа кофти настройки. С правилните не тръгва, защото чака поне 1.4 kw централата да почне да експортира към енергото. И тъй като аз не продавам към енергото, следователно не мога да си зареждам колата. Даже не може да се форсира да зарежда от мрежата. Такава тъпня не знам как са я измислили. То много талант се иска за тая работа... Да не говорим че има няколко пароли, една от които не е описана в ръководството и няма как да я знаеш. Изобщо инсталацията е голяма мъка, а това че не може да се ползва без експорт към мрежата изобщо не се споменава. Пише го ръководството на инертора. Абе много се разочаровах от тая марка.

Съб Авг 05, 2023 5:26 pm
Профил
Аватар

В общи линии Хуавей не става за домашни централи и такива които нямат експорт. Ако ще е за такива без експорт, трбява обекта да има консумация, надхвърляща доста това което могат да произведат заради липсата на несиметрична работа по фази (за трифазните инвертори). Превключването към оф-грид е много куцо. Тоя бокс дето го продават е един най обикновен АВР и преминаването към оф-грид става за "до 3 секунди" - каквото и да значи.

Масата хора въобще не са наясно какво представлява една слънчева централа. Даже в момента имаме един дето има 434kWp, тока на обекта му е времянка по 6кв.мм кабел обаче иска да пуска цех за нещо си дето има обща консумация над 600kW - шефа ми го е излъгал че ще могат да започнат да пускат цеха със соларката и сега е много интересна ситуация. Собственика си мисли че като е сложил панелите и ще има всичката мощност on demand. То може ама трябва да и пусна експорта на централата и като започне да пуска машини да си работи. Обаче тия 400кВ ако ги пусна за експорт по тоя 6кв. кабел ще стане много интересно. С батериите е същата история - като им сложиш 20кВч батерии и си мислят че ще могат да дърпат от тях колкото си искат - да ама не - особено с нисковолтовите батерии - там тръгват едни стотици ампери дето свят да ти се завие - е няма такава батерия. Те и високоволтовите имат ограничение ама поне могат да се слагат на по дълги и тънки кабели. После като му кажеш, че за да има смисъл трябва да си сложи батерии поне х2 на капацитета на солара и им се завива свят от цената на системата.

Въобще хората си нямат никаква идея, фирмите инсталатори гледат да си изкарват парите и си премълчават всичко негативно и после 70% от хората дето са си сложили, съжаляват че са си изхарчили парите щото реалността се оказва друга.

Нед Авг 06, 2023 8:19 am
Профил ICQ

Чак да съжаляват... Поне от тия хора дето познавам никой не се разкайва. Може би щото никой от познатите ми не е инвестирал в големи или скъпи инсталации. Само двама познавам с големи "паркове". Единият тръгна преди 4-5 години и най удари кьоравото време и е всъщност единственият, който трвърди че е на печалба. Другият наскоро го присъединиха и не че се оплаква, ама си е притеснен дали няма да се увеличат часовете през които му изкупуват на нула стотинки...
При домашните инсталации като моята финансите не са водещи. Инвестиция от порядъка на 10-15 х.лв не е нещо фатално. Ех не се избива за 2-3 месеца или години, особено ако нормално сметката ти за ток е 100 лв. Макар че има изключения. Мой приятел наследи една мелница. Уникална сграда - три етажа камък. През парцела му минава рекичка и граничи с гора. Просто приказка. Естествено продаде апартамента и се пренесе да живее, то и аз да бях и аз така щях да направя. Но естествено преустройството му иска много пари и като дойде ковида и като скочи цената на тока, щото той не беше сменил статута. На всичкото отгоре той е закачен на средно напрежение и те ли го лъжеха или трафа му харчи. Та сметките бяха над 500 лв, без да се топли или охлажда, само домашната консумация. И не само, че го деряха, ами и тока на селото е като дискотека. Даже първо мислеше да инвестира в UPS-и, но като скочи и цената съвсем резонно панели с батерии. Сложи 10кв + 10квч възможно най-евтините щото нямаше повече пари. Сега единственият му проблем, е че трябва да се съобразява какво и кога включва, особено през зимата. Просто трябва да си сложи още батерии и малко панели, за повече комфорт. Но въпросът беше, че в неговия случай инвестицията е повече от рентабилна.
И не знам, но ако махнат битовите и всички минат на свободния пазар и/или цената стане левче-кефче колко много хора масово ще им се прииска да имат панели.
Както и да е разприказвахме се... Тук като инженери повече трябва да говорим за баланса. Аз още не съм сменил бойлера. През лятото нямам нужда от баланс, ама тя зимата скоро ще дойде... А за другото лято трябва да събера пари и дестилация да спретна или друга консумация някаква.

Нед Авг 06, 2023 3:01 pm
Профил
Аватар

За балансиране чакаме ефтини батерии. Гледам постоянно излизат най различни флоу варианти, че и някой сякаш имат голям потенциал, ама от големите още нищо не се чува и вижда. На нашите клиенти ако им предложим вариант за 20-30 ст./ват веднага ще клъвнат. Няма значение колко място ще заемат - повечето имат свободно място. Е тоя с 434-те квп има място в двора си за 40-50 контейнера. Оловните батерии колкото и да са евтини не са сериозен вариант - 3-4 години и после питат и ко шъ праим ся. Имах един случай - викат ме да видя на някъв "централата" че нещо не работела добре - е как да работи те акумулаторите му се сдухали. Вика "ама те са само на 5 години"... ми толкова изкарват. Единия ходеше 8 - 14 - 8 волта за 5-10 секунди. Другия по държеше сякаш ама и той си беше бегал. Такива като теб дето си правят кефа са голяма рядкост - повечето си викат "ей ся ша напраим далаверата" и после ревът че не си били избивали инвестицията. Единия ме накара да я пусна на нет зеро щото малко ток му била правела - 100 пъти му обяснявах че ще има износ и ще си го плаща - няма - той вижда че синята линия не върви заедно с червената и толкова. Инженери с централи няма много... Повечето са маймуни с пари дето си мислят че ще ударят кьоравото.

Нед Авг 06, 2023 5:16 pm
Профил ICQ

Евтини батерии има от електромобили. Последно гледах почти нова 50 квтч се продаваше за 17 бона. Тва излиза по 30 стотинки. Те по принцип от електромобилите са много по-евтини и не знам защо. Особено китайските, примерно NIO с 100квтч струва 66$к. А това е висок клас лимузина...
И конверсията поне за някои модели не изглежда сложна. Гледах един пич взе батерия от Нисан лийф както си е с нейния bms. Говори си с него по obd-то и емулира CAN интерфейс на някаква стандартна батерия. Закача CAN-a към инвертира и е в джаза.
То и в оня семинар на Емо споменаха, че уж някакъв българин също подкарал нещо подобно, но нямаше подробности. Докато тоя, за който говоря е направил проект в гитхъб и има схеми, код и т.н.
Аз в момента не ми се инвестира за експерименти, че вече се набълбуках доста, но мераклии има доста и си струва проучването.

Нед Авг 06, 2023 6:58 pm
Профил
Аватар

А как стои въпроса с кондензаторите?
Да, има какво да се желае като енергийна плътност, но като живот не са ли по-добре от акумулаторите?

Нед Авг 06, 2023 7:15 pm
Профил

Ми не само плътност... И на цена не могат да ги докарат. И колкото повече ги докарват, толкова повече болести прихващат от батериите. Реално някои от суперкаповете са си батерии с всичките им болежки.
Наскоро гледах за никел-водородни батерии. Били едни от най-старите батерии и с лекота изкарвали над 30к цикъла. Работят при всякакви температури. Не знаех изобщо че има толкова добри батерии. За съжаление обаче на цена не могат да ги докарат и затова ги ползвали само в космоса.
Та някаква фирма уж измислила по-евтино производство.. или си прави само евтина реклама. Ще видим ;-)

Нед Авг 06, 2023 8:05 pm
Профил
Аватар

434 kWp... това колко вода ще издестилира :D

Не съм наясно с особеностите на българския пазар, но би следвало енергото да е най-ефективната батерия. В смисъл, това което не можеш да употребиш, продаваш. Но предполагам не са малко главоболия. На родителите ми им е отнело близо година да задвижат всички документи. Тук идва и ролята на проектанта, като човек наясно с всевъзможните мотики дето могат да се настъпят.

Какви панели слагате? Гледам тук са монтирали Sunergy. Пуснах едно запитване на китаеца от чисто любопитство - $10к за 50 kw с доставка... Нищо чудно, че германците преди няколко години масово си разпродадоха фабриките... при такива цени и митата няма да ги спасят. Иначе е много интересен производствен процес. Може би един от най-евтините, сравнително високотехнологични в момента.

Пон Авг 07, 2023 1:59 am
Профил WWW
Аватар

Сега погледнах дали има някакви останки.

https://www.maschinensucher.de/schmid-m/i-7209354

В този ред на мисли Ceniks, инвестиция като за инженери :) 750к за 20 MW годишни капацитети. Ще е сложно изпълнение, но на 10% да се запълни производствения капаците първите 1-2г. пак ще успее да се изплати. Стига цените за кристалите да не скочат в небесата и да се намерят подходящи ниви за инсталация. Пълна вертикална интеграция. Това което се произведе в повече, отива на пазара.

Пон Авг 07, 2023 8:30 am
Профил WWW
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 423 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20 ... 29  Следваща