Отговори на тема  [ 423 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21 ... 29  Следваща
Домашен ФЕЦ 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог

Мнение Re: Домашен ФЕЦ
HCL написа:
... , но би следвало енергото да е най-ефективната батерия. В смисъл, това което не можеш да употребиш, продаваш.

За да се случи това енергийната система на страната трябва да е проектирана за това. Т.е. да има хидро и/или ел. акумулатори позволяващи бързо балансиране на системата при пикови консумации и пиково производство на енергия от солари/перки, както и бързо включващи се и изключващи газови или други резервни/балансиращи мощности.
Нашата енергийна система за съжаление не е така проектирана когато е мислена през соц-а, въпреки че по мнение на специалисти - тя е доста добре замислена, изградена и балансирана още от онова време.

Пон Авг 07, 2023 8:31 am
Профил
Аватар

Изхождам от това, че това се случва в момента и ще продължи да се случва докато инсталираните ФЕЦ мощности не стигнат някакви значими цифри от общото производство. Дотогава системата би трябвало да има достатъчно буфер. Добави евентуалното навлизане на електричарки и статус кво може да за пази за още доста време.

За бай Иван и неговата 10-50 кв инсталация за които е заделил до 100к лв това не би трябвало да има значение. Дори с фабрика за панели с 20 MW годишен капацитет и останали 10-15г амортизация това няма някакво особено значение.

Пон Авг 07, 2023 10:50 am
Профил WWW
Аватар

А реално няма никаква причина електроразпределителните дружества да изкупуват електроенергия от малките производители с няколко панела в двора.
От миналата година:
itso.t написа:
Според мен проблемът е че не "даряваш" нищо или почти нищо.
Да започнем от инфраструктурата. Сечението на кабела от таблото пред имота до къщата е съобразено с присъединената мощност. Ако се връща повечко енергия, кабелът може да се окаже лимитиращ или зрелищен фактор.
Същото важи и за таблото и кабелът с който то е свързано към тоя сегмент на мрежата, но за последното, разпределен по броя абонати в тоя сегмент, по коефициент на "едновременност" и т.н.
Шансът да побутнем трансформатора в трафопоста и да върнем енергия съм средното напрежение е равен на нула.
Шансът да захраним консуматор в другия край на селото също. Загуби по трасето, едно, друго. От което стигаме до извода, че енергията която предоставяме може да бъде изразходена за смислени неща единствено в тоя сегмент на мрежата.
През деня, на село? Кой и за какво ще я използва? За хладилника на комшийката ли?
Ами ако в тоя сегмент има още няколко "дарители" или "производители" на електроенергия която почти никой не използва?
И електроразпределителното дружество трябва да подмени инфраструктурата си за да може "производителите" на електроенергия да му продават такава която почти никой не използва?
Без да гледам в кристалното кълбо мисля че знам дали ще го направят... :D

А по въпроса за "даряване" на енергия и санкциите. Ако зависеше от мен, щях да го санкционирам жестоко. Инвертори от али-чичак, без никакви сертификати за нищо, свързани към националната електропреносна мрежа? Глобата ще е запомняща се... :D

Пон Авг 07, 2023 11:11 am
Профил
Аватар

Не знам доколко ценят регулирането да мине на европейско ниво, но на държавно в Германия причината е, че са задължени да го правят със закон. Същият който ги задължава да предоставят мрежата за ползване под наем, благодарение на което можеш да си смениш доставчика за 30 мин по интернет. Така е и при мрежите за данни. И това е добре защото държи всякакви опити за монополизиране в шах.

Пон Авг 07, 2023 11:49 am
Профил WWW
Аватар

Дали технически има смисъл от цялата работа зависи от това дали ще има ядрени електроцентрали или не, дали ще навлязат автомобилите на ток или не, как ще се развие технологията с батериите. По принцип докато не станат масови свръхпроводниците една децентрализирана, хибридна система на пръв поглед изглежда най-ефективното решение.

Пон Авг 07, 2023 11:52 am
Профил WWW

HCL написа:
И това е добре защото държи всякакви опити за монополизиране в шах.

Според мен при положение, че кабелите, трафопостовете, стълбовете и/или подземните кабели са на определен собственик - кой на хартия ти "доставя" тока или интернета няма значение, защото този, който физически ти го доставя е един единствен и държи монопола за тази услуга, която искаш да използваш.

На времето с интернет доставчиците по домовете беше съвсем друго. В нашия вход имахме 4 или 5 интернет тоставчика всеки със свое отделно изградено трасе.

Пон Авг 07, 2023 1:22 pm
Профил
Аватар

Освен когато този собственик бъде задължен със закон да предоставя достъп до тези ресурси на свободния пазар, на цени регламентирани от държавата. Все пак тези кабели и трафопостове са построени, положени на държавна собственост. Подобна е и ситуацията със електромагнитния спектър. Ти може да си собственик на антените и станциите, но спектъра го взимаш под наем. И в много държави с тези лицензи идва и задължението да предоставяш част от въпросния спектър на т.н. вторичен пазар. А понякога и държавата продава малки порции от спектъра на малки или средни доставчици на много преференциални цени, точно с идеята да подкрепи конкуренцията на пазара. До десет години и това ще стигне до България и ще се появят частни VPN клетъчни мрежи или множество по-малки доставчици специализирани в определени места. Това не винаги е във вреда на големите. Понякога чисто административно е по-изгодно да предоставиш някой по-сложен регион на местен доставчик.

Пон Авг 07, 2023 2:12 pm
Профил WWW

Тука някакъв образ смята ROI

https://www.bentasker.co.uk/posts/blog/ ... ttery.html

Пон Авг 07, 2023 3:45 pm
Профил
Аватар

на батерията, не на самата инсталацията. За мен лично, тя е напълно безинтересна (при актуалните им цени)

Пон Авг 07, 2023 4:26 pm
Профил WWW

По надолу смята и инсталацията без батерия. Има и изводи.

Пон Авг 07, 2023 5:43 pm
Профил
Аватар

Прав си, пропуснал си го. Brake-even без батерия под 8г. Импортни такси и прочие на страна. От където и да го погледнеш си струва.

Пон Авг 07, 2023 9:16 pm
Профил WWW

Хммм, дали, 8 години не ми звучи да си струва, още повече не е ясно какви ще са условията след 8 години.

Вто Авг 08, 2023 3:39 am
Профил
Аватар

Май и ти си прав, при 15 г. амортизация над 6 г brake even почва да се доближава до risk free interest rate в момента. Иначе рискът от несигурността при условията го игнорирам, защото като цяло съм bullish настроен към пазара на енергия в България

Вто Авг 08, 2023 7:51 am
Профил WWW

Цената на енергията ще се повишава, поне в близко бъдеще това е ясно, обаче не е ясно как ще стои въпроса с възобновяемата. Тия панели са сериозен замърсител, в момента няма нищо съществено, но това не значи, че няма да се появи, дори не изключвам да започнат да таксуват на база произведена енергия, без значение за какви цели, т.е. произвеждаш 1 кв/ч, плащаш на държавата 5 ст или пък 50 ...за утилизация на тия панели с които си произвел енергията.
Безплатен обед няма, и това трябв да е ясно на всички, ако нещо изглежда твърде хубаво, то със сигурност не е такова. Тия дни чета вече в 3 различни издания статистика, че към момента в САЩ зареждането на е;ектромонил за 100 км пробег е по-скъпо от зареждането на такъв с ДВГ и това е във всички класове. Нещата ще стават само по-зле, дори много по-зле, тази енергия трябва да идва от нейде и някак да стига до потребителите, спрягат се инвестиции над трилион долара за обновяване на енергийната система, като не е ясно какво точно е това обновяване, дали ще даде нужния капацитет, и дори да го даде, това е само пренос, а какво правим с генерацията .... почти съм убеден, че след 100-на години ще се учи за екокатастрофата предизвикана от възобновяемите източници и свързаните с тях батерии и подобни, и това ще се води кного мръсна енергия.

Вто Авг 08, 2023 11:47 am
Профил

Тони, инсталирай една система, понаблюдавай малко и после ще имаш далеч по-реалистично мнение...

Трябва да инсталираш, щото ако не си виждал на живо как са направени панелите, колко тежат, колко и какъв материал има в тях, няма как да си говорим за замърсяване. Моите тежат около 300 кила, но 99% от теглото е в стъклото и рамката. Дори кристалите да супер-дупер вредни, ами аз имам не по-вече от 2-3 кила кристали. Инверторът е не повече от 10-на кила, от които сигурно пак 99% е кутия и охлаждане, щото е пасивно охлаждане.
Сега със сигурност има замърсяване при производството и на кутиите и на кабелите и на боите и лаковете и т.н. Но пак казвам трябва да го видиш на живо за да прецениш колко е и после да ми кажеш по какъв друг по-чист начин мога да си произведа енергията за следващите 10-20 години?

Въобще това със замърсяването изобщо не е проблем. Истинският проблем при ВЕИ е балансът. Баланс, баланс и пак баланс... ако перифразирам бай Тошо.
Балансът определя всичко. Включително и електромобилите. Това, че е скъпо да зареждаш на зарядна станция не е само в САЩ и в Европа е така и у нас е така. Даже у нас е най-зле, защото цената е към левче за киловатчас, но на АС зарядни. А АС зарядните са просто едно реле и управление. Демек нищо, за разлика от DC зарядните които са доста по-сложни, по-мощни и изобщо самите те струват пари и е нормално те да зареждат на по-висока цена.
Така или иначе, който си купува електромобил гледа да си го зарежда вкъщи. На станция е скъпо, примерно при мен разходът е 12-13 квтч/100км. Ако зареждам на станация ми излиза 12-13лв/100км. Демек по-скъпо от кола на газ. Да, ама на нощна тарифа ми излиза 2-3лв/100км. През деня от панелите ми излиза буквално 0 лева. Не че инвестицията ми в панели и т.н. е безплатна. А точно заради баланса. Аз ако не зареждам кола тоя ток по друг начин не мога да го ползвам.
Та принципно електромобилите са много добър баланс за фотоволтаици, поне през 9-10 месеца от годината. Пак не е съвсем без проблемно. Примерно това, че зарежда през деня може да е кофти, може и да не е. Примерно ако зареждаш в офиса няма проблем, докато си на работа. Но ако зареждаш вкъщи трябва да ходиш пеш на работа. За мен това не е проблем, аз зареждам един ден в седмицата само, а и гледам да ходя пеш поне 2-3 дена.

С други думи нещата при ВЕИ не са еднозначни. Има подробности, които ги правят много добро или много кофти решение. И то кофти в смисъл финансово само. Иначе като кеф, няма такъв кеф и много си плащат само заради кефа. Сега много от проблемите биха могли да се решат на държавно ниво. Това дето горе се писа да се ползва мрежата за баланс, изобщо не е безумна идея. Ние имаме няколко ПАВЕЦ-а, които не работят. Ако се пуснат с тях държавата би могла да балансира на прилична цена. Това е уникална даденост, много по-добра от всякакви батерии. За САЩ е по-сложно, ама те сами си го правят сложно с безумни регулации. Освен това тия трилиони дето им трябват за мрежа, те им трябват и с ВЕИ и без ВЕИ.

Вто Авг 08, 2023 1:01 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 423 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21 ... 29  Следваща