Отговори на тема  [ 423 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22 ... 29  Следваща
Домашен ФЕЦ 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог

Мнение Re: Домашен ФЕЦ
Аз да попитам от любопитство защо избирате панелите на LG - заради цена/качество/надеждност? Гледам че SHARP предлагат панели и то на по-ниски цени от тези на LG?

Вто Авг 08, 2023 2:38 pm
Профил
Аватар

LG имаше евтини в наличност, в Германия. Тук в България на бащата са му сложили някакви китайски от Sunergy, които на хартия бият LG-то при това на половин цена. Технологията, дори на единичния кристал е сравнително проста и като се има в предвид какви субсидии имаше в Китай преди няколко години съм склонен да им повярвам. След 10-ина години ще мога да кажа как деградират със стареенето, но ми направи впечатление, че спада на ефективността при по-високи температури не е никак зле. Не мога да сравня с LG-то, понеже в Германия 37 градуса не се вдигат често, но и да има разлика ще е минимална. С две думи купувай евтини китайски и не мисли. И да ги помлати градушка, защото са сложили тънки стъкло, сменяш и пак ще излезе по-изгодно.

Миро, Тони при всяко положение няма предвид замърсяването от крайния продукт, а от самия производствен процес. Който е влизал във фабрикa за полупроводници знае какви гадости са химиите покрай ецването. Обаче тук броя на производствените стъпки е много по-малък и нищо чудно да не е толкова зле работата. Но пък производствения обем е огромен. Ако знаеш как ме сърби да си взема 2 години "отпуска" и да опитам да я подкарам една поточна линия втора ръка. Никога не съм се занимавал с производство, а това ми е особено интересно и с подходящ баланс от към сложност.

Вто Авг 08, 2023 4:50 pm
Профил WWW

И за двете говоря, и при производство и при рециклиране, тоя панел не може да го хвърлиш в стопилката и да направиш бутилки от него, да видим.

Вто Авг 08, 2023 6:36 pm
Профил
Аватар

Даваш много интересна идея за рециклиране на панели. Един колега в GloFo беше разказвал как бракувани вафли бивали полирани и използвани за вътрешни тестове. При правилно демонтиране и транспорт нищо чудно да можеш да свалиш достатъчно голям процент от кристала. Интересно дали и как може да се използва за направата нови панели. Не че самият материя е много скъп, но както каза миро, останалото е стъкло, PVC и алуминии, все налични от родно производство.

Вто Авг 08, 2023 8:03 pm
Профил WWW

Преди време писаха по медиите за нова технология - фотосоларна транспарентна боя, която може да се нанесе по прозорци и стени. С нея ще се спести рециклирането на алуминиевите рамки и стъкларията на сегашните панели.

Някой наскоро да е чувал нещо по въпроса?

(Питам защото онзи ден измих прозорците, шпакловах фасадите и съм готов да боядисвам с тази боя... :-) )

Сря Авг 09, 2023 7:43 am
Профил

Като се говори за "нова технология" не е лошо да се прави съпоставка с вече наличните, защото най често хвалените по медиите "нови технологии" са в порядъци по слаби, и много често неприложими, просто някой си приказва за някакви евентуални приложения без да намесва цифри

Сря Авг 09, 2023 12:21 pm
Профил
Аватар

@HCL : ползваме предимно Longi и Amerisolar - и двете са китайски, първите много ги хвалят вторите много се хвалят. Тия вторите са дето паднаха на 70% в най-големите жеги - там ги знам че са такива. Лонги не знам къде точно имаме слагани. Иначе ако някой иска нещо друго - шефа намира всичко - стига клиента да е готов да плаща.

@itso.t : ЕРП-тата разрешават соларка само където инфраструктурата позволява. Не можеш да сложиш соларка ако си на повече от 10 стълба от трафопоста. В такава ситуация единственото решение е да си пуснеш собствено трасе оразмерено подобаващо. За това такива ситуации дето ги описваш няма как да се случат. Ако всичко ти е оразмерено за 5 киловата няма да ти разрешат 10 освен ако не преработиш всичко за собствена сметка, включително и трасето до трафопоста. Това обаче може да излезе по скъпо и от соларката. Имаме един клиент дето в момента е в точно такава ситуация - в едно село в региона - централата е готова от зимата, обаче има проблеми с трасето. Подземен кабел - копане до трафопоста, кабел - специален, полагане, подвързване. За бюрокрацията да не говорим.

В момента обаче ерп-тата правят много гаден номер на всички малки "селски" соларки - надули са трафовете на макс и напрежението минава 254 волта (това е границата за изключване на инвертора по стандарт) и като мине това напрежение инверторите сами се изключват. Най-тежкия ни случай е в едно село в Родопите до Ардино - там централата е на 20 метра от трафопоста на селото и в момента трудно прави 4w/p на ден. За сравнение друга дето работи нормално прави по 6. А има моменти и по 2 w/p не стига - особено когато няма никаква консумация в селото. На шефа централата и там става така ама е малко по добре - едната фаза няма никакви консуматори на нея освен него. Сега си е пуснал термопомпата и като са жеги не спира през целия ден и му пада малко напрежението. Спре ли му термопомпата и фазата става 260 волта веднага.

В общи линии въобще не искат да изкупуват ама нямат избор и правят сечено където могат.

Чет Авг 10, 2023 8:25 am
Профил ICQ
Аватар

[quote="Cekins"]@itso.t : ЕРП-тата разрешават соларка само където инфраструктурата позволява. Не можеш да сложиш соларка ако си на повече от 10 стълба от трафопоста. В такава ситуация единственото решение е да си пуснеш собствено трасе оразмерено подобаващо. За това такива ситуации дето ги описваш няма как да се случат.../quote]
Същото съм описал и аз - подобни очаквания са нереални.
Нахвърлял съм ги като тема за размисъл - защо са нереални в реалния свят.

Чет Авг 10, 2023 9:20 am
Профил

Добре де, няма ли стандарт колко да е доставяното от ЕРП-тата напрежение по домовете? Какви са тези 254V ?!?

По спонени някакви мрежата не трябваше ли да е 220V +10%/-20% ?

Чет Авг 10, 2023 9:55 am
Профил
Аватар

Именно де - трафа е на макс, консумация няма, инвертора за да прави експорт трябва да и той малко вдигне и то се вдига - загуби в кабели, траф, средно, траф, високо... и в един момент става 254, а съм виждал пикове и по над 260. Ако искаш се оплаквай на арменския поп - ще пратят лаборатория ама ще я пратят или в 5 сутринта или в 8 вечерта - соларките не работят и напрежението си е в нормите 242 волта (220+10%)

Чет Авг 10, 2023 11:08 am
Профил ICQ
Аватар

Да не намекваш е тия от "енергото" са ЛГБТ? :D

Чет Авг 10, 2023 11:51 am
Профил
Аватар

Натвърдвам...

п.п. Даже шефа каза че миналата година не е имало такива проблеми. Та най-вероятно са го направили сега.

Чет Авг 10, 2023 12:54 pm
Профил ICQ
Аватар

Какво е решението в такъв случай, регулатор на напрежение между мрежата и инвертера?

Чет Авг 10, 2023 2:25 pm
Профил WWW

Калашников + торба патрони :)

Чет Авг 10, 2023 3:09 pm
Профил

HCL написа:
Какво е решението в такъв случай, регулатор на напрежение между мрежата и инвертера?

Напрежението на инвертора винаги трябва да е по-високо, иначе се превръща в товар а не генератор.

Чет Авг 10, 2023 3:11 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 423 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22 ... 29  Следваща