Отговори на тема  [ 423 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23 ... 29  Следваща
Домашен ФЕЦ 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог

Мнение Re: Домашен ФЕЦ
Напрежението на инвертора може да се повдигне. Ако не с настройки и премахване на ограниченията в софтуера му, може и по най-балъшкия начин с автотрансформатор.
Проблема е какво правим ако напрежението в мрежата в къщи стане толкова високо, че ми изпукат електроуредите ...

И аз смятам, че трябва да им се направи кратка критична "забележка" с автомат...

Чет Авг 10, 2023 3:33 pm
Профил

emilvtc написа:
кратка критична "забележка" с автомат...

Е те затова не вървят нещата в нашата държава, тия патрони пари струват, отделно твърде леко, тва като да хванеш съседа че ти пие ракията и да го пратиш за наказание да купи лимонада, не става така.. аз бих ги включил в паралел до де натоварят за да падне до 240, верно не е много дълготрайно решение ама те са доста, за 1-2 дни ще осигурим товар, след това няма да има нужда.

Чет Авг 10, 2023 3:38 pm
Профил
Аватар

Това имах в предвид де, стабилизираш напрежението на изхода на инвертора нагоре посредством регулатор за да отговаря на това на на мрежата, а в посока къщата стабилизираш надолу за да не изгърмят електроуредите. Предполагам има и инвертори с вградени подобни регулатори. Въпросът е колко струват.

Чет Авг 10, 2023 4:08 pm
Профил WWW

Проблемът е в трафа... Връщането в мрежата е по ток, по-точно по честота. То така се балансират централите в мрежата. Ако източниците станат твърде много и линиите са идеални тръгва да расте честотата, а не напрежението. Естествено линиите не са идеални и около някой може и напрежението да тръгне да скача. Затова и централите следят и напрежението.
Така че в случая или графът се претоварва, или тия от енергото подават по-високо ниско напрежение. И в двата случая инертора ще се самоограничи.
И в двата случая енергото няма да си мръдне пръста. Единственото, което може да се направи е да се замери напрежението при работещ и изключен инвертор. Ако си стои високо може да се пипнат настройките на инвертора. Не е много редно, но няма какво друго да се направи.

Чет Авг 10, 2023 4:33 pm
Профил

miro_atc написа:
.. Връщането в мрежата е по ток, по-точно по честота. .

Как така по честота, това не вкарва ли реактивна съставка в мрежата, доколкото знам е забранено, даже има изискване всички SMPS импулсни захранвания задължително да имат фазова корекция (компенсация).

Чет Авг 10, 2023 6:31 pm
Профил

В известен смисъл е реактивна, но така си се балансират централите.
Ако си ползвал агрегат, знаеш че оборотите му падат като включиш нещо. И обратно на празен вдига обороти. Ако имаш няколко агрегата в паралел, естествено трябва да ги синхронизираш при пускането. Но от там насетне като почнеш да товариш системата, ако някой почне да се товари, той се опитва да свали обороти, при което обаче дефазирането кара повече ток да дойде от останалите агрегати. И така си балансират товара без да излязат от синхрон. Сега тоя ток от гледна точка на единия агрегат може да го наречеш реактивен, но от гледна точка на цялата система си е активен. Просто ненатоварените източници се стремят да вдигнат обороти, демек да вдигат честотата. Натоварените пък се опитват да клякат. Но докато са в една мрежа няма как, щото и най-малкия опит за дефазиране предизвиква ток помежду им.
Доста баламски го обясних, другия вариант е през синхронни машини. Като ги вържеш в мрежа, всички се въртят в синхрон, но може едната машина да е в генераторен режим, другата в двигателен или обратно.

Пет Авг 11, 2023 7:51 pm
Профил

Последното видео на "великият Скот" е за домашна соларна инсталация. Давам го само като пример, какво ползва той: инвертор, батерии, защити и други лиготийки в таблото, чарджър, комуникация, контролен панел и т.н.; как си е планирал архитектурата на проекта, как си заделя енергията, която не ползва, вместо да я подарява на тамошното енерго. Някои от коментарите под видеото са дело на хора с опит в домашните соларни инсталации и си мисля, че може да са полезни за проекта, дискутиран тук.

https://www.youtube.com/watch?v=KEru5cODA-M

П.П. Благородно му завиждам му на това момче - няма 30 още, обаче такава ниша е намерил в Тубата, че вече е милионер. 2 милиона субскрайбъри и стотици фирми, които го обурудват безплатно с всякаква техника и електроника вече дълги години (говоря за скъпа такава), за да им прави реклама, за да се учи момчето на електроника, да си прави експериментите, да си показва филмчетата с експериментите, и да прави много добри пари. Голяма къща си построи и сега я обурудва (показа си лаба миналата седмица). Ама се иска и предприемчивост, и талант за това. Помня само преди 10 години като се появи, още с ардуино и бредбордове се занимаваше, а днес стана звезда в бранша, че и по списанията и изложенията го канят редовно. Браво!

Нед Сеп 03, 2023 6:48 pm
Профил
Аватар

Снощи го гледах, може би половин час след като го е пуснал. И аз бих си дал моите 50 стотинки в коментарите ама не ми се пускаше компютър (тубата я гледам на TV).

Имам една инсталация с Victron - не бих го препоръчал освен ако нямате много пари за харчене. В случая неговата инсталация не е съвсем както би трябвало да се направи изцяло с Виктрон-ска техника, но явно не са му дали всичко. Два от компонените му не са техни : микроинверторите на соларите - виктронското е по скоро само MPPT/конвертор към 48 волта. На 48V шината се закачат и инвертора и батериите и това MPPT (към което се включват панелите). Всичко това за да работи се включва в CerboGX. Батериите за инвертора (второто нещо което не му е Виктрон) е силно препоръчитело да са си един пакет (обикновено са 19" rack mountable) и направо си е задължително да имат комуникация с BMS-а и тя да е "съвместима" с Victron. Няма нужда от два електромера. Даже по принцип въобще няма нужда от тези електромери - инвертора има вътрешно измерване на тока който преминава през него и вход за външен токов трансформатор, който в неговия случай се слага на входа на мрежата (защото има и друг/и инвертор/и включени в системата). Ако е изцяло всичко с Victron може даже и без токовия трансформатор (но пак зависи в каква конфигурация е).

Обаче всички тези неща, като се тегли чертата и излизат в пъти по скъпи от цялостно решение в една кутия. Е да - не е супер дупер марка, ама са си все работещи решения.

Много труден за настройка инвертор - трябва да му знаете кътните зъби - на практика се конфигурира с конфигурационен файл, който се генерира от този софтуер който показа. Само че това там са базовите настройки. Истинските настройки се правят с едни "скриптове", като има няколко скрипта готови направени, но те не винаги вършат работа. Не може да се "влезе" с някакъв софтуер в инвертора и да почнеш да ръчкаш директно насторйка по настройка. След всяко "качване" на конфигурация инвертора се рестартира - голяма простотия щото ако е изцяло оффгрид инсталация ти спира тока. Като спре, ако има батерии/слънце (от MPPT конвертора) се опитва да тръгне първо с тях, обаче ако обекта дръпне повечко ток всичко пада и повече не иска да включи докато не го резетнеш ръчно. Дистанционно обикновено не може - трябва интернета ти да е на UPS - щото ако не е - и неговия ток спира и вече нямаш достъп до устройствата. В нашия случай се наложи да сложим 2х100Ah батерии, за да не клякат като реши да тръгва от батериите. Всички тези допълнителни устройства са като някаква кинкалерия обаче трябва да ги имаш. Без цербо-то не може да се подкара системата а е меко казано скъпо. Дисплея по принцип не е задължителен, ама като вземеш цербо-то вземаш и дисплей. И за капак през този дисплей, единственото полезно нещо което може да се направи е да рестартираш системата. Всичко останало е само мониторинг. Има достъп до някакви настройки ама не са най-важните. Облачния им мониторинг е напрактика риъл тайм - не го знам колко трафик генерира, ама данните вървят всяка секунда - не знам дали има особен смисъл от това освен да можеш да си я гледаш и да и се радваш - няколко дни гледаш така по час-два и и се радваш и после вече не я поглеждаш с дни.

Обобщено - Виктрон в краен случай - излишно сложна и скъпа система. Има си някой плюсове ама минусите накланят везните сериозно в посока на други платформи.

Пон Сеп 04, 2023 8:06 am
Профил ICQ

Cekins написа:
излишно сложна и скъпа система

+1

Пон Сеп 04, 2023 11:04 am
Профил

Май ще купуваме една къща, която е с инсталирани стационарни 21 панела от типа "SunPower X21-345ne-wht-d". Вероятно това е правилния datasheet:

https://us.sunpower.com/sites/default/f ... 7-revc.pdf

Инсталирани са през март 2017. Без батерийни банки, със зарядно за електричка и този инвертор Sunny Tripower 7000TL-20:

Прикачени файлове:
20231006_153412.jpg
20231006_153412.jpg [ 1.95 MiB | Прегледано 2216 пъти ]

Прикачени файлове:
20231006_153401.jpg
20231006_153401.jpg [ 2.31 MiB | Прегледано 2216 пъти ]

Информация за инсталацията от брокера:

Прикачени файлове:
Solar_Info.png
Solar_Info.png [ 136.61 KiB | Прегледано 2216 пъти ]

Тези дето я продават, само заради тази инсталация надуват още цената, но вече е намалиха със 100000 франка веднъж. Искам да знам има ли добра добавена стойност тази глезотийка към къщата, или само ще се набутвам тепърва, ако я взема (защото ще трябва тепърва да се грижа за нея, да се дообразовам, да дооборудвам, модернизирам и т.н.). Говоря за техническите данни на моментната инсталация, амортизация, поддръжката и ползата, която бих имал (или нямал) от това нещо. Искам да преместя инвертора вътре в къщата, а в момента е монтиран близо до зарядното, в общ закрит паркинг с другите две къщи близнаци (залепени са). Те нямат слънчогледи. Грубо пресмятам, че поне 50k-100k CHF ще ми отидат за други ремонтни дейности и подмени. А сега, ако се хвана и със слънчогледите, ще ми трябват батерии, че и електричка (а хич не я искам в момента).
Всякакви съвети ще са ми от полза, затова пиша в тази тема, тук има експерти със сериозен практически опит и знания по въпроса.

Пет Окт 06, 2023 8:17 pm
Профил

Ново такова оборудване е под 10х.лв. За 6 годишно не бих дал повече от 6-7 бона.
Обикновено ценното не е самото обурудване, а възможността да сложиш такова. Да няма засенчване, покрива да е с подходяща ориентация и наклон. Хубаво е да провериш как е направена конструкцията. Да няма течове и т.н. Това пак зависи от покрива. В моя случай стана без да пробивам и без да компрометирам нищо. Но е ако е върху керемида трябват планки и е доста по-сложни и деликатна работа. Така монтажа може да е ценен, а може да не е. Другото ценно нещо е узаконяването. С две думи не гледай само оборудването колко струва.

Сега за рентабилност и за батерии всичко зависи от договора с енергото. Ако ти изкупуват енергията хич не ти трябват батерии. Като гледам твото явно е с изкупуване. Но какъв е договора? Повечето са на борсови цени и там сметките са сложни. Ако е с фиксирана цена е по-просто, но не знам по вашия край има ли такава опция. Един приятел в Австрия е на фиксирана цена. Както покупната така и продажната. Като сложиш такси и т.н. грубо му изкупуват тока на половината цена на която му продават. Което е ОК Далаверата в случая е да инсталираш повечко и балансът ти да е положителен и да не мислиш кога колко произвеждаш, каква е цената и т.н.

Пет Окт 06, 2023 9:42 pm
Профил
Аватар

Те там може и да са на нетно. И единствено да се ограничава износа да не е повече от вноса - нетно >= 0. В БГ такива малки централи нямат никакъв икономически смисъл заради изчанчения начин за продажба на излишъка.

Инвертора в случая може да се брои за амортизиран. На Хуавей гранцията е 7 години - за другите не съм се интересувал. Май Софар бяха 5 години. Та с изтекла гаранция - според мен не би трябвало да се смата някаква остатъчна стойност за него. Панелите в момента са по около 200-250 евро за хубави 550 ватови панели. При панелите обикновено живота е 15 години до 85% капацитет. - Та да кажем че са на 1/3 от живота си и дори да вземеш цената на най скъпите панели пак са си не повече от 4-5к евро остатъчна стойност. 6-7 кв. инвертор пък е не повече от 2000-2500Е и то джиджен. Даже Хуавей е около 1200-1300Е. За цените на монтаж и всичко останало мога да коментирам само как е тук - при нас средната цена на цялостно решение е 1.5 лв. на ват (2.50 с акумулатор с капацитет горе долу колкото мощността централата) - та 6-7 кв. централа е към 10-12 х.лв. и 15-20 х.лв. с акумулатор. Тук документално и организационно не е кой знае какво - та трудно може да се оцени на повече от 2-3 х.лв. Как стоят нещата в Швейцария - идея си нямам.

Нед Окт 08, 2023 1:18 pm
Профил ICQ

Cekins имаш ли наблюдения колко часа правят годишно клиентите ви?
Щото на мен тия 950 часа ми изглеждат сравнително добре. Което значи че къщата не е с лошо изложение. Не знам дали е в планината, ама не изглежда да е на северен склон. И стига и в къщата да влиза слънчице, да не е само на покрива си струва.

Нед Окт 08, 2023 8:14 pm
Профил

Благодаря на всички за съветите! Липсата на време и много други интереси, различни от солари и коли ме карат да страня от темата, на която много симпатизирам. Но понеже оглеждаме и тази къща, а инсталацията е направена, започва и гъдела, дали да не се заема сериозно със соларите и евентуално EV, което е малко или много планирано в бъдещето.
miro_atc написа:
Обикновено ценното не е самото обурудване, а възможността да сложиш такова. Да няма засенчване, покрива да е с подходяща ориентация и наклон. Хубаво е да провериш как е направена конструкцията. Да няма течове и т.н. Но е ако е върху керемида трябват планки и е доста по-сложни и деликатна работа. Така монтажа може да е ценен, а може да не е. Другото ценно нещо е узаконяването...

Вече е инсталирано и узаконено и коментирах с жената, че това са много пари и работа (обикновено външна фирма го прави, щото не се виждам аз на керемидите горе с дрелката, като великия Скот). Вързано е към локалното "енерго" (тук всичко е много децентрализирано според общините и централите в близост). И работи така вече 6+ години. Та направено е, инсталирано е, узаконено е.
miro_atc написа:
Ако е с фиксирана цена е по-просто, но не знам по вашия край има ли такава опция.

Заради уикенда не можех да изкопча повече информация от брокера за изкупните цени, договорки и подобни, ще се опитам утре. Но в Швейцария със сигурност има и фиксирани цени, говорих преди година с двама колеги, дето имат, та ще ги разпитам тия дни пак. Единият е доста напред като опит със соларната си система, тъй като има своя ферма, покриви, площи и два истински "слънчогледа", освен стационарните си панели. Та има бизнес с фермата, отделно с тока, който произвежда и (не знам как) продава от този ток и на съседите си, легално. Явно са гъвкави регулациите тук. И отделно инженер, пенсиониран, но го викаме когато се налага. Как смогва?...
Cekins написа:
Те там може и да са на нетно. И единствено да се ограничава износа да не е повече от вноса - нетно >= 0. В БГ такива малки централи нямат никакъв икономически смисъл заради изчанчения начин за продажба на излишъка.

Като добавка по-горе, ще се поразпитам за детайли.
Cekins написа:
Инвертора в случая може да се брои за амортизиран. На Хуавей гранцията е 7 години - за другите не съм се интересувал. Май Софар бяха 5 години. Та с изтекла гаранция - според мен не би трябвало да се смята някаква остатъчна стойност за него. Панелите в момента са по около 200-250 евро за хубави 550 ватови панели. При панелите обикновено живота е 15 години до 85% капацитет. - Та да кажем че са на 1/3 от живота си и дори да вземеш цената на най скъпите панели пак са си не повече от 4-5к евро остатъчна стойност. 6-7 кв. инвертор пък е не повече от 2000-2500Е и то джиджен.

Проблемът в Швейцария са цените - огромни мита ли, стандарта ли, кво ли, не знам (бос съм по финансовите теми). Пример - за нашата кафе-машина Delonghi ходих от Германия да я купя, защото там нова, модел 2014, ми струваше 750 евро, тук в Швейцария същия модел - 1300 до 1400 франка в зависимост от онлайн магазина (франкът е по-скъп от еврото, а и преди две години беше, като я взимах). Въобще не вярвам, че ще намеря панел за 250 CHF в Швейцария, по-скоро поне тройно, и това не е шега. Ако го купувам панела отвън Швейцария не знам колко трябва да давам отделно. Но спрямо мнението на Cekins, да кажем, че сегашното състояние на инсталацията s тази амортизация, за 21 шест-годишни панела, зарядно за кола, и инвертора (очевидно без гаранция вече) добавената стойност да е не повече от 10000-15000CHF worst case, т.е. не е основание да се иска за къщата 100k отгоре, само, че са сложени, при това сравнително отдавна. Дори и да носят/избиват някакви пари в следващите 10 години, те едва ли ще са от този порядък. Но естествено, точно това не иска да чува никой продавач или брокер.
miro_atc написа:
Cekins имаш ли наблюдения колко часа правят годишно клиентите ви?
Щото на мен тия 950 часа ми изглеждат сравнително добре. Което значи че къщата не е с лошо изложение. Не знам дали е в планината, ама не изглежда да е на северен склон. И стига и в къщата да влиза слънчице, да не е само на покрива си струва.

Ще сложа някои снимки да дадат идея за изложението и инфраструктурата. Целта ми беше да представя повече технически данни, а не илюстрации, но първо съм прохождащ в темата и гледам да не пиша глупости, и второ - доста е трудно (очевидно) да получа цифри, защото търговци, брокери, банкери, продавачи и т.н. не обичат да ги споделят много, което е разбираемо. Те искат да продадат, а ти да си блъскаш после главата. Надявам се до няколко дни да напиша по-издържан коментар с необходимите технически данни и финансови параметри/условия, за да направя и реалистична оценка (с ваша помощ) - струва ли си, не си ли?...

Прикачени файлове:
House.png
House.png [ 1.24 MiB | Прегледано 2114 пъти ]

Прикачени файлове:
Inverter_Charger.png
Inverter_Charger.png [ 2.01 MiB | Прегледано 2114 пъти ]

Нед Окт 08, 2023 11:59 pm
Профил

d_jelev написа:
Но спрямо мнението на Cekins, да кажем, че сегашното състояние на инсталацията s тази амортизация, за 21 шест-годишни панела, зарядно за кола, и инвертора (очевидно без гаранция вече) добавената стойност да е не повече от 10000-15000CHF worst case, т.е. не е основание да се иска за къщата 100k отгоре, само, че са сложени, при това сравнително отдавна.

Какви 100к? 8O
Трябва да си луд да платиш толкова...

Виж това не е ракетна наука. Много е просто - инвестираш едни пари X, които във времето ти връщат Y пари. Ако Х < Y си струва. Ако Х > Y си прецакан. Тук няма как да ти помогнем особено без да знаем колко е X и колко Y. Но видимо инсталацията ти прави 6-7MWh годишно. Сложи й живот още към 10 години максимум, демек Y ти е не повече от себестойността на 50MWh. Ти в момента живееш там и може да си видиш сметката колко долу-горе плащаш за 1MWh. В България за битовите потребители цената е някъде 190лв за нощна и 260лв за дневна. В Европа средно някъде е 200 евро. Обаче това е цена на която купуваш. Когато продаваш обикновено е по-ниска и то двойно по-ниска. Аз не бих заложил повече от 100 евро, демек тая инсталация оптимистично може да ти докара 5000 евра в следващите 10 години.
Реалистично обаче нещо може да се повреди, имаш разходи после по демонтаж и т.н. демек реалистично е по-скоро 3-4 евра. Сега ако къщата ти харесва не е проблем да я оцениш и на повече от 5 евра. Ако искаш плати и 100 евра, само че трябва да си наясно че тия пари няма как да си ги върнеш.
Сега в моя случай аз примерно целях Х да е колкото Y, т.е. не гоня печалба. За мен по-скоро е инвестиция, защото по-добре тия пари да са в слънчогледи, отколкото в банка. Защото в банката инфлацията ги изяжда, докато вложени в слънчогледи поне няма да ги загубя (надявам се).
При теб обаче ако ще купуваш къща най-вероятно ще е със заеми и ще плащаш лихви и сметката вече ти ще трябва да си я направиш...

А ако те притеснява поддръжката - ми практически няма такава. Просто от време на време трябва да ходиш до местната църква и да палиш по една свещичка да не се повреди нещо. Това е достатъчно. Относно зарядното - ми зарядно, винаги може да си поръчаш и да си го сложиш сам. Не е нито скъпо, нито сложно. Ако в къщата има телевизор и те го оставят, то най-вероятно ще е по-скъп. Но няма нужда да ни го снимаш ;-)
Виж за колата... По принцип EV вече не са екзотика и като цяло са по-изгодни за покупка и експлоатация. Но ти се похвали, че наскоро си си купил кола. Сега ако ще продаваш на загуба е тъпо. Ако може да й вземеш колко си дал, тогава си струва да я смениш. Предполагам при теб неудобството ще е само ако често пътуваш до България. Но си вземеш нещо което минава 400-500км и има бърз заряд (а то ще има) няма да усетиш никакви неудобства според мен.

Пон Окт 09, 2023 8:47 am
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 423 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23 ... 29  Следваща