|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пон Юли 27, 2026 2:31 pm
| Автор |
Съобщение |
|
Н'бабане Гт'муан'га
Ранг: Форумен бог
|
 Re: Любопитно
Да, затова са
_________________ 'просто' е технически синоним на 'красиво'
|
| Чет Авг 03, 2023 6:25 pm |
|
 |
|
velio
|
Вчера ремонтирах един Булсат приемник и ми направи впечатление индикатора. За пръв път видях VFD индикатор със "задно облъчване"  . Така де - цялата струсктура с решетките и нагревателите/катодите е отзад. Фосфора е на преден план. Доста интересно.
|
| Чет Авг 03, 2023 6:55 pm |
|
 |
|
itso.t
Регистриран на: Чет Фев 03, 2005 2:21 am Мнения: 12765 Местоположение: София
|
Ако ежедневно програмираш или тестваш няколкостотин платки, би погледнал по друг начин върху издържливостта... А за VFD... Твоят е някакъв евтинджос. В някои от тях има вграден и контролер, и дисплея има само няколко извода, като изключим крепежните.
|
| Чет Авг 03, 2023 7:45 pm |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30684 Местоположение: София
|
То конектора е проблема не платката, за нея е еднократно за конектора е нон стоп 
|
| Чет Авг 03, 2023 10:38 pm |
|
 |
|
velio
|
Дам, имат си явно косури конекторите.
За VFD-то - да де, знам че има такива с вграден контролер. Но всички които съм виждал са "нормални" - първо се вижда нагревателя, после решетките и чак тогава катодите с фосфора. Тоя са го обърнали наопаки, което го виждам за пръв път и ми стана любопитно.
|
| Пет Авг 04, 2023 3:17 pm |
|
 |
|
stefan63
|
скъпарският конектор е на 1,27 ...pci-express и той май е на 1,27. Вчера гледах чертеж(наживо нямам) - сякаш с малко умение можеш да го разцепиш и да си направиш нещо подобно на скъпарския.
|
| Пет Авг 04, 2023 3:43 pm |
|
 |
|
Grubi
Регистриран на: Чет Мар 16, 2006 9:42 am Мнения: 12095 Местоположение: Гьотеборг
|
|
| Пет Авг 11, 2023 5:21 pm |
|
 |
|
Bai Ui
|
Интересна идея - самозапояваща се платка - този пич използва един от вътрешните слоеве на платката като резистор, който загрява платката до температурата на топене на запояващата паста. Една грешка, която прави е че се опитва да следва тепературния профил на инфрачервените пещи, но понеже загрява платката отвътре няма нужда да подгрява компонентите. https://youtu.be/r0csHZveVvY
_________________ “Intelligence is the ability to adapt to change.” Stephen Hawking
|
| Съб Авг 12, 2023 10:09 pm |
|
 |
|
ToHu
|
От една страна май се намира на работа, аз не виждам никакво предимство в нещо такова защото от друга страна идея си няма от рутиране, и тоя слой е практически неизпозлваем, дори може да се наложи да се завре между два други плейна, защото с тая форма може да започне да създава проблеми. Има ламинирани структури които потози начин ги пекат, но това са композити, и изпозлването на влакната и като нагреватели носи технологични предимства, но и там това е по-скоро екзотика. Нагледен пример как хора без работа и идея от материята си запълват времето.
п.с. и не си прав, че няма нужда да загрява компонентите, до момента до който пиновете на тоя компонент не достигнат температурата за спояване няма да имаш надеждна спойка, един вид студена спойка. Когато запояваш да речем тру хол, правилният начин е не да нагряваш площадката и да подаваш тинол, а да нагрееш и крачето и тинола да мине през него, така си гарантираш добро омокряне с припой и надеждна спойка. От друга страна прехийтинга не винаги е свързан само с качеството на спойката, част от упражнението е да се минимизира термалнияш шок, а в случай че загрееш крачката на компонентите това неминуемо загрява и корпуса.
|
| Съб Авг 12, 2023 10:45 pm |
|
 |
|
Bai Ui
|
На практика няма нужда да го прави на спирала, явно се опитва да му увеличи съпротивлението, може да е чист меден слой или пък да използва граунд плейна, стига да е разпределен добре, така няма нужда да хаби слой само за това упражнение. Малко е опасно защото може да повреди проходните отвори - виите, но това важи и за традиционните методи на запояване. Интересно е като идея, на мен ми харесва.
_________________ “Intelligence is the ability to adapt to change.” Stephen Hawking
|
| Съб Авг 12, 2023 11:33 pm |
|
 |
|
ToHu
|
Не е съвсем за тук ама не видях подходяща тема. Купих днес някаакво епоксидно лепило, HFT, изненада ме, първо че го дават 90 секунди, и наистина е толкова, и то това не е отворено време,на 90-ттат вече е станало на гума, в някои случаи е кофти, в други това е добре. Втвърдява като цяло бързо, е нагрява се но то няма как, тия бързите всички са така. Доста добра адхезия, след няколко часа дори може да се обработва прилично, но все още е меко за шкурене. Знам че има много лепила, но цената е интересна, около $3, а за 8 има бая големи туби. Единствено не знам дали се намира по останалия свят или това HFT идва от harbor freight, т.е. да си е тяхна марка. Аз лично ремонтирах един резонатор на XC-90 че беше отчупен от единия край и "тъпото" еку някак го хваща и мрънка, получи се доста добре, за пълнител изпозлвах някакъв въглероден плат, ама то не е плат ами е veil, на нашенски воал, много тънко и леко, но стана добре.
|
| Сря Авг 16, 2023 5:17 am |
|
 |
|
itso.t
Регистриран на: Чет Фев 03, 2005 2:21 am Мнения: 12765 Местоположение: София
|
Това е налично само в буржоажните държави. Тук предлагат само "капчица", с изтекъл срок на годност...
|
| Сря Авг 16, 2023 8:47 am |
|
 |
|
Grubi
Регистриран на: Чет Мар 16, 2006 9:42 am Мнения: 12095 Местоположение: Гьотеборг
|
|
| Сря Авг 16, 2023 9:16 am |
|
 |
|
ToHu
|
Това е марката но аз използвах такова от сдвоена спринцовка, те имат различни варианти.
|
| Сря Авг 16, 2023 5:42 pm |
|
 |
|
Grubi
|
Loctite-a в двойната спринцовка е класика, той не е толкова бърз - но пробвал ли си го и доволен ли си? https://www.loctiteproducts.com/en/prod ... oxies.html
|
| Чет Авг 17, 2023 1:02 pm |
|
|