|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пет Окт 02, 2026 6:07 pm
Новини от цивилизования свят
| Автор |
Съобщение |
|
emilvtc
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Вто Фев 06, 2007 8:44 pm Мнения: 3180 Местоположение: Пловдив
|
 Re: Новини от цивилизования свят
Като няма риба - и рака е риба ... нали знаеш. Та след като с хиляди псувни си си решил проблема минавайки през "документацията" и "съпорта" на такайците - въпроса вече е приключен. А относно съпорта на "белите" производители - имам плачевен опит с Тексасци и ОнСеми ... Мъкааааа ....
|
| Чет Авг 17, 2023 9:28 am |
|
 |
|
itso.t
Регистриран на: Чет Фев 03, 2005 2:21 am Мнения: 12902 Местоположение: София
|
Какви да са тия чипове ли? Ами каквото са могли да откраднат. Да не си очаквал творчество? Поне документацията им е хубава - щото тя е оригиналната за чипа и е писана от производителя от който са крали. Кухи Китайски Кратуни... 
|
| Чет Авг 17, 2023 11:28 am |
|
 |
|
miro_atc
Регистриран на: Нед Фев 26, 2006 6:52 pm Мнения: 11288 Местоположение: Добрич
|
Не е баш тъй... Китаецът отдавна не се стреми да направи 100% копие. Той и да иска е трудно, щото за да се запазят всички параметри трябва да се ползва абсолютно същия производствен процес, същите фафли и т.н. Идеята им е по-различна. Целта им е цена и съответно да вземат пазарите. Просто американците решиха, че могат да ги съсипят като им отрежат достъпа до най-съвременните технологии с малкото нанометри. И всички очакваха, че и китайците ще тръгнат да правят нанометри и ще настане яка конкуренция. Да, ама не. Китайците решиха вместо да се борят за утрешните технологии да се борят за днешните. И яко инвестираха в преработка на масови чипове. Основно преработката е заради смяната на производствените технологии. Но където могат вкарват и модификации. Примерно всички клонинги на STM32 имат някаква модификация с цел подобряване. Гигите примерно тъй като по принцип са си производители на флаш вкараха повечко флаш и т.н. Другите пък вкарват повече или по-различни периферии и т.н. В крайна сметка имаш алтернативи на STM, които са по-евтини и са с повече карантии. Самият проц е под лиценз (поне никой не твърди обратното) и там няма изненади. Но да се върна на документацията... Оригиналната вече не важи, щото имаш друг производствен процес. Сега за цифровите сигнали долу горе това не е проблем, освен ако не си заложил някъде твърде времена, фронтове и т.н. Но и да не е проблем, пак е добре да имаш точните параметри в чаршафа. А в китайските чаршафи много от тези "подробности" просто липсват. Или пък са описани по китайски начин. Примерно аз бях писал за времената на флаша в гигите - вместо с wait states или с наносекунди/микросекунди времето при cache miss e описано като "too long". Айде преведи какво значи "too long"  Ta документацията си е проблем. Не се подвеждайте. Но пък за щастие чеповете им работят и са използваеми. Щеше да е хубаво и да са коректно документираме, ама за толкоз пари - толкоз. И не знам дали са кухи кратуни или не, ама завземат пазарите. И то по време когато западът уж им налага санкции за да ги избута от пазарите. Та не знам кой му е по-куха кратуната.
|
| Чет Авг 17, 2023 12:19 pm |
|
 |
|
Grubi
Регистриран на: Чет Мар 16, 2006 9:42 am Мнения: 12154 Местоположение: Гьотеборг
|
Аз нямам проблем да работя с каквото има, но разбира имам проблем да работя с недокументирани ИС. Разбира се, че съпорта на големите не е кой знае какво ако не си голям клиент, но имат форуми и там нещата се случват доста по-лесно, говоря от личен опит с един GHz радар ,бях писал тук. Освен това зависи какви са представителите за съоветната страна, понякога наистина не си дават зор.
Разбирам, че ако става за малки бройки и вътрешни проекти (какъвто беше случая с Meanwell, ако се не лъжа) - е оправдано всяко решение, пред липса на такова. Но почнеш ли да правиш международно производство, в огромни количества - бутиковите продукти не се вреждат много. Както изхвърлиха Хуйвей от комуникациите, могат да направят същото и за авто и индустриалните чипове. Понеже напоследък всички се заиграват с претекционизма. А, че Европата и донякъде САЩ си съсипаха стариче, класически технологии в големите микрометри (не нанометри), ами трябваше някой да инвестира, да вземе политическо решение - ама не, беше по-лесно да вярват в безоблачното бъдеще.
И пак мисля че съм го споменавал - компании като Ябълките също не вярват на чаршафите - ами си тестват всеки компонент сами и ако нещо не им харесва, искат промяна или сменят доставчика. Само че тук не говорим за такива мащаби.
И кажете сега, кои са тия китайци - освен ония репликатори на контролери, разни чипове за мигалки, зареждания и играчки, вероятно контролери и ОА също, и някои захранвания.
|
| Чет Авг 17, 2023 1:00 pm |
|
 |
|
Grubi
Регистриран на: Чет Мар 16, 2006 9:42 am Мнения: 12154 Местоположение: Гьотеборг
|
Ако някой иска да стане икономически директор на Даймлер Камиони, сега му е времето...Предния току що се е преместил в по-добрия свят защото го ухапал стършел...Ако не те застрелят, ще те ухапе стършел. https://www.cfodive.com/news/daimler-tr ... fo/690807/
|
| Чет Авг 17, 2023 2:05 pm |
|
 |
|
miro_atc
|
Това важи за всеки инженер. Проблемът е, че работната ни характеристика не ни позволява да вземаме решенията. Други ги вземат и когато ги вземат се гледат парите, а не нашите проблеми. Тези, чието производство е Такай (или пък са достатъчно големи) минават на такайски чипове. Кои са тия производители и кои такайци правят чипове е меко казано глупав въпрос. Няма как да се изброят поименно. Китай е голяма държава с мнооого производители. Това, че ти очакваш всички да са световно известни марки като хуйвеи си е твоя начин на мислене. На бай китаец му е все едно. Него го интересува да му върви бизнеса само. И очевАдно им върви бизнеса. Според западната пропаганда Китай не може да слезе под 14нм и много са зле. Те действително умряха на 14нм, докато тайванците от 7 минаха на 4нм, скоро и под нанометъра ще слязат. Само, че пропагандата пропуска да спомене какво става с по-простите чепове. И как вместо производството на чепове в Китай да умре, то расте със зверски темпове. Това е тяхната цел, да завладеят елементарните чепове. Не да си правят реноме, рейтинг и т.н. И що се отнася поне до производството в Китай, то видимо успяват. На вас ташак ви изглежда, ама хич не е смешно. Е прост пример - 60% от пазара на електромобили е в Китай. Не може да игнорираш този пазар. Все едно да игнорираш 60% от световния пазар. Не знам точно колко процента от електромобилите се произвеждат в Китай, но мисля че е още по-голяма цифра. И предвид това, че държат ключови сектори като батериите и суровините за тях, то много трудно могат да бъдат санкционирани или изолирани или конкурирани. В момента ако Китай реши да спре производството на електромобили, мисля че може да го спре по целия свят. Докато ние по никакъв начин не можем да ги спрем. Това е само един сектор, верно не е кой знае колко голям, но ще расте и расте. Секторите в които китайците се наредиха са много. И се нареждат по начин по който трудно ще ги избуташ. И ако досега ползваха много западни чипове и технологии, то нещата вървят към зле. Работата е сериозна, ама много сериозна. Представи си имаш производство в Китай. Ти си дизайнал всичко със западни чипове, но там ти правят платките, насищат правят кутии и т.н. В момента на всичките тия западни чепове се появяват китайски алтернативи на многократно по-ниска цена. Ха познай началството ти няма ли да поиска да се редизайне с китайските чепове и да се вдигне печалбата... Дори твоето началство да работи само за чест и слава и изобщо да не се интересува от печалбата и разходите (...) то ти пак ще ти се наложи да редизайнеш, понеже западните производители един по един увяхват. Както примерно става с ST - ми пробвай да си поръчаш от старите им чепове. След като ги лицензираха на китайците вече няма голям смисъл да ги произвеждат. Предлагат ни нови само... Та така, искаш, не искаш... всичко отива в Китай. Просто нямаш избор. И точно щото нямаш голям избор, китаецът изобщо не си дава зор да ти пише красива документация, или да рекламира фирмени имена. Това като си правех покрива на село и намерих само едни цигани и те ми искаха луди пари. Тръгнах да се пазаря, ама циганина вика "ако искаш бате!".
|
| Чет Авг 17, 2023 2:23 pm |
|
 |
|
Grubi
|
Миро - аз знам че не са един и двама, но примерно питам първите 10 кои са - примерно аналози на Тексас, Аналог, Некспериа и т.н. Дори няколко стари и нови, айде Мега или каквито са там са ясни, но кои са другите. Под 14нм, дори под 40нм не ме интересуват памети и т.н., въпреки че и дотам може да се стигне. Въпросът е кога ККП ще затвори кранчето, или ЕК ще каже - без китайски чипове (не само в комуникациите). Едно време имаше едни списания, още ги има на тавана в Добрич - China Sources. Преди Али-то това беше библията на всичкото компании като Комет, например. https://en.wikipedia.org/wiki/Semicondu ... y_in_Chinahttps://thechinaproject.com/2023/02/03/ ... tor-firms/https://www.eenewseurope.com/en/top-25- ... es-ranked/Но пък и аз питам, кои такива компании(или техни дистрибутори) ти обръщат внимание когато не си автомобилен производител? Има ли китайски аналог на Digikey/Maouser/Farnell от където може да поръчваш регулярно и се поддържат позиции? Или пак ходим на крака в Хонг-Конг и Дубай и пълним кашоните (като Андрей и компания, пак от доброто старо време)?
|
| Чет Авг 17, 2023 3:38 pm |
|
 |
|
syscop
|
Със себе си ли да се сравняват? Четох вчера или оня ден в някаква статия - Китай, в една компания r&d отдела 60% или 80% от всичките жълтури. И това не само в една, ами в повечето. Годишните заплати на екипите около 120к долара. Я да видим с тези пари къде ще живееш по-добре в Китай или в Америка? Китай (държавата) си постави за цел да не зависи от подлеци. Ще го постигне по един или друг начин и няма никакво значение дали на някой му харесва или не. п.п. Днес пише - Китай е станал най-големият износител на автомобили!
_________________ Определянето стойността на дадена величина се нарича ИЗМЕРВАНЕ! Опонентът се оборва с ФАКТИ, а не с ЕПИТЕТИ!
|
| Чет Авг 17, 2023 5:29 pm |
|
 |
|
Grubi
|
А, едно си баба знае...Подлеци, прошляци, кратуни...нещата се движат напред по един или друг начин, как точно ще станат са нюанси.
|
| Чет Авг 17, 2023 6:04 pm |
|
 |
|
syscop
|
Кое от това, което съм написал не е вярно?
_________________ Определянето стойността на дадена величина се нарича ИЗМЕРВАНЕ! Опонентът се оборва с ФАКТИ, а не с ЕПИТЕТИ!
|
| Чет Авг 17, 2023 6:19 pm |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30853 Местоположение: София
|
Ами има много работещи китайски чипове, има някои недомислени, има и неработещи. То е същото и със всичко китайско, но истината е че ако преди години шанса да купиш нещо китайско и то да е откровен боклук клонеше към 80-90% докато днес нещата са доста различни. Ако не купуваш най-евтините боклуци, където няма и какво друго да купиш, шанса да случиш на нещо работещо е доста голям. При чиповете тая тенденция е още по-изявена.
|
| Чет Авг 17, 2023 6:21 pm |
|
 |
|
miro_atc
|
Ами обръщат внимание. Даже голямо внимание ще ти обърнат ако държиш достатъчно зелени банкноти  Другаде е заровено кучето според мен. Те ще ти обърнат внимание и ще ти отговорят на всеки въпрос, но ти дали ще им повярваш? Има въпроси, които никога не бих питал китаец, щото каквото и да ми отговори аз няма да му повярвам. Най-сериозният такъв въпрос е дали може да разчиташ, че това което произвежда днес ще го произвежда и утре. Ние сме се разглезили със западните фирми като пуснат чеп да кажат ей тва ще го поддържаме 5, 10 или 20 години. Китаецът няма за цел да поддържа реноме и произвежда ей тъй само щото така е обещал. Те и западните спряха нещо да си изпълняват обещанията, ама това е друга тема 
|
| Чет Авг 17, 2023 7:48 pm |
|
 |
|
Grubi
|
Ами ще ти кажа какво направиха и правяд шведите с китайците. Платкаджийница - затвориха я тука, защото нямаше как с регулации, цени на труда и т.н. - собственикът със семейството се изнесе в Китай, а екипа му тук се грижи за логистика и качествен контрол. Бизнесът му процъфтява и днес. Предния ми шеф - ожени се за китайка, внасяше всичко от Китай, и продаваше в Китай защото правят бизнес 10-20+ години. Няма проблеми никакви - Китай, Виетнам, Индия и т.н. Естествено, че не може да ти обещаят - особено по малките фирми. Но затова се нарича предприемачество - има рискове, не може всичко да е сигурно. Както видяхме и със западните фирми не беше, няма и да е - въпреки, че е в по-малка степен. А дали не искам да задавам даден въпрос на китаец - честно казано, бих го попитал всичко и ще слушам внимателно.
|
| Чет Авг 17, 2023 8:15 pm |
|
 |
|
miro_atc
|
Интервю с жив комунист... Самото интервю не е чак толкова интересно. Даже за путинска пропаганда е скучно. Просто отдавна не бях виждал някой сам да се обявява за комунист. Набедени колкото шеш, но убедени май са голяма рядкост. Изключвам разните пенсионери дето не могат да кажат две приказки на кръст. Освен това пичът не е просто комунист, а богаташко синче. И то доста богато... Нали чували сме, че комунизмът е създаден от богаташки хлапета (Фридрих Енгелс и т.н.), ама поне аз не бях виждал такъв пред камера или микрофон.
|
| Пон Авг 21, 2023 2:57 pm |
|
 |
|
palavrov
Регистриран на: Вто Окт 11, 2011 11:53 pm Мнения: 4597 Местоположение: Brussels / Пловдив
|
О, аз познавам убедени, че чак чогунени комунисти и тук . И то млади хора. Чели там каквото чели и цитират праведната терминология и постулати ... все едно всички трябва да им познават в детайли религията и на тях.
_________________ Мразя да мразя ...
|
| Пон Авг 21, 2023 5:31 pm |
|
|