| Автор |
Съобщение |
|
dan
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Вто Май 29, 2007 2:23 pm Мнения: 3714 Местоположение: Високо в планината
|
 jfet switch
Така свързан транзисторът не би ли трябвало да е запушен? Напрактика между сорс и гейт има -10V?
_________________ Хайде де!
|
| Съб Авг 19, 2023 4:29 pm |
|
 |
|
Bai Ui
|
 Re: jfet switch
По описание тоя транзистор би трябвало да е П-канален, съответно по схемата трябва да е отпушен. Откъде го изрови този символ?
_________________ “Intelligence is the ability to adapt to change.” Stephen Hawking
|
| Нед Авг 20, 2023 8:38 am |
|
 |
|
nik
|
Всъщност е отпушен, сорса е от към R2, това е една схема която често се среща като генератор на ток Тук го описват по добре от колкото мога да го обясня https://neurophysics.ucsd.edu/courses/p ... rcuits.pdf
|
| Нед Авг 20, 2023 8:50 am |
|
 |
|
d_jelev
|
Показваш класическа схема на токов генератор, изпълнена с N-канален JFET. Гейта е с напрежение нула, обаче сорса е по-положителен от него заради зададения дрейнов ток. Това, ако съдим по схемата и символа на транзистора. Обаче, ако типа на транзистора ти е верен, то това ще е P-канален JFET, който в този случай пак ще бъде отпушен (тогава пък символът не е верен). Трябва да уточниш каква е схемата - ако е current source, то е ясно, че е N-канален JFET, символът му е верен, и не е наименован правилно транзистора. https://www.electronics-tutorials.ws/tr ... ource.html
|
| Нед Авг 20, 2023 4:17 pm |
|
 |
|
jofcho
Ранг: Популярен
|
Малко да доомажем нещата - според разни източници на чаршафи 2N3369 e веднъж P-канален jfet на Solitron Devices и втори път - N-канален jfet на Interfet corp, та схемата най-вероятно е източник на ток и транзистора е отпушен. Друг е въпроса R1 какви ги върши, ако е такава схемата наистина.
|
| Пон Авг 21, 2023 7:03 pm |
|
 |
|
emilvtc
Регистриран на: Вто Фев 06, 2007 8:44 pm Мнения: 3175 Местоположение: Пловдив
|
А-ми нека dan да качи линк към ПДФ на транзистора който визира и да каже за какво иска да я използва тази схема. Според мен това е някакъв вид двоен товар на захранващия източник. Първия товар е R1, а другият с транзистора като генератор на константен ток е в паралел на първия товар.
|
| Вто Авг 22, 2023 8:35 am |
|
 |
|
dan
Регистриран на: Вто Май 29, 2007 2:23 pm Мнения: 3714 Местоположение: Високо в планината
|
Благодаря за отговорите. За съжаление обаче съм мислил, писал и чертал глупости. Нощта преди да кача въпроса се бях впуснал в някакви нерационални мисли за "jfet switch" и... си се оказаха глупости Специално си инсталирах TINA-TI, за да тествам схемата. Не знам как и защо символът е за P - канален jfet, явно нещо съм цъкнал не където и както трябва. Проблемът: Направих прост BMS за литиеви акумулатори и търсех вариант да откачам резисторите за следене на напрежението върху клетките, когато устройството не работи. В крайна сметка го направих по класическият начил с P-канални мосфети.
_________________ Хайде де!
|
| Вто Авг 22, 2023 10:34 am |
|
 |
|
jofcho
Ранг: Популярен
|
За протокола - символът си е баш за N-канален.
|
| Вто Авг 22, 2023 3:38 pm |
|
 |
|
emilvtc
Регистриран на: Вто Фев 06, 2007 8:44 pm Мнения: 3175 Местоположение: Пловдив
|
За канала е така, само дето не става ясно къде е сорса ... (А транзистора като всеки друг подобен елемент има различни параметри когато е инверсно свързан)
|
| Вто Авг 22, 2023 4:25 pm |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30684 Местоположение: София
|
Ами за този символ гейта трябва да е срещу сорса, но ...
|
| Вто Авг 22, 2023 7:53 pm |
|
 |
|
741_
Ранг: Минаващ
|
Има напълно симетрични jfet, примерно BF862, тоя символ е за такива.
|
| Чет Авг 24, 2023 5:00 pm |
|
|