Отговори на тема  [ 17950 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 1107, 1108, 1109, 1110, 1111, 1112, 1113 ... 1197  Следваща
Новини от цивилизования свят 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение Re: Новини от цивилизования свят
Хилете се...нямали технологии, нямали образование, били цигани - честно - идва ми в повече от подобни простотии.

Лео - ами именно - не са руснаци, и няма да са само индийци и китайци, ще има и други.

Питам аз - кой българин (ама роден, възпитан и развил дейност в БГ, а не в друга държава) скоро ще припари там изобщо? (ако си мислим че ние сме нещо повече от тях).

Пет Авг 25, 2023 11:29 am
Профил

Grubi написа:
Питам аз - кой българин (ама роден, възпитан и развил дейност в БГ, а не в друга държава) скоро ще припари там изобщо?

Дали някой българин ще припари не е толкова важно.
Тия "разходки" струват мнооо пари и могат да се оправдаят само, ако развиват бизнес и технологии. И тук ние можем да съжаляваме, защото постепенно губим и малкия бизнес който някога сме имали. Примерно Чандраян-1 лети с нашия уред за измерване на радиация. Не знам за 2 с кво летя, но сегашния Чандраян-3 май не ползва български уреди. Предполагам, щото нямаше да пропуснем да се похвалим.

Та така... ако трябва да съжаляваме за нещо, то това е че нямаме никакъв бизнес свързан с космически технологии. А без бизнес да пращаме хора е като да си сложим на гол тумбак чифте пищофи.

Пет Авг 25, 2023 12:17 pm
Профил
Аватар

Сътрудничество, апаратура, хора, изследвания... едно време имахме и добри връзки с Индия, и не само...всичко е на майната си.
ПарЕ индийците имат, имат и човешки ресурси, с опит и знания - така че може да решат да направят нещо което не е само с комерсиална цел.
И няма как да е само с комерсиална цел... копането ще започне доста по-късно.

Но тук имаме хора които се занимават с космически изследвания, ако си спомням добре. Те да кажат - иначе си приказваме разни неща.

Пет Авг 25, 2023 1:32 pm
Профил
Аватар

Цитат:
имаме хора които се занимават с космически изследвания

в момента са на ниво - би-бип ... Расбери Пи в ниска орбита...

Пет Авг 25, 2023 1:45 pm
Профил ICQ
Аватар

На над 1млрд индийци, все ще има кадърни. Да не говорим че тая голяма държава може да си позволи космическа програма (за справка, ние не можем един АЕЦ да построим вече 35 години). И да им се смеем, нашите гъзове са оцапани.
Едно е ясно за мен - светът се пробужда. За съжаление предстоят интересни времена. Имам някакво чувство че 20-ти век се повтаря....

Пет Авг 25, 2023 5:10 pm
Профил

Ами от моя досег с тези среди, системата е покварена. От доцент нагоре май-единствената цел е да се усвои финансиране, резултатът не е важен, ако и някоя публикация излезе екстра. Хората които искат да правят нещо много бързо се преориентират, като имаш научен ръководител, за който е по важно да се вземат едни пари, и ако може да се изхарчат по един определен начин бързо и на теб ти минава мерака за открития и чудеса, а и да не ти мине какво ...то не че финансирането е огромно, ама и малкото като се разпилява ...и това са наблюдения от преди доста години, сега чувам е още по-зле. Помагал съм на разни хора из БАН, такива със желание, е да ама не им дават 2 лв да изхарчат, в същото време се купуват ненужни неща за десетки и стотици хиляди, 3 или 4 отделни проекта бяха, нищо не излезе от ни един от тях, хората се отказаха.

Пет Авг 25, 2023 5:12 pm
Профил

Вельо, естествено е че ще има, това си е статистика, но трябва да отчетеш и фактора народопсихология. Не знам колко от вас са ходили там, колко са влизали в индийска фабрика, или са пипвали нещо индийско, нещата като цяло са много посредствени. Та от тоя процент ставащи, който е еднакъв навсякъде трябва да махнеш някакъв процент "брак" от системата, но при 1.3 млрд.човечета резултата все така ще е повече от колкото българи има по света и у нас.
Манталитета им е псновен проблем, както и на нас между другото, но думата цигания много точно пасва на тамошната система и начин на работа. Аз лично освен че съм бил там и съм видял от близо, съм имал и досег, разбирай съм работил с няколко индийски ...технологични, да ги наречем фирми, и впечатленията ми са изцяло негативни.

Пет Авг 25, 2023 5:21 pm
Профил
Аватар

На мен също са ми негативни, а съм имал доста вземане-даване с тях (предимно даване :D ). Естествено, че чисто статистически при бройката която са те сигурно имат повече кадърни специалисти от цялото население на България, ама тук не говорим за изключенията, а за правилото.

Индиецът обикновено работи ето така
Прикачени файлове:
F4XrvYZWUAAR7eR.jpg
F4XrvYZWUAAR7eR.jpg [ 529.6 KiB | Прегледано 1931 пъти ]

Пет Авг 25, 2023 5:25 pm
Профил
Аватар

А Ганьо винаги мисли така - "Винаги може да краднем или замажем, после може да обвиним индийците. Те са като циганите..."

Нед Авг 27, 2023 12:42 am
Профил

Нещо там по Шведско различен поглед на света имате. Аз не познавам много хора, нито Българи, нито чужденци които да са въодушевени от индийската мисъл и възможности. Най-интересното е че местят разни производство от Индия към Мексико, причината проблем с качеството, обаче докарали Индийци да имплементират производството ... и тук говорим за Фокскон и подобни, ще видим резултата, от тов акоето чувам, мъките са сериозни, интеренсо какъв ли процентот това се дължи на индийците, защото знам за продукти преместени от Китай в Мексико с които няма подобни проблеми.

Нед Авг 27, 2023 1:03 am
Профил
Аватар

Grubi написа:
А Ганьо винаги мисли така - "Винаги може да краднем или замажем, после може да обвиним индийците. Те са като циганите..."

Груби, поработи няколко години с тях, ама с тях наистина отблизо - като работодател или поне като мениджър, а не да ги гледаш отстрани. После ще се види кой бил Ганьо и кой бил циганина...

Нед Авг 27, 2023 10:10 am
Профил
Аватар

Работя Нбабане - съседи по място и колеги сами. И в Швеция, и в Бангалор. Нямам проблеми - разбира като всички има и свестни и не толкова. Имам технически шеф пакистанец.

Нед Авг 27, 2023 11:47 am
Профил
Аватар

Индия е страна на контрастите - има всякакви екземпляри. Същото важи и за всички останали държави, но в Индия нивото на масовката е ниско. Преди доста години се наложи да ходя там по военна тематика и съответно комуникирах с военни от различен ранг и хора от военната индустрия. Ми мизерия. Единствено един сикх от техен военен завод беше донякъде в час с материята.

Вто Авг 29, 2023 12:16 pm
Профил
Аватар

Калфорния...
https://it.dir.bg/tehnologii/miliarderi ... aliforniya

Вто Авг 29, 2023 2:55 pm
Профил
Аватар

Grubi написа:

Веднага възниква въпроса - ще пускат ли негри?

Вто Авг 29, 2023 9:48 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 17950 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 1107, 1108, 1109, 1110, 1111, 1112, 1113 ... 1197  Следваща